Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Rubļevska: "Ja nebūtu ģimenes, būtu pametusi Latviju"

Jānis Pārums

Rubļevska: "Ja nebūtu ģimenes, būtu pametusi Latviju"
Jeļena Rubļevska
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas vadošā modernās pieccīņas pārstāve Jeļena Rubļevska pavisam nesen Pasaules kausa finālā kārtējo reizi apliecināja, ka aizvien ir arī starp labākajām pasaulē. Pirms pasaules militārpersonu, Eiropas un pasaules čempionāta Sportacentrs.com aicināja Jeļenu uz sarunu, kurā viņa atklāti un emocionāli pastāstīja par pašreizējo situāciju savā sporta veidā.

-Parasti Pasaules kausa fināls notiek rudenī. Kāpēc tagad organizatori nolēma to organizēt jau pirms Jāņiem?
-Iepriekšējos gados uzreiz pēc Jāņiem mums bija Eiropas čempionāts. Šogad Eiropas čempionāts būs jūlijā – divas nedēļas vēlāk nekā ierasts. Cik saprotu, izmaiņas kalendārā veiktas, lai nebūtu pārāk gara sezona. Agrāk sezonas divas noslēdzošās sacensības bija pasaules čempionāts un Pasaules kausa fināls, kas notiks pusmēnesi vēlāk. Tas notiek rudenī, bet tādā gadījumā fināls vienmēr jātaisa siltajās zemēs. Organizatori izdomāja, lai eiropiešiem visu laiku nav jālido pāri okeānam, šoreiz organizēt finālu agrāk un Eiropā.

-Kā kopumā vērtē savu startu pasaules kausa finālā? Kurā disciplīnā varēji nostartēt labāk?
Skriešanas un šaušanas kombinācijā biju gatava nostartēt krietni labāk. Šo disciplīnu cilvēcīgi trenēties sākām tikai šogad, līdz ar to nevar pat izdarīt secinājumus, kāpēc tas vai kas cits neizdevās. Turklāt nākamgad šaušanā šausim jau ar lāzerpistoli nevis pneimatisko.

-Kā tas varētu mainīt situāciju modernajā pieccīņā?
-Būs ātrāka skriešana, augstāks pulss un, piemēram, es nezaudēšu tik daudz laika tikai tāpēc, ka nevaru ielikt lodi pistolē, jo sasvīdušas rokas (smejas).

-Pirms gada, kad modernā pieccīņa bija piedzīvojusi reformas, stāstīji par problēmām ar aparatūru, jauno sistēmu. Kāda tagad situācija?
-Nekas jau nav kārtībā. Pašlaik joprojām trenējamies un cīnāmies ar mehāniku, bet braucam uz starptautiskajiem mačiem, kur ir elektronika, kas ir pavisam savādāk. Tāpat kā rallijā tu gribi braukt ar "Porsche", bet mājās trenējies ar riteni (smejas). Mums nav ne pielāgots stadions ātrumdarbam Mums nav nepieciešamo apstākļu labam treniņdarbam, taču mēs tik un tā kaut ko varam sasniegt.

-Sezonas sākums nebija pārāk veiksmīgs, tikai uz vasaras pusi rezultāti kļuva arvien labāki. Vai gatavojies kādām konkrētām sacensībām?
-Rezultāti saistīti ar skriešanas un šaušanas kombināciju. Piemēram, otrajā pasaules kausa posmā jau trešajā šāvienā man sabojājās pistole, līdz ar to par augstām vietām automātiski nevarēju cīnīties. Pēc tam pati, nevis federācija, nopirku sev jaunu ieroci, bet no nākamā gada atkal būs jaunas pistoles un atkal būs jāpērk... Federācijai līdzekļu nav. Nemaz nezinu kā mēs turpināsim treniņus, man ir lielas šaubas par nākotni.

