Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Čempionu līgas grupu turnīrā bez sensācijām

Agris Suveizda

Čempionu līgas grupu turnīrā bez sensācijām
"Liverpool" kapteinis Stīvens Džerards
Foto: AP/Scanpix

Vakar noslēdzās kārtējais UEFA Čempionu līgas grupu turnīrs. Par lielāko pārsteigumu būtu jāuzskata Anglijas "Liverpool" neiekļūšana astotdaļfinālā, tomēr kopumā arī šosezon lielu sensāciju nebija.

Lielākais pārsteigums - "Liverpool"

Lai arī Čempionu līgas grupu turnīrā vāju komandu nav, lieli pārsteigumi parasti izpaliek. Pēdējo sezonu laikā redzama izteikta Anglijas Premjerlīgas klubu dominance (tiesa, tas neatspoguļojas titulu ziņā). Trīs no četriem angļu klubiem šosezon izcīnīja uzvaru savās grupās. Izlozē ar pretiniekiem ārkārtīgi paveicās Londonas "Arsenal" un Londonas "Chelsea", kuru netikšanu astotdaļfinālā nesaprastu neviens. Tāpat ne tuvu tas stiprākais kvartets pretī bija arī Mančestras "United". Pēc izlozes iekļūšanu labāko 16 klubu skaitā kā pašsaprotamu uzskatīja "Liverpool" līdzjutēji, tomēr komanda viņus diezgan smagi pievīla. Uz papīra "Liverpool" trešā vieta aiz Itālijas "Fiorentina" un Francijas "Olympique Lyonnais", protams, būtu jāuzskata par pārsteigumu vai pat par sensāciju. Taču, redzot liverpūliešu sniegumu gan Eirokausos, gan vietējā čempionātā, neiekļūšana izslēgšanas mačos šķiet pilnībā pelnīta un loģiska - "Liverpool" ir pārāk atkarīga no pāris spēlētāju snieguma un, ja vēl abi mocās ar savainojumiem... Ne velti "Liverpool" vienīgās uzvaras izcīnīja pār ungāru "Debrecen". Un tās pašas bija ļoti nepārliecinošas - piemēram, "Fiorentina" un "Lyon" ar ungāru aizsardzību izrīkojās pēc sirds patikas (francūži divreiz uzvarēja ar 4:0, bet florencieši - ar 4:3 un 5:2). Interesanti, ka pēdējo lielo pārsteigumu grupu turnīrā paveica tieši Premjerlīgas vienība - pirms četriem gadiem Mančestras "United" palika pēdējā vietā savā grupā, priekšā palaižot nebūt ne ārkārtīgi spēcīgus pretiniekus - Spānijas "Villarreal", Portugāles "Benfica" un Francijas "Lille".

"Barcelona" turpina aizstāvēt titulu

Pēc izlozes par nāves grupu tika nodēvēts ceturtais kvartets ("Real", "Milan", "Marseille" un "Zurich"). Savukārt F grupā šķita, ka cīņa notiks tikai par pirmo un trešo vietu. Taču Austrumeiropas pārstāves ļoti sīksti turējās pretī grandiem - Spānijas "Barcelona" un Milānas "Inter. Vēl pirms pēdējās kārtas visas četras komandas reāli pretendēja uz iekļūšanu astotdaļfinālā. Brīnumi gan beigās nenotika, un spāņi un itālieši turpinās turnīru. Diezgan viegli "play-off" iekļuva citi divi Spānijas klubi - Madrides "Real" un "Sevilla". Lai arī "Real" fubolisti nerādīja saviem algas čekiem atbilstošu sniegumu, viņu vieta pirmajā divniekā tā īsti nemaz netika apdraudēta. Ja Krištianu Ronaldu netraucēs savainojumi, domājams, "Real" varētu beidzot pārtraukt savu bēdīgo sēriju un pārvarēt astotdaļfināla barjeru (un ne tikai). Tikmēr Itālijas futbola mīļotājiem Čempionu līgas vīzija diez ko spoža vis neizskatās. Turīnas "Juventus" tomēr nespēja nosargāt otro pozīciju, pēdējā kārtā savā laukumā piedzīvojot apkaunojošu zaudējumu Minhenes "Bayern" (1:4). "Inter" un "Milan" grupā ieņēma otro vietu, tādēļ astotdaļfinālā tiksies ar kādu no pirmo vietu ieguvējām. Jāteic, ka jebkurš pretinieks būs ārkārtīgs ciets rieksts. Nedaudz labākā situācijā ir Florences "Fiorentina", kas nākamajā posmā nevarēs tikties ar potenciāli vienām no spēcīgākajām otrā groza vienībām - "Inter", "Milan" un Lionas "Olympique" (1/8 finālā nevarēs tikties ar komandu no savas grupas, kā arī ar komandu no vienas valsts čempionāta). Ja paveicas ar izlozi, ceturtdaļfināls "Fiorentina" futbolistiem nav nereāls mērķis.

