Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai “Lekrings” spēs reabilitēties pret “Lielvārde/FatPipe”?

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Viedoklis: Vai “Lekrings” spēs reabilitēties pret “Lielvārde/FatPipe”?
Abu komandu #7 (Bruno Beķeris un Niks Blumfelds) ir starp kluba rezultatīvākajiem spēlētājiem, foto: Floorball.lv

Jau šajā nedēļas nogalē ar četriem saistošiem ceturtdaļfinālu pāriem sāksies izšķirošās cīņas Elvi florbola virslīgas izslēgšanas turnīrā. Vienā no dueļiem savā starpā spēkosies Cēsu “Lekrings” un “Lielvārde/FatPipe”, kas par drāmu parūpējās jau pērn.

“Lekrings”

Šķiet, ka Cēsu komandas sastāvs, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu cietis visbūtiskākos zaudējumus. Tomēr patiesībā no vadošajiem komandas spēlētājiem prom devušies vienīgi dvīņu brāļi Andris un Jānis Rajeckis. Problēma izrādījusies tā, ka virknei vadošo spēlētāju sezona dažādu likstu dēļ ir izvērtusies ļoti saraustīta – tādējādi Krišs Triemanis bijis pieteikumā vien astoņās spēlēs, Edgars Puriņš -14. Regulāri komandas pieteikumā bijuši Olafs Zvīnis un Emīls Dzalbs, Artūrs Jurševskis un Emīls Eglītis, taču faktiski lielā daļā spēļu viņi mačus tā arī noskatījušies no rezervistu soliņa, neizejot laukumā. Neskatoties uz to un uz apstākli, ka rotācijā iekļauti vairāki gados jauni spēlētāji, “lēcējpeles” regulāro turnīru noslēguši ar augstvērtīgo trešo pozīciju. Ilgtermiņā raugoties, nedienas ar daudzajiem savainojumiem varētu dot pozitīvu grūdienu vairākiem jaunajiem spēlētājiem, kuri šosezon tādējādi tika pie neplānoti liela spēles laika. Šīs sezonas rezultatīvākais florbolists ar 33 (14+19) punktiem bijis vienības vecākais florbolists Toms Rīsmanis, kuram sekoja Emīls Dzalbs ar 26 (16+10) un Bruno Beķeris ar 24 (11+13).

Viens no panākuma iemesliem ir “Lekrings” labā spēle skaitliski nevienādos sastāvos, jo vairākumā komandai ir ceturtā labākā bilance, bet mazākumā komanda ir pat trešā labākā čempionātā. Cēsu komanda teicami aizvadījusi spēļu pirmos periodus, tikai divās spēlēs pēc 20 nospēlētām minūtēm atrodoties iedzinēju pozīcijās. Savu artavu panākumu kaldināšanā noteikti dod arī skatītāji, “Lekringam” otro sezonu pēc kārtas kļūstot par Elvi līgas visapmeklētāko komandu. Domājams, ka izslēgšanas turnīrā vidējais skatītāju skaits varētu vismaz dubultoties, vēl jo vairāk – zinot viņu pretiniekus ceturtdaļfinālā.

“Lekrings” gan visvairāk iemetuši paši, gan arī visvairāk ielaiduši brīžos, kad komanda mača izskaņā mainījusi vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Šādā formātā cēsnieki sešas reizes izcēlušies paši, tajā pašā laikā piecas reizes meklējuši arī bumbiņu savos vārtos. Tikmēr gaužām neveiksmīgi komanda ir centusies nosargāt pārsvarus spēles izskaņā, cīnoties piecatā pret sešiem ielaižot piecus vārtus, kas ir sliktākais rādītājs turnīrā. Lielā mērā to var skaidrot tieši ar regulārām izmaiņām maiņu virknējumos, kā rezultātā florbolistiem nav pilnvērtīga saspēlētība.

Cēsu komanda šajā sezonā spēlējusi stabili, nespējot pašiem lauzt nelabvēlīgas cīņu gaitas, tajā pašā laikā pārliecinoši iesāktas spēles droši novadot līdz uzvarošām beigām. Tiki vienu reizi šajā sezonā komanda ir piedzīvojusi zaudējumu, atrodoties vadībā pēc pirmās trešdaļas.

“Lielvārde/FatPipe”

Ja Latvijas florbols gadu gaitā kļūst arvien “jaunāks”, tad to nevar teikt par Lielvārdes komandu, kas sevišķi šajā sezonā izcēlās ar vairāku spēlētāju “reanimēšanu”. Tā sezonas gaitā komandas sastāvā parādījās Matīss Pēteris Polis, kura piemēram sekoja Rūdis Žukelis un Sandris Virsnītis – viss trio Latvijas spēcīgākajā florbola līgas apritē nebija redzēts vairākus gadus. Latvijas-Igaunijas līgas Final Four turnīrā pagājušajā nedēļas nogalē pirmo reizi kopš pērnās sezonas fināla laukumā izgāja Aivis Kusiņš, domājams, ka uz izslēgšanas turnīru komandā atgriezīsies arī pērnās sezonas labākais aizsargs Iļja Taratutins. Šķiet, ka veselības problēmu dēļ tomēr nenotiks arī vārtsarga Jāņa Salceviča atgriešanās vārtos, kaut gan nekad nevajag teikt nekad…

Sezonā kopumā par rezultatīvāko komandas florbolistu kļuvis Niks Blumfelds, kurš bijis pieteikumā visos mačos, iekrājot 30 (15+15) rezultativitātes punktus. Viņš arī bijis viens no nedaudzajiem, kurš bijis pieteikts visām čempionāta spēlēm. Oskars Tūtāns ticis pie 24 (12+12) punktiem, bet Sandis Mihailovskis ar 23 (18+5) punktiem bija trešais rezultatīvākais un pirmais pēc gūtjaiem vārtiem. Sezonas pirmajā daļā šķietami lieliski komandā bija iejuties aizsargs Kārlis Degins, taču neilgi pirms pāreju perioda beigām florbolists atgriezās savā dzimtajā klubā, praktiski nodedzinot jebkādus tiltus uz iespējamo atgriešanos pašreizējo čempionu sastāvā.