-Kā mainījusies situācija vadošo sportistu vidū – vai jaunā sistēma radīja kaut kādas pārmaiņas?
-Protams, ir šis tas mainījies, jo ne visi var trenēties jaunajos apstākļos, ne visiem ir nodrošinājums. Sezonas sākumā rezultāti arī bija pieticīgāki, jo ziemā mums naudas trūkuma dēļ nebija iespēju trenēties ārzemēs, bet Latvijā arī sarežģīti. Pasaules kausa pirmie posmi notika siltajās zemēs un mēs tiem nebijām gatavi. Tagad jāliek uzsvars uz svarīgākajām sacensībām, man vairs nav 15-16 gadi, kad varēja močīt katros mačos. Svarīgākā medaļa man ir olimpiskā, pārējās tik ļoti vairs neinteresē. Šogad jāsagatavo organisms galvenajam startam sezonā. Un viss!

-Kurš šogad būs galvenais starts – Eiropas vai pasaules čempionāts?
(nopūšas) Uz Eiropas čempionātu brauksim ar autobusu, bet uz pasaules čempionātu, kurš notiks Ķīnā, naudas vairs nav, visa ir beigusies, taču ceru, ka līdzekļi tiks atrasti. Pēc maniem sekmīgajiem startiem federācija varbūt izdarīs secinājumus un atradīs līdzekļus, bet čaļiem... diez vai. Ja nu vienīgi Denisam Čerkovskim no LOV programmas būs kaut kāda nauda. Arī pati esmu LOV sastāvā, bet tikai B, kur nauda nav tik liela. Diemžēl.

- Nesen kopā ar Denisu Čerkovski uzvarējāt modernās pieccīņas jauktajā stafetē.
Tā ir jauna disciplīna – izstāsti, kā sacensības notiek? Ir kaut kādas nianses salīdzinājumā ar individuālajām sacensībām?

-Peldēšanā katram nav jāpeld 200, bet gan 100 metri, paukošanā ir nelielas atšķirības. Tāpat arī šautuves ir tikai divas un jāskrien katram divi kilometri triju vietā. Stafete būs arī pasaules čempionātā, abi ar Denisu cītīgi gatavojamies, bet čempionāts ir Ķīnā, tur ir karsti, bet mums gatavošanās notiek mājas apstākļos. Ļoti gribas startēt, jo zinām, ka mums ir labas izredzes. Šo disciplīnu plāno iekļaut arī olimpiādē. Starptautiskā federācija gan līdz galam vēl nav izdomājusi formātu, pēc kura notiks sacensības.

-Neskatoties uz sarežģīto laiku pasaulē, noprotams, ka Londonas olimpiskās spēles joprojām ir tavā dienaskārtībā...
-Jā, protams. Mēģināsim sagatavoties visi kopā (smejas).

-Vai pēc Atēnu olimpiskā sudraba bija reāla iespēja, ka varētu turpmāk pārstāvēt citu valsti? Runas, ka mūsu sportistiem ir citu valstu piedāvājumi, ik pa laikam parādās...
-Jā, piedāvājumi patiešām ir. Pērn man piedāvājumu izteica ASV. Man te ir ģimene – meita, kas iet latviešu skolā, dzīvesbiedrs, kam te ir uzņēmums. Kā gan es varu tā vienkārši paņemt ģimeni un pamest visu, ko esmu te sasniegusi un aizbraukt? Tas mani attur. Ja es būtu viena, bez ģimenes, domāju, ka jau būtu kaut kur aizbraukusi.

-Kādu valstu piedāvājumi bez ASV vēl ir bijuši?
-Vienmēr ir piedāvājusi Krievija, pat trenera darbu. Latvijā strādāt par treneri par mazu algu? Nekad! Krievijā un Vācijā ir savādāk - treneru atalgojums ir ne mazāk kā 4000 tūkstoši eiro mēnesī. Esmu beigusi maģistratūru LSPA, man ir lielas praktiskas zināšanas, bet strādāt par 200 latiem mēnesī... izdzīvot taču nav iespējams.

