Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Cikls ar plusa zīmi

Agris Suveizda

Viedoklis: Cikls ar plusa zīmi
Kristaps Grebis un Māris Verpakovskis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pirms nepilnām trim dienām Latvijas izlase svinēja uzvaru pār Moldovu (3:2), noslēdzot kārtējo kvalifikācijas ciklu. Emocijas jau norimušas, tāpēc varam ar vēsu prātu atskatīties uz aizvadīto kvalifikācijas turnīru.

Labākais Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas cikls

Lai arī pēc kvalifikācijas cikla palikusi divējāda sajūta – otrā vieta grupā praktiski bija tikai viena puslaika attālumā -, izlase par kvalifikācijas turnīru ir pelnījusi treknu plusa zīmi. Kaut vai tāpēc, ka šis ir pārliecinoši labākais Pasaules kausa izcīņas atlases cikls. Iepriekšējie četri bija diezgan neveiksmīgi. Pašā pirmajā ciklā septiņu komandu konkurencē Latvija, nospēlējot piecreiz neizšķirti un septiņas reizes zaudējot, palika priekšpēdējā vietā. Priekšā tika palaista arī principiālā pretiniece Lietuva. Līdz šim labākais cikls bija 1998.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijā. Toreiz izdevās aiz sevis atstāt kaimiņus igauņus un baltkrievus, bet priekšā tika palaistas tobrīd vismaz klasi spēcīgākas vienības – Austrija, Skotija un Zviedrija. Nākamo kvalifikācijas turnīru labprātāk aizmirstu – apkaunojošs neizšķirts mājās pret Sanmarīno, sagrāves pret Horvātiju un Beļģiju un pelnīta ceturtā vieta starp piecām izlasēm. Savukārt pirms četriem gadiem izlase ciklu noslēdza piektajā vietā, priekšā palaižot igauņus, slovākus, krievus un portugāļus.

Protam arī uzbrukt

Līdz šim divi labākie kvalifikācijas turnīri – 2000.gada un 2004.gada Eiropas čempionātu – visvairāk saistījās ar aizsardzības futbolu. Tieši dzelžaina disciplīna un teju necaursitama aizsardzība bija lielākie panākumu kaldinātāji. Revaza Dzodzuašvili vadībā sensacionāli Oslo tika pieveikta Norvēģija (3:1), Atēnās - Grieķija (2:1). Savukārt Starkovam izdevās uzvarēt tādas izlases kā Ungāriju (3:1), Poliju (1:0), Zviedriju (1:0) un Turciju (1:0). Mūsējie nebūt nepalika kaunā arī Eiropas čempionātā. Mūsu zelta cikla izlasi raksturoja vairākas lietas – ne tikai saliedētība, komandas gars un disciplīna, bet arī iesēšanās aizsardzībā un pārlieku liela atkarība no viena futbolista – Māra Verpakovska - veiksmēm.

Tik tikko noslēgtais cikls atnesa jaunas un, galvenais, patīkamas pārmaiņas. Joprojām primārā, protams, ir aizsardzība, taču šis izlases modelis prata (un arī nekautrējās to darīt) uzbrukt. Protams, mums nav un arī nekad nebūs saspēle kā spāņiem un tāda momentu realizācija kā slavenajam brazīlietim Ronaldo, taču izlase sākusi spēlēt daudz uzbrūkošāku un arī acij tīkamāku futbolu. Nokļūstot iedzinēju lomā pret Šveici (Rīgā) un Grieķiju, izlase nevis padevās, bet gan pārtvēra iniciatīvu un spēja izlīdzināt rezultātu, un pat izvirzīties vadībā. Bet vislielākais prieks ir par to, ka tagad laukumā bīstams ir jebkurš futbolists, nevis tikai viens vai daži kā senāk. Noskatoties vairākas U-21 valstsvienības cīņas, skaidrs, ka arī nākotnē futbolistu spēles stils varētu kļūt vēl uzbrūkošāks.

