Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Blogs: portugāļi - čempioni Čempionu līgā, Spānijā, Francijā, Turcijā...

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Blogs: portugāļi - čempioni Čempionu līgā, Spānijā, Francijā, Turcijā...
Ronaldu pāri visam, bet ne tikai viņš - Bernardu Silva un Motinju maija vidū svinēja Francijas čempionu titula iegūšanu
Foto: EPA/Scanpix

Šovakar plkst.21:45 sāksies ilgi gaidītā spēle starp Latviju un Eiropas čempioni Portugāli ar tās neapstrīdamo līderi Krištianu Ronaldu priekšgalā. Aplūkosim, ko šosezon klubos paveikuši portugāļu brašuļi.

Ieskatu Portugāles izlases rotācijas futbolistu karjerā sniedzu iepriekšējā reizē, kad Latviju sagaidīja pirmā apļa spēle (viesos 1:4). Šoreiz paskatīsimies, ko potenciālie šodienas mača pamatsastāva dalībnieki iespēja tieši šosezon.

Iespējamais pamatsastāvs: Patrisiu, Sedriks, Pepe, Fonte, Gerreiru, Motinju, Danilu, Bernardu, Nani, Ronaldu, Andrē Silva.

Ronaldu un Pepe pārstāvēja Madrides "Real" (pagātnes formā, jo Pepe Karalisko klubu pametīs), taču, protams, aizvadīja stipri dažādas sezonas. Pepe daudzo savainojumu dēļ Spānijas čempionātā piedalījās tikai 13 spēlēs (34%), bet Čempionu līgā, kurā "Real" triumfēja, tikai trīs mačos (23%). Pepe nedabūja arī uzspēlēt novembrī pret Latviju un 2017. kalendārajā gadā izlasē un klubā kopā nospēlēja tikai astoņās spēlēs, bet maijā un jūnijā nespēlēja ne reizi! Pēdējo reizi Pepe spēlēja 8. aprīlī Madrides derbijā un Čempionu līgas finālā viņa nebija pat mača pieteikumā, taču absolūts spēļu prakses trūkums neliedz portugāļu žurnālistiem viņu saukt par aizsardzības līderi. Atceroties "Euro 2016" finālturnīru, nevar nepiekrist.

Pepe kļuva par Spānijas čempionu un Čempionu līgas čempionu un šo titulu iegūšanā milzīga nozīme bija pasaules labākajam futbolistam, pasaules populārākajam un visvairāk pelnošajam sportistam Ronaldu. Lai gan Čempionu līgā grupā "Real" sasita 16 vārtus, Ronaldu kontā bija tikai divi un arī 1/8 finālā pret "Napoli" (3:1, 3:1) Krištianu palika tukšā. Toties izšķirošajā fāzē Ronaldu parādīja fenomenālu (īstenībā nav vārda, lai apzīmētu viņa paveikto) sniegumu un piecās spēlēs pret tādiem grandiem kā "Bayern", "Atletico" un "Juventus" sasita 10 vārtus! Tieši Ronaldu rezultativitāte ļāva "Real" kļūt par pirmo klubu kopš 1990. gada, kas Eiropas prestižākajā klubu turnīrā uzvarējis divas sezonas pēc kārtas. Arī "La Liga", kur Ronaldu 29 spēlēs 25 vārti, portugāļa sniegums palīdzēja gāzt no troņa "Barcelona". Ko nu daudz par Ronaldu, jūs to visu paši zināt.

Lai gan "Real" paņēma Eiropas krējumu, visvairāk šosezon pārsteidza "Monaco". Francijas līgā pirms sezonas absolūti pārliecinoša favorīta lomā bija PSG, tomēr titulu izcīnīja tieši "Monaco", izceļoties ar lielisku rezultativitāti (107 vārti 38 spēlēs, PSG sekoja ar 83 vārtiem). Tāpat izcils reids "Monaco" padevās Čempionu līgā - negaidīta aizkļūšana līdz pusfinālam, pa ceļam izsitot "Manchester City" un Dortmundes "Borussia". Jāatgādina, ka "Monaco" turnīru sāka kvalifikācijas stadijā! "Monaco" sezonas rotācijā bija divi portugāļu pussargi - Bernardu Silva un Žuau Motinju. Novembrī pret Latviju nespēlēja neviens (Silva rezervē, Motinju savainots), bet šovakar pamatsastāvs tiek paredzēts abiem.

Francijas čempionātā Bernardu Silvam 38 kārtās 37 spēles (pamatsastāvā 34) un astoņi gūti vārti, bet Motinju 31 spēle (pamatsastāvā 19) un divi vārti. Motinju, kā jau minēts, sezonas pirmajā pusē patraucēja savainojums. Čempionu līgā abi piedalījās gandrīz visās spēlēs. Abiem izcila, bet vienlaikus sarežģīta sezona - tik labas sekmes visos turnīros Bernardu, ieskaitot izlasi, lika šosezon aizvadīt 63(!) spēles, bet Motinju ar visu mēneša savainojumu 58...

Paredzams, ka blakus Pepem aizsardzības sirdī spēlēs Žuzē Fonte, bet aizsardzības labajā malā cits Anglijas Premjerlīgas pārstāvis Sedriks. Sedriks pēc Portugāles pamešanas aizvadīja otro sezonu "Southampton", 30 no 38 kārtām iznākot pamatsastāvā, bet Fonte sezonas vidū tieši "Southampton" pēc daudzu gadu pārstāvēšanas pameta un pārcēlās uz "West Ham" - viņam summā 33 spēles Premjerlīgā. "Southampton" ieņēma 8. vietu, bet "West Ham" 11. vietu. Februāra beigās Sedriks ar "Southampton" Vemblijā Līgas kausa finālā ar 2:3 dramatiski piekāpās "Manchester United".

