Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Puķītei zelts, Eglem atņem bronzu

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

Puķītei zelts, Eglem atņem bronzu
Latvijas vīriešu izlase kopā ar Krievijas fenomenu Fjodoru Jemeļjaņenko

16. novembrī, Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā notika Pasaules čempionāts sambo un kaujas sambo disciplīnās. Šajās sacensībās piedalījās arī Latvijas komanda. Vislabāk no mūsējiem veicās Evijai Puķītei, kura kļuva par Pasaules čempioni sambo disciplīnā sievietēm.

Šis bija jau 32. Pasaules čempionāts Sambo un Kaujas sambo disciplīnās, kurā piedalījās 42 valstu pārstāvji. Šīs sacensības sakrita arī ar šī sporta veida 70 gadu jubileju.

Čempionātā piedalījās aptuveni 250 sportistu sambo un 140 sportistu kaujas sambo disciplīnā. Latviju sambo disciplīnā pārstāvēja astoņi sportisti un pieci kaujas sambo. No latviešiem augstāko sasniegumu – zelta medaļu – šajās sacensībās ieguva Evija Puķīte (treneris Leonīds Kuzņecovs), kura cīnījās 68 kg svara kategorijā. Diemžēl šajā Pasaules čempionātā tā Latvijai bija vienīgā medaļa.

Bet neskatoties uz to ļoti labi sevi parādīja arī puiši: Sambo cīņā Latviju pārstāvēja divi sportisti, 74 kg kategorijā Artūrs Čerņavskis, bet 82 kg kategorijā Mārtiņš Lukins. Abi sportisti ieņēma septītās vietas.

Kaujas sambo disciplīnā: Vladimirs Ševkovs 68 kg kategorijā zaudēja par 3. vietu sambistam no Uzbekistānas un ieņēma 5. vietu. Savukārt 74 kg kategorijā pirmo reizi piedalījās Viktors Barjakins, kurš zaudējot šā gada Eiropas čempionāta sudraba medaļas ieguvējam un izkrita no tālākām sacensībām. 82 kg kategorijā startēja Mihails Koževņikovs un ieguva 7. vietu, uzvarot francūzi, pēc tam zaudējot Krievijas sportistam, bet tad uzvarot brazīlieti. Taču cīnoties par 3. vietu zaudēja ukrainim. Romualds Garkuļs (90 kg kategorija) uzvarēja divās cīņās, bet pēdējā gūstot smagu traumu bija spiests izstāties no turpmākā čempionāta. Kopvērtējumā Garkuļs septiņpadsmit sportistu konkurencē ieņēma 9. Vietu.

100 kg svara kategorijā startēja Mārtiņš Egle un ieņēma 7. vietu. Mārtiņš četras reizes kāpa uz cīņu laukuma. Pirmajā cīņā tas uzvarēja vācieti, nākamajā zaudēja Krievijas sportistam (kuru arī vēlāk kronēja par čempionu), trešajā uzvarēja armēni, bet pēc tam arī kazahu sportistu. Taču izejot uz pusfināla cīņu, kurā latviešu sportistam bija jācīnās ar uzbeku par bronzas medaļu, Latvijas komandai paziņoja, ka iepriekšējā cīņā bija notikusi kļūda (sīkāk neko nepaskaidrojot), līdz ar to atņemot Mārtiņam tiesības pacīnīties par medaļu. Latvieša vietā uz tatami kāpa iepriekš pieminētais sportists no Kazahijas. Laikam likumsakarīgi, tāpēc kazahs zaudēja uzbeku sambo meistaram.

Latvijas vīru izlases treneris ir godalgotais sportists Vladislavs Čerņavskis, kurš pats ir bijis vairākkārtējs Pasaules un Eiropas čempions sambo cīņā un pēdējos gados ir ieņēmis godalgotas vietas Kaujas sambo cīņā gan Pasaules, gan Eiropas čempionātos, kā arī citos starptautiskos turnīros.

„Manuprāt puiši ir sasnieguši ļoti augstus rezultātus, ņemot vērā to, ka lielākā daļa no viņiem kaujas sambo trenējas ļoti neilgu laiku un daži no tiem šāda mēroga sacensībās piedalījās pirmo reizi,” pastāstīja Vlads Černavskis.

Treneris arī piebilda, ka visi sportisti ir ļoti talantīgi un perspektīvi, tāpēc pēc šīm sacensībām tiks uzsākts nopietns treniņu process, lai sagatavotos nākošam tāda līmeņa turnīram.

