Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:10, Did:0, useCase: 3

LFS atbild interneta portālam

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Portāls Sportacentrs.com pirms kāda laika jau informēja savus lasītājus par to, ka Latvijas Florbola savienības (LFS) izveidojies parāds pret Starptautisko Florbola federāciju (IFF), kā arī publicēja LFS prezidenta Ilvja Pētersona skaidrojumu par izveidojušos situāciju. Kā izrādās, portāls Florbolazinas.lv par šo pašu jautājumu ar LFS apmainījās vēstulēm. Jūsu uzmanībai piedāvājam šīs sarakstes pārpublicējumu.

Florbolazinas.lv: "LFS parādā IFF daudzus tūkstošus..."

Arvien tumšāki mākoņi sāk vilkties virs Latvijas Florbola savienības (LFS) galvām. Saskaņā ar Starptautiskās florbola federācijas (IFF) publiskoto informāciju, LFS ir parādā vairāk kā 15 tūkstošus Šveices franku... Ar ko tas viss beigsies?

LFS jau agrāk nonākusi ļoti grūtā situācijā, uzņemoties 2001. gada sieviešu pasaules čempionāta organizēšanu. Tobrīd LFS nonāca pamatīgos parādos. Vairāk kā trīs gadi bija nepieciešami nākamajam LFS prezidentam Alfrēdam Kundziņam, lai dzēstu aptuveni 30 000 latu lielos LFS parādus. Šī bija summa, ko LFS bija parādā IFF un citiem sadarbības partneriem.

2008. gada vasarā notika LFS prezidenta maiņa un Kundziņa vietā stājās Ilvis Pētersons, pārņemot federāciju brīdī, kad kontā bija "mazi plusi". 2008. gada maijā LFS bija jāpārskaita pirmais maksājums par 2010. gada U-19 junioru pasaules čempionātu, jo maksājumi jāveic pusotru gadu uz priekšu. Kā vēsta informācija IFF mājaslapā, šī naudas summa (2000 Šveices franku) līdz IFF bankas kontiem nav nonākusi. Tāpat kā pārējās dalības maksas un citi maksājumi par kopējo summu 15508 Šveices franku (aptuveni 8000 latu). Tas ir vislielākais parāds no visām IFF sastāvā esošajām florbola federācijām...

Agrāk bijis precedents, kad Polijas florbola izlase nosūtīta uz C-divīziju par federācijas lielajām parādu summām? Vai LFS parādu dēļ necietīs Latvijas izlases un valsts florbols kopumā? Lai rastu skaidrojumu, Florbolazinas.lv nosūtīja vēstules LFS Valdei, ar lūgumu paskaidrot esošo situāciju un veidu, kādā parāda summa tiks dzēsta. Tāpat esam interesējušies Starptautiskajā federācijā ar jautājumu, kādas sekas varētu būt un sankcijas piemērotas Latvijas florbolam.

Taču vai šis ir vienīgais parāds, kas radies šo nepilno divu gadu laikā? Visticamāk, ka nē. Jau no sezonas sākuma savu neapmierinātību par algu aizkavēšanos pauž tiesneši, kas jau vairakkārt draudējuši ar pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu. Ik pa laikam vēl dažādi sadarbības partneri ziņo par maksājumu kavēšanos. Tajā pašā laikā LFS vairāk kā gadu pirms pasaules čempionāta uzrīkoja Četru Nāciju turnīru vīriešu izlasēm un Triju Nāciju turnīru U-19 junioriem, bet ģenerālsekretārs devies vizītē uz Somiju.

Turpināsim sekot līdzi šīs situācijas tālākai attīstībai, jo mums rūp Latvijas florbola nākotne.

LFS atbilde uz Florbolazinas.lv vēstuli

Pamatojoties uz Jūsu 2010. gada 1. martā saņemto e-pasta vēstuli un portālā florbolazinas.lv publicēto rakstu par Starptautiskās Florbola federācijas (IFF) interneta mājas lapā publicēto informāciju par Latvijas Florbola Savienības (LFS) nesamaksātām dalības maksām Pasaules čempionātos, sniedzam skaidrojumu par radušos situāciju.

Citējot Jūsu publiskoto rakstu „2008. gada vasarā notika LFS prezidenta maiņa un Kundziņa vietā stājās Ilvis Pētersons, pārņemot federāciju brīdī, kad kontā bija "mazi plusi"", skaidrojam, ka tieši pretēji Jūsu sniegtai informācijai, 2008. gada vasarā A.Kundziņa vadītā LFS tika pārņemta jau ar "maziem mīnusiem", jo bija jāveic maksājumi par iepriekš neizmaksātām algām u.c. par vairāk kā 6 000 latiem, turklāt patieso finansiālo situāciju pārņemšanas brīdī nebija iespējams noteikt, jo LFS grāmatvedība un lietvedība A.Kundziņa laikā netika vesta atbilstoši LR Likumdošanas prasībām un rēķinu uzskaite nebija izprotama trešajām personām.

