Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Gana: Pēc Āfrikas pirmā titula 28 gados

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Gana: Pēc Āfrikas pirmā titula 28 gados
Ganas izlase
Foto: AP/Scanpix

Šodien iepazīstināsim ar vēl vienu Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņas izlasi - Ganas valstsvienību. Gana ir viena no galvenajām finālturnīra favorītēm, un tajā spēlē tādi vīri kā Maikls Esjēns un Sulejs Muntari.

Vispārīgi

Ganas izlase laika posmā no 1962. līdz 1982. gadam Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) finālturnīriem kvalificējās nepastāvīgi, izlaižot četrus turnīrus. Šāda neregularitāte gan netraucēja visbiežāk no visām Āfrikas izlasēm kļūt par kontinenta čempioni - tas izdevās 1963., 1965., 1978. un 1982. gada finālturnīros. Tad 1986.-1990. gadā atkal neizdevās kvalificēties finālturnīram trīs reizes pēc kārtas, bet kopš 1992. gada Gana piedalījusies astoņos no deviņiem turnīriem. Tiesa, šajos gados pastāvība nevienu titulu neatnesa - tikai viena 2. un viena 3. vieta. Tādējādi par Āfrikas čempioni Gana nav kļuvusi jau kopš 1982. gada. Lielas cerības uz triumfu Gana lika pagājušajā turnīrā 2008. gadā, jo tas norisinājās tieši Ganā (vēsturiski turnīru mājiniecēm Āfrikā allaž lieliski klājies), tomēr pusfinālā ganiešus apstādināja Kamerūna (0:1).

Lai arī par Āfrikas čempioni Gana nav kļuvusi jau gandrīz 30 gadus, Gana kopā ar Kamerūnu (abām pa četriem tituliem) ir 2. vietā pēc triumfu skaita, zaudējot vien Ēģiptei (seši tituli). Panākumi ĀNK gan negarantē veiksmi arī PK izcīņā - kamēr, piemēram, tā pati Kamerūna PK finālturnīros spēlējusi piecreiz, Ganai tas izdevies tikai vienreiz - debija notika nupat 2006. gadā Vācijā, kad Ganai kā vienīgajai no Āfrikas izlasēm izdevās izkļūt no grupas (astotdaļfinālā 0:4 pret Brazīliju). Ganu redzēsim arī nākamvasar DĀR. Noteikti jāatzīmē, ka Ganas U-20 izlase šogad kļuva par pasaules čempioni(!) - tas ir pirmais šāda veida panākums ne tikai Ganas, bet visas Āfrikas futbolā, kas liecina par Ganas milzīgo potenciālu nākotnē.

Kas attiecas uz gaidāmo turnīru, tad Gana, saukta par Melnajām Zvaigznēm, tiek uzskatīta par otro reālāko pretendenti uz titulu pēc Kotdivuāras. Kas pats interesantākais, tad Gana ar Kotdivuāru ir kopā arī vienā apakšgrupā, kuru droši var saukt par Nāves grupu. Arī ar Togo un Burkinafaso šajā grupā nopietni jārēķinās.

Kvalificēšanās

Otrā kvalifikācijas kārta Ganai izvērtās grūtāka nekā izšķirošā trešā. Otrajā atlases cikla kārtā trīs no četrām izlasēm, Gana, Gabona un Lībija, noslēdza turnīru ar identiskiem 12 punktiem. Gana ieguva 1. vietu tikai pateicoties labākai vārtu starpībai, kas lielā mērā tika nodrošināta pēdējā kārtā, savā laukumā ar 3:0 uzveicot grupas pastarīti Lesoto. Ar pūlēm tālāk tika arī Gabona, bet Lībijai turnīrs beidzās, lai gan tā savā laukumā uzvarēja visus trīs mačus, pret Ganu ieskaitot.

Trešo kvalifikācijas kārtu Gana iesāka ar četrām uzvarām pēc kārtas, jau tobrīd kvalificējoties ne tikai ĀNK finālturīram, bet arī PK finālturnīram (kā pirmā no Āfrikas zonas, atskaitot saimnieci DĀR). Netika atstātas cerības ne Beninai, ne Mali, ne Sudānai.