Vārtsargs

Kamēr izlase pirmajās spēlēs vēl tikai ieskrējās, Andris Vaņins bija neapšaubāms komandas līderis. Glāba tad, kad varēja, un arī tad, kad nevarēja. Nekāds pārsteigums tāpēc nav, ka Šveices kluba "Sion" spēlētājs ir starp tiem diviem, kas ciklā laukumā bija no zvana līdz zvanam. Ja nebūtu neveiksmīgās spēles Atēnās, neveiksmīgā otrā gola pret Šveici un Moldovu, ilūkstietis būtu pelnījis stabilu desmitnieku. Diemžēl, šķiet, tieši oktobrī Vaņins nebija savā labākajā formā ("Sion" pirms valstsvienības mačiem zaudēja 0:5…). Tik un tā Vaņins bija viens no svarīgākajām komandas sastāvdaļām. Tiesa, nākamā ciklā, ļoti iespējams, nāksies par savu vietu pamatsastāvā pacīnīties, jo Aleksandrs Koliņko beidzot ieguvis spēļu praksi un pamazām atgūst arī kādreizējo sportisko formu.

Aizsargi

Valstsvienība pēc sensacionālās iekļūšanas Eiropas čempionātā ir pārcietusi (veiksmīgi!) paaudžu maiņu. Īpaši tas attiecas uz aizsardzības līniju, jo pēdējais mohikānis Igors Stepanovs kopš mača pret Grieķiju pirms gada laukumā vairs nav atrodams. Uz izlasi gan tiek aicināts arī Dzintars Zirnis, taču, pirmkārt, viņš bija rezervists pirms pieciem gadiem Portugālē, otrkārt, viņš ir rezervists arī šobrīd. Aizsardzības kvartets šobrīd šķiet, ļoti stabils – Oskars Kļava (26 gadi), Kaspars Gorkšs (27), Deniss Ivanovs (25) un Deniss Kačanovs (29). Ja nākamajā sezonā Kačanovs, kurš šajā ciklā bija, manuprāt, labākais un stabilākais izlases aizsargs, atradīs klubu, kurā tiks laukumā, domājams, šis kvartets netiks izjaukts. Ja vienīgi tikai epizodiski. Taču nedrīkst aizmirst, ka progresēt varētu spēt izlases tuvākās rezerves. Rezumējot sniegumu kvalifikācijas mačos, aizsardzības līnija jāvērtē pozitīvi. Tiesa, duelī Atēnās aizsargi savu mikromaču pret grieķiem zaudēja vienos vārtos. Aizsardzība vairs nav tik blīva kā agrāk, taču tagad aizsargi arvien aktīvāk pieslēdzas uzbrukumos, kā arī daudz labāk spēj izdarīt tā saukto pirmo piespēli.

Pussargi: Astafjevs – cik vēl ilgi?

Pussargu līniju var vērtēt dažādi. Par malējiem pussargiem, šķiet, nav ko uztraukties. Vietu pamatsastāvā izkarojis tikai 21 gadu vecais Aleksandrs Cauņa. Ja talantīgais pussargs turpinās progresēt un, vēlams, atradīs labu klubu ārzemēs, kā arī viņu nevajās savainojumi (tfu, tfu, tfu), par vienu laukuma malu nevajadzētu uztraukties. Domājams, spēlētvarošs būs arī Andrejs Rubins, pamatsastāvam turpinās tuvoties Jurijs Žigajevs un Aleksejs Višņakovs, un varbūt vēl kāds. Savukārt par vidējās līnijas centru bažas ir ļoti lielas. Spēle Atēnās apklusināja visus kritiķus, kas uzskata, ka veterānam Vitālijas Astafjevam jau sen kā laiks kārt bučus uz nagliņas. Šis mačs pierādīja, ka Eiropas rekordists izlasei vēl ir vajadzīgs. Nav noslēpums, ka valstsvienības kapteinis jau ir solīdā vecumā – 38 gadi -, tāpēc grūti prognozēt, cik vēl ilgi Vitālijs spēlēs. Diemžēl rezerves centra pussargu lokā ir vistukšākās. Ir Juris Laizāns, Vladimirs Koļesņičenko, taču viņiem labas spēles mijās ar ne tik labām. Iespējams, noderētu Viktors Morozs, taču bulgārs nav Starkova favorītu sarakstā (bet tās ir trenera tiesības aicināt, viņaprāt, labākos futbolistus). Droši vien lielajā izlasē debitēs Jevgēņijs Kosmačovs, taču šobrīd nav iespējams prognozēt, vai 21 gadu vecais spēlētājs būs spējīgs uzreiz ielauzties pamatsastāvā.

