Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Angola: Vai antilopes spēs iepriecināt savu skatītāju priekšā?

Agris Suveizda

Angola: Vai antilopes spēs iepriecināt savu skatītāju priekšā?
Foto: TopFoto/Scanpix

Nākamā gada janvārī Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņa pirmo reizi notiks Angolā. Mājinieku angoliešu izredzes netiek vērtētas pārāk augstu, un viņiem vēl būs sīvi jācīnās par izkļūšanu no apakšgrupas. Vai mājas sienas būs izšķirošs faktors?

Vispārīgi

Angola tikai 1975.gadā ieguva neatkarību no Portugāles, tādēļ diezgan loģiski, ka izlases vēsture nav diez ko sena. Pirmo reizi melnās antilopes Āfrikas Nāciju kausa izcīņā spēlēja 1996.gadā, kad trijās spēlēs izcīnīja vienu punktu (neizšķirts 3:3 pret Kamerūnu) un palika pēdējā vietā savā apakšgrupā. Angolieši kvalificējās arī nākamajam finālturnīram, kas notika Burkinafaso. Toreiz izdevās izcīnīt par vienu punktu vairāk (0:0 pret DĀR un 3:3 pret Namībiju), taču, protams, ar to bija par maz, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā. Izlaidusi trīs ĀNK izcīņas, antilopes spēja iekļūt pēdējos divos finālturnīros. Pirms gandrīz četriem gadiem angolieši izcīnīja savu pirmo uzvaru ĀNK izcīņā (3:2 pār Togo), bet atkal nācās grupā palikt trešajā pozīcijā. Taču 2008.gadā izdevās beidzot izkļūt no grupas, tomēr astotdaļfinālā angoliešus apturēja nākamā čempione Ēģipte.

Angola līdz šim vienreiz iekļuvusi Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Pirms trīsarpus gadiem Vācijā pastarītes lomā esošā Angola spēja pārsteigt, un gan divreiz nospēlēja neizšķirti (0:0 pret Meksiku un 1:1 ar Irānu), gan arī pirmajā mačā cienīgi turējās pretī portugāļiem (0:1). Tiesa, no tā laika sastāva daudzi futbolisti vairs nespēlē izlasē, vārtsargu Žoau Rikardu un kolorīto uzbrucēju Akvu ieskaitot. Angolieši ar katru ĀNK finālturnīru ir spējusi spert mazu solīti uz priekšu. Vai sava laukuma priekšrocības būs pietiekams arguments, lai šoreiz iekļūtu vismaz pusfinālā?

Kvalificēšanās

Tā kā atlases cikls uz Pasaules kausa izcīņu un uz ĀNK finālturnīru notika vienlaicīgi, arī Angola piedalījās Āfrikas zonas kvalifikācijas turnīrā. Taču Palancas Negras (izlases iesauka portugāļu valodā) apstājās jau otrajā kārtā, grupā aiz Beninas paliekot otrajā vietā. Angola savā laukumā spēja uzvarēt Beninu (3:0) un Nigēru (3:1), taču nespēja atslēgt Ugandas izlases vārtus (0:0). Savukārt izbraukumā angolieši izcīnīja tikai trīs punktus (2:1 pret Nigēru) un gala rezultātā par divām acēm atpalika no Beninas. Rezultatīvākais Angolas rindās kvalifikācijas turnīrā ar trim precīziem sitieniem bija Flaviu.

Sastāvs

Angolas valstsvienībā lielākā pārstāvniecība ir no vietējā čempionāta - 11 futbolisti, bet vēl četriem kabatā ir līgums ar Portugāles klubiem. Viens no Angolas izlases līderiem ir Valjadolidas "Real" uzbrucējs Manučo, kurš šosezon Spānijas čempionātā 13 mačos izcēlies ar diviem vārtu guvumiem un vienu rezultatīvu piespēli. Izlases sastāvā Manučo, kurš pagājušajā gadā īsu brīdi pabija arī Mančestras "United" rindās, guvis 13 vārtus, savukārt iepriekšējā ĀNK izcīņā atzīmējās ar četriem precīziem raidījumiem. No pārējiem angoliešu uzbrucējiem jāatzīmē arī jau pieminētais Flaviu, kura kontā valstsvienībā ir 27 rezultatīvi sitieni. Cits uzbrucējs Mantorašs kopš 2001.gada ir Lisabonas "Benfica" sistēmā. Tāpat jāatzīmē malējais pussargs Ze Kalanga, kurš spēlē Bukarestes "Dinamo" vienībā, bet pagājušajā sezonā tika izīrēts Portugāles "Boavista".

