Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Norvēģietes zaudē arī Vācijai, Francijai vēsturisks panākums

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Norvēģietes zaudē arī Vācijai, Francijai vēsturisks panākums
Francūzietes līksmoja gluži kā pasaules čempiones, foto: IFF Floorball

Šodien pasaules florbola čempionātā sievietēm, kas norisinās Singapūrā, savas vietas noskaidroja turnīra četras vājākās uzvaras. Dramatiskā cīņā pie vēsturiskā pirmā panākuma finālturnīros tika Francijas izlase, kas mača izskaņā prata atspēlēties no nelabvēlīga rezultāta un ar 5:4 pieveca Austrāliju. Tikmēr Norvēģija pamanījusies piedzīvot zaudējumu pret Vāciju.

Francija dramatiskā veidā izcīna vēsturisku uzvaru

Pie pirmās uzvaras pasaules florbola čempionāta finālturnīros izdevies tikt Francijas izlasei, kas turnīra noslēgumā aizvadīja maču par 15. vietu, sacenšoties ar Austrāliju. Abas komandas turnīra pirmajā stadijā atradās vienā apakšgrupā, kad francūzietes mača izskaņā nenosargāja 5:3 vadību, nosargājot gan trešo vietu grupā, jo spēle beidzās ar neizšķirtu 5:5. rezultātu. Aizvadot pēdējo maču turnīrā, pēc bezvārtu neizšķirta pirmajā periodā, otrās trešdaļas ievadā no vārtu priekšas rezultātu atklāja Melisa Kreiga, bet drīz vien savus pirmos vārtus mačā guva francūziete Marine Klopfenšteina, aizskrienot pretuzbrukumā un skaisti apspēlējot aizsardzi un vārtsardzi. Minūti vēlāk atkal vadībā bija austrālietes, kuras laukuma centrā pārtvēra bumbiņu un individuālo meistarību nodemonstrēja Blaisa Hodžesa, apskrienot vārtus un raidot tajos bumbiņu. Perioda pēdējā minūtē Tifānija Makintoša panāca jau komfortablo 3:1, izceļoties no vārtu priekšas. Tomēr interesantākie notikumi norisinājās cīņas izskaņā. Piecas minūtes pirms cīņas beigām vēl vieni vārti Klopenšteinai, šoreiz iemetot no kreisās malas. Pagāja minūte un Sendija Masi ar tālu metienu panāca arī 3:3. Kad Melisa Kreiga pēc reida pa pretinieču laukumu ar velkošo metienu atkal vadībā izvirzīja austrālietes divas ar pusi minūtes pirms mača beigām, bija grūti iedomāties, ka komanda piedzīvos neveiksmi. Taču iniciatīvu uzņēmās franču līdere Klopenšteina, kura vispirms noformēja sev hat-trick, bet pēdējā minūtē ar metienu no vārtu priekšas nodrošināja Francijai vēsturisku 5:4 uzvaru un 15. vietu pasaulē!

Igaunietes vēlreiz tiek galā ar ASV izlasi

Igaunijas izlasei izdevies nosargāt iepriekšējā čempionātā iegūto 13.vietu pasaulē. Lai to paveiktu, komandai turnīra izskaņā atkārtoti bija jātiek galā ar ASV valstsvienību, kuru grupu turnīra mačā pieveica ar 9:3. Šoreiz rezultāts tika atklāts 13. minūtē, kad Igaunijas izlases pretuzbrukumā konkurentes nesadalīja pretspēlētājas un Milija Alanko izdarīja netveramu metienu no distances. Pēc trim minūtēm partneres diagonālo piespēli vārtu guvumā pārvēta Pireta Puidaka. Kaut arī Selmai Johansonei vārtu priekšā izdevās pielabot pasaules čempionāta vienas no visu laiku rezultatīvākās spēlētājas Marijas Hagstromas metienu vārtu priekšā, pārtraukumā Igaunija devās ar divu vārtu pārsvaru, jo vēl viens precīzs tālmetiens padevās eiropietēm – 3:1. Ļoti rezultatīvi sākās otrā trešdaļa, kad amerikānietēm izdevās pietuvoties līdz 2:3 un vēlāk arī līdz 3:4. Igaunietes gan abās reizēs zibenīgi atbildēja ar saviem vārtu guvumiem. Trešdaļas vidū Pireta Puidaka nerealizēja soda metienu, bet trešdaļas izskaņā sekmīgākas tāpat bija igaunietes, kuras uz vienu pretinieču vārtu guvumu atbildēja ar diviem savējiem, panākot 7:4. Noslēdzošajā trešdaļā ASV izlasei neizdevās atspēlēties, turklāt igaunietes vienus vārtus iemeta pretuzbrukumā, bet mača izskaņā Kati Kutisāra meta arī tukšos vārtos, nodrošinot Igaunijai 9:4 uzvaru un saglabātu 13. vietu pasaulē. Tikmēr ASV izlase atkāpusies par divām pozīcijām, jo Zviedrijā finišēja 12.vietā.