Šokējoši, ka 2008. gada 22. septembrī visi LFS valdes locekļi saņēma no LR Uzņēmumu reģistra administratīvā pārkāpuma protokolu par 2000., 2001., 2003., 2004., 2005., 2006., 2007.gadu pārskatu nesniegšanu LR Uzņēmumu reģistram.

*Iepazīstoties sīkāk ar pārņemtajiem LFS dokumentiem, izbrīnu radīja vairāki fakti:

• 2007. gada vasarā vienpersoniski tika piešķirtas prēmijas LVL 1326,00 apmērā LFS prezidentam A.Kundziņam un LVL 996,00 ģenerālsekretārei.

• Sporta klubs „Lauku Avīze” Latvijas čempionātā florbolā 2006./2007. un 2007./2008. gada sezonā piedalījās ar trīs komandām, taču par abām sezonām kopā klubs bija iemaksājis LFS norēķinu kontos tikai LVL 400,00. Pēc LFS aprēķiniem SK "Lauku Avīze" par komandu dalības maksām, spēlētāju licencēm un maksām par tiesnešu pakalpojumiem bija jāiemaksā LVL 9 436,65. Var tikai secināt, ka iepriekšminētā kluba trīs komandu dalību Latvijas čempionātā tika nosegta ar pārējo godprātīgo klubu veiktajām dalības maksām.

• Pēc LFS valdes sēdes protokoliem var konstatēt, ka laika posmā no 2007. gada 18. janvāra līdz 2008. gada 13. martam, valdes sēdēs regulāri nav pārstāvēts lemttiesīgs valdes locekļu skaits. Bez tam, LFS statūti noteica, ka valdes pilnvaru termiņš ir 4 (četri) gadi un saskaņā ar LR Uzņēmumu reģistra datiem, valdes pilnvaru termiņš bija jau beidzies 2007. gada 14. decembrī. Līdz ar to varam secināt, ka pēc šī datuma LFS valde līdz jaunās valdes vēlēšanām vispār nav bijusi tiesīga darboties un pārstāvēt LFS.

Darām Jums zināmu, ka 2008. gadā, lai LFS iegūtu iespēju pārraidīt spēles no Pasaules čempionāta florbolā Latvijas televīzijā, vispirms bija jāatmaksā soda sankcija LVL 1 025,42 apmērā, kas bija aprēķināta par SK "Lauku Avīze" savlaicīgi neapmaksātu rēķinu par 2008. gada Latvijas čempionāta finālspēles translāciju. Šāda nolaidība atkal tika segta no godprātīgo klubu veiktajām iemaksām.

Papildus tam esam saņēmuši pretenziju no IFF par SK "Lauku Avīze" neapmaksāto rēķinu CHF 1 988,45 apmērā par kluba dalību EFC (Eurofloorball Cup) Šveicē 2008. gada oktobrī. Iespējams, ka arī šo neatmaksāto rēķinu LFS būs spiesta segt no citu klubu iemaksām, lai negrautu LFS tēlu starptautiskajā arēnā.

Situāciju pasliktināja arī klubi - SK "Lauku Avīze", "Saldus Druva", EBK (Lielvārde), "Devils United" un Latvijas Lauksaimniecības Universitāte, kas joprojām nav norēķinājušies par dalību un tiesnešu pakalpojumiem Latvijas čempionātā 2008./2009. gada sezonā par kopējo summu LVL 4 371.00, turklāt divas no komandām "Saldus Druva" un "Devils United" šosezon piedalās ar LFS nesaistītā turnīrā "Triobet florbola līga". Lai risinātu šo jautājumu, esam arī vērsušies pie IFF, lai noskaidrotu, kā būtu jārīkojas LFS šādā situācijā un kādas ir iespējamās sankcijas un ierobežojumi iesaistītām organizācijām.

Plānojot LFS 2009. gada sezonas budžetu, tika analizēts iepriekšējo gadu valsts finansējums un izlašu vajadzībām izlietotais finansējums, kā arī tika ņemta vērā valsts institūciju sniegtā informācija, ka valsts finansējums varētu tikt samazināts ne vairāk kā par 20%, salīdzinājumā ar iepriekšējā gadā piešķirto (LVL 35 402.00), taču 2009. gadā valsts finansējums tika piešķirts tikai LVL 6 994,00 apmērā. Salīdzinājumam sniedzam informāciju par iepriekšējos gados piešķirto valsts finansējumu un izlietoto Latvijas izlašu dalībai un sagatavošanās posmam pasaules čempionātos un starptautiskos turnīros.