"Bayern" turpina vilkt Vācijas vezumu

Diezgan nepārliecinoši grupu turnīrā spēlēja Vācijas bagātākais un atpazīstamākais klubs Minhenes "Bayern". Finiša taisnē tomēr bavārieši apsteidza "Juventus" un iekļuva izslēgšanas mačos. Kaut arī Bundeslīga rangu tabulā atrodas augstajā ceturtajā vietā, Čempionu līgā šo statusu nekādi neizdodās apliecināt - vienīgi "Bayern" regulāri rāda zobus pārējai Eiropai. Izslēgšanas mačos šosezon iekļuva arī štutgartieši, taču tur viņi, visticamāk, arī apstāsies (tiesa, līdz astotdaļfināliem laika ir daudz un, pastrādājot darījumu tirgū, spēku samērus ir iespējams izmainīt). Līdzīga situācija ir arī Francijā. Lionas "Olympique" jau septīto sezonu pēc kārtas iekļuva astotdaļfinālā. Taču citām Francijas komandām tik spoži neklājas. Pēdējās piecās sezonās tikai divreiz no grupas izkļuva divas franču vienības. Marseļas "Olympique" jau atkal grupā palika trešā, taču pirmo vietu savā apakšgrupā pārliecinoši ieguva "Bordeaux", uzspodrinot "Ligue 1" mundieri.

Reforma turnīru nesabojāja

Daudz runāts un rakstīts par UEFA prezidenta Mišela Platinī veikto Eirokausu sistēmas reformu. Tagad ceļš uz Čempionu līgas grupu turnīru vieglāks kļuvis mazajiem klubiem. Daudzi uzskatīja, ka tādu vienību kā "Debrecen", "Maccabi", "APOEL" un "Unirea" nokļūšana uz lielās futbola skatuves nāks par sliktu sportiskajai intrigai un turnīra spēkam kopumā. Tomēr tā nenotika. Lai arī "Debrecen" un "Maccabi" tā arī neizcīnīja nevienu punktu (Haifas futbolisti pat neguva nevienus vārtus), teikt, ka šīs komandas būtiski pavājināja turnīra līmeni, arī nevar. Tas pats attiecināms arī uz kipriešiem un rumāņiem. Šķiet, pirmo pārbaudījumu Platinī reforma ir izturējusi.

Kas triumfēs šosezon?

