Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Nīderlandes izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Nīderlandes izlasi
Visi satraukušies par Arjenu Robenu
Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandes izlase allaž radījusi labu un skaistu futbolu, taču pie Pasaules kausa trofejas līdz šim vēl nav izdevies tikt. Varbūt šoreiz?

• Izlases treneris ir Berts van Marvijks. Savā laikā bijis universāls spēlētājs – varējis spēlēt gan centra pussarga, gan malējā pussarga, gan uzbrucēja pozīcijās. Lielāko karjeras daļu aizvadīja Māstrihtas „MVV”, 1984. gadā kļūstot arī par Nīderlandes čempionu (tagad „MVV” ziedu laiki pagājuši, klubs kuļas pa otro spēcīgāko līgu). Kopumā Nīderlandes augstākajā līgā aizvadīja gandrīz 400 mačus, bet Nīderlandes izlasē nospēlējis vienu vienīgu spēli. Trenera karjera attīstījās palēni, taču 2000. gadā tika pie „Feyenoord” stūres un pēc diviem gadiem izcīnīja UEFA kausu. Vēlāk trenēja „Borussia”, tad atgriezās „Feyenoord”. Pēc „Euro2008”, kurā Nīderlande aizvadīja iespaidīgu grupu turnīru (3:0 pret Franciju, 4:1 pret Itāliju), bet 1/4 finālā zaudēja Krievijai, Marvijks Nīderlandes izlases trenera amatā nomainīja Marko van Bastenu. Izlases darbā van Marvijkam palīdz Franks de Būrs un Filips Koku.

• Marvijka vadībā Nīderlandes izlase PK2010 atlases ciklā uzvarēja visas astoņas spēles, bet kopumā 18 oficiālajos mačos oranžie ar Marvijku zaudējuši tikai reizi (otrajā mačā, vēl pirms kvalifikācijas turnīra, 1:2 pret Austrāliju).

• Van Marvijks izlasē neiekļāva pazīstamo uzbrucēju Rūdu van Nistelroju. Futbolists sacīja: „Esmu ļoti vīlies. Uzskatu, ka būtu varējis palīdzēt izlasei. Tagad, domāju, mana izlases karjera ir cauri – jūlijā būšu jau 34 gadus vecs.”

• Bijušais izlases uzbrucējs Patriks Kluiverts: „Gribētos, lai Nīderlande tiek līdz finālam, lai gan apzinos, cik tas būs grūti. Komanda tiks tālu tad, ja visi spēlētāji attiecīgajā brīdī būs labākajā formā. Izlase ir gados jauna, un tas ir koks ar diviem galiem – trūkst pieredzes, kas var būt izšķirošs faktors svarīgos brīžos, toties ir kvalitāte un izsalkums pēc panākumiem.”

• 35 gadus vecais Džovanni van Bronkhorsts pēc PK2010 beigs ne tikai izlases karjeru, bet spēlētāja karjeru vispār. Pēc finālturnīra viņš „Feyenoord” sistēmā cer pamazām spert soļus trenera karjeras virzienā. Van Bronkhorsts finālturnīrā būs Nīderlandes izlases kapteinis. Viņš ir visu laiku 4. vietā pēc Nīderlandes izlasē aizvadīto spēļu skaita.

• Bieži vien PK finālturnīros dzimst jauni talanti (savulaik Pelē, Ouvens u.c.). Nīderlandē uzskata, ka līdzīgi varētu būt ar viņu jaunieti Eljero Eliju. Elija saka: „Esmu izlasē tikai sešus mēnešus, taču ceru noturēties tajā. Mūsu pretinieki? Pret Dāniju daudz ko izšķirs taktika. Mums jāliek uzsvars uz savām zvaigznēm, kuras vienatnē var izšķirt mača likteni. Pret Japānu spēlējām pārbaudes maču un 1. puslaikā gāja ļoti grūti, visi bijām šokā un domājām „Kas notiek?” Bet 2. puslaikā viss bija kārtībā, uzvarējām. Kamerūnu vēroju Āfrikas Nāciju kausa izcīņā. Jāuzmanās no viņu izklupieniem, kas mēdz būt asi.”

• Treneris van Marvijks: „Daudzi domā, ka viegli izkļūsim no grupas. Tomēr uzskatu, ka nedrīkstam nenovērtēt pretiniekus.”

• Nīderlande, kura starp 32 finālturnīra dalībniecēm teritorijas ziņā ir otra mazākā valsts (lielāka tikai par Slovēniju, mazāka arī par Latviju) FIFA rangā ieņem augsto 4. vietu.

