Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Blaters: Jāievieš klubu iegādes noteikumi

Andrejs Siliņš

Blaters: Jāievieš klubu iegādes noteikumi
FIFA prezidents Zeps Blaters
Foto: AP

Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) prezidents Seps Blaters izteicies, ka jāievieš stingrāki noteikumi sakarā ar Eiropas futbola klubu pārdošanu ārzemnieku pircējiem, kuriem bieži vien futbola attīstība nerūp, bet galvenais ir nopelnīt.

"Kaut kas ir jādara sakarā ar šiem pircējiem-miljardieriem," teica Blaters. "Mūsdienās tu vari nopirkt klubu tikpat viegli, cik līdzjutēju krekliņu. Kaut kas nav kārtībā un tāpēc lūdzu Eiropas Savienībai (ES) rīkoties. Runa nav tikai par Angliju, kur šī problēma šobrīd ir aktuāla. Drīz tas izpletīsies pa visu Eiropu."

Trīs no četriem Anglijas Premjerlīgas "lielā četrinieka" klubiem pieder ārzemniekiem - "Manchester United", Londonas "Chelsea" un "Liverpool". Tomēr lielāko troksni sacēlis "Manchester City" jaunais īpašnieks - Abu Dabu uzņēmēju grupa.

"Dažiem no šiem cilvēkiem pie sirds iet zirgu skriešanās, daži nopērk pirmās formulas komandu, bet tagad modes kliedziens ir nopirkt futbola klubu," attiecīgo darbību nosoda prezidents.

Blaters piedāvā risinājumu, proti, ieviest noteikumu, ka pircējam zināmā mērā jābūt saistītam ar attiecīgo valsti vai pilsētu, kurā klubs atrodas. "Piemēram, Šveicē ir likums, ka, lai iegādātos kādu īpašumu vai veiktu investīcijas tajā, vispirms ir jāpierāda sava piederība attiecīgajam rajonam."

"Mums pašiem jāpajautā sev - kas motivē šos pircējus? Vai tiešam spēle vai arī naudas "taisīšana"? Jābūt labākai kontrolei pār futbola finanšu lietām, īpaši šādā ekonomiskā situācijā, kādā esam," sacīja Blaters. "Es uzstāju, ka UEFA ir jāstrādā ar ES un jāizstrādā noteikumi, citādi nākotnē mūs sagaida ļoti milzīgas finansiālas problēmas."

Izmantotie resursi:
bbc.com

  +2 [+] [-]

, 2008-10-07 08:59, pirms 16 gadiem
Nu bet ļoti pareizi! Futbols ir kultūra, nevis kaut kādu biezo rotaļlieta!

  +1 [+] [-]

, 2008-10-07 09:45, pirms 16 gadiem
Vo vo!
Tad jau drīz katram 100. arābam būs Futbola klubs!
Vajadzētu līdzīgu likumu kā Šveicē!

     [+] [-]

, 2008-10-07 09:46, pirms 16 gadiem
gribētos man redzēt, ko gan viņš varētu tādu paveikt, lai izmanītu esošo situāciju, ja futbols ir tāda pati, kā jebkura cita prece un visu nosaka elementāri kapitālisma pamatprincipi...

     [+] [-]

, 2008-10-07 09:47, pirms 16 gadiem
man nekas nebuutu pretii, ja kaada multimiljardieris nopirktu Skonto vai Ventspili

     [+] [-]

, 2008-10-07 09:54, pirms 16 gadiem
Jā ! Un Belokoņ,Tu ar uzmanies

  +3 [+] [-]

, 2008-10-07 10:42, pirms 16 gadiem
Un ko teiksiet Chelsea un Abramovicha sakaraa?

Manupraat te viss otraadi - Abramovich izglaaba klubu no pagrimuma...izpirka to ar milziigajiem paraadiem,nopirka augstas speeleetaajus, treneri un chelsea uzreiz izciiniija 2 EPL titulus peec kaartas.

