Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

KNAB: LOK prezidents nav valsts amatpersona - likumu ierobežojumi nav attiecināmi

Agris Suveizda

KNAB: LOK prezidents nav valsts amatpersona - likumu ierobežojumi nav attiecināmi
Žoržs Tikmers. Foto: Vadims Morozovs, Latvijas Olimpiskā komiteja

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents un ģenerālsekretārs nav valsts amatpersonas likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" (IKNL) izpratnē, līdz ar to uz šīm personām nav attiecināmi likumā noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi, aģentūrai LETA atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB pērn veica risku analīzi nevalstisko organizāciju darbībā un secināja, ka LOK prezidents un ģenerālsekretārs, iespējams, varētu atbilst valsts amatpersonas statusa kritērijiem.

Tādējādi KNAB 2022. gada nogalē rosināja Izglītības un zinātnes ministrijai un Valsts ieņēmumu dienestam (VID) atbilstoši savai kompetencei izvērtēt, vai LOK prezidentam un ģenerālsekretāram būtu piemērojams valsts amatpersonas statuss. Izglītības un zinātnes ministrijas ieskatā, LOK vadība neatbilst valsts amatpersonas statusam, jo LOK nav deleģētas tiesības izdot administratīvus aktus vai veikt uzraudzības, kontroles, izmeklēšanas vai sodīšanas funkcijas attiecībā uz personām, kas neatrodas to tiešā vai netiešā pakļautībā. KNAB rīcībā nav VID viedokļa par iepriekšminēto personu amata iespējamo atbilstību valsts amatpersonas statusam. VID kompetencē ir izvērtēt, vai persona ir iekļaujama valsts amatpersonu sarakstā.

Jau ziņots, ka Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV) aicinās LOK sniegt paskaidrojumu saistībā ar aizdomām par interešu konfliktu organizācijas vadībā, liecina deputāta ieraksts sociālajos tīklos. Daugavietis uzsver, ka gaidīs paskaidrojumu, lai pārliecinātos par valsts piešķirtā finansējuma godprātīgu izlietojumu. LOK prezidents Žoržs Tikmers noraida aizdomas par iespējamu interešu konfliktu, viņa dzīvesbiedrēm nonākot vienu un to pašu ar LOK saistītu uzņēmumu dalībnieku rindās, apgalvojot, ka varot saskatīt Latvijas Basketbola savienības (LBS) vēlmi īstenot pret viņu vērstu nomelnošanas kampaņu cīņā par ietekmi LOK.

LOK un LBS šajā nedēļas nogalē iesaistījās publiskā un konfliktējošā viedokļu apmaiņā pēc tam, kad Latvijas Televīzijas (LTV) "Sporta studijas" intervijā ar LOK prezidentu Žoržu Tikmeru atklātībā nāca informācija par viņa bijušo un esošo ģimenes locekļu iesaisti uzņēmos, kas sniedz pakalpojumos olimpiskajiem centriem. LTV sporta ziņu redakcija sestdien ziņoja, ka vairāki ar Tikmeru saistīti uzņēmumi bijuši ilggadēji piegādātāji LOK un tās paspārnē esošajiem olimpiskajiem centriem. Dažiem no tiem tas bijis laikā, kad Tikmers bija LOK viceprezidents un ģenerālsekretārs, bet pāris - kad viņš jau kļuvis par LOK prezidentu.

LTV guva apstiprinājumu informācijai par pieciem uzņēmumiem - SIA "SC Kafe", SIA "Ice Ring", SIA "Plus Fitness", SIA "Express Travel" un SIA "Rumba koģenerācija" -, kuros līdzīpašnieces kādā brīdī bijušas vai joprojām ir Tikmera bijusī sieva Gita Ducmane un tagadējā dzīvesbiedre Inese Celmiņa. Trīs uzņēmumos Celmiņa kļuvusi par līdzīpašnieci Ducmanes vietā, kad Tikmers no Ducmanes šķīries. Šo uzņēmumu darbības nozares ir ēdināšana, trenažieru īre, slidotavas piegāde, koģenerācija un ceļošanas pakalpojumi. Atsevišķos uzņēmumos kapitāldaļas pieder arī bijušā LOK prezidenta Viļņa Baltiņa dzīvesbiedrei un bijušā finanšu direktora Alda Āboliņa meitai, ziņo LTV.

     [+] [-]

, 2023-04-14 18:19, pirms gada
Brīnumainā iespēju zeme Latvija- valsts katru gadu uzdāvina kaudzi naudas, valsts katru gadu samaksā miljonus, kā galvotāja, par LOK ņemtajiem kredītiem viņu nekontrolētajām megabūvēm un nevienam par to nav jāatskaitās!
Zelta politbiznesmeņu siles naudas mazgātava! Tāpēc jau arī krītam aizvien dziļāk Eiropas pakaļgalā...