Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2912, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempiones Francija un Vācija ar savstarpējo dueli ieskandinās Nāciju līgu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Pasaules čempiones Francija un Vācija ar savstarpējo dueli ieskandinās Nāciju līgu
Antuāns Grīzmans un Nabils Fekirs
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien Eiropas futbola vēstures grāmatā tiks pāršķirta jauna lappuse, jo startēs UEFA Nāciju līga, un jau pirmajā vakarā gaidāms karsts duelis – šovasar Pasaules kausu izcīnījusī Francijas izlase ciemosies pie 2014. gada čempiones Vācijas. Tāpat spēkosies Latvijas grupas pretinieces – Kazahstāna uzņems Gruziju.

Demonstrējot skatāmu futbolu, jo gan astotdaļfinālā pret Argentīnu, gan finālā pret Horvātiju izdevās gūt četrus vārtus, Francija jūlija vidū pēc 20 gadu pārtraukuma triumfēja Pasaules kausa izcīņā. Trijos no četriem izslēgšanas mačiem izcēlās Antuāns Grīzmans, un viņš komandas labākā snaipera godu ar četriem rezultatīviem sitieniem dalīja ar Kilianu Mbapē, kurš tika atzīts par Pasaules kausa labāko jauno spēlētāju.

Šovakar Francija aizvadīs pirmo spēli kopš triumfa, UEFA Nāciju līgas ietvaros viesojoties pie 2014. gada pasaules čempiones Vācijas, kas šogad piedzīvoja pamatīgu fiasko, nespējot izkļūt no grupas un paliekot pēdējā vietā. Cerības bija līdz pat pēdējai spēlei, kurā vajadzēja tikai pieveikt Dienvidkoreju, bet tā vienā sanāca zaudējums ar 0:2. Tomēr pie Vācijas izlases stūres pat pēc izgāšanās palicis Joahims Lēvs.

Interesanti, ka Nāciju līgas izlozē Vācija bija pirmajā grozā, kamēr Francija – tikai otrajā, līdzās Anglijai, Šveicei un Itālijai.

Vācijā atkal tiek apspriests Lerojs Sanē – malējais uzbrucējs, kurš netika paņemts uz Pasaules kausu. Tagad viņš atgriezies izlasē, taču kritiku komandas biedram veltījis pussargs Toni Kross. "Reizēm ir sajūta, skatoties uz Leroja ķermeņa valodu, ka viņam ir vienalga – uzvaram vai zaudējam. Viņš ir futbolists, kuram piemīt pilnīgi viss, lai kļūtu par zvaigzni, bet reizēm viņam ir jāpasaka, ka ir jāspēlē labāk," teica Kross. Sanē sezonas sākums ir neizdevies, un pēdējā mačā viņš pat netika "Manchester City" pieteikumā.

Tikmēr Francijas nometnē uzmanība tiek pievērsta Grīzmanam. Lai gan uzbrucējs tika atzīts par Pasaules kausa fināla labāko spēlētāju un aizvadīja veiksmīgu sezonu kopā ar klubu, viņš netika iekļauts starp trim finālistiem uz FIFA labākā spēlētāja balvu. Tagad cerība ir "Ballon d'Or", bet Grīzmans jau pats izteicies, ka viņš nezina, kas vēl jāizdara, lai izpelnītos starptautisko atzinību. Tādiem uzbrucējiem kā Grīzmans vēlme iesist ir katrā mačā, taču duelis pret Vāciju solās būt īpaši sulīgs.

Citas Eiropas spēcīgākās komandas turnīrā iesaistīsies vēlāk, piemēram, rīt tiksies Itālija un Polija, bet parīt spēkosies Anglija un Spānija, kā arī Šveice un Islande. Savukārt šodien paredzēti vairāki dueļi Nāciju līgas zemākajos slāņos.

Vēsturiskā atklāšanas spēle notiks 17:00, tiekoties divām komandām, kuras spēlēs vienā grupā ar Latvijas valstsvienību – Kazahstāna uzņems Gruziju, kas pēc trim dienām savā laukumā spēkosies tieši ar latviešiem. Eiropas lejasgala komandām šī ir unikāla iespēja kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram, un jādomā, ka par D līgas spēcīgāko komandu jāuzskata tieši Gruzija.

Kazahstāna vasarā pārbaudes spēlē ar 3:0 sakāva Azerbaidžānu. Komandas galvenais treneris ir bulgārs Stanimirs Stoilovs, kurš valsts futbolu pārzina ļoti labi, jo pirms tam četrus gadus vadīja "Astana". Valsts čempione trešo reizi pēc kārtas spēlēs UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā, bet pirms tam piedalījās arī Čempionu līgā. Gruzijai ar klubiem nav tik lielu sasniegumu, un lielākā daļa valstsvienības futbolistu spēlē ārzemēs. Pārstāvētas ir Itālijas, Beļģijas, Spānijas, Šveices, Ukrainas, Portugāles un Austrijas līgas, bet pāris futbolisti spēlē arī Kazahstānā.

UEFA Nāciju līga, 6. septembris

LīgaLaiksSpēle
A21:45Vācija – Francija
B21:45Čehija – Ukraina
B21:45Velsa – Īrija
C21:45Norvēģija – Kipra
C21:45Slovēnija – Bulgārija
D17:00Kazahstāna – Gruzija
D19:00Armēnija – Lihtenšteina
D21:45Gibraltārs – Maķedonija
D21:45Latvija – Andora
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja