Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Trekše: "Latvijas izlasei nebūtu problēmu tikt Somijas Virslīgas play-off"

Rolands Eliņš

Trekše: "Latvijas izlasei nebūtu problēmu tikt Somijas Virslīgas play-off"
Pēteris Trekše. Foto: Janne Hirvensalo

Latvijas izlases florbolists Pēteris Trekše pirms pasaules čempionāta sākuma sarunā ar portālu Sportacentrs.com izteicās par savu veiksmīgo debiju Somijas augstākajā līgā un Latvijas izlases mērķiem gaidāmajā PČ Šveicē.

23 gadus vecais Latvijas florbolists Pēteris Trekše gatavojas savam ceturtajam pasaules čempionātam mūsu izlases sastāvā. Iepriekšējās sezonās viņš spēlēja Somijas zemākajās līgās, bet šoruden debitēja augstākajā Somijas līgā, kas tiek uzskatīta par vienu no spēcīgākajām pasaulē. Trekšes komanda TPS šobrīd ieņem pirmo vietu līgā ar astoņām uzvarām deviņās spēlēs, kamēr Trekše pats sevi pieteicis ar 17 punktiem (6+11) deviņos mačos, kas ir dalīts 11.-14. rādītājs visā līgā.

"Pilnīgi noteikti, ka tas saucams par labu sākumu," piekrita Trekše. "Pirmajā spēlē augstākajā līgā bija ļoti iespaidīgi, liels kāpums uz augšu – atmosfēra, gatavošanās pirms spēles, viss, kas notiek ap šo līgu, ir grandiozāks nekā pirmajā līgā. Un patiešām esam sākuši ļoti labi, bija sešas uzvaras pēc kārtas, kam sekoja pagaidām vienīgais zaudējums. Prieks arī par savu spēli, izdevies nostiprināties pirmajā maiņā, un komandā tiku uzņemts ļoti laipni, un visi šeit ir saliedēti un atvērti. Jūtos gandrīz jau kā mājās, tāpēc par sākumu patiešām ir gandarījums."

Ielekt līgu augstākā līmenī un uzreiz ierindoties starp turnīra rezultatīvākajiem spēlētājiem liekas kā kāpiens uzreiz pāri vairākiem pakāpieniem, taču Trekše norādīja, ka pats nav īpaši pārsteigts par to, ka izdevies tik ātri uzrādīt labus rezultātus.

"Dažiem tas varbūt arī ir pārsteigums, bet man ne," viņš teica. "Florbols pats kā tāds jau nemaz nav tik ļoti atšķirīgs starp līgām. Atšķirība ir ažiotāžā ap spēlēm, skatītāju skaitā un interesē, ne pašā spēlē. Turklāt esmu jau sevi pierādījis arī PČ mačos pret pašām labākajām izlasēm, un domāju, ka arī Latvijas izlasē un Virslīgā ir vairāki spēlētāji, kuri mierīgi atbilst Somijas augstākās līgas līmenim. Varbūt ne visi pirmajās maiņās, taču "Top3" maiņās noteikti viņi varētu spēlēt pie attiecīgām iespējām. Taču somiem pašiem jau nevajag šādus lomas spēlētājus ārzemēm, tam viņiem pietiek vietējo – lai Latvijas florbolists tiktu paņemts uz Somiju, viņam jau ir jāizceļas, un tāpēc mūsu tur nav tik daudz. To pašu var teikt par Somijas pirmās līgas spēlētājiem, kuri daudzi ir jau tagad gatavi spēlēt līmeni augstāk, taču tur klubiem pašiem ir lieli resursi un daudz savu jauno spēlētāju, ko iespēlēt un attīstīt."

Uz aicinājumu paspekulēt par to, kā pašreizējais Latvijas izlases sastāvs kā viena komanda izskatītos Somijas "F-liiga" konkurencē, Trekše pasmaidīja, ka talanta ziņā noteikti tā starp pastarītēm nebūtu: "Izlasē jau mēs satiekamies retāk, neizveidojas tāda sadarbība un iekšējā ķīmija kā klubos. Taču ar biežākiem treniņiem Latvijas izlase droši varētu cīnīties Somijas līgā, domāju, ka iekļūt "play-off" (to sasniedz astoņas no 12 komandām) nebūtu problēmu. Individuālā meistarība Latvijā jau ir augsta, jātiek tikai pie iespējām."

Latvijas izlase uz Šveici dosies rītdien, kur pēc tam sestdien sāks pasaules čempionātu ar maču pret Čehiju. "Noskaņojums izlasē ir pozitīvs, nevaram sagaidīt pirmās spēles," teica Trekše. "Šovakar pēc treniņiem mums arī paredzēts neliels saliedēšanās pasākums, visi kopā "Skonto" stadionā vērosim Konferences līgas spēli futbolā starp RFS un "Fiorentina"."

Pēc mača pret Čehiju Latvijai būs spēle pret Zviedriju, vēl vienu favorīti, kam sekos grupu turnīra, visticamāk, svarīgākā spēle pret Vāciju. Jebkurā gadījumā Latvijai turnīrs turpināsies ar izslēgšanas spēlēm.

"Esmu dzirdējis viedokļus, ka, jā, būtu parocīgāk, ja spēle pret Vāciju būtu otrā pēc kārtas," teica Trekše. "Bet man pašam par to satraukumu nav. Protams, Čehija un Zviedrija ir valstis, kas konkurēs par zeltu, it īpaši šogad to jāsaka par Čehiju. Man arī komandas biedri Somijā, kas nesen spēlējuši pret Čehiju, atzina, ka čehiem šobrīd ir patiešām spēcīgs sastāvs."

