Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Vaņina notvertās pendeles nerealizētājs Šveicē tiek asi kritizēts

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Vaņina notvertās pendeles nerealizētājs Šveicē tiek asi kritizēts
Andris Vaņins (pa labi) pateicas līdzjutējiem
Foto: Keystone

Par Šveices Superlīgas 1. kārtas visvairāk apspriesto notikumu kļuvis 11 metru soda sitiens "Sion" un "Zürich" spēles laikā. Cīrihes futbolists Šavjers Margaraiss, kura raidījumu nolasīja mūsu vārtsargs Andris Vaņins, dzimtenē par neapdomīgo gājienu tiek nosodīts visai asi.

Jau ziņojām, ka jauno sezonu Šveicē lieliski uzsācis mūsu vārtsargs Andris Vaņins, kurš vietējās Superlīgas atklāšanas mačā savus vārtus nosargāja neskartus, ļaujot "Sion" pēc 13 gadu pārtraukuma savā laukumā apspēlēt pērnās sezonas vicečempioni "Zürich". Par spēles svarīgāko momentu kļuva Vaņina pirmajā puslaikā atvairītais 11 metru soda sitiens (tobrīd rezultāts vēl bija 0:0), kuru nu apspriež teju visa valsts futbola sabiedrība. Nelaimes putns Šavjers Margaraiss, kuram ar Vaņinu neizdevās izspēlēt slaveno Antoņina Paņenkas pendeles realizēšanas triku (skatieties video zem raksta), Šveicē tiek ne tikai izsmiets, bet arī asi kritizēts.

Margaraisam neizdevās apmuļķot Vaņinu, kurš šveicieša sitiena izdarīšanas brīdī palika uz vietas un pavājo raidījumu viegli tvēra rokās. "Mēģināju Paņenkas metodi… Deviņi no desmit vārtsargiem būtu aizlēkuši uz kādu pusi," pēc mača presē taisnojās pussargs. Ja viņš būtu guvis vārtus, iespējams, par uzvaru pēc mača priecātos Cīrihes futbolisti… Kamēr Šveices pazīstamākie mediji internetā Margaraisa izgāšanos iekļāvuši visu laiku stulbāko 11 metru soda sitienu desmitniekā (ŠEIT apskatāms ietekmīgā "Blick", kas pussargu nosaucis par "vienpadsmitnieku nejēgu", TOP 10 variants), kur ar līdzīgi izgāztu pendeli gozējas arī slavenais Frančesko Toti, futbola eksperti nesaudzīgi kritizē Margaraisu par bezatbildību un aicina Cīrihes klubu par nekad vairs neatļaut viņam veikt 11 metru soda sitienus.

"Margaraiss novieto bumbu, brīvi ieskrienas un sit vārtiem tieši pa vidu. Raidījums bija tik vājš, ka "Sion" vārtsargam Vaņinam teju vajadzēja izskriet pretī bumbai," 11 metru soda sitienu vārdiem attēlo "Basler Zeitung", kas uzreiz citē arī valsts futbola leģendu Erihu Fogelu. "Ja reiz sitienu grib izpildīt šādā veidā, tad nedrīkst ieskrējienu veikt ar pauzēm, kā to darīja Margaraiss. Tādējādi viņš Vaņinu pilnīgi aicināja palikt uz vietas," komentē Fogels, kurš strādājis ar daudziem šveiciešu klubiem, tostarp "Zürich", izcīnīdams vairākus valsts čempionu titulus un atklājot jaunus talantus.

"Šādiem spēlētājiem kā Margaraiss ego ir svarīgāks par visu, viņi vienatnē grib izšķirt spēli un gozēties avīžu slejās. Trenera vietā es būtu ļoti saīdzis. Patiesībā gan nikni uz viņu ir visi," jau asāk turpina Fogels. Līdzīgās domās ir vēl viena Cīrihes leģenda – Timo Koņecka. Viņš savulaik trenera lomā ar šo klubu trīs reizes izcīnījis čempionu titulu un tikpat reižu arī valsts kausu. "Tas bija vēl neredzēti augstprātīgi, pilnīga bezkaunība pret komandu. Morālei pats svarīgākais ir veiksmīgs sezonas sākums. Ja viņš būtu realizējis pendeli, Cīrihe uzvarētu!" tā Koņecka, kurš ir pārliecināts, ka visi kluba pārstāvji un spēlētāji, neskatoties uz presē izteikto atbalstu, ir dusmīgi uz pussargu, kuram uz ielām nākšoties uzklausīt daudz dzēlīgu fanu komentāru. Koņecka atcerējies gadījumu no savas karjeras, kad 60-tajos gados Vācijā nav realizējis 11 metru soda sitienu, bet pēc tam vairs nekad spēles laikā to nav mēģinājis. "To iesaku arī Margaraisam."

Visbeidzot savas domas izteicis Frics Kincli, Cīrihes kluba bijušais treneris: "Ar šo plātīšanos Margaraiss izdarīja lāča pakalpojumu komandai. No malas var šķist, ka tāda veida pendeli iesist ir vienkārši, taču īstenībā to izdarīt var tikai meistars, kurš arī var atļauties ko tādu mēģināt."

