Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas kausu pludmales badmintonā iegūst Bērziņš/Berga un Kupča/Rulle-Titava

Rolands Eliņš

Latvijas kausu pludmales badmintonā iegūst Bērziņš/Berga un Kupča/Rulle-Titava
Foto: LBF

Saulkrastos ir noskaidroti pirmie Latvijas kausa dubultspēlēs pludmales badmintonā ieguvēji. Dubultspēlēs spēcīgākais bija pieredzējušais Siguldas junioru pāris Anna Kupča & Annija Rulle-Titava, savukārt jauktajās dubultspēlēs 1.vietu izcīnīja Valmieras pāris Andis Bērziņš & Una Berga. Latvijā pirmajā turnīrā pludmales badmintonā piedalījās 10 pāri no Rīgas, Siguldas, Valmieras un Jelgavas.

Latvijas kauss dubultspēlēs pludmales badmintonā notika saskaņā ar Pasaules Badmintona federācijas apstiprinātajiem pludmales badmintona (AirBadminton) noteikumiem. Spēles notika līdz 3 uzvārētiem 11 punktu setiem. Ja setā rezultāts ir 10:10, tad turpināja spēlēt līdz divpunktu pārsvaram, bet 13.punkts bija izšķirošais. Jāatzīmē, ka 20 turnīra spēlēs 13 seti noslēdzās pagarinājumā, kas norāda uz ļoti līdzvērtīgu sāncensību.

Par līdzvērtīgu sāncensību liecināja ar tas, ka jauktajās dubultspēlēs 1.vietas ieguvēju nācās noskaidrot rēķinot savstarpējo setu attiecību, jo trīs pāri bija uzvarējuši trīs, bet zaudējuši vienu spēli. Tādējādi 1.vietu izcīnīja Andis Bērziņš & Una Berga, otrie Romāns Logošs & Agnese Logoša, trešie Pauls Gureckis & Kristīne Šefere.

Arī vīriešu un sieviešu dubultspēlēs nācās rēķinās savstarpējos punktus, jo trīs no pieciem pāriem bija uzvarējuši divas un arī zaudējuši divas spēles. Ārpus konkurences bija Siguldas junioru pāris Anna Kupča & Annija Rulle-Titava, kas uzvarēja visas 4 spēlēs, savukārt 2.vietā labākās punktu attiecības dēļ bija Valmieras junioru Rolands Bratčikovs & Rihards Žugs, trešie Matīss Deksnis & Raimonds Urtāns.

Pludmales badmintona noteikumi ir līdzīgi badmintona noteikumiem, taču ir arī dažas atšķirības. Pludmalē varēs spēlēt ne tika vienspēles un dubultspēles, bet būs iespēja spēlēt trīs pret trīs. Tīkla augstums ir nemainīgs, bet atšķirība ir tā, ka 2 metri pie tīkla ir “mirusī zona”, tādējādi pludmalē vairāk dominēs spēcīgāki sitieni, vairāk gremdes, nevis māņsitieni, kā tas ir tradicionālajā badmintonā.

Pludmales badmintons (AirBadminton) ir vērienīgs jauns Pasaules badmintona federācijas attīstības projekts, lai radītu iespējas visu vecumu un spēju cilvēkiem spēlēt badmintonu zālienos un smilšu laukumos parkos, dārzos, ielās, rotaļlaukumos, pagalmos un pludmalēs visā pasaulē.

Pludmales badmintona laukuma izmēri ir piemēroti ikvienam pludmales volejbola laukumam. Garums ir tieši tāds pats – 16 metri, taču pludmales badmintona laukums ir šaurāks – dubultspēlēs 6 metri, vienspēlēs 5 metri.

Spēlēs tika izmantot speciālā pludmales badmintona bumbiņa (AirShuttle), kas ir pāris gramus smagāka un īpaši piemērota spēlēšanai vējainā laikā. Jārēķinās, ka pludmales badmintonu nevar spēlēt ar pārspriegotām badmintona raketēm. Optimālais spriegojums – 8 kg. Turnīra rīkotāju rīcībā būs arī vājāk vājāk nospriegotas “Shuttle time” alumīnija badmintona raketes. Jāatzīmē, ka turnīra laikā stīgas saplīsa vairāk nekā 10 raketēm.

Latvijas kausa izcīņa notika slēgtā teritorijā, pie viesnīcas “Minhauzena Unda”. Tur atrodas divi pludmales volejbola laukumi, kas ieskauti priežu mežā, tādējādi pasargājot spēlētājus no saules un vēja.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Badmintona federācija