Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Bosnija atgriežas elitē

Viedoklis: Bosnija atgriežas elitē
"Hoffenheim" bosnieši Vedads Ibiševičs un
Sejads Salihovičs atzīmē vārtu guvumu.
Foto: AFP.

Šosezon Bosnijas vārds futbola fanu mutēs dzirdams daudz biežāk nekā ierasts - ar 7:0 tiek piesmieti kaimiņi igauņi, pateicoties neticamam vārtu un rezultatīvu piespēļu birumam divi bosniešu puiši turpina turēt "Hoffenheim" Vācijas Bundeslīgas augšgalā, savukārt divi viņu komandas biedri izlasē uzņēmušies šefību pār finansiāli turīgo "Wolfsburg".

Pēc nepilnām divām nedēļām - 21. novembrī - apritēs 13 gadi kopš tika noslēgts Deitonas miera līgums, kas pielika punktu Bosnijas karam, kurā nepilnu četru gadu laikā bojā gāja un valsti pameta veselas paaudzes Bosnijas pamatiedzīvotāju. Aizvadīto gadu laikā bosnieši ir atkopušies no piedzīvotajām šausmām, un pamazām arī futbolā bosnieši sāk atgriezties tajā līmenī, kādā viņi bija vēl Dienvidslāvijas laikā.

Nevajadzētu strikti vērtēt Bosnijas futbola izlases pašreizējo spēku pēc viņu pozīcijas FIFA rangā, kur viņi ieņem apaļo, bet nebūt ne augsto 75. vietu, jo šo pozīciju ir sasniegusi Bosnijas pēckara futbolistu paaudze, kuru nereti vēl pavājināja Bosnijā jau gadsimtiem dzīvojošo serbu un horvātu (serbi un horvāti Bosnijas teritorijā ir veido apmēram pusi no četrus miljonu lielā iedzīvotāju pulka) izvēle pārstāvēt attiecīgi Serbijas un Horvātijas izlases.

Un slavenu futbolistu, kuri emigrēja no Bosnijas pirms kara, izvēlējās pārstāvēt citu izlasi vai kuru vecāki izvēlējās pārcelties uz citu valsti, tiešām netrūkst. Ivans Klasničs, Niko un Roberts Kovāči, Zdravko Kuzmanovičs, Ivans Rakitičs, Vedrans Čorluka, Mario Staničs, Mladens Krstajičs, Savo Miloševičs un daudzi citi izvēlējās pārstāvēt Horvātijas un Serbijas izlases, tāpat arī Zviedrijas izlases un Milānas "Inter" uzbrukuma līdera Zlatana Ibrahimoviča saknes meklējamas Bosnijā.

Pēdējā laikā gan situācija šajā jomā sāk mainīties uz Bosnijai labo pusi - jaunie serbu un horvātu futbolisti izvēlas par labu zili dzeltenajam karogam, bet izaudzināt talantīgus futbolistus bosniešiem nekad nav bijis problēmu. Hoffenhaimietis Vedads Ibiševičs ir labākais vārtu guvējs un rezultatīvo piespēļu dalītājs Vācijas Bundeslīgā, bet viņa komandas biedrs Sejads Salihovičs ir otrais labākais asistētājs partneriem. Tāpat šogad Volfsburgā spēle aizgājusi talantīgajam uzbrucējam Edinam Džeko, kurš līdzās Zvezdanam Misimovičam kļuvis par vēl vienu vilku atslēgas spēlētāju ar Bosnijas pasi kabatā, savukārt Miralems Pjaničs, kuru šogad iegādājās "Lyon", noteikti ir viens no lielākajiem jaunajiem talantiem Francijas "Ligue 1".

Ja bosniešiem arī turpmāk izdosies noturēt pašmāju futbolistus savā izlasē, kā arī ar kvalifikācijas grupu paveiksies (šogad bosniešiem 1. un 2. vieta savā apakšgrupā jādala ar Spāniju, Turciju un Beļģiju...), tad, iespējams, pavisam drīz kādā no Eiropas un Pasaules finālturnīriem debitēs vēl viena Balkānu valsts.

