Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Marseļa pret "Atletico": vai Francijas fani varēs līksmot par pirmo Eiropas līgas titulu?

Rolands Eliņš

Marseļa pret "Atletico": vai Francijas fani varēs līksmot par pirmo Eiropas līgas titulu?
Antuāns Grīzmans
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar 21:45 Lionā, Francijā, tiks izspēlēts UEFA Eiropas līgas finālmačs, kurā sacentīsies nosacītā mājiniece „Marseille” un Madrides „Atletico”. Madrides klubs divreiz jau triumfējis šajā turnīrā, kamēr neviens Francijas klubs vēl to nav paveicis.

Marseļas „Olympique” par šīs spēles mājinieci saucama nosacīti tādēļ, ka aizvadīs Eiropas līgas finālu savā valstī un vietējo līdzjutēju priekšā, taču nesen atklātais „Stade des Lumières ” nepavisam nav vieta, kur Marseļas komanda jūtas visērtāk. Tas ir Lionas „Olympique”, vienas no Marseļas galvenajām konkurentēm, stadions, kurā abas komandas izspēlē savus derbijus. Abas komandas ir principiālas sāncenses, turklāt abu pēdējais savstarpējais mačs noslēdzās ar nekārtībām un diskvalifikācijām, kas lika arī abu klubu vadītājiem publiski apmainīties ar apvainojumiem un dzēlībām.

Līdz ar to vietējie Lionas līdzjutēji lokālpatriotisma vietā varētu arī nepievērsties Francijas futbola goda aizstāvēšanai, lai gan Marseļai ir iespēja sarūpēt Francijas klubiem pirmo Eiropas līgas titulu. Vēl nekad šī turnīra vēsturē (ieskaitot iepriekšējās turnīra versijas) Francijas kluba nav izdevies uzvarēt finālā – Marseļai šis būs trešais mēģinājums, bet finālā spēlējušas arī „Bastia” un „Bordeaux”, tiesa, abas to darīja vēl iepriekšējā gadsimtā, kamēr Marseļa Eiropas līgas finālā tika arī 2004. gadā, kad piekāpās „Valencia”.

Te gan jāpiemin, ka Lionai varētu tīri praktiski noderēt Marseļas uzvara Eiropas līgā. Tāpat kā iepriekš, EL uzvarētāja garantē dalību Čempionu līgas nākamajā sezonā, un Marseļa un Liona tieši ļoti cīnās par šo ceļazīmi Francijas līgā. Savukārt Marseļas pretiniece „Atletico” par vietu ČL jau parūpējusies ar savu sniegumu Spānijas čempionātā.

„Mums ir visai maz izredžu uzvarēt,” godīgi pirmspēles preses konferencē atzina Marseļas treneris Rudī Garsija. „Taču mēs darīsim visu, ko varam. Spēlēt pret „Atletico” mums nozīmē ļoti daudz, tas ir klubs, kas pavisam nesen spēlējis Čempionu līgas finālos. Taču finālspēle Francijā ir izcila iespēja, būtu fantastiski, ja mums tieši šeit izdodos kļūt par pirmo Francijas klubu, kas uzvarējis Eiropas līgā.”

Marseļai pēdējās četrās spēlēs (visos turnīros) gan izdevies uzvarēt tikai vienreiz, taču finālmačā tāpat tiek sagaidīts rezultatīvs sniegums no atraktīvu futbolu rādošās komandas, kuras uzbrukuma priekšgalā šosezon izvirzījies Floriads Tovēns. Viņš šosezon Francijas līgā izcēlies ar 22 vārtiem, turklāt divus iesita tieši pēdējā spēlē, bet Eiropas līgā viņam četri vārti šosezon. „Marseille” vidējā līnijā savukārt jāizceļ brazīlietis Luiss Gustavu un Dimitri Pajets, bet komandas pamatvārtsargs ir Francijas izlasē regulāri izsauktais Stīvs Mandandā.