-Kā neveiksme Pekinas olimpiādē ietekmējusi tavu turpmāko karjeru?
-Man bija dusmas, ka nesasniedzu to, ko gribēju. Tagad tas dod papildu spēku un motivāciju turpināt trenēties un startēt. Olimpiādē nebija lielu kļūdu, taču pirms tam Olimpiskā Sporta centra manēžā skrienot savainoju kājas, tāpat notika Staņislavam Olijaram.

Tagad modernajā pieccīņā ir daudz pārmaiņu, organizatori vairāk domā par sponsoriem, mazāk par pašiem sportistiem. Protams, skriešanas/šaušanas kombinācija ir aizraujoša, taču pasaules kausā ir pusfināli, kur kombinācija paņem visu spēku, tu nevienu mirkli nav laika atelpai – arī paukojot vai peldot. Ne pirmais, ne pēdējais nevar brīvi pabeigt, vajag maukt uz pilnu slodzi. Uz finālu atjaunoties vienas dienas laikā ir grūti.

-Nereti tiek uzsvērta zirgu izlozes loma rezultātos. Cik atšķirīgi ir šie zirgi?
-Paši zirgi varbūt nav tik atšķirīgi, bet atšķirīga ir viņu tehnika. Ja jātnieks to nezina, rodas problēmas. Ja zirdziņš neiet, tu vari darīt, ko gribi. Iesildoties 20 minūšu laikā neko būtiski nevar mainīt. To atzinuši arī paši jātnieki.

-Vai pirms vairākiem gadiem notikušais Eiropas čempionāts Rīgā deva kādu ieguldījumu sporta veida attīstībā?
-Nemaz. Tā bija laba iespēja noreklamēt valsti, taču man, Denisam un Sandrim [Šikam] tas liedza automātiski kvalificēties olimpiādei. Sacensības bija valstij, ne sportistiem. Mēs, protams, nodrošinājām vietu olimpiādē citos mačos. Kur šobrīd esam? Kleistu bāzi tagad atstāj tikai jātniekiem, OSC peldbaseinā mums ir iespējas trenēties, bet par milzīgu naudu. Tagad jebkuram sporta veidam ir grūtības izdzīvot, ne tikai mūsu sporta veidam. Pat vieglatlētiem Rīgā nav normāla stadiona. Kurp mēs ejam? Atpakaļ (smejas). Igauņi virzās uz priekšu, viņiem ir vairāk sasniegumu, pat krīze viņus neskar tik nopietni, bet mēs starp Baltijas valstīm esam vissliktākajā situācijā. Ar jaunajiem sportistiem mums ir švaki, nav motivācijas, nav bāzes, kur trenēties.

-30. jūnijā pasaules čempionāts militārpersonām. Vai arī tajā plāno startēt?
-Jā, braucam! Dosimies ar armijas autobusu, Prāgā vēl pēc sacensībām paliksim nedēļu, jo tā ir izdevīgāk nekā atgriezties Latvijā. Pēc tam no Prāgas dosimies uz Eiropas čempionātu Budapeštā. Eiropā ceru iekļūt sešiniekā, bet par pasaules čempionātu nav ko runāt, kamēr nav skaidrības par līdzekļiem.

 +22 [+] [-]

, 2010-06-28 13:00, pirms 14 gadiem
Kauns, ka nav kas iedod naudu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2010-06-28 13:13, pirms 14 gadiem
investicījas 0 sportistos no Latvijas puses un gaida kaut kādus panākumus, kārtējo reizi pierādās, ja gribi nodarboties ar sportu, paša maks būs vien jāvirina, tiešām bēdīgi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2010-06-28 14:02, pirms 14 gadiem
Valdiba nav pie visa vainiga... tie gudrie kas taa saka lai padomaa kaa gan ta valdiiba tur vispaar tika kur vini ir ... mes pasi ievelam - tatad esam zinama mera atbildiigi par musu ieveleto deputatu darbiibu ... sporta man loti nepatik tas ka atseviskos sporta veidos sportisti gluzi vai metajas ar naudu kamer citos ar tikpat augstiem sasniegumiem spiesti pasi maksaat par to lai tiktu vispaar uz kadam sacensibaam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2010-06-28 16:41, pirms 14 gadiem
nav naudas un nespeej sportistus sagatavot sacensiibaam un peec tam raud, ka sportisti neko nevar sasniegt ! valdiiba sucks
Latvieshi ir potenciaali labi sportisti !