  +9 [+] [-]

, 2008-11-10 17:50, pirms 16 gadiem
Tie abi no Hoffenheim toch monstri kkadi shita 1 sezonaa progreset , psc !
Slēpts komentārs: mani_sauc_Janis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2008-11-10 18:40, pirms 16 gadiem
malaci, Bosnija ir pelniijusi, lai par viniem atcereetos arii sporta jomaa!!!basii, viniem nav slikta izlase, tomeer kkaa nesanaak sewi apliecinaat..cerams, ka futbolaa izdosies..buutu interesanti pret siem uzkapaat!!!

 +13 [+] [-]

, 2008-11-10 18:51, pirms 16 gadiem
jajanka_warriors rakstīja: Kaimini igauņi?
mūsu kaimiņus

  +5 [+] [-]

, 2008-11-10 18:57, pirms 16 gadiem
Bosnija ir apliecinājums tam, ka ir vietas uz šīs zemes, kur labu futbola talantu dzimst vairāk un biežāk, nekā citur.
Valsts priekš eiropas mērogiem ir maza un arī diezgan nabadzīga, bet labu futbola talantu ir 5x vairāk nekā visā Baltijā

  +4 [+] [-]

, 2008-11-10 19:56, pirms 16 gadiem
Nu Bosnijā, šķiet viss akcents no sporta veidiem ir tieši uz futbolu. Lai veicas!

  +1 [+] [-]

, 2008-11-10 21:56, pirms 16 gadiem
Labs raksts, tikai aizmirsi Topiču pieminēt Lai veicas Bosnijai.

  +2 [+] [-]

, 2008-11-10 21:58, pirms 16 gadiem
lai jau veicas!!!

  +5 [+] [-]

, 2008-11-10 22:02, pirms 16 gadiem
Autor, nav tādas valsts kā Bosnija...

  +2 [+] [-]

, 2008-11-10 22:07, pirms 16 gadiem
Vienmēr esmu saskatījis Bosnijas un Hercegovinas izlasē potenciālu, un tas ir tikai laika jautājums,kad šī izlase iekļūs EČ vai tiks vismaz tuvu tam. Būtisks mīnuss šai valstsvienībai šobrīd ir laba vārtsarga trūkums.
Salīdziniet šo ar mūsu futbolistiem:
Radeljič (Energie Cotbus), Berberovič (Litex), Spahič (Lokomotiv Moskva), Ibričič (Hajduk Split)...ļoti daudz laba Eiropas vidusmēra klubu,kurus tomēr nevar salīdzināt ne ar QPR,ne Derby County,kur nu vēl Getafi.
un jaunās paaudzes pārstāvji ir jo spoži. Ibiševič 24 gadi. Pjaničs 18 gadi(šim puisim patiesi būs spoža nākotne), Džeko 22 gadi, Huseinovič 20 gadi, Muslimovičs arī kādu laiku būs palīgs 27 gadi.

  +1 [+] [-]

, 2008-11-10 22:12, pirms 16 gadiem
tfu,Celtu biju domājis,ne Getafi.

  +3 [+] [-]

, 2008-11-10 22:26, pirms 16 gadiem
Barca7 rakstīja: Nu Bosnijā, šķiet viss akcents no sporta veidiem ir tieši uz futbolu. Lai veicas!
tā nu gluži nav. Basketbolā vēl nesen bija EČ tikusi(un ne jau tik vienreiz),handbols Bosnijā,protams,arī ir diezgan populārs. Futbols,iespējams, ir populārākais,bet ne vienīgais.

     [+] [-]

, 2008-11-10 22:33, pirms 16 gadiem
RESTart rakstīja: Autor, nav tādas valsts kā Bosnija...
Tev ir taisnība jo ir Bosnija un Hercegovina, bet piemēram nav arī tādas valsts, kā Maķedonija. Ir Former Yougoslavian Republic Of Macedonia, Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika [nezinu precīzi, kā latviski būtu pareizi], bet rakstot rakstus parasti tā neraksta, tāpat kad spēlēja Latvija pret Maķedoniju basketu - tad arī visur tikai minēts - Maķedonija, izņemot oficiālo FIBA tabulu

     [+] [-]