Uzbrucēji

No uzbrucējiem neapšaubāmi tika gaidīts vairāk. Māra Verpakovska nedienas var skaidrot ar nespēlēšanu klubā. Atēnās varējām redzēt, uz ko ir spējīgs spēļu praksi ieguvis Verpakovskis. Tāpēc ir pamats cerībām, ka nākamajā ciklā Verpakovskis būs gatavs atkal priecēt līdzjutējus ar daudziem vārtu guvumiem. Vairāk tika gaidīts no arī Ģirta Karlsona. Atceroties 2004.gada kvalifikācijas ciklu, Andrejs Prohorenkovs un Vīts Rimkus bija daudz prasmīgāki ieroču pienesēji un palīgi zelta puisēnam, nekā šobrīd ir Karlsons. Jā, Ģirts darīja daudz melnā darba, tomēr bieži vien aizvadīja diezgan viduvējas spēles. Taču nākamajā ciklā konkurence par katru uzbrucēja vietu solās būt ļoti nopietna. Verpakovskim, Karlsonam un Kristapam Grebim, visticamāk, dzīvi interesantāku padarīs ambiciozi jaunie futbolisti – Edgars Gauračs, Artjoms Rudņevs un Ivans Lukjanovs. Ja vien, protams, visa trijotne neapstāsies izaugsmē.

Bez eiforijas

Kaut arī otrā vieta grupā bija ar roku aizsniedzamā attālumā, krist eiforijā arī nevajadzētu. Neko pārdabisku izlase nav izdarījusi – iegūts tikai viens punkts no Šveices un Grieķijas, četri punkti paņemti no savstarpējo nesaskaņu grautās Izraēlas, kā arī divreiz uzvarēta Moldova un Luksemburga. Otrreiz šokēt Eiropu neizdevās, tomēr, kā jau teicu, cikls ir jāvērtē tikai pozitīvi. Grupā ieņemta trešā pozīcija, izlase atjaunojusi savu labo reputāciju (vēl pirms neilga laika tribīnēs bija izkārts plakāts ar uzrakstu "Nav cīņas, nav atbalsta") un ar cerībām varam skatīties arī nākotnē. Vai šīs cerības attaisnosies, redzēsim tikai pēc diviem gadiem. Nedrīkst aizmirst, ka daudz ko var izšķirt arī apakšgrupu izloze. Paldies izlasei, kas sagādāja daudz pozitīvu emociju!

2. grupa

VIzlaseSUNZVP
1.Šveice1063118:821
2.Grieķija1062220:1020
3.Latvija1052318:1517
4.Izraēla1044220:1016
5.Luksemburga101274:255
6.Moldova100396:183

Statistika

SpēlētājsGadiSpēlesMinūtesVārti
Andris Vaņins2910 (10)*900**-
Igors Stepanovs332 (2)180-
Kaspars Gorkšs2710 (10)9001
Oskars Kļava269 (9)810-
Deniss Kačanovs2910 (10)899-
Dzintars Zirnis323 (0)11-
Deniss Ivanovs258 (8)7201
Igors Savčenkovs261(1)90-
Vitālijs Astafjevs389 (9)7202
Juris Laizāns305 (4)376-
Genādijs Soloņicins297 (4)351-
Andrejs Perepļotkins248 (4)3671
Andrejs Rubins3010 (5)5062
Vladimirs Koļesņičenko298 (6)5471
Aleksejs Višņakovs254 (0)651
Aleksandrs Cauņa218 (7)6062
Jurijs Žigajevs233 (2)1631
Maksims Rafaļskis251 (0)4-
Māris Verpakovskis308 (8)6263
Ģirts Karlsons2810 (10)7262
Kristaps Grebis285 (0)1041

* Iekavās norādīts spēļu skaits, kurās futbolists izgājis pamatsastāvā
** Nospēlēto minūšu skaitā nav iekļauts kompensācijas laiks

 +11 [+] [-]

, 2009-10-17 17:56, pirms 15 gadiem
Ta tik turpināt. Cerams, ka nākamais cikls bus vel labāks.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-10-17 18:01, pirms 15 gadiem
Ar lielu + zimi
Malači,ganjau bus arvien labak
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-10-17 18:14, pirms 15 gadiem
manuprāt kačānovs bija vājākai,nevis labākais ni aizsargiem...
bet visiem cepuri nost...

