Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Organizācijas nepārliecina IZM piedāvājums sporta nozares budžetēšanu nodot LSFP

Agris Suveizda

Organizācijas nepārliecina IZM piedāvājums sporta nozares budžetēšanu nodot LSFP
Anita Muižniece. Foto: F64

LETA. Virkne lielu sporta organizāciju neatbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzīto priekšlikumu par sporta budžetēšanas nodošanu Latvijas Sporta federāciju padomei (LSFP).

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Sporta apakškomisijas kopsēdē Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pārstāvis pauda, ka IZM lēmums ir saistīts ar diviem riskiem. Pirmais risks ir konflikta situācijas izveide ar Sporta likumu un Sporta politikas pamatnostādnēm 2022.-2027.gadam, bet otrais risks ir reformas iespējamā ietekme uz sportistu sagatavošanu olimpiskajām spēlēm. Savukārt gan LSFP, gan IZM pārstāvji atkārtoti komisijas un apakškomisijas kopsēdē norādīja, ka sporta budžetēšanas nodošana LSFP nekādā veidā neietekmēs Latvijas sagatavošanos procesu olimpiskajām spēlēm 2024.gadā.

Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) prezidente Daiga Dadzīte norādīja, ka sporta finansējuma reformas gadījumā organizācija zaudēs savas apakšprogrammas, kas ir mērķētas uz parasporta attīstību. Kā skaidroja Dadzīte, kamēr LSFP nav izstrādāti kritēriji saistībā ar parasportu, tikmēr LPK nevar atbalstīt IZM plānotās izmaiņas. Latvijas Sporta izglītības iestāžu direktoru padome izcēla, ka izteiktās pārmaiņas nerada ne drošības, ne pārliecības sajūtu, jo sākumā tika izveidota reforma un tikai pēc tam tiek domāts par reformas kritērijiem un precīzu informāciju par pašām reformām. Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas izpilddirektors Kaspars Gorkšs papildināja, ka trūkstot informācijas, kā LSFP ilgtermiņā pārvaldīs finansējuma sistēmu un turpinās darbību ilgtermiņā. Gorkšs norāda, ka līdz ar reformas datu aprēķina neesamību federācijas ir ļoti piesardzīgas atbalstīt finansējuma centralizēšanu.

Papildus kopsēdes laikā vairāki Saeimas deputāti, tostarp Izglītības komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV), Aleksandrs Kiršteins (NA) un Aigars Bikše (AP), izrādīja neizpratni par to, kā tieši jaunā sistēma būs efektīvāka par pašreizējo, kā arī atkārtoti norādīja, ka IZM piedāvātā informācija ir ļoti vispārīga un ir nepieciešams padziļinātāks skaidrojums reformas īstenošanai.

Iepriekš ziņots, ka izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) norādīja, ka, nododot sporta budžetēšanu Latvijas Sporta federāciju padomei, tiks mazināti riski, kas saistīti ar finansējuma dubultu piešķiršanu, līdzekļu trūkumu un sarežģītību finansēšanas sistēmā. Papildus Muižniece atgādināja, ka jauna, centralizēta sistēma nenozīmē, ka tiks pārtraukti dialogi ar dažādām asociācijām, bet tā ļaus izvairīties no vienu un to pašu līgumu iesniegšanas vairākās padomēs.

Izmantotie resursi:
LETA

  -1 [+] [-]

, 2022-09-06 20:07, pirms 2 gadiem
Beidzot ir sākusies diskusija. Sākotnēji nedzidrēja iebildumus no nozares organizāciju puses, bet šobrīd izskatās, ka vairākām ir pretpozīcija. Gribētos dzirdēt detalizētākus argumentus, kāpēc organizācijām ir bažas par programmu finansēšanu u.c. lietām, jo sākotnējais IZM reformas mērķis bija, lai būtu viena sadarbības organizācija, caur kuru nodot finansējumu. Respektīvi - mazināt birokrātiju. Tam nevajadzētu iespaidot katas organizācijas izdevumu pozīcijas.