GadsValsts finans. (LVL)Izlietojums (LVL)
2005.50 12034 491
2006.55 84242 966
2007.73 66683 772
2008.35 40256 316
2009.6 99442 912

Pateicoties sponsoru piesaistei un klubu iemaksām iepriekšējā gadā, tika nodrošināta U-19 vīriešu un sieviešu izlašu dalība pasaules čempionātos. Diemžēl neatlika līdzekļu maksājumiem IFF par izlašu dalību nākamajos pasaules čempionātos, turklāt maksājumi jāveic divus gadus uz priekšu, vienīgi 2009. gada pavasarī tika dzēsts IFF biedru naudas rēķins LVL 1 500.00 apmērā.

Atbildot uz Jūsu lūgumu, "minēt veidus, kā un kad parāds varētu tikt dzēsts", informējam, ka dalības maksas par izlašu startiem nākamajos pasaules čempionātos tiks apmaksātas, tiklīdz būs saņemts valsts finansējums MK noteikumos Nr. 819 minētajā kārtībā. Vienlaikus informējam, ka nesamaksāto dalības maksu problēma tika apspriesta arī LFS ģenerālsekretāra J.Kokaiņa vizītes laikā Somijā. Tikšanās laikā, uzklausot situācijas skaidrojumu, IFF pārstāvji izteica sapratni par radušos situāciju un izteica dažādus priekšlikumus situācijas risināšanai.

Katrā ziņā nevienā mirklī netika runāts par izlašu diskvalifikāciju, novirzīšanu uz zemākām divīzijām vai cita veida sankcijām. Vienlaicīgi varam apliecināt, ka nekādā mērā netiek apdraudēta Latvijas florbola nākotne un valsts izlašu piedalīšanās pasaules čempionātos.

Atbildot uz Jūsu jautājumu, "Tāpat izskanējusi informācija, ka pret LFS tiek gatavota maksātnespējas procesa ierosināšana. Vai tas atbilst patiesībai un vai ir pamats bažām, ka 2009./10. gada Latvijas florbola čempionāts varētu netikt izspēlēts līdz galam.", skaidrojam, ka tas neatbilst patiesībai un informējam, ka saskaņā ar LFS grāmatvedības datiem uz 2010. gada 1. martu, uz LFS nevar attiecināt Maksātnespējas likumā minētās pazīmes, kā arī nav pilnīgi nekāda pamata bažām, ka 2009./10. gada sezonas Latvijas florbola čempionāts varētu netikt izspēlēts.

Jāatzīst, ka pateicoties tieši esošās LFS valdes locekļu kompetencei un profesionālai darbībai, LFS ir spējusi piesaistīt papildus finanšu līdzekļus iekavēto maksājumu apmaksai, kas radušies sakarā ar valsts līdzfinansējuma neprognozējamo samazinājumu ekonomiskās krīzes laikā Latvijā un pasaulē.

Ņemot vērā Jūsu vairākkārtīgi pausto nostāju, ka Jums rūp Latvijas florbola nākotne lūdzam, Jums turpmāk vairs nepubliskot pieņēmumus, minējumus un baumas, kuras Jums piegādā apšaubāmi informācijas avoti, pirms neesiet saņēmuši oficiālu atbildi no LFS par Jums tik ļoti interesējušiem jautājumiem, tādā veidā neapzināti maldinot florbola sabiedrību un liekot šķēršļus LFS darbībai.

Ar cieņu,
LFS prezidents I.Pētersons
LFS ģenerālsekretārs J.Kokainis
LFS Sacensību komitejas vadītājs P.Podžiunas

Izmantotie resursi:
florbolazinas.lv

  +7 [+] [-]

, 2010-03-17 14:31, pirms 15 gadiem
Florbolazinas.lv iebraukušas auzās

  +2 [+] [-]

, 2010-03-17 16:14, pirms 15 gadiem
Kur ir krimināllietas? Kāpēc nav uzsākta izmeklēšana?

  +1 [+] [-]

, 2010-03-17 16:24, pirms 15 gadiem
atbilde patiešām perfekta!

  +1 [+] [-]

, 2010-03-17 23:45, pirms 15 gadiem
Par jautājumu sakarā ar turnīru organizēšanu tā arī neatbildēja. Īpaši man pie sirds gāja iepriekšējās valdes un dažu klubu nomelnošana.

Šiatis teikums vnk odziņa: Jāatzīst, ka pateicoties tieši esošās LFS valdes locekļu kompetencei un profesionālai darbībai.

     [+] [-]

, 2010-03-18 12:35, pirms 15 gadiem
Tā jau domāju ka visu novels uz iepriekšējo valdi Paši kartīgi zelta gabaliņi!