Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Miris bijušais IOC prezidents Samarančs

Andrejs Siliņš

Miris bijušais IOC prezidents Samarančs
Huans Antonio Samarančs
Foto: POSTIMEES/Scanpix

Trešdien 89 gadu vecumā mūžībā aizgājis bijušais Starptautiskās Olimpiskās komitejas (IOC) prezidents Huans Antonio Samarančs.

Vakar ziņojām, ka Samarančs smagā stāvoklī ievietots Barselonas slimnīcā. Pēdējos gados Samarančam vairākkārt bija veselības problēmas, kuru rezultātā viņš tika hospitalizēts. Šoreiz sirds apstājusies uz visiem laikiem.

Samarančs vadīja Starptautisko Olimpisko komiteju laika posmā no 1980. gada līdz 2001. gadam. Pēc tam viņu amatā nomainīja šveicietis Žaks Roge. Kad Samarančs stājās amatā, IOC bija uz bankrota robežas, taču spāņa vadībā atdzīvojās, pilnveidojās un kļuva par ietekmīgāko pasaules sporta organizāciju.

Arī pēc amata atstāšanas Samarančs turpināja aktīvas darbības, gan lobējot Madridi tās sacensībās par olimpisko spēļu rīkošanu 2012. un 2016, gadā, gan kā IOC pārstāvis ceļojot pa pasauli. Samarančs klātienē vēroja arī Vankūveras olimpiskās spēles februārī.