Norvēģija klūp arī pret Vāciju

Piedzīvojot sāpīgus zaudējumu vakar kvalifikācijas kārtas spēļu papildlaikos, Vācijas un Norvēģijas izlasēm šodien bija jādodas laukumā, lai sacenstos par 9. līdz 12. vietu čempionātā. Mača rezultātu cīņas astotajā minūtē ar metienu no laukuma malas atklāja norvēģu līdere Rike Hansena, pēc kuras metiena bumbiņa izspurdza caur vācu vārtsardzes rokām. Diezgan līdzīgā viedā cīņas 11. minūtē rezultātu izlīdzināja Terēza Beplere-Alta, kuras metiens no kreisās malas bija netverams jau norvēģu pēdējam mūrim. Trešdaļas otrajā daļā Bepleres-Altas metienu no laukuma centra Maikena Elisa atvairīja, taču bumbiņu no tuvas distances vārtos raidīja Vinona Jurgensa, pirmo reizi vadībā izvirzot Vāciju. Otrajā trešdaļā vārti netika gūti, bet desmit minūtes pirms pamatlaika beigām lielisku tālo piespēli caur pretinieču aizsardzības vidu izdarīja Sofija Kristiansena un izgājienu vienatnē pret vārtsardzi ar precīzu metienu noslēdza Johanna Ragnarsone. Panākto 2:2 neizšķirtu norvēģietes gan nenosargāja, jo Elena Kunigka piecas minūtes pirms pamatlaika beigām ar veiklu māņkustību tika vaļā no divām pretspēlētājām, drīz pēc tam izdarot metienu no vidējas distances, panākot 3:2 Vācijas izlases labā. Lai gan norvēģietes izmisīgi centās atspēlēties, viņas divu dienu laikā piedzīvoja otro sāpīgo zaudējumu pret rangā šķietami vājākām komandām, kā rezultātā komanda šo čempionātu noslēgs ārpus labāko desmitnieka.

Somija kā pirmā iekļūst pusfinālā un tiek pie ceļazīmes uz Pasaules spēlēm

Ceturtdaļfināla spēlē starp Somijas un Polijas izlasēm mača liktenis tika izšķirts jau pirmajā periodā, kuru favorītes uzvarēja ar rezultātu 7:2. Jau spēles otrajā minūtē Hanna Niemela no labās malas izvirzīja vadībā favorītes, bet septītajā minūtē Sāra Pīspa raidīja vārtos vārtsardzes atsisto bumbiņu. Desmitajā minūtē negaidīti pie pirmā vārtu guvuma pasaules čempionātā tika Martina Gradzka, esot precīza no kreisās malas. Prieki gan ilga vien minūti, kad ātrā pārejā piespēli vārtu priekšā saņēma Niemela, kura guva vārtus, tāpat kā trīs minūtes vēlāk, noformējot sev hat-trick. Četras minūtes pirms pārtraukuma vārtu guvumu noorganizēja māsas Kaupi, precīzu metienu izdarot Onai. Turpinājumā Milla Nordlunda guva sestos vārtus somietēm, bet arī Polijas izlase izspēlēja skaistu ātro pretuzbrukumu, ko ar rezultatīvu metienu no tuvas distances noslēdza Malvina Zagorska. Pēdējos vārtus gan guva somietes, kad Pīspa 12 sekundes pirms mača beigām no tuvas distances panāca 7:2. Tajā mirklī diezgan neticami šķita, ka nākamie vārti tiks gūti vien 45. minūtē, kad Johanna Homi guva komandas astotos vārtus. Atlikušajā laikā vēl trīs precīzi metieni Somijas izlasei nodrošināja 11:2 uzvaru un vietu pusfinālā.

Japāna atgriežas labāko komandu desmitniekā

Pēc daudzu gadu pārtraukuma vadošo komandu desmitniekā atgriezusies Japānas izlase, kas cīņā par 9.-12. vietu aizraujošā spēlē ar rezultātu 4:3 pieveica mājinieču Singapūras valstsvienības pretestību. Pēc bezvārtu neizšķirta mača pirmajās 20 minūtēs, japānietes otrajā periodā ātri guva divus vārtus, vispirms izmantojot skaitlisko vairākumu, bet pēc desmit sekundēm iemetot vēl vienus vārtus. Trešdaļas turpinājumā mājinieces divreiz deficītu sadeldēja līdz minimumam, bet trešās trešdaļas ievadā panāca arī 3:3 neizšķirtu. Izšķirošie vārti mača 48. minūtē pasaules čempionātu debitantei Jū Abei, kas deva uzlecošās saules zemes izlasei 4:3 panākumu un vietu pasaules labāko desmitniekā.

Pasaules florbola čempionāts, 6. spēļu diena

LaiksFāzeSpēle
07:00Par 15.vietuAustrālija – Francija4:5
08:00Par 13. vietuIgaunija – ASV9:4
10:00par 9.-12.vietuNorvēģija – Vācija3:4
11:001/4 finālsSomija – Polija11:2
14:001/4 finālsZviedrija – Latvija13:3
14:00Par 9.-12. vietuSingapūra – Japāna3:4

2023. gada pasaules čempionāta noslēguma tabula

VietaIzlase
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.Igaunija
14.ASV
15.Francija
16.Austrālija