Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Latvijas labākie cīkstoņi jaunos noteikumus vērtē ar dalītām jūtām

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Latvijas labākie cīkstoņi jaunos noteikumus vērtē ar dalītām jūtām
Cīņa par cīņas saglabāšanu olimpiskajās spēlēs
Foto: Latvijas Cīņas federācija, wrestling.lv

Sportacentrs.com sazinājās ar Latvijas labākajiem cīkstoņiem, lai noskaidrotu domas par brīvās cīņas jaunajiem noteikumiem, kas stājušies spēkā no 19. maija un kas veicina uzbrūkošu cīņas stilu. Pasaules ranga 3. numurs Anastasija Grigorjeva pārmaiņas uztver pozitīvi. Laura Skujiņa arī ir optimistiski noskaņota, savukārt Armands Zvirbulis un Imants Lagodskis nav sajūsmā par izmaiņām.

Cīņas noteikumu maiņa ir viens no pasākumiem, cīnoties par šī sporta veida saglabāšanu olimpisko spēļu programmā. Noteikumi tika mainīti, lai šis sporta veids kļūtu skatāmāks un saprotamāks.


Anastasija Grigorjeva
(1. vieta Eiropas čempionātā 2013):

- Iepriekšējie noteikumi mani apmierināja. Protams, tā spēle ar bumbām (lozēšana, ja pēc perioda beigām rezultāts ir 0:0) šķita negodīga, bet viss pārējais bija labi. Domāju, ka jaunajiem noteikumiem varēšu pielāgoties, jo arī pie iepriekšējiem noteikumiem visu laiku gāju uz priekšu un cīnījos diezgan skatāmi. Treneris uzskata, ka man veiksies labi arī pie šiem noteikumiem. Turpmāk periods būs garāks, tāpēc ļoti daudz jāstrādā gan pie fiziskās sagatavotības, gan pie tehnikas. Arī iepriekš mēs visu laiku strādājām uz izturību. Domāju, ka tagad tiešām visi cīnīsies atklātāk. Tagad uzvaru varēs dabūt ne fiziski spēcīgākais, bet gan tas sportists, kurš būs fiziski izturīgs un tehniski sagatavots. Galvenais, lai ar šiem noteikumiem mēs atgrieztu šim sporta veidam skatāmību un piesaistītu jaunus līdzjutējus.


Laura Skujiņa
(5. vieta Eiropas čempionātā 2011):

- Vēl grūti pateikt, kā jaunie noteikumi varētu ietekmēt mūsu sporta veidu. Ja vadība kopā ar labākajiem sportistiem šādus noteikumus izstrādāja, tad gribētos domāt, ka tie iespaidos pozitīvā ziņā. Šie noteikumi ir ļoti līdzīgi tiem, kuri tika atcelti pēc 2004. gada olimpiskajām spēlēm, arī toreiz bija 2 periodi pa 3 minūtēm, un cīņa tika apstādināta, ja tika iegūts 10 punktu pārsvars. Vairāki mūsu aktīvie cīkstoņi vēl paspēja līdz 2004. gadam pacīnīties pēc šiem noteikumiem - Lagodskis, Zvirbulis, Odriņa, Višņakovs un es. Esam pie tādiem noteikumiem jau cīnījušies, tie mums nebūs pavisam sveši. Jautājums - kādas būs noteikumu smalkās nianses, kuras vēl nav konkrēti zināmas. Ilgstoši tika kritizēts, ka noteikumi, kuri bija spēkā līdz 18. maijam, nerādīja cīņas tehniskumu, tā vietā cīkstoņi vairāk sacentās funkcionālajā un fiziskajā sagatavotībā, tehnikai nebija tik lielas nozīmes. Tie noteikumi bija izdevīgi to valstu pārstāvjiem, kuriem nav savas cīņas skolas un kuru tehnika nav augstā līmenī. Vai jaunie noteikumu padarīs cīņu skatāmāku - man grūti atbildēt. Tie, kas mīl un saprot cīņu - tiem tā ir skatāma jebkurā formātā, vismaz, ja runājam par brīvo cīņu.

Pēc vairāk kā pusgada ilgā pārtraukuma (rehabilitācija pēc operācijas) atgriezīšos uz paklāja no jauna. Būs jācīnās pēc citādākiem noteikumiem - nesaskatu tajā neko traģisku. Visam jāmainās, tā pat ir interesantāk. Man varbūt pat būs vieglāk pārslēgties nekā citiem, jo šī pauzīte man noteikti ne tik stipri liks izjust krasās noteikumu izmaiņas, salīdzinot ar tiem cīkstoņiem, kuri vēl pavisam nesen sacentās pēc vecajiem noteikumiem. Kā jau teicu, šie noteikumi man nebūs sveši, un domāju, ka nebūs grūtību pielāgoties. Noteikti būs jāmaina cīņas taktika, un treniņu process tiks būvēts citādāk.

Pagaidām viss ir tikai minējumi, īstie komentāri varēs sekot tad, kad jau būsim turnīros izbaudījuši jauno noteikumu reālo ietekmi. Jāskatās, kā tas vispār izskatīsies reālajā dzīvē, nevis uz papīra.


Armands Zvirbulis
(10. vieta olimpiskajās spēlēs 2012):

- Cīņa kopumā ir un paliek cīņa, dažu mazu sīkumu nomainīšana neko nemainīs. Protams, personīgi man tas ir liels mīnus, ka iziešana ārpus paklāja vairs nedos punktu.