"Tāpēc pirmajās divās grupas spēlēs, jā, viss ir iespējams, bet mums svarīgākā spēle būs pret Vāciju, un uz to arī liksim lielāko uzsvaru," sacīja Latvijas izlases florbolists. "Noskaņoti esam katrai spēlei, taču jābūt arī reāliem, un mūsu grupas favorītes ir patiešām spēcīgas, it īpaši formātā ar 20 minūšu periodiem, nevis 15 minūšu periodiem kā bija Pasaules spēlēs, kur mums sanāca nelielas priekšrocības, jo pretiniekiem bija mazāk laika izmantot visus labākos spēkus."

Pasaules spēlēs šovasar Latvijas izlase tika pie neizšķirta pret Zviedriju un pieveica Šveici, iegūstot ceturto vietu, ko pasaules čempionātos sasniegt vēl nav izdevies ne reizi. Arī šoreiz Trekše ar lieliem solījumiem pirms turnīra neaizrāvās: "Uz katru spēli jāiziet kā vienīgo un katrā jāpaveic savs maksimums. Noteikti, ka jāiekļūst ceturtdaļfinālā, un tur kārtīgi jāpacīnās. Par iekļūšanu pusfinālā... nu, neesam mēs "Top4" valsts florbolā šobrīd. No vadošā četrinieka, šķiet, tikai Šveice varētu būt pieveicama. Bet katra spēle jāskata ar svaigu galvu, jāspēlē kā pēdējā un jāizpilda trenera plāns!"

Latvijas izlases spēles notiks Cīrihē, Visas Latvijas izlases spēles, kā arī bronzas un zelta mačus tiešraidē translēs televīzijas kanāls TV4 un portāls Sportacentrs.com (Latvijas teritorijā).

Latvijas Florbola savienība (LFS) ir vienojusies ar Starptautisko florbola federāciju (IFF) par translāciju tiesību iegādi pasaules čempionāta spēļu pārraidīšanai televīzijas kanālā TV4. Iegādātā translāciju tiesību paka ietver visus mūsu valstsvienības mačus, kā arī abas pusfināla spēles un cīņas par medaļām.

Kalendārs

DatumsPretinieceLaiks (LV)
05.11.Čehija14.30
06.11.Zviedrija13.00
07.11.Vācija20.00

Apakšgrupas

A grupaB grupaC grupaD grupa
ŠveiceČehijaKanādaAustrālija
SomijaVācijaIgaunijaDānija
NorvēģijaLatvijaSingapūraFilipīnas
SlovākijaZviedrijaTaizemePolija

Sastāvs

Nr.p.k.SpēlētājsPoz.KomandaSpēlesPunktiSoda min
1.Morics KrūmiņšANokian KrP (Somija)53218 (9+9)12
2.Artūrs JurševskisALekrings42711 (9+2)4
3.Jānis RagovskisAKoovee (Somija)174 (3+1)2
4.Armands SavinsALielvārde/Fat Pipe172 (2+0)0
5.Ralfs OrsteAĶekava172 (0+2)0
6.Oskars TūtānsALielvārde/Fat Pipe171 (1+0)0
7.Gustavs GriezītisAKoovee (Somija)Debitants
8.Pēteris TrekšeUTPS (Somija)32022 (7+15)4
9.Artis Raitums (K)UTalsu NSS/Krauzers84646 (24+22)0
10.Rolands KovaļevskisUKoovee (Somija)32018 (13+5)6
11.Edgars PuriņšULekrings163 (2+1)0
12.Andris RajeckisULekrings53315 (6+9)10
13.Kevins ŠmitsUFBK Valmiera177 (4+3)2
14.Klāvs JansonsUĶekava21410 (8+2)2
15.Toms AkmeņlauksUTalsu NSS/Krauzers42614 (7+7)2
16.Daniels Jānis AnisUUHC Uster (Šveice)Debitants
17.Valters KalnietisUTalsu NSS/KrauzersDebitants
18.Jēkabs KeišsURubeneDebitants
19.Jānis SalcevičsVLielvārde/Fat Pipe3201 (0+1)2
20.Markuss PlūdumsVLekrings17

Desmit rezervisti, kuri savainojumu vai veselības problēmu gadījumā varēs aizstāt kādu no pamatsastāva: Klaids Maļcevs ("Rubene"), Jānis Goža ("Bauska"), Ralfs Matīss Balodis (FBK "Valmiera"), Ulvis Mētra, Matīss Morozovs (abi "FS Masters/Ulbroka"), Emīls Dzalbs ("Lekrings"), Arvis Kārkliņš (FBK "Valmiera"), Kristers Babris ("Rubene"), Juris Sandis Jēgers ("Lielvārde/FatPipe"), Ralfs Polis ("Talsu NSS/Krauzers").

Galvenais treneris: Arto Rīhimeki
Treneris: Tēmu Variss
Treneris: Ingus Laiviņš
Vārtsargu treneris: Andis Blinds
Fiziskās sagatavotības treneris: Mikus Embrekts
Fizioterapeits: Kārlis Vitkovskis
Mediķe: Baiba Feldmane
Ekipējuma menedžeris: Arsenijs Potapovs
Izlases menedžere: Annija Andrejsone