, 2008-11-10 22:48, pirms 16 gadiem
Nu salīdzinājums nav īsti korekts. Balkānos viss šobrīd ir drausmīgi samudžināts, bet Maķedonijai to nosaukumu spiež lietot Grieķi, jo viņiem tur laikam vēsturiski bija tāds novads un viņi nevar sadalīt to nosaukumu. Taču pēc būtības Maķedonijas garais nosaukums ne ar ko neatšķiras no piemēram "Latvijas Republika", "Krievijas Federācija" vai "Amerikas Savienotās Valstis".
Taču ar Bosniju&Hercegovinu ir citādi, jo abiem vārdiem ir būtiska nozīme - Hercegovina ir teritorijas nosaukums šajā valstī. Un Bosnija&Hercegovina ir oficiāls valsts vārds, kas tiek lietots visos līmeņos. Saputroties, protams, var nejēgā, tādēļ sarunvalodā bieži tiek lietota vienkārši Bosnija, bet ja ir runa par rakstu, tad nu gan vismaz vienreiz būtu jāpasaka īstais nosaukums. Miers

Jānis_Bērziņš rakstīja: Tev ir taisnība jo ir Bosnija un Hercegovina, bet piemēram nav arī tādas valsts, kā Maķedonija. Ir Former Yougoslavian Republic Of Macedonia, Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika [nezinu precīzi, kā latviski būtu pareizi], bet rakstot rakstus parasti tā neraksta, tāpat kad spēlēja Latvija pret Maķedoniju basketu - tad arī visur tikai minēts - Maķedonija, izņemot oficiālo FIBA tabulu

  +1 [+] [-]

, 2008-11-10 23:33, pirms 16 gadiem
suvass rakstīja: tā nu gluži nav. Basketbolā vēl nesen bija EČ tikusi(un ne jau tik vienreiz),handbols Bosnijā,protams,arī ir diezgan populārs. Futbols,iespējams, ir populārākais,bet ne vienīgais.
man viņi tieši asociējas ar futbolu. Zlatans Ibrahimovičs taču

  +3 [+] [-]

, 2008-11-10 23:53, pirms 16 gadiem
Muuseejie pat sapnjos nevareetu izsapnjot rezultaatu 7-0 paar Igauņiem..

Tur jaasaak uzmaniities,ka tik nepakaash..

  +3 [+] [-]

, 2008-11-11 01:07, pirms 16 gadiem
Meric rakstīja: Muuseejie pat sapnjos nevareetu izsapnjot rezultaatu 7-0 paar Igauņiem..

Tur jaasaak uzmaniities,ka tik nepakaash..
Hoķī tikai, bet tomēr.

  +1 [+] [-]

, 2008-11-11 14:08, pirms 16 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Ir Former Yougoslavian Republic Of Macedonia, Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika [nezinu precīzi, kā latviski būtu pareizi],
Latviešu valodā pilns nosaukums pareizi ir "Bijusī Dienvidslāvijas republika Maķedonija".

Angļu valodā lieto saīsinājumu FYR (Former Yugoslavian Republic of) Macedonia.

     [+] [-]

, 2008-11-11 17:40, pirms 16 gadiem
Pareizi Jānim Bērziņam: Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika. Anglisko nosaukumu formāli varētu tulkot abos piedāvātajos variantos, bet oficiālajai normai atbilst pirmais.

  +1 [+] [-]

, 2008-11-11 22:42, pirms 16 gadiem
kaskulis rakstīja: kad vini tiks EC, vai PC tad ari parunasim par atgriesanos, mes ari bijam pirms paris gadiem elitee..
Mēs pēc mūsu futbola sapņa tagad esam atkal tur, kur ir mūsu vieta, turpretī Bosnijas izlasei ir lieliska jauno futbolistu paaudze, un tā strauji progresē kā komanda. Ja mums ar viņiem būtu "jārunā" futbola laukumā, man nav ilūziju - mūsu pašreizējā komanda pakāstu bez ierunām.
Domāju, ka Bosnijas kvalificēšanās kādam finālturnīram ir tikai laika jautājums. Piemērs viņiem ir - Slovēnijas izlase ar Zahoviču & co kvalificējās gan EČ, gan PČ. Arī šī Bosnijas izlases futbolistu paaudze nav sliktāka un ir spējīga uz lielām lietām.

     [+] [-]

, 2008-12-18 17:07, pirms 16 gadiem
baigi labi vismaz vairākas Eiropas vidusdaļas komandas paliek spēcīgākas