Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai valmierieši spēs pārsteigt regulārās sezonas čempionus?

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Jau šajā nedēļas nogalē ar četriem saistošiem ceturtdaļfinālu pāriem sāksies izšķirošās cīņas Elvi florbola virslīgās izslēgšanas turnīrā. Vienā no dueļiem savā starpā sacentīsies Kocēnu "Rubene" un "FBK Valmiera/Betsafe" - vienības, kuru mājvietas šķir nepilni pieci kilometri.

“Rubene”

Kocēnu komanda regulāro sezonu aizvadīja vienā elpas vilcienā, divas kārtas pirms regulārās sezonas noslēguma nodrošinot to, ka no pirmais ailītes turnīra tabulā viņus neviens vairs nevar nobīdīt. Un tas viss neskatoties uz piedzīvoto zaudējumu Ādažos, kur zaudēja ne viena vien komanda, bet arī, piedzīvojot zaudējumu mājās pret “RTU/Rockets”, kas jau ir zaudējuši virslīgas pierakstu. Pretēji daudzām citām komandām, Ivara Jēkabsona vienība lielāko daļu sezonas maču varēja spēlēt praktiski optimālajā sastāvā. Pirmās divas čempionāta spēles izlaida Ingars Matisons, kurš bija aizņemts golfa laukumā, Jēkabam Keišam nācās vienu spēli izlaist diskvalifikācijas dēļ un pēdējā mačā slimības dēļ pieteikumā nebija Roberts Trepšs. Visi pārējie vadošo maiņu spēlētāji bijuši pieteikumos visās cīņās.

Matīss Celms (28+14) un Jēkabs Keišs (15+23) ar savu sniegumu laukumā izpelnījās arī valstsvienības galvenā trenera uzmanību, tiekot iekļautiem izlases sastāvā pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīram. Lai gan vienībā ir daudzi gados jauni spēlētāji, kuri aizvada pirmo vai, maksimums, otro sezonu spēcīgāko līmenī, bet jau ir kļuvuši par stabiliem rotācijas spēlētājiem, uzbrukumā galveno smagumu bez diviem iepriekš minētajiem iznes vēl arī Ingars Matisons (23+4) un Dāvis Zēmelis (15+22). Savukārt vārtos lielisks bijis Roberts Trepšs, ar 83.25% atvairīto metienu esot trešais labākais starp visiem vārtsargiem. Viņa dublieris Lauris Knoks tikmēr ieguva labu pieredzi Latvijas-Igaunijas apvienotajā florbola līgā, pierādot, ka, nepieciešamības gadījumā var aizstāt vienības vadošo vārtu sargātāju.

Regulārajā sezonā “Rubene” finišēja ar trešo labāko bilanci skaitliskajā vairākumā, savukārt mazākumā vienība ir viduvēja, esot septītā labākā Elvi līgā. Interesanti, ka komanda trīs reizes uzvarējusi mačus, kad bijusi iedzinējos pēc pirmās trešdaļas. Tajā pašā laikā komanda divreiz ir piedzīvojusi neveiksmes, ja bijusi vadībā pēc otrā perioda.

“FBK Valmiera/Betsafe”

Valmierieši visu sezonu spēlēja kā pa kalniem un lejām, biežāk gan atrodoties tuvāk zemei. Tādējādi komanda ilgstoši cīnījās par to, lai vispār spētu kvalificēties izslēgšanas turnīra cīņām. Kārotā astotā vieta ir iegūta, vai tas ļaus atraisīties un parādīt kvalitatīvu sniegumu izslēgšanas spēļu turnīrā. Komandas rezultatīvākais spēlētājs arī šajā sezonā bijis Mārtiņš Broks, kurš iekrāja 32 (21+11) punktus, tālu atpaliekot no saviem karjeras labākajiem rādītājiem. Tikmēr Gvido Lauga pie pirmajiem vārtiem tika brīdī, kad sezona bija jau teju pusē. Pozitīvi pārsteidza Ralfa Matīsa Baloža stabilais sniegums, kuram pārliecība noteikti vairojusies pēc sekmīgā starta izlases sastāvā, kur viņš bija vienīgais Valmieras kluba pārstāvis. Sezonas otrajā pusē apritē atgriezās pieredzējušais aizsargs Gatis Liepiņš, tajā pašā laikā no sastāva izkritis Artūrs Bračka. Atgriešanās maču joprojām nav piedzīvojis arī Edvards Kažmers, kurš jau pagājušajā sezonā iedzīvojās nopietnā savainojumā.

Vārtsargu līnijā visu sezonu kopā ar komandu bija vien Agris Rogainis, savukārt sezonas vidū no savainojuma atlaba Arvis Kalniņš, kā rezultātā Sandis Venevics izkritis no komandas rotācijas, aizvadot pāris spēles 1.līgas komandā. Gados jaunie spēlētāji pozitīvas emocijas guva U18 čempionātā, kur nodrošināja valmieriešiem vēsturisko pirmo titulu, taču no viņiem reti kurš ir vadošo lomu spēlētājs galvenajā klubā.