„Atletico” patiešām pēdējos gados vairāk pieradusi pie panākumiem Čempionu līgā, aizcīnoties līdz pašam finālam 2014. un 2016. gadā, kad abas reizes nācās piekāpties Madrides „Real”. Taču „Atletico” arī Eiropas līgā var lepoties ar neseniem panākumiem, iegūstot šīs līgas čempiones titulu 2012. un 2010. gadā.

„Viss ir sagatavots lielajam finālam,” izteicās Madrides kluba treneris Djēgo Simeone. „Marseļa ir ļoti uzlabojusi savu sniegumu, un tai ir treneris, kura rīcībā ir daudzi ieroči un risinājumi. Viņi spēlē ļoti bīstami uzbrukumā, un mums noteikti būs jāuzmanās. Mēs tikām plaši uzskatīti par Eiropas līgas favorīti, kas bija liela atbildības nasta, taču spējām to panest, un esam nonākuši šeit.”

Šī var izrādīties par pēdējo iespēju, kad Antuāns Grīzmans var pasniegt „Atletico” Eirokausu trofeju, jo arvien plašāk tiek baumots par viņa iespējamo pāreju šovasar uz citu komandu (spāņu mediji skaļi piesauc „Barcelona” vārdu). Grīzmans ir dzimis pavisam netālu no Lionas, un vietējā stadionā varētu tikt sagaidīts ar daudz siltākām emocijām nekā Marseļas komanda. Grīzmans pēdējās sešās spēlēs guvis vienus vārtus, kas viņam ir visai pieticīgs rādītājs, taču „Atletico” galvenais ierocis tik un tā ir spēcīga aizsardzība, kas pēdējos sešos mačos ielaidusi tikai trīs vārtus, bet kopumā Spānijas čempionātā 37 spēlēs pieļāvusi tikai 20 pretinieku vārtu guvumus, kas ir pārliecinoši labākais rādītājs Eiropas „TOP-5” līgās šosezon – vēl tikai Turīnas „Juventus” ielaidusi mazāk par 25 vārtiem.

Pēdējo 10 gadu uzvarētāji

GadsUzvarētājaFinālisteRezultāts
2016/17.Manchester UtdAjax2:0
2015/16.SevillaLiverpool3:1
2014/15.SevillaDnipro3:2
2013/14.SevillaBenfica1:1 (11m)
2012/13.ChelseaBenfica2:1
2011/12.Atletico MadridAthletic Bilbao3:0
2010/11.PortoBraga1:0
2009/10.Atletico MadridFulham2:1
2008/09.Shakhtar D.Werder Bremen2:1
2007/08.ZenitRangers2:0

Tituliem bagātākie klubi

VKomanda2.vietas1.vietas
1.Sevilla (Spānija)05
2.Juventus (Itālija)13
3.Inter (Itālija)13
4.Liverpool (Anglija)13
5.Feyenoord (Nīderlande)02
6.IFK Goteborg (Zviedrija)02
7.Real Madrid (Spānija)02
8.Parma (Itālija)02
9.Porto (Portugāle)02
10.Atletico Madrid (Spānija)02

Marseļas fani šodien skandē "Lyon" prezidentu aizvainojošu dziesmu


Izmantotie resursi:
The official website for European football -...

  -2 [+] [-]

, 2018-05-16 13:28, pirms 6 gadiem
Grizmanam iespēja izcīnīt pēdējo trofeju ar Atlētiem

  -3 [+] [-]

, 2018-05-16 14:46, pirms 6 gadiem
Nu ko Mierinājuma Tituls atgriežās mājās VIVA LA ATLETII
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-05-16 22:32, pirms 6 gadiem
HNB-DRAUGS! rakstīja: tavi atleti nosukas pec pilnas programas tu jebanijs krop.li
Kas tad nu Perezs aizmirsa tev nosūkāt ? Vai Kristine tevi pameta ?

     [+] [-]

, 2018-05-16 23:03, pirms 6 gadiem
Simeone varētu nākt uz Inter Domāju, ka ar viņu pie stūres un pašreizējo situāciju - varētu pat izcelt ČL tuvāko 4 gadu laikā!!!