Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Sarunāto maču skandāls Anglijā: federāciju pārstāvji tiekas ārkārtas sapulcē

Rolands Eliņš

Sarunāto maču skandāls Anglijā: federāciju pārstāvji tiekas ārkārtas sapulcē
Lielbritānijas Kultūras, mediju un sporta ministrijas sekretāre Marija Millera satraukta par notiekošo sportā
Foto:AFP/Scanpix

Lielbritānijas sportā šobrīd valda haoss, jo nesen veiktas vairākas aizturēšanas saistībā ar futbola maču rezultātu sarunāšanu. Reaģējot šiem notikumiem un arvien nepatīkamāku patiesību nākšanu gaismā, Lielbritānijas Kultūras, mediju un sporta ministrijas sekretāre Marija Millere uz ārkārtas sapulci izsaukusi piecu vadošo sporta federāciju vadošus pārstāvjus.

Marija Millera, kura šī gada sākumā BBC vērtējumā atzīta par 17. ietekmīgāko sievieti Lielbritānijā, bija uz sapulci izsaukusi futbola, kriketa, zirgu skriešanās, regbija savienības un regbija līgas atbildīgos pārstāvjus, lai noskaidrotu situāciju par korupciju attiecīgajos sporta veidos. Millera pauda savu satraukumu par Lielbritānijas sportā notiekošo un spēļu rezultātu ietekmēšanu ar neatļautiem paņēmieniem.

Anglijas Futbola asociācijas (FA) ģenerālsekretārs Alekss Horns atzinis, ka viņa vadītā iestāde nav apmierināta ar situāciju savā nozarā un darīs visu, lai izskaustu spēļu sarunāšanu un korupciju no tās. Tiesa, Hornam arī nācās atzīt, ka futbols varētu daudz mācīties no pārējiem sporta veidiem. Horns arī izteicis viedokli, ka spēļu sarunāšana šobrīd nav liela problēma, tiesa, neesot arī vajadzības ieslīgt pašapmierinātībā.

Šī sapulce ir tieša reakcija uz nesen uzsākto izmeklēšanu, kuras rezultātā aizturētas sešas personas sakarā ar aizdomām par to dalību nelegālā maču rezultātu ietekmēšanā. Viens no aizturētajiem ir "Championship" kluba Blekburnas „Rovers” uzbrucējs Dadlijs Kempbels (savulaik arī divas spēles Anglijas izlasē), tāpat policija aizturējusi arī „League One” kluba „Oldham Athletic” spēlētāju Kristianu Montano. Pārējo četru vārdi netiek nosaukti, taču visas aizturētās personas šobrīd atbrīvotas pret galvojumu.

Milleras sasauktajā sēdē gan vairāk tika spriests nevis par šo atsevišķo gadījumu (lai arī izmeklētāju sniegtās liecības vēsta, ka runa ir nevis par atsevišķām spēlēm, bet gan par plaša mēroga kriminālu sindikātu), bet vairāk uzmanības tika pievērsts sporta veidu attīstībai un godīgas spēles nodrošināšanai.

Tikmēr Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) bijušais Drošības nodaļas direktors Kriss Ītons brīdinājis, ka maču ietekmēšana ir daudz nozīmīgāks drauds futbolam un sportam kopumā nekā dopinga lietošana. Atvērtā vēstulē visu pasaules valstu sporta federācijām Ītons aicina uzsākt plaša mēroga izmeklēšanu, iesaistot visus pieejamos līdzekļus (policiju, totalizatoru kompānijas, sporta slavenības utt.).

Savukārt Anglijas izlases bijušais uzbrucējs Alans Šīrers skarbi paziņojis, ka maču sarunāšanā vainīgās personas nedrīkst saņemt nekādus vainu mīkstinošus apstākļus: „Nekad nebūs iespējams apturēt totalizatoru darbību, taču ir jāaptur maču sarunāšana. Tas vienkārši nedrīkst notikt. Ja kāds ir pieķerts, tad šajā gadījumā tolerancei pret viņu jābūt nulles līmenī.”

Pirms pāris dienām divi angļu futbolisti jau saņēma naudas sodu, jo atzinās, ka palīdzējuši kriminālam sindikātam ietekmēt futbola spēļu rezultātus Austrālijā, bet „Staines Town” (spēlē pēc spēka sestajā Anglijas līgā) kluba treneris atklājis, ka viņa spēlētājiem nesen piedāvāts zaudēt spēlē. Par notikušo trenerim ziņojuši paši spēlētāji, kuri bijuši sašutuši par piedāvājumu. Ja ticam britu policijas sniegtajām ziņām, vairāki britu futbolisti ar šādu sašutumu nav izcēlušies.

Izmantotie resursi:
BBC - Homepage

  +1 [+] [-]

, 2013-12-10 17:53, pirms 11 gadiem
Blackburn Rovers nav no Premjerlīgas

     [+] [-]

, 2013-12-10 17:54, pirms 11 gadiem
Toties pie mums viss mierīgi!
Ne skandāla,ne aizturēto .....

  +1 [+] [-]

, 2013-12-10 17:56, pirms 11 gadiem
Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) bijušais Drošības nodaļas direktors Kriss Ītons brīdinājis, ka maču ietekmēšana ir daudz nozīmīgāks drauds futbolam un sportam kopumā nekā dopinga lietošana.
------
pareizi teikts!