Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

A-D grupas: Igaunijai iespēja iesaistīties cīņā par finālturnīru

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

A-D grupas: Igaunijai iespēja iesaistīties cīņā par finālturnīru
Igaunijas izlase
Foto: AFP/Scanpix

2012. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra A, B, C un D grupās šodien notiks 11 spēles. Latviešu līdzjutēji īpaši varētu turēt īkšķus par Igaunijas futbolistiem, kuri savā laukumā uzņems Slovēniju.

A grupa

VIzlaseSP
1.Vācija39
2.Austrija26
3.Turcija36
4.Beļģija33
5.Kazahstāna30
6.Azerbaidžāna20

Pēc piektdienas svarīgās spēles starp Vāciju un Turciju (3:0) šodien abām šīm grupas favorītēm nosacīti vieglāki mači, tiesa, tas nenozīmē, ka nevar gadīties neplānots punktu zaudējums. Vācija izbraukumā pret Kazahstānu mēģinās gūt savu ceturto panākumu četrās spēlēs, bet Turcija Baku spēlēs pret Azerbaidžānu, cenšoties kaut cik turēties līdzi Vācijai. Vācieši joprojām būs bez Bastiana Švainštaigera, tomēr tam nevajadzētu būt traucēklim, lai tiktu pie uzvaras – kazahi mājās ne tikai nav pratuši atņemt kaut punktu pret Beļģiju (0:2) un Turciju (0:3), bet arī nav spējuši gūt nevienus vārtus... Tikmēr Vācijai tikai uzvaras un vārtu attiecība trīs mačos iespaidīga – 10:1. Vēl jo vairāk kārtējo reizi ar izteicieniem pārsteidzis Kazahstānas vācu treneris Bernds Storks, kurš pacēlis balto karogu vēl pirms mača: „Mēs šajā spēlē varam tikai mācīties. Centīsimies pēc iespējas ilgāk noturēt 0:0, bet neko vairāk nespēsim. Vācija mums ir pārāk spēcīga.” Joahims Lēvs nekādas izmaiņas neplāno veikt.

Par turku spēli runājot – lai gan Azerbaidžānai divās spēlēs divi zaudējumi ar vārtu attiecību 1:9, abi tie tika piedzīvoti viesos pret spēcīgajām Vāciju un Turciju. Mājās Bertija Fogta vadītajiem azeriem palīdzēs līdzjutēji un Turcijai panākums viegli nenāks.

Lai arī par grupas favorītēm tiek pieskaitītas Vācija un Turcija, centrālais mačs norisināsies Briselē, kur Beļģija tiksies ar Austriju. Reāli ņemot, tā būs beļģu pēdējā iespēja nepazaudēt cerības uz TOP2 grupā, jo jau piedzīvoti divi zaudējumi pret vāciešiem un turkiem. Savukārt Austrijai starta pozīcijas ir labas (divas sausas mājas uzvaras pār nosacītajām grupas pastarītēm) un, ja izdotos Briselē uzvarēt, mierīgas nevarētu justies Vācija un Turcija. Beļģi cer, ka atkal spīdēs Marvins Ogunjimi – šis nigēriešu izcelsmes uzbrucējs debitēja izlasē tikai piektdien, uzreiz gūdams divus vārtus Kazahstānā un ļaujot Beļģijai izcīnīt pirmo uzvaru (2:0).

B grupa

VIzlaseSP
1.Slovākija36
2.Krievija36
3.Īrija36
4.Armēnija34
5.Maķedonija34
6.Andora30

Trīs grupas favorītes Krievija, Īrija un Slovākija visas pēc trim kārtām ieguvušas pa sešiem punktiem, proti, pa reizei jau paspējušas zaudēt. Īrija piektdien zaudēja Krievijai (2:3), Krievija pirms tam zaudēja Slovākijai (0:1), bet Slovākija mazliet neplānoti piektdien viesos piekāpās Armēnijai (1:3). Skaidrs, ka visas izšķirošās cīņas šajā grupā vēl tikai priekšā. Šodien centrālā spēle notiks Žilinā, kur divas no trim pretendentēm uz TOP2 cīnīsies savā starpā – Slovākija pret Īriju. Abas šīs izlases piektdien zaudēja un vēl viena neveiksme spēcīgi iedragātu komandas cerības. Slovākiem diskvalificēts Martins Škrtels, un trenris Vladimirs Veiss ir satraucies par savu spēlētāju formu – viņaprāt, Armēnijā astoņi futbolisti nospēlējuši zem savām spējām...

Kamēr slovāki un īri sitīsies uz dzīvību un nāvi, Krievija spēlēs Maķedonijā – mūsu lielais kaimiņš, protams, būs favorīts, taču maķedonieši arī nav nekāda dāvana. Vienīgā spēle mājās Maķedonijai īsti neizdevās (2:2 ar Armēniju), taču viesos tika uzvarēta Andora (2:0), bet Slovākijā līdz kompensācijas laikam bija 0:0, līdz nācās ielaist vienīgos un izšķirošos vārtus. Maķedoniešu nometnē nav pārāk labs noskaņojums. Pirmkārt, nevarēs palīdzēt līderis Gorans Pandevs, bet, otrkārt, kā saka treneris: „Krievi ir vēl stiprāki nekā pirms četriem gadiem, kad viņi mūs Skopjē apspēlēja viegli.” Vēl vienā mačā Armēnija uzņems Andoru – armēņiem pēc slovāku sakaušanas (3:1) ir labs noskaņojums, un viņi noteikti lūkos pundurvalstiņas vienību ne tikai uzvarēt, bet arī sagraut.

