Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Lielvārdietis Agris Pikšens: "Tiekamies kustībā!"

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Lielvārdietis Agris Pikšens: "Tiekamies kustībā!"
Lielvārdietis Agris Pikšens ir personība, kas savās sportiskajās aktivitātes veiksmīgi iesaista arī citus. Foto: Ritvars Raits

Lielvārdē jau vairākus gadus darbojas biedrība ar uzmanību piesaistošu nosaukumu - "Visa Veida Kustība". Biedrības "idejiskais tēvs", aktīvs dalībnieks un visu cienīts vadītājs ir Agris Pikšens, šī saruna man bija tieši ar viņu un par viņa izveidoto biedrību.

"Visa Veida Kustība" ir biedrība, kas sevī aptver aktīvistu kopumu veselīga dzīves veida uzturēšanai. Tie, kas pazīst Agri, piekritīs man, ka viņš vislabāk atbilst jēdzienam "veselīga dzīves veida uzturēšanas aktīvists". Pat mūsu telefonsarunas laikā viņš bija kustībā, jo vakarā bija izgājis pastaigāties, lai sasniegtu dienā nostaigājamo soļu normu.

Agri, ja nemaldos, biedrība "Visa Veida Kustība" pastāv kopš 2014. gadā?

- Jā, tas bija 2014. gada 1. jūlijā, kad es izdomāju šo nosaukumu un sāku vadīt treniņus.

Vai dibinātāji jūs bijāt vairāki?

- Kā kustības jeb treniņu un fizisko aktivitāšu aizsācējs es biju viens pats, bet pāris gadus vēlāk man pievienojās Zita Bērziņa, ar kuru kopā mēs nodibinājām biedrību.

Kas tevi pamudināja kaut ko tādu uzsākt?

- Man pašam bija interese, gribējās kustēties. Jāsaka tā, ka visi motivētie un iecienītie treneri tolaik no Lielvārdes bija pazuduši, bet mums kopā ar biedriem no basketbola komandas gribējās kustēties. Ņemot vērā, ka man ir Sporta akadēmijā iegūtas zināšanas, kā arī pieredze dažādos sporta veidos, sākām darboties paši. To darījām āra trenažieru laukumā, kas nesen kā bija izveidots pie Lielvārdes sporta centra.

Kamēr "Visa Veida Kustība" vēl nebija kļuvusi par juridisku personu, treniņos piedalījās tikai tavas komandas basketbolisti?

- Nē, jau uzreiz mums pievienojās daudzi vietējie iedzīvotāji, trenēties uz Lielvārdi brauca arī interesenti no citām pašreizējā Ogres novada vietām. Brauca, jo tuvākajā apkārtnē nekas tāds nenotika. Tādi āra funkcionālie treniņi lielākoties bija pieejami tikai Rīgā.

Jūsu āra treniņi notiek jebkurā gadalaikā?

- Jā, protams. Mēs darbojamies gan ziemā, gan vasarā – visos apstākļos.

Cik cilvēku aptver jūsu kustība?

- Esmu vadījis treniņus, kuros piedalījās pat 50 sportotāju. Ja būtu jāsaskaita, cik cilvēku vispār šajos gados trenējušies kopā ar mums un piedalījušies citos mūsu pasākumos, tad tie ir vairāki simti.

Kāpēc vispār bija jādibina biedrība?

- Kā biedrībai mums vieglāk sadarboties ar pašvaldībām un realizēt projektus, jo esam ar juridisku statusu un saviem statūtiem. Ar laiku parādījās arī domu biedri – tieši kā biedrības biedri mēs esam kādi tuvu pie 20 cilvēkiem. Mums ir dažādas idejas un darbojamies dažādos virzienos. Kaut ko darīt vieglāk ir komandā nevis vienam.

Vai jūsu biedrībai ir arī sabiedriskā labuma statuss?

- Jā, ir.