Sastāvs

Turnīram pieteikti 23 spēlētāji spēlē 11 dažādās valstīs, nevienā vairāk par četriem futbolistiem. Lielākoties ir pārstāvēta Eiropa, pie tam nevis kaut kādi vidusmēra čempionāti, bet gan pasaules spēcīgākās līgas - Angliju, Franciju, Itāliju un Vāciju kopumā pārstāv 12 spēlētāji, tātad vairāk nekā puse. Vārtos allaž stāv Ričards Kingsons, kuram klubu karjerā nesekmējas (šobrīd "Wigan" sistēmā, kur pie teikšanas netiek), toties iekrājis lielu pieredzi izlasē. Visiespaidīgāk izskatās Ganas vidējā līnija (ko futbolā uzskata par svarīgāko) - to cementēs tādas zvaigznes kā Maikls Esjēns ("Chelsea") un Sulejs Muntari ("Inter"). Laba izskatās arī aizsardzības līnija - diviem "angļiem" Džonam Mensā ("Sunderland") un Džonam Peintsilam ("Fulham") ir vairāk nekā 50 spēļu pieredze Ganas izlasē. Tāpat pieredzējuši (vairāk nekā 30 gadi, vairāk nekā 20 spēles izlasē) ir Ēriks Ado ("Roda") un Hanss Sarpei ("Bayer"). Nedaudz skumjāk ir ar uzbrukumu - turnīram pieteikti trīs nominālie uzbrucēji, no kuriem neviens nav ar skaļu uzvārdu. Metjū Amoa ("NAC Breda", 12 vārti 31 spēlē Ganas izlasē), Asamoa Gjans ("Rennes", 13 vārti 28 spēlēs) un 20 gadus vecais talants Dominiks Adija - šis jauneklis lielajā izlasē debitēja tikai pirms mēneša (viena spēle izlasē), toties ar U-20 izlasi šogad kļuva par pasaules čempionu, finālturnīrā gūstot astoņus(!) vārtus. Tieši pēc šī finālturnīra viņu savā īpašumā ar skatu uz nākotni ieguva "Milan"...

Treneris

55 gadus vecais Milovans Rajevičs ir serbu speciālists, kurš pie Ganas izlases stūres stājās 2008. gada augustā, kad kvalifikācija šim ĀNK ritēja jau pilnā sparā. Būtībā Rajevičs ar ganiešiem veicis vien pēdējo atlases cikla posmu, kad izšķirošajā grupu turnīra posmā ļoti pārliecinoši izdevās ieņemt 1. vietu. Rajeviča CV ir diezgan paskops - kā spēlētājs aizsarga pozīcijā spēlējis četros dažādos nu jau bijušās Dienvidslāvijas klubos, vēlāk tieši šajos pašos četros klubos strādājis par treneri, tāpat strādājis Zviedrijā, Ķīnā, Katarā un tad kļuvis par Ganas nacionālās izlases treneri.

Ganas izlases sastāvs

Vārtsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp.izl.
Richard Kingson31Wigan Athletic (Anglija)58
Philemon McCarthy26Hearts of Oak (Gana)2
Daniel Adjei20Liberty Professionals (Gana)1

Aizsargi

SpēlētājsGadiKlubsSp.izl.
John Mensah28Sunderland (Anglija)58
John Paintsil28Fulham (Anglija)52
Eric Addo31Roda JC (Nīderlande)32
Harrison Afful23Espérance (Tunisija)14
Isaac Vorsah21Hoffenheim (Vācija)5
Hans Sarpei33Bayer Leverkusen (Vācija)23
Samuel Inkoom20Basel (Šveice)4
Lee Addy24Bechem Chelsea (Gana)1

Pussargi

SpēlētājsGadiKlubsSp.izl.
Michael Essien27Chelsea (Anglija)45
Sulley Muntari25Inter (Itālija)44
Anthony Annan23Rosenborg (Norvēģija)38
André Ayew20Marseille (Francija)15
Kwadwo Asamoah21Udinese (Itālija)5
Moussa Narry23Auxerre (Francija)3
Agyeman Opoku20Al-Wahda (AAE)2
Emmanuel Agyemang-Badu19Asante Kotoko (Gana)2
Rahim Ayew24El Zamalek (Ēģipte)1
Haminu Dramani23FC Kuban (Krievija)27

Uzbrucēji

SpēlētājsGadiKlubsSp.izl.
Matthew Amoah29NAC Breda (Nīderlande)31
Asamoah Gyan24Rennes (Francija)28
Dominic Adiyiah20Milan (Itālija1
ValstsSk
Anglija4
Gana3
Itālija3
Francija3
Vācija2
Nīderlande2
Tunisija1
Šveice1
Norvēģija1
Apvienotie Arābu Emirāti1
Krievija1

Ganas izlases vieta FIFA rangā - 34. (augstākā - 14.)

Ganas izlases grupu turnīra kalendārs:

DatumsSpēle
11.janvārisGana - Togo
15.janvārisGana - Kotdivuāra
19.janvārisGana - Burkinafaso

Kā Āfrikas Nāciju kausa izcīņā klāsies Ganas izlasei?

  • 31

  • 80

  • 15

  • 5


  +3 [+] [-]

, 2009-12-27 16:33, pirms 15 gadiem
Spēcīgs sastāvs, prognozēju ka tiks vismaz finālā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-12-27 17:48, pirms 15 gadiem
Redzēs kā ies Ganai, vajadzētu it kā tikt tālu.

Ganā ir klubs, kurš skan interesanti - Bechem Chelsea
';