     [+] [-]

, 2022-09-06 20:33, pirms 2 gadiem
Pilnībā sviests!Likvidēiet sporta skolas,tas ir vājprāts,kāda nauda tiek izkrāpta neko nedarot!Tie ir miljoni!

     [+] [-]

, 2022-09-06 20:40, pirms 2 gadiem
letinbee rakstīja: Pilnībā sviests!Likvidēiet sporta skolas,tas ir vājprāts,kāda nauda tiek izkrāpta neko nedarot!Tie ir miljoni!
te nav runas par sporta skolām.

  +1 [+] [-]

, 2022-09-06 21:31, pirms 2 gadiem
Godīgi sakot, mēs tikai protam veidot reformas, utt. Mēs neprotam, turēties pie kādas konkrētas sistēmas, un to patstāvīgi attīstot, nevis kardināli cenšoties, ko mainīt. Visu laiku cenšamies, ķerties idejas no ārzemju pieredzēm utt. Sāpīgais varbūt ir pat, ka augšējās slāņos, no sporta viedokļa ir maz kompetentu specialistu, kas šo nozari reāli attīstītu. Reformu skatījumā, viss tikai paliek švakāk.

     [+] [-]

, 2022-09-06 21:36, pirms 2 gadiem
Paskatoties uz mūsdienu jaunatni, sporta izglītības iestādēs, viņus vajadzētu pēc iespējams pat vairumā iesaistīt kādā sporta sekcijā, protams cenšatoties sporta nozares sistēmu noturēt bezmaksā par nodarbību apmeklēšanu audzēkņiem. Savukārt mēs ejam uz to ka sporta skolās, vecākiem par bērnu nodarbībām jāmaksā, labi ka ir vēl tādas sporta skolas ciematos, kurās nodarbības notiek par velti un vecākiem nevajag maksāt.

     [+] [-]

, 2022-09-06 23:26, pirms 2 gadiem
Tur vecie buki sasēduši un nedod dievs kādu izkustināt. Vajag paiet pa ķēdīti pakaļ, kur būvēja, kas būvēja n-tās halles daudzos ciemos un pilsētās, cik iesaistītie ir miljonāri. Es nezinu, ko šī smukā dāma piedāvā, bet būs pret, lai ko viņa piedāvātu. Un tie sporta naudas gali ļoti saistās ar politiķiem.

Jūs pieķērāties sporta skolām. Vajag apsvērt to, ka sporta skolās bez maksas ir tikai jauniešu vispusīgas attīstības jeb veselības grupas. Mums grib no sūda izspiest vasku, lai pa mazām naudām treneris gatavotu profesionāļus. Komandu sporta veidos perspektīvos paņem klubi, individuālajos, katrs pats apmaksā treneri (abās ir iespējas pašvaldībām piebarot). Mums šobrīd laikam vairāk nauda tiek Olimpiskajiem sporta veidiem, kur sastāvā dalībnieki ar izpildītajiem normatīviem. Tas ir pirdiena vērts ja tajās sacīkstēs nevar ne paskriet ne pamest t.i. nauda jāseko rezultātam, nevis otrādi.
Pēc 2 mēneši būs jauna vīzija, kas jādara, jo šis spēks aizies pa skuju taku.

     [+] [-]

, 2022-09-07 09:15, pirms 2 gadiem
vozā rakstīja: Paskatoties uz mūsdienu jaunatni, sporta izglītības iestādēs, viņus vajadzētu pēc iespējams pat vairumā iesaistīt kādā sporta sekcijā, protams cenšatoties sporta nozares sistēmu noturēt bezmaksā par nodarbību apmeklēšanu audzēkņiem. Savukārt mēs ejam uz to ka sporta skolās, vecākiem par bērnu nodarbībām jāmaksā, labi ka ir vēl tādas sporta skolas ciematos, kurās nodarbības notiek par velti un vecākiem nevajag maksāt.
pašvaldību sporta skolās parasti tas ir simbolisks līdzmaksājums, kas kaut kādā mērā palīdz arī disciplinēt. Cik zinu, tad to var izmantot tikai pašu audzēkņu vajadzībām - sacensības, inventārs, nometnes utt.