Bukmeikeri par galvenajām favorītēm uz uzvaru Čempionu līgā uzskata trīs komandas - Londonas "Chelsea", "Barcelona" un "Madrides "Real". Savukārt viszemāk tiek vērtētas Maskavas "CSKA" un Pirejas "Olympiacos" izredzes. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka tieši kāda no pieminētā trio uzvarēs finālā. Šosezon cīņa par finālu un titulu varētu būt īpaši spraiga, jo izteiktas favorītes grūti nosaukt. Kazaņas "Rubin" pierādīja, ka arī "Barcelona" futbolisti ir tikai cilvēki, savukārt Madrides "Real" mači grupu turnīrā uzskatāmi norādīja uz madridiešu mīnusiem. Tāpat mīnusu pietiek Premjerlīgas komandās. Pirmās astofdaļfināla spēles notiks vien 16.februārī, un komandu sastāvi vēl var izmainīties. Katrā ziņā viennozīmīgi prognozēt neko nav iespējams, jo daudzas komandas, no kurām neko īpašu negaida, noteikti var izšaut un izslēgt kādu no favorītēm. Vai atkal uzvarēs "Barcelona"? Varbūt trofeja atgriezīsies Anglijā vai Itālijā? Vai notiks kāda sensācija? To uzzināsim tikai pavasarī.

1/8 finālistes

1.grozs2.grozs
Bordeaux (Francija)Bayern (Vācija)
Manchester United (AnglijaCSKA (Krievija)
Real Madrid (Spānija)Milan (Itālija)
Chelsea (Anglija)Porto (Portugāle)
Fiorentina (Itālija)Lyon (Francija)
Barcelona (Spānija)Inter (Itālija)
Sevilla (Spānija)Stuttgart (Vācija)
Arsenal (Anglija)Olympiacos (Grieķija)

Rezultatīvākie spēlētāji

V.SpēlētājsKomandaMin.Sk
1.Krištianu RonalduReal Madrid2706
2.Maikls OuensManchester United2674
3.Milošs KrasičsCSKA5324
4.Edins DžekoWolfsburg5404
5.Didjē DrogbāChelsea2703
6.GrafiteWolfsburg3173
7.Adrians MutuFiorentina3213
8.Nikolā AnelkāChelsea3683
9.Alberto DžilardinoFiorentina4053
10.Miralems PjaničsOlympique Lyonnais4203

Labākie piespēlētāji

VSpēlētājsKomandaMinSk
1.Luišs FabianuSevilla3334
2.Tomašs NecidsCSKA4084
3.Huans VargassFiorentina4404
4.VendelsBordeaux5134
5.Andrejs AršavinsArsenal3453
6.Alberto DžilardinoFiorentina4053
7.Miralems PjaničsOlympique Lyonnais4203
8.Florāns MaludāChelsea4653
9.Klarenss ZēdorfsMilan4963
10.Gabriels ObertānsManchester United1142

Izmantotie resursi:
uefa.com

Kuras līgas komanda triumfēs Čempionu līgā?

  • 113

  • 164

  • 14

  • 14

  • 5

  • 14


Slēpts komentārs: Dancerz

  +3 [+] [-]

, 2009-12-10 19:09, pirms 15 gadiem
Nu protams ceru, ka Chelsea beidzot uzvarēs. Katrā ziņā būs interesanti. Gaidām izlozi.

  +3 [+] [-]

, 2009-12-10 19:10, pirms 15 gadiem
tagad jāgaida 18. decembris, kad būs pāru izloze.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-10 19:16, pirms 15 gadiem
NU stabili var likt uz to, ka Barsa neuzvarēs, tas būtu neticami, ja 2x pēc kārtas Barsa izceltu kausu!

  -1 [+] [-]

, 2009-12-10 19:47, pirms 15 gadiem
Nu nezinu gan vai Realam ir lielakas iespejas par to pasu United kas bijusi pedejos 2 finalos un pusfinalaa.... bet man jau nav zel ka vini ta uzskata

     [+] [-]

, 2009-12-10 22:48, pirms 15 gadiem
Dzerards bilde izskatas uzrijis vederu traumu arstejot

     [+] [-]

, 2009-12-11 07:11, pirms 15 gadiem
Tas ir diezgan apbrīnojami... paskatieties, cik minūtes spēlējis CR un iesitis 6 golus un cik minūtes spēlējuši tie citi zemāk...