Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:362, Did:0, useCase: 3

Ielauzies elitē: Razma PČ sagaida ar veiksmīgāko sezonu aiz muguras

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Ielauzies elitē: Razma PČ sagaida ar veiksmīgāko sezonu aiz muguras
Madars Razma. Foto: DPA/Picture Alliance/Scanpix

Pēc divām dienām, 15. decembrī, Londonā ‘’Alexander Palace’’ sāksies gada vērienīgākais šautriņu mešanas turnīrs – PDC 2023. gada pasaules čempionāts. Ceturto reizi tajā piedalīsies Madars Razma, kuram aiz muguras sekmīgākā sezona karjerā. Portālam ‘’Sportacentrs.com’’ sportists vairāk analizēja ielozēto pretinieku pirmajā kārtā un potenciālo pretinieku otrajā, kā arī akcentēja šogad iegūtās pieredzes nozīmību.

Pēc divām dienām sāksies nozīmīgākais turnīrs šautriņu mešanā - pasaules čempionāts. PDC rīkotajā turnīrā ceturto gadu pēc kārtas piedalīsies vadošais latvietis šajā sporta veidā Madars Razma, kurš pirms tā aizvadījis sekmīgāko sezonu karjerā.

No rokām izslīdējusī izsētā vieta pasaules čempionātā

Latvijas vadošais šautriņu metējs Madars Razma aizvada labāko sezonu karjerā. Viņš piedzīvojis debiju veselos trijos TV turnīros – ‘’World Machplay’’, ‘’World Grand Prix’’ un Eiropas čempionātā. Otrajā no tiem Razmam pat izdevās aizspēlēties līdz ceturtdaļfinālam. Arī spēlētāju čempionāta turnīros un Eiropas tūres posmos latvietis demonstrēja augstvērtīgus rezultātus. Vienā no spēlētāju čempionāta turnīriem viņš tika līdz finālam, bet vienā no Eiropas tūres posmiem līdz pusfinālam.

Īsi pirms pasaules čempionāta Razmam bija iespēja to sagaidīt kā izsētajam šautriņu metējam jeb kā vienam no ranga 32 labākajiem. Pēdējo turnīru pirms ikgadēji svarīgākajām sacensībām Razma sagaidīja 32. vietā, taču zaudējums spēlētāju čempionāta fināla pirmajā kārtā pret Kalanu Ridzu pārvilka svītru šīs vietas nosargāšanai. ‘’Šobrīd noteikti vairs nepārdzīvoju, jo to vairs nav iespējams izmainīt. Centīšos izsētā spēlētāja statusā sagaidīt nākamā gada čempionātu,’’ neliels rūgtums tomēr dzirdams Latvijas vadošajā šautriņu metējā īsi pirms turnīra, kurā arī gaidu līmenis gan pašam, gan šautriņu mešanas līdzjutējiem būs citā amplitūdā.

Pasaules čempionāts šautriņās ir vērienīgākais no visiem šī sporta veida turnīriem. PDC to profesionāļiem sāka rīkot 1994. gadā un līdz šim tajā bijuši desmit čempioni – Deniss Pristlijs, Fils Teilors, Džons Pārts, Reimonds van Bārnevelds, Eidriens Lūiss, Maikls van Gervens, Gerijs Andersons, Robs Kross, Pīters Raits un Gervins Praiss. Ierasti tas sākas kalendārā gada beigās – 2022. gadā tā starts gaidāms pēc divām dienām, 15. decembrī, bet fināls allaž notiek jau nākamajā gadā. Šogad jaunais čempions būs zināms 2023. gada 3. janvārī un tieši tamdēļ šis ir 2023. gada pasaules čempionāts. ‘’Šautriņu mešana gandrīz trīs nedēļu garumā,’’ šī turnīra nozīmi sporta veidā akcentē Razma. Tieši pasaules čempionāta laikā šautriņām tiek pievērsta lielākā uzmanība visa gada laikā. ‘’Nedrīkst aizmirst, ka tieši šautriņās pasaules čempionu noskaidro pirmie.’’

‘’Sākot ar gatavošanos un beidzot ar pašu spēli, sajūtas ir krietni citādākas nekā citos TV turnīros,’’ pasaules čempionāts īpašs ir arī Razmam, kurš piedalīsies jau savā ceturtajā PDC rīkotajā nozīmīgajā turnīrā. Līdz šim labākais rezultāts sasniegts pirms diviem gadiem, kad tikts līdz otrajai kārtai. ‘’Katrā no iepriekšējām reizēm es vairāk cīnījos par savas licences saglabāšanu profesionāļos vai vismaz labu pamatu ielikšanā nākamajai sezonai. Šogad man šis jautājums nav aktuāls, jo ar veiksmīgo sezonu esmu praktiski sev garantējis tūres karti uz nākamajiem diviem gadiem,’’ to, ka šoreiz turnīrā uzdevumi būs citi, netieši apliecina Razma.

Grūtā pirmā kārta un iespējamā atkaltikšanās ar titulēto Andersonu

2023. gada pasaules čempionāta izloze Razmam bijusi samērā pateicīga – pretiniekos viņam ielozēts 52 gadus vecais indiešu debitants Prakašs Dživa, bet viņa uzvarēšanas gadījumā otrajā kārtā būs jāspēkojas pret skotu Geriju Andersonu. ‘’Esmu piesardzīgs, īpaši jau par čempionāta pirmo kārtu. Tā ir grūtākā spēle jebkurā turnīrā. Pie tam, pirmās kārtas spēlē favorīts būšu es un no tādām pozīcijām ne vienmēr man izdevies labi nospēlēt,’’ par izlozi un pirmās kārtas spēles nozīmību stāsta pats šautriņu metējs, piebilstot, ka šobrīd atrodas balansa meklēšanā starp pārliecību un pašpārliecinātību.