Pārējā futbola sabiedrība uzjautrinās par šo gadījumu, kamēr "Sion" labā noskaņojumā gatavojas 2. kārtas mačam nākamsestdien, 23. jūlijā, mājās pret Bernes "Young Boys", kas pērn aizspraucās garām Sionai cīņā par labāko trijnieku. Starp citu, Vaņins par sniegumu 1. kārtas mačā sportal.ch vērtējumā saņēmis 5,5 balles no 6 iespējamajām (augstākais vērtējums starp visiem spēles dalībniekiem), un, visticamāk, tiks iekļauts kārtas simboliskajā vienpadsmitniekā.

Noskatieties video un lemiet paši, vai Margaraiss patiešām pelnījis šādu kritiku! Ievērības cienīga ir arī "Sion" futbolistu reakcija pēc 11 metru soda sitiena – līdzjutējiem skandējot Andra uzvārdu, aizsardzības balsts Dingsdags nekavējoties izmanto izdevību, lai personīgi pasmietos par Margaraisu, kamēr brazīliešu aizsargs Adailtons nometas ceļos, plaukstas pavērsis pret debesīm – komanda un viņš pats par savu šaubīgo pārkāpumu soda laukumā sodīts ar vārtu zaudējumu netika.

Izmantotie resursi:
bazonline.ch: Nichts verpassen
Blick.ch: Aktuelle Nachrichten aus der Schweiz...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2011-07-19 02:15, pirms 13 gadiem
ar tādu "sitienu" Andri nepārspēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2011-07-19 02:41, pirms 13 gadiem
video beigās vēl tā melodija

  +2 [+] [-]

, 2011-07-19 02:51, pirms 13 gadiem
Tulkojums no Margaraisa pēcspēles komentāra: "Jā, es gribēju iesist krutu pendeli, bet vārtos stāvēja izcils vārtsargs, kurš pat nenoraustījās."

  +4 [+] [-]

, 2011-07-19 08:30, pirms 13 gadiem
Arprac shi tak ir tikai pirmaa karta!!! Kritize itka butu aizsitis garaam PCH izkirosho pendeli!

  +1 [+] [-]

, 2011-07-19 09:25, pirms 13 gadiem
Koņecka atcerējies gadījumu no savas karjeras, kad 60-tajos gados Vācijā nav realizējis 11 metru soda sitienu, bet pēc tam vairs nekad spēles laikā to nav mēģinājis. "To iesaku arī Margaraisam."
-------------------------
Nu tāpēc tas Koņecka ir tikai Cīrihes leģenda nevis kaut kas vairāk. Ja pēc pirmās kļūdas nolaiž ausis, tad par meistaru, nemaz nerunājot par zvaigzni nekļūsi.
Tas, protams, nenozīmē, ka sitiens nebūtu bijis diezgan apšaubāms
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-07-19 09:50, pirms 13 gadiem
no ģēnija līdz idiotam tikai viens solis,tā teikt
P.S.tajā top 10 video,Terija un Bekhema sitieni nu nebija stulbi,bet gan totāla neveiksme,vienam paslīdot,otram trāpot pa zemi

  +4 [+] [-]

, 2011-07-19 12:03, pirms 13 gadiem
Par ko visi tur tā dusmojas? Puisis gribēja ar stilu iesist, mēģināja ko savādāku, jo bija pārliecināts par sevi, kas tur liels? Būtu sanācis celtu uz rokām, nesanāca, dzīvojam tālāk. Lielākajai daļai skauž no tiem ekspertiem, baigās slavenības atradušās, dzīvojat taču līdzi laikmetam, nav vairs jūsu gadu futbols. Sports ir tā attīstījies, ka eksperti vienkārši ar savu veco stilu nobāl uz šiem jauniešiem. Tāpēc jau sports ir intresants ka kāds uzdrīkstas, tas priecē, gan jau sanāks kādreiz...

     [+] [-]

, 2011-07-19 13:28, pirms 13 gadiem
NilsK rakstīja: no ģēnija līdz idiotam tikai viens solis,tā teikt
P.S.tajā top 10 video,Terija un Bekhema sitieni nu nebija stulbi,bet gan totāla neveiksme,vienam paslīdot,otram trāpot pa zemi
Piekrītu! Vēl arī 10 vietas ieguvējs izskatījas ka arī paslīdēja

     [+] [-]

, 2011-07-19 13:59, pirms 13 gadiem
he hee labs

     [+] [-]

, 2011-07-19 14:59, pirms 13 gadiem
Kas tur ko nopelt Margaraisu, drīzāk jāslavē Andris par to, ka pat šādu pendeles mēģinājumu viņš spēja uzminēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-07-19 20:24, pirms 13 gadiem
Pirms pendeles komandas biedrs Andrim kaut ko čukstēja ausī- varbūt brīdināja par tādu gājienu.