Taa kaa shajaa gadiijumaa Abramovicha izdevumi lielaaki par ienjeemumiem un blatera vaardi, ka miljardieri peerk klububus, lai "tikai nopelniitu" nav korekti shajaa Chelsea gadiijumaa

  +5 [+] [-]

, 2008-10-07 10:42, pirms 16 gadiem
Diez vai tas ir iespējams. Futbola klubs ir tāds pats uzņēmums kā citi un Abu Dabu Pabu miljardieri atļausies noalgot labākus juristus kā UEFA lai to pierādītu. Es savu uzņēmumu drīkstu pārdot tam, kurš vairāk maksā, ja vien uzņēmuma statūtos nav noteikts citādi vai arī nav pierādījumi, ka pārdošana konkrētai personai var kaitēt uzņēmuma attīstībai. Katrā ziņā Blatera ieteikumi ir pretrunā ar ES noteikto brīvo konkurenci.
Vienā ziņā gan piekrītu, šāda klubu pārdošana agrāk vai vēlāk novedīs kādu klubu bankrotā! Tie paši Abu Dabu naftinieki sapirks spēlētājus, noslēgs līgumus par nereālām naudām, un tad viņiem apniks tā lieta! Skaidrs, ka neviens vairs nespēs uzņemties tādas saistības un arī ManCity nespēs vairs pašfinansēties ar tādām saistībām! Tad nu EPL un citām futbola līgām varbūt vajadzētu izdomāt sistēmu, lai īpašnieks uzņemoties saistības ar futbolistiem garantētu saistību izpildi neskatoties uz to, vai viņiem šī izklaide ir apnikusi un tagad grib klubu pārdot vai nespējot pārdot, nodot akcionāriem. Iespējams vajag noteikt, ka pircējam kaut kādi procenti no kluba summas būtu jāiegulda kluba attīstībā un jauno spēlētāju attīstībā, lai pircējam nebūtu izdevīgi klubu pirkt īslaicīgā peļņā, bet gan vismaz 10 gadu perspektīvā!

     [+] [-]

, 2008-10-07 13:30, pirms 16 gadiem
Njā te jau ir sastopami dažādi piemēri, gan labi gan slikti, līdz ar to ir neiespējami objektīvi ieviest kādus ierobežojumus, kas attiektos uz visiem. Un to pašu piederību kādai valstij jau ar mūsdienās var dabūt gatavu. Vai nu reģistrēs dzīvesvietu, vai arī noziedos kādu naudu, izveidos kādu uzņēmumu utt.

Bet pati ideja jau ir atbalstāma, jo arvien vairāk un vairāk futbols pārvēršas nevis par sportu bet par biznesu un klubus iegādājas kam futbols ir vienlaldzīgs.

Domāju, ka vienīgā izeja ir kā līdzīgi izdarīja NHL, kad bija klubi ar nenormālo budžetu un kuri varēja pārpirkt jebkurs spēlētājus.

Jāievieš ir kautkādi algu griesti un tad vairs tiem kam futbols ir biznes šāda sfēra naudas pelnīšanai vairs nebūs tik izdevīga un interesanta. Ja būs algu griesti, tad vairāk skatīsies, ko tas spēlētājs tiešām dod komandai un veidos komandas spēli, nevis sapirks zvaigznes kas savu algu atpelna īstenībā ar ārpussaistītām futbola lietām un reklāmām.

     [+] [-]

, 2008-10-07 15:13, pirms 16 gadiem
Visnotaļ tukšas runas. Interesanti kurš entuziasts patriotisku jūtu vadīts nopirks klubu par simtiem miljonu EUR nedomājot par peļņu. Protams, ka klubu īpašnieki vienmēr būs ieinteresēti iegūt labākos un populārākos spēlētājus. Un sportiskie rezultāti klubam nekad nebūs mazsvarīgi, jo švaks klubs uz krekliem neko daudz nenopelnīs.

Un diez vai angļiem ir lieli iebildumi pret naudīgiem investoriem, kas atved uz klubu labus spēlētājus - gan pašmāju, gan ārzemju.

Ja jau līdzjutējiem būtu lieli iebildumi, pret kluba vadību par visādu Ronaldo u.c. dārgu spēlētāju iegādi mantkārīgos nolūkos, viņi varētu izdarīt pamatīgu spiedienu neejot uz spēlēm un nepērkot kreklus. Domāju šādu iebildumu nav.

Algu griesti nez vai palīdzēs. Labu algu vadošajiem spēlētājiem gatavi maksāt daudzi. Būtiskāks ir kluba prestižs un transfēru summas.

Var jau mēģināt palielināt konkurenci valstu čempionātos, bet tad vajag konstruktīvus risinājumus

  -1 [+] [-]

, 2008-10-07 15:35, pirms 16 gadiem
Blaters atkal blato un kartejo reizi meigina "apspiest" naudiigo Anglijas premjerliigu!!!