Viens no iemesliem, kādēļ valmieriešu pozīcijas ir tādas, kādas tās ir, meklējamas spēlē skaitliski nevienādos sastāvos, jo valmierieši bijuši slikti gan vairākumā (28%, devītā vieta), gan mazākumā (57%, devītā vieta). “FBK Valmiera/Betsafe” komandai ir pozitīva bilance gan pirmajos, gan otrajos spēļu periodos, bet noslēdzošajos spēļu nogriežņos, kad vairumā gadījumu izšķiras cīņas iznākums, valmierieši uzvarējuši vien piecas reizes, piedzīvojot 11 zaudējumus. Ar šo arī var izskaidrot, kād’’el komandai trijos mačos piedzīvoti zaudējumi ja viņi bijuši vadībā pēc 20 cīņas minūtēm. Tajā pašā laikā komanda šosezon ne reizi nav pratusi noslēdzošajā periodā lauzt cīņas gaitu un uzvarēt kādu no spēlēm, kad pēc diviem periodiem bijuši iedzinējos.

Izcelt gan var valmieriešu spēli, kad kāda no komandām maina vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Cīnoties sešatā pret pieciem, valmierieši guvuši četrus vārtus, savā cietoksnī ielaižot tikai vienu bumbiņu. Savukārt brīžos, kad pretinieki mainījuši vārtsargu, Aigara Belasova komanda vārtus tā arī nav ielaidusi, pašiem izceļoties ar diviem precīziem metieniem.

Savstarpējās spēles

Elvi līgā šajā sezonā komandas aizvadīja divas spraigas cīņas. Vispirms oktobra izskaņā “Rubene” uzvarēja ar sev minimālo pārsvaru tika pie 3:2 panākuma, uzvaras vārtus gūstot Matīsam Celmam. Tikmēr Kocēnos komandas tikās salīdzinoši nesen – 17. janvārī, kad mājinieki vispirms atspēlējās no 1:2 deficīta, panākot 4:2 vadību. Tā gan bija viena no retajām reizēm, kad valmierieši uzvarēja spēles noslēdzošo periodu, panākot 4:4, bet uzvaras vārtus vairākumā, kas mājiniekiem nokrita kā no debesīm, jo valmieriešiem tika fiksēts skaitliskā sastāva pārkāpums, guva Ingars Matisons. Jāpiezīmē, ka pirms tam vienā no epizodēm ar vārtu guvumu izcēlās Gatis Liepiņš, bet tiesneši vārtu guvumu neatzina, vēlāk atvainojoties sociālajos tīklos.

Izslēgšanas turnīrā abas komandas pēdējo reizi savā starpā tikās 2020./21. gada sezonā, kad Covid-19 ietekmē play-off turnīrs tika aizvadīts saīsinātā režīmā. Sērijā līdz divām uzvarām valmierieši vispirms mājās uzvarēja ar 5:3, bet pēc tam zaudēja ar 5:6 papildlaikā un ar 2:4, “Rubenei” turpinājumā aizsoļojot līdz Latvijas čempionāta zelta godalgām.

Savukārt sērijā līdz četrām uzvarām, kāda būs arī šajā sezonā, komandas pēdējo reizi tikās 2016./17. gada sezonas ceturtdaļfinālā, kad vienībām bija vajadzīgas visas septiņas spēles, lai valmierieši pēdējā mačā savās mājās teju 900 skatītāju klātbūtnē uzvarētu ar 6:3. Ja valmieriešiem jau tad rezultatīvākais bija Mārtiņš Broks (2+2), tad Kocēnu komandai visus vārtus guva Atis Stepāns no Ivara Jēkabsona piespēles. Stepāns pērn noslēdza savu garo karjeru, kamēr Jēkabsons jau vairākas sezonas pilda komandas galvenā trenera pienākumus.

Komandu salīdzinājums

NotikumsRubeneValmiera
Vārtsargi10
Aizsargi01
Uzbrucēji10
Vairākums10
Mazākums10
Pieredze01
Kopā42

Prognoze

Kad savā starpā tiekas divas principiālas pretinieces, izteikt jebkāda veida minējumus par sērijas uzvarētāju, ir ļoti sarežģīti. Un nav pat būtiskas nozīmes, ka viena komanda finišēja pirmajā pozīcijā, kamēr otri izcīnīja vien astoto pozīciju, iekrājot par iespaidīgiem 19 punktiem mazāk. Tomēr valmierieši ar savu sniegumu nav pārliecinājuši visas sezonas garumā, kamēr Kocēnu komanda pierādījusi, ka regulāri spēj lauzt pat sev neveiksmīgi ritošas spēles gaitu. Tādējādi šajā pārī favorīta statusu atdodu rangā augstāk stāvošajai komandai, prognozējot 4:1 “Rubenei”.

Spēļu kalendārs

#DatumsLaiksSpēleRezultātsSērijā
1.24.02.18:00Rubene – FBK Valmiera/Betsafe
2.25.02.16:00Rubene – FBK Valmiera/Betsafe
3.29.02.20:00FBK Valmiera/Betsafe – Rubene
4.02.03.18:00FBK Valmiera/Betsafe – Rubene
5*.09.03.18:00Rubene – FBK Valmiera/Betsafe
6*.10.03.19:00FBK Valmiera/Betsafe – Rubene
7*.13.03.20:00Rubene – FBK Valmiera/Betsafe

Kura komanda iekļūs pusfinālā?

  • 64

  • 39