Lielvārdes komanda sezonas griezumā uzrādījusi visnotaļ viduvējus rādītājus gan skaitliskajā vairākumā, gan mazākumā, lai gan čempionāta ievadā komandas vairākums bija ļoti “indīgs”. Pretēji saviem pretiniekiem ceturtdaļfinālā, aktuālie čempioni mačos spēlējuši kā pa amerikāņu kalniņiem – komanda tikusi pie uzvarām trijās spēlēs, lai gan pēc 20 minūtēm atradušies iedzinēju pozīcijās. Tajā pašā laikā trīs reizes komanda ir zaudējusi mačus, kad pirmajā pārtraukumā vienība devusies pie pozitīva rezultāta.

Savstarpējās spēles

Šajā sezonā komandas kopumā aizvadījušas četras cīņas – divreiz tiekoties Elvi līgā, cēsniekiem uzvarot ar 9:5 savās mājās un ar 9:4 triumfējot izbraukumā. Ja vēl pieskaita Cēsu komandas 4:3 uzvaru viesos un 6:4 savās mājās Latvijas-Igaunijas apvienotajā līgā, “Lekrings” šķiet ieguvis revanšu par zaudējumu pērnās sezonas septītajā ceturtdaļfināla mačā. Taču šīm četrām uzvarām nebūs absolūti nekādas vērtības ja “Lielvārde/FatPipe” pirmā aizsniegsies līdz četrām uzvarām ceturtdaļfinālā. Latvijas čempioniem bija pateicīgs kalendārs Latvijas-Igaunijas Final Four turnīrā, kad komanda spēlēja pirmajā pusfinālā, tiekot pie uzvaras, bet cēsnieki savā pusfinālā necentās tikt pie uzvaras par katru cenu, lai nebūtu ar konkurentiem jāspēkojas nedēļu pirms izslēgšanas turnīra mačiem Elvi līgā.

Komandu salīdzinājums

NotikumsLekringsLielvārde/FatPipe
Vārtsargi10
Aizsargi01
Uzbrucēji10
Vairākums10
Mazākums10
Pieredze01

Prognoze

Cēsu komanda pilnīgi noteikti nav aizmirsusi sakāvi pērnās sezonas ceturtdaļfinālā. Vai šo sakāvi viņi spēs pārvērst revanšā, rādīs vienīgi cīņas laukumā. Pērn “Lielvārde/FatPipe” regulāro sezonu noslēdza septītajā vietā, bet izslēgšanas turnīrā viņu neapšaubāmais “džokeris’ bija vārtsargs Jānis Salcevičs, kurš pērn regulārajā sezonā piedalījās vien trijās spēlēs. Šosezon čempioniem tāds trumpis nav, līdz ar to šajā pozīcijā pārsvars ir Cēsu komandai. Aizsardzībā pārsvaru gribētos atdot Lielvārdes komandai, kuriem ir stabili četri aizsargi (Giņko, Kaspars, Savins, Stukāns) un, domājams, ka izslēgšanas turnīrā savu varēšanu nodemonstrēs arī Taratutins. Cēsniekiem vairākiem florbolistiem nav konkrēts iedalījums aizsargos un uzbrucējos, tomēr stabili aizsargi sanāk skaitliski mazāk – Erenbots, Roops un kapteinis Jurševskis, kurš arī sezonas gaitā cīnījies ar dažādām likstām.

Tikmēr uzbrukumā, pieņemot, ka abas komandas būs gatavas izslēgšanas turnīrā spēlēt optimālajos sastāvos, nelielu priekšrocību gribētos atdot Cēsu vienībai. Ņemot vērā visu iepriekš minēto, ceturtdaļfinālā prognozēju 4:2 uzvaru Cēsu “Lekringam.

Spēļu kalendārs

#DatumsLaiksSpēleRezultātsSērijā
1.24.02.17:00Lekrings – Lielvārde/FatPipe
2.25.02.17:00Lekrings – Lielvārde/FatPipe
3.01.03.20:30Lielvārde/FatPipe – Lekrings
4.02.03.20:00Lielvārde/FatPipe – Lekrings
5*.07.03.20:00Lekrings – Lielvārde/FatPipe
6*.09.03.19:00Lielvārde/FatPipe – Lekrings
7*.13.03.20:00Lekrings – Lielvārde/FatPipe

Kura komanda iekļūs pusfinālā?

  • 50

  • 34


     [+] [-]

, 2024-02-23 14:30, pirms 2 mēnešiem
Lekrings uzvarēs sēriju, tikai un vienīgi uz vārtsarga rēķina.
Pārējās pozīcijās ir līdzsvars.