Ko tas jums dod?

- Mēs gan Lielvārdē, gan Ogres novadā daudz esam līdzdarbojušies pasākumos, tostarp arī tādos, kas nav saistīti ar sportu, saņemot par savu darbu atzinības. Esam realizējuši vairākus projektus, kas saistīti ar pilsētas vides labiekārtošanu.

Projektus? Vai vari minēt kādus piemērus?

- Pēdējā gada laikā mums bija divi projekti – pie Lielvārdes sporta centra izveidojām āra trenažieru zonu un minifutbola golfa laukumu. Vēl viens projekts ir peldvieta "Austriņas", par kuru mēs rūpējamies un darīsim to arī turpmāk.

Jūsu treniņi turpinās arī šobrīd?

- Jā, arī tagad mēs trenējamies trīs un pat četras reizes nedēļā. Treniņus apmeklē jau sen zināmi domubiedri, bet ik pa laikam parādās arī pa kādam jaunam interesentam, kas grib pievienoties, noturas pie mums un ir gatavs darboties.

Ja vēl kāds gribētu pievienoties, kā jūs atrast?

- Atrast var, sazinoties ar mani personīgi, uzrakstot sociālajos tīklos vai sameklējot informāciju internetā, jo mums ir arī mājaslapa - Visa Veida Kustība

Vai bez treniņiem jums ir arī citi kopīgi pasākumi, piemēram, ekskursijas vai ziemas peldes?

- Jā. Domāju, ka šis gads mums būs viens no jaudīgākajiem, jo idejas un plāni ir iespaidīgi. Piemēram, šobrīd mēs organizējam kopīgu ziemas peldi, kas notiks tajā maģiskajā naktī no 18. uz 19. janvāri.

Kur ir jūsu āliņģis? Vai Daugavā?

- Nē, mēs peldēsimies privātā dīķī, turpat blakus ir arī pirtiņa. Tur būs ērtāk visu realizēt. Vēl mums notiks tematiskie jeb spēļu vakari, kuros būs viktorīnas. Rīkosim treniņus, kuros vecāki piedalīsies kopā ar saviem bērniem. Būs mums arī kino vakari. Šajos pasākumos vairāk veidosimies kā draudzīga komanda, lai, ieraugot mani, uzreiz nebūtu jādomā, ka tūlīt būs jātaisa pietupieni.

Vai tiešām visi treniņi jums notiek tikai ārā?

- Nē, ziemas periodā mēs trenējamies ne tikai ārā, bet arī telpās.

Ja jūs kļūstat par tik nopietnu organizāciju, varbūt domājat arī par savām telpām?

- Skaļi neteikšu "hop! ", bet viss ir procesā…

Vai uz treniņiem pie jums brauc arī cilvēki no citiem novadiem un pilsētām?

- Tādu, kas to darītu regulāri, nav, bet, piemēram, ir Rīgā dzīvojošie, kuri nedēļas nogalē atbrauc uz Lielvārdi un tad interesējas par iespēju pavingrot kopā ar mums. Mēs turpinām uzturēt kontaktus ar tiem cilvēkiem, kuri agrāk pie mums trenējušies. Ja viņi atrodas tuvumā, vienmēr var mums pievienoties. Starp citu, mani bijušie audzēkņi līdzīgas treniņgrupas izveidojuši Ogrē un darbojas tur. Tā ka arī Ogrē ir iespēja organizēti piedalīties āra funkcionālajos treniņos.

Jūsu biedrībai ir tāds prātā paliekošs nosaukums - "Visa Veida Kustība". Varbūt jums ir arī sava sportiskā devīze?

- Mums ir sauklis: "Tiekamies kustībā!" Kad pabeidzam treniņus vai vienkārši sazināmies viens ar otru, tad atvadoties sakām viens otram: "Tiekamies kustībā!"

Izmantotie resursi:
Ogres Vēstis Visiem -