Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:277, Did:0, useCase: 3

Sporta Punkts oktobra spēlētājs Ķimene: "Irlava tiecas uz Virslīgu"

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Sporta Punkts oktobra spēlētājs Ķimene: "Irlava tiecas uz Virslīgu"
Artūrs Ķimene
Foto no personiskā albūma

Par Latvijas vīriešu čempionāta 1. līgas Sporta Punkts oktobra vērtīgāko spēlētāju atzīts FK "Irlava/Avant" vārtsargs Artūrs Ķimene. Savulaik Virslīgā jau spēlējis, Artūrs cer Latvijas florbola elitē atgriezties ar savu dzimtās Irlavas komandu.

"Irlava/Avant" ar Ķimeni vārtos oktobrī aizvadīja četras spēles, visās izcīnot uzvaras. 25 gadus vecais vārtsargs atvairīja 89,26% metienu. Patlaban Ķimenem ir ceturtais labākais atvairīto metienu procents 1. līgā – 86,43%. Savukārt viņa pārstāvētā komanda ir centra grupas vicelīdere.

"Pirmo reizi izpelnos kādu individuālu atzinību," atzīst Artūrs Ķimene. "Ja godīgi, nekādas sevišķas emocijas manī šis apbalvojums neizraisa. Tomēr vēl tikai pats sezonas sākums. Un florbolā cīnās visa komanda, nevis viens spēlētājs," vārtsargs eiforijā nekrīt. "Oktobris mūsu komandai kopumā bija veiksmīgs mēnesis, arī sezonas sākums kā tāds. Līdz zaudējumam RSU ar 9:4," sezonas sākumu novērtē Ķimene. Pieminētejā zaudējumā viņš savai komandai palīdzēt nevarēja. Tādas situācijas šosezon gadās bieži. "Darba dēļ ir sarežģīti atrast laiku florbolam. Tieku uz tikai nedaudz vairāk kā pusi mūsu spēļu. Ko padarīsi, tāds darbs. Es nodarbojas drošības lietām – uzstādu signalizācijas, video novērošanu," skaidro "Irlava/Avant" mūris.

Ja spēlēm vēl kādu brīvbrīdi izdodas atrast, tad pavisam grūti ir izrauties uz treniņiem. "Uz treniņiem es tikpat kā nemaz netieku. Turos tīri uz savu pieredzi. Florbolu spēlēju jau septiņus gadus, esmu spēlējis visās līgās – gan Virslīgā, gan 2. līgā. Pirmajā līgā šī ir mana debijas sezona. Esmu Latvijas florbolā visos līmeņos spēlējis, vēl tikai Latvijas izlasē ne," iesmejas Artūrs. Vārtsargs vairākkārt atsaucas uz savu pieredzi, kaut arī florbolu kopš bērnu dienām nemaz nespēlē. "Florbolu sāku spēlēt 17 – 18 gadu vecumā. Tik salīdzinoši vēlu tāpēc, ka dzīvoju laukos, Irlavā, un pie mums florbols parādījās tikai tad. Sākumā biju uzbrucējs, tikai vēlāk iestājos vārtos."

Artūra ceļš florbolā sākās īsi pēc tam, kad Irlavā tika uzcelta halle un florbols lavīnveidīgi izkaroja savu popularitāti vietējo vidū. "Florbols pie mums populārs kļuva īsi pēc tam, kad tika uzcelta halle. Pašreiz Irlavā florbols ir pat ļoti populārs. Turklāt visās paaudzēs. Mums ir komandas visās jauniešu grupās, ir komanda 1. līgā. Ļoti daudz komandu šādam mazam ciematam. Uz mūsu 1. līgas spēlēm Irlavā nāk ļoti daudz skatītāju. Tribīnes ir pilnas, savi pāris simti skatītāju mēdz savākties," florbola popularitātes apmērus ieskicē Artūrs Ķimene. "Nevaru pat īsti izskaidrot, kāpēc Irlavā florbols ir tik populārs. Salīdzinoši jauns sporta veids, ar kuru visi aizrāvušies. Kādreiz populārs bija futbols, bet tagad aizgājis florbols."