Pirmie turnīri parādīs jauno noteikumu specifiku. Bet esmu pārliecināts, ka līdz pasaules čempionātam tie būs testēšanas variantā, bet pēc tam uz pasaules čempionātu jau atkal būs kaut kādas izmaiņas. Sākumā vēl pielāgosimies, bet reāli rezultātu varēs redzēt tikai pēc diviem gadiem. Un tad varēs spriest, vai jaunie noteikumi ir ietekmējuši rezultātu tabulu. Bet domāju, ka neietekmēs. Tie, kuri bija čempioni, tie arī būs.

Sapīgākais ir tas, ka olimpiādē (tiek plānots) varēs piedalīties tikai 16 dalībnieki, no kuriem 2 obligāti no Āfrikas, 2 no Amerikas, 2 no Āzijas, 2 no Eiropas. Sanāk tā - ja Eiropas čempionātā netiec finālā, tad tev kopā ar visu pasauli ir palikušas tikai 8 vietas. Izpildīt šo normatīvu mazajai Latvijai būs ļoti grūti.


Imants Lagodskis
(5. vieta Eiropas čempionātā 2013):

- Manuprāt, tikai laiks paradīs, kā jaunie noteikumi ietekmēs cīņas sporta veidu, jo kaut ko droši prognozēt grūti. Šie noteikumi ir ļoti līdzīgi tiem, kas bija no 2000. līdz 2004. gadam. Un es neteiktu, ka tajā laikā cīņa bija skatāmāka. Vispār noteikumu maiņa nav panaceja, lai mūsu sporta veids kļūtu populārāks. Šīs izmaiņas ir tikai viena daļa no tā pasākumu kopuma mūsu sporta veida saglabāšanai un popularizēšanai, ko tagad veic Starptautiskā cīņas federācija, valstu federācijas un visi cilvēki, kuri nav vienaldzīgi pret šo sporta veidu. Kas atteicas uz jauniem noteikumiem, manuprāt, tie vairāk vērsti uz tehniski un funkcionāli labi sagatavotiem cīkstoņiem, kuri savu uzvaru meklē uzbrukumā, bet tajā pašā laikā cīņa ir tik daudzpusīgs sporta veids, ka es neņemos prognozēt, kuri būs uzvarētaji pēc šīm noteikumu izmaiņām.

Mana cīņa ir balstīta uz to, lai maksimāli droši nocīnītos aizsardzībā un pēc iespējas perioda beigās savāktu savu punktu. Manuprāt, tā bija diezgan efektīva taktika, ņemot vērā manu fizisko sagatavotību un vecos noteikumus. Pēc jauninājumiem nāksies krietni parkārtot savu cīņu, jo tā neatbilst jauno noteikumu filozofijai, kur pasīvus cīkstoņus sodīs ar brīdinājumiem. Kā tas izpaudīsies, es pagaidām nezinu. Vai nāksies praktizēt uzbrūkošo stilu, vai savai pašreizējai cīņai būs vairāk jāpieliek pretuzbrukuma paņēmienus, to visu radīs nākamās sacensības un treniņnometnes, ka arī vairākas noteikumu nianses, kas pagaidām nav skaidri definētas.


---------------------

Kā jau ziņots, Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) procedūras ietvaros 12. februāra sēdē tika izvērtēti olimpiskie sporta veidi pēc 39 kritērijiem un tika rekomendēts neiekļaut cīņu 2020. gada olimpisko spēļu programmā. 29. maijā Sanktpēterburgā notiks SOK sēde, kur tiks izvēlēti trīs sporta veidi, kas turpinās pretendēt uz vienu vietu 2020. gada olimpiskajās spēlēs. Pēc neoficiālas informācijas, minētie trīs veidi varētu būt cīņa, karatē un skvošs. Galīgais lēmums tiks pieņemts SOK sesijā 2013. gada septembrī Buenosairesā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-05-24 11:29, pirms 11 gadiem
cerams, ka cīņas krējums noturēsies uz jaunās kārtības...

  +1 [+] [-]

, 2013-05-24 11:37, pirms 11 gadiem
Mjā, aizsardzības cīņas piekritējiem būs grūtāk pielāgoties, tāpēc Lagodskim & Zvirbulim būs ko padomāt

  +3 [+] [-]

, 2013-05-24 11:44, pirms 11 gadiem
dnp rakstīja: cerams, ka cīņas krējums noturēsies uz jaunās kārtības...
Grigorjeva varētu turēties, bet tad jau redzēs, iepriekš viņai gāja labi, bet tālāk nāk citi noteikumi. Kaut gan viņa tāpat visu laiku uzbrūk, tā kā domāju viņai nekaitēs šie grozījumi

  +2 [+] [-]

, 2013-05-24 11:56, pirms 11 gadiem
lagodskim ļoti sakarīgs teksts!

  +1 [+] [-]

, 2013-05-24 12:36, pirms 11 gadiem
točka rakstīja: Grigorjeva varētu turēties, bet tad jau redzēs, iepriekš viņai gāja labi, bet tālāk nāk citi noteikumi. Kaut gan viņa tāpat visu laiku uzbrūk, tā kā domāju viņai nekaitēs šie grozījumi
A. Zvirbulis : "Tie, kuri bija čempioni, tie arī būs" ...

  +1 [+] [-]

, 2013-05-24 14:29, pirms 11 gadiem
ritenis rakstīja: lagodskim ļoti sakarīgs teksts!
Nu citiem ar nav ne vainas

  +1 [+] [-]

, 2013-05-25 12:27, pirms 11 gadiem
Kā iet, Bērziņ? rakstīja: jāaiziet līdz ledusskapim...
ledus skapis tev būtu īstā vieta