Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Pasaules florbola čempionāts bez igauņiem

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Pasaules florbola čempionāts bez igauņiem
Igauņu florbolistu sejās prieku meklēt velti
Foto: IFF Floorball

Domājamas, ka Igaunijas florbols piedzīvos zināmu kritumu, jo šīs valsts vīriešu valstsvienība piedzīvojusi izgāšanos, pirmo reizi valstsvienības vēsturē nespējot kvalificēties pasaules čempionātam.

Igauņi nenosargā triju vārtu pārsvaru
Svētdien Dānijas pilsētā Fredrikshavnā tika aizvadītas pēdējās četras spēles šajā kvalifikācijas turnīrā. Vispirms laukumā devās Zviedrijas un Dānijas izlases – valstsvienības, kuras savu darbu bija padarījušas pirmajās trijās dienās, priekšlaikus nodrošinot līdzdalību finālturnīram. Uz agro spēli ieradās teju 1000 līdzjutēju, lai atbalstītu savu izlasi cīņā pret neapšaubāmajiem spēles favorītiem. Lai kā arī censtos mājinieki, reāli mača liktenis bija izšķirts jau pirmajā periodā, pēc kura zviedri iekrāja četru vārtu pārsvaru, visu maču uzvarot ar 10:2.

Izšķirošā cīņa par trešo vietu finālturnīrā norisinājās starp Poliju un Igauniju. Poļi bija izcīnījuši divas uzvaras un cietuši sagrāvi pret zviedriem, kamēr igauņiem bija divas vieglas uzvaras un izrauts neizšķirts pret dāņiem sešas sekundes pirms mača beigām. Beigās igauņiem pietrūka vieni gūti vārti, lai priekšlaikus tiktu uz finālturnīru. Tas nozīmēja, ka jāspēlē izšķirošā spēle pret poļiem un pēc 21 nospēlētas minūtes nekas neliecināja par problēmām, jo mūsu ziemeļu kaimiņi bija iekrājuši 3:0 vadību. Turpinājumā poļi soli pa solim tuvojās rezultātā nepilnas trīs minūtes pirms mača beigām panākot 4:4, ievirzot spēli papildlaikā, kad uzvaras vārtus guva Jans Ridzevskis, ļaujot poļiem uzgavilēt, bet igauņiem ar nokārtām galvām bija jāatgriežas mājās – 2020. gada pasaules čempionāts Somijā notiks bez viņu līdzdalības.

Turnīra noslēgumā tika aizvadītas divas spēles, kas komandām vairāk bija prestiža jautājums, jo no sportiskā viedokļa nekas būtiski neizšķīrās. Tā, Slovēnija savā pirmajā savstarpējā spēlē ar 10:7 apspēlēja islandiešus, mača gaitā esot vadībā arī ar 10:4. Savukārt pēdējā spēlē Ukraina ar 8:7 pieveica Lielbritāniju, tiekot vien pie otrās uzvaras izlases pastāvēšanas vēsturē un pirmās kvalifikācijas turnīra mačā. Pirms tam vienīgi vienā pārbaudes spēlē pārliecinoši bija apspēlēti baltkrievi.

Dānijas kvalifikācijas turnīra spēļu rezultāti

LaiksPosmsSpēleRezultāts
11:00Par 1.vietuZviedrija – Dānija10:2 (4:0; 4:1; 2:1)
14:00Par 3.vietuPolija – Iguanija5:4 (0:2; 2:1; 2:1; 1:0)
17:00Par 5.vietuSlovēnija – Islande10:7 (4:2; 3:1; 3:4)
20:00Par 7.vietuUkraina – Lielbritānija8:7 (2:2; 5:2; 1:3)

Krieviem norvēģu latiņa izrādās par augstu
Kvalifikācijas turnīrs noslēdzies arī Slovākijas pilsētā Popradā. Tur pirmajā spēlē sacentās Itālijas un Kotdivuāras izlases jeb divas vājākās šā turnīra dalībnieces. Likumsakarīgi, ka sešu laukuma spēlētāju sastāvā esošie afrikāņi nespēja konkurēt ar itāļiem, ciešot vēl vienu sagrāvi, šoreiz ar 2:25.

Līdz šim allaž spraigas bija izvērtušās cīņas starp Beļģijas un Ungārijas izlasēm, bet šoreiz ungāri nodemonstrēja savu pārākumu par oponentiem, cīņā par 5.vietu turnīrā, apspēlējot konkurentus ar rezultātu 9:4.

Vakara izskaņā Slovākija savās mājās ar cerībām raudzījās uz spēli pret Šveici. Abas komandas jau bija nodrošinājušas ceļazīmi uz finālturnīru, taču šoreiz līdzvērtīga spēkošanās iznāca tikai pirmajā periodā, kad slovāki vispirms izvirzījās vadībā, bet tad ielaida trīs vārtus. Turpinājumā cīņa aizritēja ar izteiktu šveiciešu pārsvaru, uzvarot maču ar graujošo 16:3. Līdz ar to tieši šajā grupā fiksēta lielākā rezultāta starpība cīņā starp grupu spēcīgākajām komandām.

Ja mājinieku faniem svarīgākā bija savas izlases spēle, tad no sportiskā viedokļa svarīgākais bija pēdējais mačs, kad krieviem un norvēģiem bija jāsadala pēdējā ceļazīme uz finālturnīru. Par izteiktiem favorītiem bija uzskatīti norvēģi, uz kuru pirmajiem vārtiem krievi spēja atbildēt ar to pašu, taču turpinājumā vikingi guva piecus vārtus pēc kārtas, iegūstot solīdu pārsvaru, ko nosargāja līdz mača beigām. Tuvāk par trīs vārtu deficītu krievi netika, piedzīvojot zaudējumu ar rezultātu 5:8, trešo reizi pēc kārtas nespējot kvalificēties pasaules čempionāta finālturnīram.

Slovākijas kvalifikācijas turnīra spēļu rezultāti

LaiksPosmsSpēleRezultāts
10:00Par 7.vietuItālija – Kotdivuāra25:2 (10:0; 11:1; 4:1)
13:00Par 5.vietuBeļģija – Ungārija4:9 (1:3; 2:3; 1:3)
16:00Par 1.vietuŠveice – Slovākija16:3 (3:1; 7:1; 6:1)
19:00Par 3.vietuKrievija – Norvēģija5:8 (1:5; 1:2; 3:1)