  +2 [+] [-]

, 2009-10-17 18:19, pirms 15 gadiem
Nu redzēsim,es cerīgi skatos uz Gaurača progresu.Savukārt Kačanovu varētu izkonkurēt Solovjovs.Par Moroza neņemšanu neizteikšos..

  +3 [+] [-]

, 2009-10-17 18:19, pirms 15 gadiem
Nu izlases pussargu līnijā ir ko likt vietā. Piemēram, Tarasovs no Skonto spēlēs kuras es redzēju izskatījās ļoti labi. Un vēl, taču ir Kosmačovs, Morozs, Oļegs Laizāns un Astafjevs, izskatās nemaz nav tuvu karjeras beigšanai. Vismaz nav nekādu signālu tam, vienīgais signāls ir viņa vecumas, bet man liekas šoreiz - vecums nav šķērslis.

  +1 [+] [-]

, 2009-10-17 18:27, pirms 15 gadiem
protams ka tikai ar pluss zimi tacu vienalga ir neliels rugtums par speli ar sveici kur bijam loti tuvu uzvarai un speli pret griekiju kur tiesnesi loti atklata veida noraka jebkadas ceribas uz uzvaru

     [+] [-]

, 2009-10-17 18:32, pirms 15 gadiem
Viss notika tā kā tam teorētiski vajadzēja notikt... Šveice un Grieķija spēlētāju individuālo spēļu ziņā gan laikam šobrīd ir labāka par mums. Bet prieks par to cīņas sparu, ko pret abām šīm komandām parādījām. Spēle pret Šveici Rīgā bija ļoti laba. Prieks arī par spēli pret Izraēlu. Tas, ka Luksemburga un Moldova ir pēdējajās vietās ir tikai loģiski. Labi, ka spējām apsteigt Izraēlu.

     [+] [-]

, 2009-10-17 18:54, pirms 15 gadiem
Es tomēr ceru ka LUKJANOVS,RUDNEVS izaugs ārzemēs,bet Gauracs,Kosmacovs izaugs FKV ar eiropas ligas pieredzi.

     [+] [-]

, 2009-10-17 19:43, pirms 15 gadiem
piekritu ka pozitivi, bet ja ta padoma un ja butu riga noturejushi uzvaru pret sweici ka viss butu sagriezies kajam gaisa!

  -4 [+] [-]

, 2009-10-17 22:23, pirms 15 gadiem
ejiet prom nabagi

  +2 [+] [-]

, 2009-10-17 23:14, pirms 15 gadiem
LIELS,LIELS PALDIES VISIEM FUTBOLISTIEM, PAR ŠO AIZRAUJOŠO TURNĪRU!

     [+] [-]

, 2009-10-18 06:51, pirms 15 gadiem
Jā tiešām malači.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-10-18 11:16, pirms 15 gadiem
Paldies !

     [+] [-]

, 2009-10-18 11:27, pirms 15 gadiem
andrisd rakstīja: Paldies Latvijas futbola izlasei par so lielisko ciklu! Zhel ka to izbojaja Ovrebo!
Neko viņš neizbojāja. Ja paņem tikai 1 punktu 12 pret Grieķiju un Šveici, tad vieta PK nav pelnīta. Pat iespējamie 4 skan vairāk pēc apstākļu sakritības, nevis pēc nopelnītas vietas PK.
Lai vai kā, prieks par to, ka beidzot komandai ir savs raksturs. Tas vairs nav tikai uz pretuzbrukumiem balstīts futbols. Ir laba saspēle jau no vidusdaļa un spējam uzspiest arī savu spēli pretiniekiem.

  +1 [+] [-]

, 2009-10-18 11:30, pirms 15 gadiem
Ir labi, nevaru sagaidīt izlozi
Būs noteikti jāaizbrauc kādā izbraukumā

  +1 [+] [-]

, 2009-10-18 13:47, pirms 15 gadiem
Viennoziimiigi....

Ar LIELU, LIELU, LIELU pluss ziimi...

     [+] [-]

, 2009-10-19 15:47, pirms 15 gadiem
dimkyeee rakstīja: Ta tik turpināt. Cerams, ka nākamais cikls bus vel labāks.
Ja nākamais būs labāks tad 2 vieta garantēta!!!!