C grupa

VIzlaseSP
1.Itālija37
2.Igaunija36
3.Ziemeļīrija24
4.Serbija34
5.Slovēnija34
6.Fēru salas40

Grupas centrālā spēle notiks Dženovā, kur līdere Itālija (2-1-0) spēkosies ar Serbiju (1-1-1). Itāliešiem puslīdz viss ir kārtībā – piektdien gan tika zaudēti punkti Ziemeļīrijā (0:0), taču šobrīd ir grūti ieraudzīt kādu vērā ņemamu konkurenti cīņā par 1. vietu. Ja mājās bez Danieles de Rosi sastāvā izdosies uzvarēt serbus, kuriem savukārt nevarēs palīdzēt Nemanja Vidičs, tad viss būs pavisam labi. Tai pat laikā serbiem klājas ļoti plāni un Dženovā, lai cik grūti tas arī nebūtu, vajadzētu tikt pie kāda punkta. Līdz šim ir uzvarētas tikai Fēru salas (viesos), bet mājās nospēlēts katastrofāli – neizšķirts ar Slovēniju un pārsteidzošs zaudējums piektdien pret Igauniju (1:3, debitējot jaunajam trenerim Petrovičam)... Uz šī fona labi pagaidām izskatās Ziemeļīrija – viesos 1:0 pret Slovēniju, mājās neizšķirts ar Itāliju. Ziemeļīrija sen nav spēlējusi lielajos finālturnīros, bet tagad, kaut arī aizvadīta niecīga daļa maču, ir visas iespējas izmantot serbu un slovēņu mazspēju. Šodien Ziemeļīrija viesosies Fēru salās un nav jāsaka priekšā, cik punktu vēlas iegūt ziemeļīri. Ziemeļīrijas treneris: „Gatavojoties būsim ultra-profesionāli.”

Kamēr, kā jau minēts, Serbija un Slovēnija pamatīgi buksē, liela iespēja vēl vairāk uzlabot savas pozīcijas ir Igaunijai – šodien mājās jātiekas tieši ar Slovēniju. Ja igauņiem izdotos paņemt trīs punktus, pārtraukumā viņi atrastos vismaz 2. vietā. Var jau būt, ka šī materiāla virsraksts mūsu ziemeļu kaimiņu sakarā ir pārāk skaļš, taču četras no desmit spēlēm jau būs aizvadītas, un konkurentiem (atskaitot Itāliju) patiešām nesekmējas. Jāatzīmē, ka igauņu sniegums katrā no līdzšinējām spēlēm ir bijis nestabils (gandrīz zaudēja Fēru salām un gandrīz vinnēja Itāliju... arī pret Serbiju labs sižets), bet pēc piektdienas varonīgās uzvaras Serbijā mūsu ziemeļu kaimiņi noteikti spēlēs maksimāli koncentrējušies ar maksimālu atdevi – tādu iespēju iesaistīties cīņā par pašām augstākajām vietām garām laist vienkārši nedrīkst!

D grupa

VIzlaseSP
1.Francija36
2.Albānija35
3.Baltkrievija35
4.Bosnija un Hercegovina34
5.Rumānija32
6.Luksemburga31

Lai gan Francija atlases ciklu sāka ar 0:1 zaudējumu mājās pret Baltkrieviju, Lorāna Blāna vadītajiem futbolistiem ir grūti ieraudzīt nopietnu konkurenci šajā grupā. Rumāņi un bosnieši sākuši ļoti vāji, savukārt albāņi un baltkrievi ilgtermiņā diez vai pretendēs uz Francijas apsteigšanu... Šodien Francijai paredzama viegla spēle – mājās jātiekas ar Luksemburgu, kuras pārstāvji pirms mača joko, ka spēle notiks tik tuvu tās robežai (Mecā), ka Luksemburgai tā būs kā mājas spēle.

Cīņa par 2. vietu gan varētu būt ļoti sīva – uz to varētu pretendēt pat tie paši baltkrievi un albāņi, kuri trīs mačos vēl nav zaudējuši ne reizi. Šodien viņi tiksies tieši savā starpā Minskā – domājams, Baltkrievija būs mača favorīte un par varītēm lūkos reabilitēties par muļķīgo punktu izšķērdēšanu piektdien Luksemburgā (0:0). Kamēr Bosnija un Hercegovina un Rumānija nespēlēs, baltkrieviem un albāņiem ir lieliska iespēja pārtraukumā doties augstajā 2. vietā. Abām izlasēm ir būtiski zaudējumi sastāvos, bet Albānijas horvātu treneris vispār spēles vēro no slimnīcas...