  +8 [+] [-]

, 2010-06-28 16:43, pirms 14 gadiem
žirga rakstīja: Ja tu atmar esi panemis kreditu un tg droči sporta centrā, katru dienu un sēdi bez darba, un muterei uz kakla ,un striļī naudu ,un šķidri dirs ,tad jau kalvitim dels esi ,vai arī vnk pokemon galva .........
īstenībā viņam ir daļēja taisnība, tā kā aizveries

 +10 [+] [-]

, 2010-06-28 16:53, pirms 14 gadiem
Kas mums ir par sportistiem(vnm visi cīnas un ar godu pārstāv Latviju lieliski sasniegumiem) un viņeim nedod naudu,patiešām kauns.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-28 17:01, pirms 14 gadiem
Lai tik brauc.

 +38 [+] [-]

, 2010-06-28 20:30, pirms 14 gadiem
faiks rakstīja: investicījas 0 sportistos no Latvijas puses un gaida kaut kādus panākumus, kārtējo reizi pierādās, ja gribi nodarboties ar sportu, paša maks būs vien jāvirina, tiešām bēdīgi!
kurš gaida? ja sanāk, tad visi saskrien nobildēties kopā, a savādāk visiem dziļi pajāt...

     [+] [-]

, 2010-06-28 22:11, pirms 14 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: īstenībā viņam ir daļēja taisnība, tā kā aizveries
Nepiekritu, ka tie, kas panema musu valsti kada no bankam kreditu, dzivo tagad uz valsts rekina. Visaa pasaulee cilveki nem kreditus, tikai valdiba, kas toreiz bija, man shkiet, apzinati nepienemam likumus, lai ierobezhotu izsniedzamo kreditu apjomu. Jo, pec tam tak tas likums tika pienemts. Ne viens nav vainigs, ja aiziet uz banku, pasaka, ka pelna 1000 Ls menesi un banka vinam iedot kreditu. Isteniibaa, taa visa kriize ir del bankam un tas butu jasauc pie atbildibas, bet musu valstii jau taa nenotiks, jo, izskatas, ka ir diezgan specigs banku lobijs Saeimaa, valdiibaa. Kas ir bankas? Nagu mauceji, ja taa var izteikties. Musu valdiba neko nedara, lai vinus iegrozhotu un vini dara, ko grib. Visa taa krize ir maksliga, lai SVF uzvaritos un valdibas pildija SVF uzdevumu. Par musu valdibu to apgalvot nevaru, bet aizdomiga ta vinu bezdarbiba bija. Skaidrs, ka atbildigi par krizi ir tie, kas vadija musu valsti. Kas tie bija? Ari Kalvitis! Sports? Ne vienu tas neinteresee. Bankaas var panemt aizdevumus... Pietiek reiz kriizee vainot parasto tautu, kura ne pie kaa nav vainiga, kaa tikai pie taa, ka ticeja toreizejai valdibai. Ticeja zemnieki, panema kreditus un izputeja, ticeja parejie cilveki, nema kreditus un tagad vinus dzen nabadziibaa. Tas neizskatas pec banku lobija?? Valdibai izdevigi gazt visu uz parastu tautu, tipa paskatieties, kadi jus slikti. Tur daudzus jo daudzus pie kriminalatbildibas jasauc. Demakova izdarija visu, lai noslegtu valstij neizdevigu darijumu par Nacionalas biblenes buvniecibu un staigaa uz bribvam kajam. Un, tadu kaa vina , ir daudz!
Slēpts komentārs: No Saturna Vērotājs

     [+] [-]

, 2010-06-29 16:31, pirms 14 gadiem
No Saturna Vērotājs rakstīja: Kā man ir apnikusi viņas nepārtrauktā raudāšana.. Nu tad lasies, neveiksminiece!!
bļa sasmējos