Pirmās kārtas pretinieku viņš gan labi pazīst, uzskatot, ka viņu nedrīkst nenovērtēt. ‘’Esam spēlējuši gan PDC sistēmas turnīros, gan atpūtas režīmā Londonas šautriņu klubā. Viņš visu dzīvi pavadījis Anglijā, ikdienā trenējas ar vietējiem spēlētājiem un ir pieredzējis šautriņu metējs. Viņu nedrīkst nenovērtēt. Mans galvenais uzdevums ir labi sākt spēli. Tad visam jābūt kārtībā,’’ pretinieki analīzi sarunā ar portālu ‘’Sportacentrs.com’’ sniedza Razmam, kuram nedaudz talkā gan var nākt šogad iegūtā TV turnīru pieredze.

‘’Iegūtā pieredze trijos dažādajos turnīros man noteikti noderēs nākotnē, iespējams, jau pasaules čempionātā,’’ skaidro latvietis. Viņa sniegums 2022. gadā nav nepamanīts. Lai arī papildus sponsori pagaidām viņa spēļu kreklu vēl nerotā, mediju un līdzjutēju papildus uzmanība gan ir piesaistīta. ‘’Pieprasījums pēc intervijām un manas produkcijas kā šautriņām un krekliem ir no visas pasaules, robežās no Jaunzēlandes līdz ASV.’’

Ja izdosies izmantot šogad gūto papildus pieredzi TV turnīros un līdz trijiem uzvarētiem setiem pārspēt pirmajā kārtā indieti Dživu, tad otrajā kārtā pretiniekos nāks divkārtējais pasaules čempions Gerijs Andersons. Abi savstarpēji spēkojās šajā pašā turnīra stadijā pirms diviem gadiem, toreiz uzvaru svinot pieredzējušajam skotam, kurš vēlāk aizspēlējās līdz pat finālam. ‘’Toreiz man šķiet, ka tā bija mūsu pirmā savstarpējā spēle,’’ atminas Razma. Divu gadu laikā mainījies daudz kas – gan abu demonstrētā spēle, gan savstarpējās attiecības. Andersons pēdējā gada laikā nav demonstrējis labu sniegumu, pie tam, ne vienmēr piedalījies turnīros. ‘’Divu gadu laikā esmu viņu uzvarējis ‘’Pro’’ tūrē, kā arī esam kļuvuši par labākiem draugiem. Kopā atpūšoties oktobrī, viņš atklāja, ka no šautriņām tik tiešām jūtas mazliet noguris.’’

Tāpat jāatceras, ka pasaules čempionātos ir cits izspēles formāts. Šeit jāuzvar ir setos nevis legos. Tā, piemēram, pirmajās kārtās jābūt labākam trijos setos, bet, sākot ar trešo kārtu, tie jau ir četri seti. Lai kļūtu par čempionu un 500 tūkstošu sterliņu mārciņu ieguvēju, jāuzvar jau septiņos setos. Ko tas nozīmē? Katrs sets var ilgt maksimums piecus legus, jo kādam no sportistiem pirmajam jāuzvar trijos. To, ka šāds formāts ir pateicīgāks, lai mainītu spēles gaitu pēc kāda no sliktāk aizvadīta seta, uzsver arī Razma. ‘’Šeit pāris neveiksmīgi legi ir glābjami citos setos.’’

Apetīte tikai palielinās

‘’Lielais mērķis par profesionāļa licences saglabāšanu ir atkritis, taču tajā pašā laikā nemainīgs uzdevums ir kvalificēties pasaules čempionātam,’’ taujāts, kādi viņam ir mērķi 2023. gada sezonai, vispirms saka Razma. 2022. gada sezonu pagaidām var saukt par tādu kā izlaušanos sezonu šautriņu mešanas elitē. Šajā sporta veidā konkurence ir nežēlīga, jo praktiski jebkurš no 128 tūres karti ieguvušajiem sportistiem var apspēlēt jebkuru. ‘’Zinu, ka ‘’Pro’’ tūres posmos nebūs viegli aizstāvēt punktus, taču, iespējams, tieši tas motivācijas ziņā nostrādās man par labu,’’ nākamo sezonu komentē šautriņu metējs.

Viens gan ir skaidrs – 2022. gads arī pašam raisījis sev nospraust augstākus mērķus, kuri gan publiski pausti netiek. ‘’Apetīte pēc veiksmīgās sezonas ir noteikti pieaugusi,’’ noslēdzot sarunu, iekšējās ambīcijas neslēpj vadošais šī sporta veida pārstāvis Latvijā.

Razma pasaules čempionātā pirmās kārtas spēli pret indieti Prakšu Dživu aizvadīs 18. decembrī pēcpusdienas sesijā. Viņa duelis pret indieti paredzēts kā dienas pirmais, līdz ar to tas varētu būt ap plkst. 13:00 pēc Latvijas laika. Uzvaras gadījumā otrās kārtas duelis pret Geriju Andersonu gaidāms četras dienas vēlāk – 22. decembrī kā vakara sesijas pirmais mačs (ap 21:00).

Šautriņu mešanas sacensības tiešraidē piedāvā "Viaplay" platformā.

     [+] [-]

, 2022-12-14 11:01, pirms gada
Tas gadījums, kad arī viens ir karotājs.
Veiksmi Razmam Pasaules čempionātā!