Tāpat kā Ronaldu un Pepe, "La Liga" spēlēja arī Nani, tiesa, viņa pārstāvētā "Valencia" šobrīd nepiedzīvo tos labākos laikus un, daudz kuldamās pa tabulas apakšu, beigās izdevās iegūt 12. vietu 20 komandu konkurencē. Nani mocījās ar savainojumiem un 38 kārtās tikai 22 reizes spēja iziet pamatsastāvā, gūstot piecus vārtus. 30 gadus vecā četrkārtējā Anglijas čempiona karjera ir ar lejupejošu līkni, taču atcerēsimies, ka 2016. gadā visi šeit apskatītie futbolisti kļuva par Eiropas čempioniem.

Rafaels Gerreiru pirmo sezonu pavadījis Dortmundes "Borussia" un viņa vieta "Skonto" stadionā būs aizsardzības kreisajā malā. Viņš sezonas laikā cīnījās par vietu pamatsastāvā un Bundeslīgas 34 kārtu turnīrā pusē reižu, 17, iznāca starta vienpadsmitniekā. Vēl septiņas reizes Gerreiru uznāca uz maiņu, kopā guva sešus vārtus, bet "Borussia" ieņēma 3. vietu. Gerreiru ar komandu izcīnīja Vācijas kausu un portugālis nospēlēja pilnu maču gan pusfinālā pret "Bayern" (3:2), gan finālā pret "Eintracht" (2:1). Tāpat Gerreiru bija pamatsastāvā "Borussia" neveiksmīgajos Čempionu līgas 1/4 fināla dueļos pret "Monaco".

Pārējie trīs potenciālie pamatsastāva vīri ikdienā spēlē Portugāles čempionātā. Pamatvārtsargs Rui Patrisiu gandrīz visās spēlēs sargāja "Sporting" vārtus, ar komandu izcīnot valsts bronzu - par vicečempionu ar Ikeru Kasiljasu vārtos kļuva "Porto", bet zelts "Benfica" ar Brazīlijas vārtsargiem cietoksnī. Spēlējot Čempionu līgas grupu turnīrā, "Sporting" ar Patrisiu vārtos neiekļuva pat Eiropas līgā, palaižot garām ne tikai Ronaldu un Pepes "Real" un Gerreiru "Borussia", bet arī "Legia".

Danilu Pereira un Andrē Silva pārstāv par Portugāles vicečempioni kļuvušo "Porto". 21 gadu vecais supertalants Silva, kuram Portugāles izlases rindās septiņās spēlēs seši vārti, Portugāles čempionātā sasita 16 golus, kļūstot par ceturto rezultatīvāko spēlētāju turnīrā. Čempionu līgā "Porto" pārvarēja grupu turnīru, bet apstājās 1/8 finālā, zaudējot nākamajai finālistei "Juventus" (0:2, 0:1). Gan Pereira, gan Silva piedalījās visās 10 spēlēs (kvalifikācijā tika izsista "Roma"), un Silvam turnīrā pieci vārti. Kamēr visas acis Ronaldu virzienā, Silvam visas iespējas atkal būt rezultatīvam...

Apskatījām tikai potenciālo pamatsastāvu, bet neaizmirsīsim vēl par dažiem. Rikardu Kvarežma, novembrī nākot uz maiņu, izšķīra Portugāles un Latvijas pirmās spēles likteni, bet pavasarī kļuva par divkārtēju Turcijas čempionu "Besiktas" rindās, Andrē Gomess pārstāv "Barcelona" (47 spēles šīs komandas sastāvā šosezon) un vēl, un vēl, un vēl. Katrā ziņā gandrīz visiem Portugāles futbolistiem sezona ir bijusi gara un nogurdinoša, turklāt saīsināta bija gan pagājušā vasara ("Euro 2016"), gan tāda būs arī šī vasara (Konfederāciju kausa izcīņa).

Portugāles futbolistu (kuri varētu iziet pamatsastāvā pret Latviju) sezona 2016./17.

SpēlētājsVec.KlubsLīgaVietaKārtasSpēlesSpēles kopā
Patrisiu29SportingPortugāles Primeira Liga3.343144
Sedriks25SouthamptonAnglijas Premjerlīga8.383037
Pepe34Real MadridSpānijas La Liga1.381322
Fonte33Southampton/West HamAnglijas Premjerlīga11.383341
Gerreiru23Borussia DVācijas Bundeslīga3.342439
Motinju30MonacoFrancijas Ligue 11.383158
Danilu25PortoPortugāles Primeira Liga2.342842
Bernardu22MonacoFrancijas Ligue 11.383763
Nani30BesiktasTurcijas Superlīga1.342529
Ronaldu32Real MadridSpānijas La Liga1.382951
Andrē Silva21PortoPortugāles Primeira Liga2.343249

Piezīmes:
Vec. - vecums
Kārtas - cik kārtas tika aizvadītas nacionālajā čempionātā
Spēles - cik spēles nacionālajā čempionātā aizvadīja attiecīgais futbolists
Spēles kopā - kopējais spēļu skaits, izlasi ieskaitot, šajā sezonā