  +1 [+] [-]

, 2008-10-07 15:36, pirms 16 gadiem
Manuprāt šī situācija tuvākajos 5 gados atrisināsies tieši ar algu griestiem. Tas liks komandu vadībai plānot sastāvu un algu budžetu, un nebūs vietas "krekliņu tirgotāju" komandām (Galacticos perioda Real).
osha, paskaidro, lūdzu, kā tad algu griesti nelīdzēs?
"Būtiskāks ir kluba prestižs un transfēru summas" - kur būtiskāks? Ko tieši Tavuprāt tas nosaka? Vai to, kādu klubu izvēlas spēlētājs? Prestižs - jā, bet arī alga bieži ir noteicošais faktors, kas rosina spēlētājus mainīt klubu, piem., Ešlijs Kouls un Čelski.
Algu griesti jau neliegs maksāt kādam spēlētājam lielu naudu, ja viņš un komanda to gribēs, tikai tad, lai nepārsniegtu algu griestu ierobežojumu, tas būs jādara uz pārējās komandas rēķina un, kā jau rakstīju, rūpīgi jāplāno sastāvs.
Tieši tas arī būs papildus konkurenci veicinošais faktors, ko Tu pieminēji, un manuprāt, vienīgais reālais konstruktīvais risinājums, kā nepadarīt futbolu par miljardieru smilškasti.

  +2 [+] [-]

, 2008-10-07 15:48, pirms 16 gadiem
Nu tad beidzot Blaters arii kko sakariigu pasaka... prieks dzirdeet...

  +1 [+] [-]

, 2008-10-07 15:52, pirms 16 gadiem
osha rakstīja: Un diez vai angļiem ir lieli iebildumi pret naudīgiem investoriem, kas atved uz klubu labus spēlētājus - gan pašmāju, gan ārzemju.
Labus speeleetaajus var arii atrast par burtiski kapeikaam, jaamaak tikai vinji atrast!

     [+] [-]

, 2008-10-07 16:04, pirms 16 gadiem
Piekrītu Zepam.

  -1 [+] [-]

, 2008-10-07 17:26, pirms 16 gadiem
Gunner rakstīja: Labus speeleetaajus var arii atrast par burtiski kapeikaam, jaamaak tikai vinji atrast!
Beidz te savu fabregasu baazt visiem aciis.

Par kapeikaam tu neko nedabuusi.

  +1 [+] [-]

, 2008-10-07 20:17, pirms 16 gadiem
Rumbish rakstīja: Beidz te savu fabregasu baazt visiem aciis.

Par kapeikaam tu neko nedabuusi.
Kurs te piesauc Fabregasu? Taadi kaa vinjs ir daudz... i ieks Arsenal, i ieks taa sauktaa "suudiigaa" Francijas cempja utt.

     [+] [-]

, 2008-10-07 21:31, pirms 16 gadiem
Jebkurš normāls futbola draugs, kam futbols ir mūsdienu teātris, nevis tipa: "vakar es fanoju par Chelsea, bet šodien jau Man City ir krutāk", piekritīs Blateram! Tikai ja skatamies uz to reāli, Zepa vārdi ir tukšs populisms un šādus (pat vēl gudrākus) vārdus varētu pateikt gandrīz jebkurš no mums! Reālus priekšlikumus Blater liec priekšā! Un ne jau muļķīgus salīdzinājumus ar Šveices nekustamo īpašumu iegādi Ja UEFA trūkst ideju kā situāciju padarīt reālāku un caurskatāmāku, varbūt par ne pārāk lielu naudu noalgot pāris jauniešus, kas visu dienu to vien darītu kā rakātos pa pasaules futbola saitu komentāriem? Esmu pārliecināts, ka vismaz dažas ļoti progresīvas idejas varētu atrast, kuras pēc tam juridiski apstrādājot varētu izmantot.

     [+] [-]

, 2008-10-08 12:47, pirms 16 gadiem
Gunner rakstīja: Kurs te piesauc Fabregasu? Taadi kaa vinjs ir daudz... i ieks Arsenal, i ieks taa sauktaa "suudiigaa" Francijas cempja utt.
Bet tāpēc arī Arsenal neko pēdējos gados nav vinnējis Šis klubs netērē milzīgu naudu, bet lielas uzvaras arī nav