Treneris

Angolas izlasi kopš šā gada 13.maija vada 63 gadus vecais Portugāles futbola speciālists Manuels Žozē. Pirms tam viņš trenējis daudzus Portugāles klubus, slavenās Lisabonas vienības "Sporting" un "Benfica" ieskaitot. Žozē ir viens no tiem treneriem, kas esot atklājuši portugāļu superzvaigzni Luišu Figu. Portugālis 2003.gadā atgriezās pie viena no spēcīgākā Ēģiptes kluba "Al-Ahly" stūres, kurā spēlē vai spēlējuši vairāki angolieši. Lielākie panākumi Žozē saistās tieši ar ēģiptiešu komandu, ar kuru viņš izcīnījis 16 dažādus titulus, četrreiz triumfējot arī Āfrikas Čempionu līgā. Viņa vadībā "Al-Ahly" sasniedza fantastisku 71 nezaudētu spēļu sēriju. Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks pat apbalvoja portugāļu treneri ar medaļu par ieguldījumu Ēģiptes futbolā. Pēc slavenā brazīlieša Luiša Felipes Skolari aiziešanas no Portugāles valstsvienības, Žozē bija viens no galvenajiem kandidātiem uz izlases trenera amatu, taču tajā tika apstiprināts Karlušs Keirošs.

Angolas izlases sastāvs

Vārtsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Lamá28Petro Atlético (Angola)32
Carlos30Rio Ave (Portugāle)6
Wilson20Caála (Angola)-

Aizsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Manuel Jamuana25Petro Atlético (Angola)8
Enoque22Santos (Angola)3
Dias Caires31Sagrada Esperança (Angola)11
Kali31Arles-Avignon (Francija)35
Rui Marques32Leeds United (Anglija)12

Pussargi

SpēlētājsGadiKlubsSp
Davíd21Petro Atlético (Angola)2
Job22Petro Atlético (Angola)15
Xara28Petro Atlético (Angola)15
Zuela26Kuban (Krievija)2
Gilberto27Al-Ahly (Ēģipte)35
Zé Kalanga26Dinamo Bucureşti (Rumānija)35
Dedé28Timişoara (Rumānija)11
Stélvio20Leiria (Portugāle)4
Mabiná22Petro Atlético (Angola)7

Uzbrucēji

SpēlētājsGadiKlubsSp
Mantorras27Benfica (Portugāle)17
Johnson Macaba31C.R.D. Libolo (Angola)9
Djalma22Maritimo (Portugāle)7
Flávio30Al-Shabab (Saūda Arābija)81
Love301º de Agosto (Angola)36
Manucho26Real Valladolid (Spānija)23
ValstsSk
Angola11
Portugāle4
Rumānija2
Francija1
Anglija1
Krievija1
Ēģipte1
Saūda Arābija1
Spānija1

Angolas izlases kalendārs apakšgrupu turnīrā

DatumsSpēle
10.janvārisAngola - Mali
14.janvārisAngola - Malāvija
18.janvārisAngola - Alžīrija

Kā Angolas izlasei klāsies ĀNK izcīņā?

  • 5

  • 7

  • 47

  • 34


  +4 [+] [-]

, 2009-12-31 00:12, pirms 15 gadiem
Offtopic, bet šodien Igauņi draudzībenē uzvarēja tieši Angolu 1 - 0.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-31 01:04, pirms 15 gadiem
Mean Machine 24 rakstīja: Offtopic, bet šodien Igauņi draudzībenē uzvarēja tieši Angolu 1 - 0.
jop. arī gribēju teikt. malači kaimiņi.