Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Princis Ali vēršas CAS ar prasību pārcelt FIFA prezidenta vēlēšanas

Rolands Eliņš

Princis Ali vēršas CAS ar prasību pārcelt FIFA prezidenta vēlēšanas
Princis Ali bin al Huseins
Foto: AFP/Scanpix

Prinča Ali bin al-Huseina pārstāvji iesnieguši oficiālu prasību Sporta arbitrāžas tiesā, aicinot pārcelt 26. februārī paredzētās FIFA prezidenta vēlēšanas, jo netiek nodrošināti pasākumi, kas sniegtu balsotājiem brīvas izvēles tiesības.

Princis Ali, kurš ir viens no pieciem prezidenta amata kandidātiem, bija pieprasījis, lai FIFA ārkārtas kongresā balsojumā tiktu izmantotas caurspīdīgas vēlēšanu kabīnes. Tas nodrošinātu to, ka balsojuma dalībnieki nenofotografē savus vēlēšanu biļetenus. Ali uzskata, ka šādas fotogrāfijas no balsojuma dalībniekiem pieprasa prezidenta amata kandidātu lobiji kā apstiprinājumu, ka nobalsots par „pareizo” kandidātu.

Ali bija savu prasību iesniedzis FIFA Vēlēšanu komitejā, taču saņēmis noraidījumu. Vēlēšanu komiteja gan centās rast kompromisu un aicinās vēlēšanu dalībniekus balsojuma kabīnēs neņemt līdz mobilos telefonus. Ali ar to nav mierā un vērsies Sporta arbitrāžas tiesā, pieprasot pārcelt FIFA vēlēšanas uz brīdi, kad būs nodrošināti visi nepieciešamie apstākļi godīgam balsojumam.

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) šo prasību izskatīs steidzamā kārtā un lēmumu paziņos ceturtdien. Jāatgādina, ka arī pirms iepriekšējām FIFA vēlēšanām, kurās pārliecinoši uzvarēja Zeps Blaters, izskanēja aicinājumi tās pārcelt uz vēlāku laiku. Šoreiz Ali savu vēršanos pie CAS pamato ar „FIFA nevēlēšanos nodrošināt caurskatāmu un godīgu vēlēšanu procesu”.

Bez Ali vēlēšanās kandidēs arī DĀR uzņēmējs Tokijo Seksveils, bijušais FIFA darbinieks Žeroms Šampaņs, UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno un Āzijas Futbola konfederācijas vadītājs šeihs Salmans. Par galvenajiem favorītiem tiek uzskatīti pēdējie divi, turklāt Infantīno nesen nāca klajā ar paziņojumu, ka sagaida vismaz pusi no Āfrikas valstu balsīm, kas varētu izrādīties izšķirošais apstāklis uzvarētāja noteikšanā.

Šajās vēlēšanās vairs nevar piedalīties Zeps Blaters, kurš pēc jaunā prezidenta izvēlēšanas pārtrauks savu 18 gadus ilgo stāžu šajā amatā. FIFA diskvalifikācijas dēļ iespēja kandidēt liegta arī UEFA prezidentam Mišelam Platinī.

Izmantotie resursi:
Fifa election: Prince Ali wants Friday's vote...