Pagaidām "Irlava/Avant" sejas vaibstus galvenokārt veido vietējie spēlētāji. Florbola atzīstamā popularitāte ļauj ar neslēptām cerībām raudzīties nākotnē. "Sastāva kodolu mūsu komandā veido vietējie spēlētāji. Ir, kas brauc no Tukuma, taču pārsvarā viss turas uz pašu audzēkņiem. Nākotne Irlavas florbolam rādās ļoti cerīga, jo mums ir komandas visās vecuma grupās. Turklāt pārējie ir daudz cītīgāki treniņu apmeklētāji par mani," par komandas biedriem pārliecināts ir 1.līgas oktobra laureāts.

Cerīgā Irlavas florbola nākotne tiek saistīta ar pieaugušo komandas nonākšanu Virslīgā. Ar tādu zemapziņā paglabātu domu šosezon laukumā dodas Irlavas komanda, tostarp tās pēdējais aizsardzības valnis – vārtsargs Ķimene. "Protams, mums ir izvirzīts mērķis iekļūt Virslīgā. Uz to arī ejam. Aizvadītajā sezonā izcīnījām otro vietu 2.līgā, pacēlāmies līmeni augstāk, kurā ļoti veiksmīgi spēlējam. Mēs tiecamies uz Virslīgu," pārliecinoši noteic vārtsargs. "Šosezon es individuāli pēc nekā netiecos, ņemot vērā to, ka netrenējos. Negribu atsāt florbolu pilnīgi novārtā, tāpēc turpinu spēlēt. Komandas mērķis ir tikt uz Virslīgu. To es varu saukt arī par savu mērķi. Mērķis ambiciozs, taču bez tādiem nevar uzvarēt," veselīgu ambīciju nepieciešamību akcentē Artūrs.

Viena sezona Virslīgā viņa spēlētāja biogrāfiju rotā jau tagad. 2010./2011. gada sezonā viņš pārstāvēja Irlavas "Telms/Energokomplekss" rindas, bet pirms tam un pēc tam spēlējis 2. līgā. Irlavas florbolistam ir bijusi iespēja salīdzināt visu trīs līgu spēles līmeņus. "Ja godīgi, 1. līga no 2. līgas un Virslīgas atšķiras tikai ar spēles tempu. Virslīgā ir cits ātrums, spēlētāji ir mazliet tehniskāki, savukārt 1.līga ir pielīdzināma 2. līgai, tikai komandas ir ātrākas, veiklākas."

Mēdz teikt, ka visi vārtsargi sporta spēļu komandās ir lielāki vai mazāki īpatņi. Artūrs Ķimene necenšas šo seno sporta mītu apgāzt. "Kaut kādā ziņā ar florbola vārtsargi ir sava veida īpatņi. Manā gadījumā – es neapmeklēju treniņus, taču varu labi nospēlēt. Tā ir īpatnība," nosmej vārtsargs. Viņa alga florbola laukumā ir emocijas, un Irlavas publika viņam parādā nekad nav palikusi. "Florbola laukumā es gūstu ļoti spēcīgas emocijas. It sevišķi spēlēs savā laukumā. Ir ļoti patīkami, kad spēlēs gadās epizodes, kad kritienā izdodas atvairīt izgājienus uz maniem vārtiem, un visi skatītāji pieceļas kājās. Emocijas pēc šādām un līdzīgām epizodēm nevar aprakstīt vārdos un es nevarētu gūt nekur citur, kā vien florbola laukumā," secina 1.līgas Sporta Punkts oktobra spēlētājs Artūrs Ķimene.

Sporta Punkts

Intervēja: Raimonds Rudzāts
Latvijas Florbola savienība » LV »...