• Nīderlande pirms PK2010 aizvadīja trīs pārbaudes spēles un visas uzvarēja: 2:1 pret Meksiku, 4:1 pret Ganu, 6:1 pret Ungāriju. Iespaidīgi. Finālturnīrā nebūs laika ieskrieties – pirmajā mačā 14. jūnijā jātiekas ar spēcīgo Dāniju.

• Abus vārtus pret Meksiku iesita van Pērsijs: „Van der Vārta un Afelaja piespēles bija neticami labas. Pēc šādām piespēlēm man nebija grūti gūt vārtus. Mūsu komanda patiešām ir augstas kvalitātes.

• „Bayern” spēlētājs Marks van Bommels uzsver, ka bīstama būs Vācija: „Vāciešiem nebūs Ballaka, taču viņi noteikti tagad īpaši vēlēsies pierādīt pasaulei, ka var sasniegt daudz arī bez īstā kapteiņa. Vācija ne vienmēr rāda skaistu futbolu, bet allaž ir efektīva.” Par savu pārstāvēto komandu van Bommels saka: „Parasti finālturnīros spēlējam labi, bet netiekam tālu. Šoreiz, domāju, abas šīs lietas būs līmenī.” Par van Marvijku van Bommels saka, ka treneris katru reizi pieprasa to pašu un liek koncentrēties. Spēlētāji vienmēr zina, ko van Marvijks grib.

• Veslijs Snaiders kopā ar „Inter” šajā sezonā triumfēja ne tikai Itālijas čempionāta un kausa izcīņā, bet arī UEFA Čempionu līgā: „Godīgi sakot, nejūtos noguris, tieši otrādi – panākumi dod papildu enerģiju. Esmu ieradies izlasē ar trim tituliem, bet joprojām esmu izsalcis. „Euro2008” izstājāmies muļķīgā veidā. Tas nedrīkst atkārtoties.”

• Daudz tiek runāts par Arjena Robena savainojumiem. Pēdējā informācija liecina, ka, iespējams, viņš varēs piedalīties jau pirmajā mačā pret Dāniju. Cita lieta – vai van Marvijks riskēs ar viņu.

• Cerības, ka Robens atgriezīsies pēc iespējas ātrāk, izteikuši vairāki Nīderlandes izlases spēlētāji. Dirks Kauts: „Mums noteikti vajag Arjenu – viņš ir mūsu atslēgas spēlētājs. Neskatoties uz viņa savainojumu, noskaņojums nometnē mums ir labs – smejamies, jokojam, tiesa, arī smagi strādājam. Tas ir labs mikss. Ja tu baudi futbolu, tu arī labāk spēlē. Domāju, varam tālu tikt.”

• Rafaels van der Vārts: „Tāpat kā Spānijai, arī mums ir ļoti labi spēlētāji, un labs treneris. Mums ir Snaiders, Robens un citi. Ja būsim labā formā, noteikti varam izcīnīt Pasaules kausu.”

• Robins van Pērsijs: „Esam labi sagatavoti gan fiziski, gan morāli. Ļoti vēlētos, lai finālturnīrs sāktos jau tagad. Mums jāsasniedz vismaz pusfināls. Tas ir vienkārši obligāti – paskatieties uz mūsu sastāvu un pārstāvētajiem klubiem!"

• Nīderlande pati pirmā (atskaitot mājinieci DĀR) nodrošināja ceļazīmi uz PK2010 finālturnīru.

• Deviņi no 23 spēlētājiem spēlē Nīderlandes čempionātā, pa pieciem Vācijā un Anglijā, divi Itālijā, bet pa vienam Spānijā un Skotijā.

• Astoņi futbolisti aizvadījuši vairāk nekā 50 spēles: van Bronkhorsts (97), van der Vārts (75), Kauts (63), Snaiders (61), van Bommels (54), Matijsens (53), Oijers (53), Heitinga (51).

Slavas mirklis

Nīderlande ir viena no spēcīgākajām izlasēm, kuras kontā vēl nav neviena Pasaules kausa. Divreiz oranžie ir spēlējuši finālā, bet abas reizes, 1974. un 1978. gadā, zaudēja – pirmajā gadījumā Rietumvācijai ar 1:2, bet otrajā papildlaikā ar 1:3 Argentīnai. Abas reizes Nīderlande finālā zaudēja turnīra rīkotāju izlasei... Izcelšu 1974. gada turnīru. Toreiz oranžie grupā guva divas uzvaras, reizi nospēlēja neizšķirti un izcīnīja 1. vietu. Otrajā grupu turnīrā tikai uzvarētāja tika pie tiesībām spēlēt finālā. Pirmajās divās kārtās Nīderlande ar 4:0(!) sagrāva Argentīnu, ar 2:0 apspēlēja Austrumvāciju, tiesa, divas uzvaras guva arī Brazīlija. Izšķirošajā mačā par iekļūšanu finālā iespaidīgā totālā futbola piekopēja Nīderlande ar 2:0 apspēlēja arī Brazīliju (trīs mačos vārtu attiecība 8:0 pret Argentīnu, Austrumvāciju un Brazīliju!), pelnīti tiekot finālā, kur gan nācās piekāpties Rietumvācijai. Video gabals no holandiešu uzvarētā mača pret brazīliešiem.

Kurš rādīs skaistāku futbolu?

  • 81

  • 9

  • 7


  +5 [+] [-]

, 2010-06-10 23:59, pirms 14 gadiem
skaistāko rādīs Nīderlande, bet tāpat apstāsies negaidīti play offos. Atcerēsimies, ka Brazīlijai būs tagad pavisam cits spēles stils Dungas vadībā.

  -2 [+] [-]

, 2010-06-11 00:03, pirms 14 gadiem
ļoti žēl, ka Nistelroys nav paņemts.
Slēpts komentārs: arvids1991
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-06-11 00:24, pirms 14 gadiem
Par izredzēm pirms turnīra negribas neko rakstīt, ka nepiesauc.
One game at a time.. tad jau redzēs, kur un cik tālu tiks.

  +6 [+] [-]

, 2010-06-11 00:27, pirms 14 gadiem
Nīderlande iepatikās jau 2006. gadā ar van Bastenu. Asi, talantīgi un mērķtiecīgi. Varbūt trūkst tāda līmeņa zvaigžņu kā bija Gullits un van Bastens, piemēram, bet kopumā šī izlase vienmēr bijusi no TOP3, kurām novēlu titulu.

  +3 [+] [-]

, 2010-06-11 00:33, pirms 14 gadiem
Par skaistu futbolu un izdevussos cempionaatu

  +6 [+] [-]

, 2010-06-11 01:24, pirms 14 gadiem
AHA...rekādi interesanti fakti par 2010. gada Pasaules Kausa ieguvējiem.

  +2 [+] [-]

, 2010-06-11 01:35, pirms 14 gadiem
P.S. Pirmo reizi dzird tādu vārdu salikumu totāls futbols-iespējams tika domāts atklātais futbols vai arī es vnk kko nezinu.

  +3 [+] [-]

, 2010-06-11 01:50, pirms 14 gadiem
Šķēle & co....

 +17 [+] [-]

, 2010-06-11 01:53, pirms 14 gadiem
atceros,ka par holandiešiem sāku kkādā 97. gadā fanot,kad pirmo reizi spēlēju kko fifai uz pc līdzīgu 96. vai kādu tur izdevumu, kad izlasē bija Overmars, Cocu, De Būri, Kluivets u.c. un kāds škrobis man bija,kad 98. gadā pasaules kausā pendelēs zaudēja brazīļiem. kopš tā laika savus favorītus neesmu mainījis

     [+] [-]

, 2010-06-11 06:18, pirms 14 gadiem
par holandi esmu jau vairāk kā divdesmit gadus,vislābāk patika sastāvs,ja nemaldos 1988 gadā ar Rūdu Gullitu priekšgalā,kad tika uzvarēts eiropas čempī!

  +4 [+] [-]

, 2010-06-11 08:27, pirms 14 gadiem
Raiteens rakstīja: P.S. Pirmo reizi dzird tādu vārdu salikumu totāls futbols-iespējams tika domāts atklātais futbols vai arī es vnk kko nezinu.
Totālais futbols ir holandieša Kruifa izgudrojums 70.gados. Jēga tāda, ka visi mauc jebkurā pozīcijā.

     [+] [-]

, 2010-06-11 08:50, pirms 14 gadiem
puslaiks rakstīja: atceros,ka par holandiešiem sāku kkādā 97. gadā fanot,kad pirmo reizi spēlēju kko fifai uz pc līdzīgu 96. vai kādu tur izdevumu, kad izlasē bija Overmars, Cocu, De Būri, Kluivets u.c. un kāds škrobis man bija,kad 98. gadā pasaules kausā pendelēs zaudēja brazīļiem. kopš tā laika savus favorītus neesmu mainījis
Jā, tā bija pēdējo gadu spēcīgākā izlase. Kopš 98. tādu blici vairs nav izdevies izaudzināt un savākt vienkopus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-12 04:31, pirms 14 gadiem
Uzlēcošaas tulpes paraadiiis ,kur vēži ziemo...

     [+] [-]

, 2010-06-12 06:18, pirms 14 gadiem
esmu par oranzajiem kops 1974. gada vajadzeetu kaadu medalu dabuut sogad