Jāatgādina, ka Krievijas fenomens, četrkārtējais Pasaules čempions cīņas sambo un šobrīd spēcīgākais MMA (mixed martial arts) cīkstonis pasaulē Fjodors Jemeļjaņenko šajās sacensībās svara kategorijā virs 100 kg pusfināla cīņā sensacionāli zaudēja Bulgārijas pārstāvim Blagajam Ivanovam. Šis Fjodoram bija pirmais zaudējums viņa sambista un otrais vispār viņa cīkstoņa karjerā.

Izmantotie resursi:
allboxing.ru

  -2 [+] [-]

, 2008-11-18 18:02, pirms 16 gadiem
nice

  -2 [+] [-]

, 2008-11-18 20:15, pirms 16 gadiem
Autor!
Sambo nav tatami. Sambo ir kovjor, jo sambo ar džudo nav nekāda sakara.

  +3 [+] [-]

, 2008-11-18 20:56, pirms 16 gadiem
Kura no tām, kas ir bildē, ir Evija Puķīte? Otrā no labās?

  +1 [+] [-]

, 2008-11-18 21:17, pirms 16 gadiem
kaa ta var? blet ne velti krievijaa..., jāprasa paskaidrojui

  +1 [+] [-]

, 2008-11-19 00:01, pirms 16 gadiem
bush rakstīja: Kura no tām, kas ir bildē, ir Evija Puķīte? Otrā no labās?
Izlasi kārtīgi. Bildē ir vīriešu izlase!

     [+] [-]

, 2008-11-19 01:13, pirms 16 gadiem
Hokejfans rakstīja: Izlasi kārtīgi. Bildē ir vīriešu izlase!

     [+] [-]

, 2008-11-19 01:17, pirms 16 gadiem
ganjau punktu kaadu nepareizi pieskaitija tapec atnema bronzu. man patik topics,labi ka vel neuzrakstija ka atnjema zeltu mos butu dabujis pa pakalju no ta kazaha

  +1 [+] [-]

, 2008-11-19 09:28, pirms 16 gadiem
Mūsdienu Krievijā ir divi ar necilvēcīgu spēku apveltīti cilvēki-Jurijs Ševčuks(DDT solists un dvēsele)un Fjodors Jemeļjaņenko.Šī brīža cīņas sportā viņš ir kaut kas vēl neapstrīdamāks par Taisona dominanci 90.gados.Pie tam Fedor(šādi viņš pazīstams visā Pasaulē) fiziskais spēks un cīņas prasme ir tikai piedeva tam spēkam,kas izstaro no viņa un ko grūti mums raksturot vārdiskā veidā.Tā vienkāršotās izpausmes ir -milzīga cieņa pret pretinieku,nosvērtība un kristīgās morāles pieņemšana kā savas dzīves pamatjēgu.Pārsvars ar kādu viņš nospiež savus pretiniekus pārsteidz-lielāko tiesu cīņās nevar runāt par kaut kādām sāncenša iespējām uzvarēt.Cik līdz šim nācies vērot Fedor cīņas ,tad vienīgo zaudējumu viņš piedzīvoja pret mazzināmu japāni,kuram palaimējās cīņas sākumā pārsist krievu cīkstonim degunu.Kā spilgtākās Jemeļjaņenko cīņas you tube var sameklēt ar Hong Man Choi(230 cm.garš ar labu auguma komplekciju apveltīts gigants,pret kuru pretinieki iziet ringā ar mērķi izdzīvot) "minotauru"Nogeiru(Nogueira vai Minotauro-viens no sarežģītākajiem pretiniekiem K1 cīņās,kura prasme cīnīties aizsargājoties parterā ir fenomenāla),ar Krokopu(Crocop-horvāts Filipovičš,elites vecis ar lielisku kājas sitienu)un arī kolorīto un pazīstamo amerikāni Bobu Sappu(Bob Sapp).Jāpiemin ,ka Jemeļjaņenko ir ne mazāk iespaidīgs brālis Aleksandrs,arī K1 cīkstonis,kurš daudzus gadus nosēdējis cietumā par slepkavību un ir pilnīgs Fjodora pretstats.Notetovētais no galvas līdz pēdām,kriminālo aprindu autoritāte arī ringā spēj ieviest savu kārtību.

  +1 [+] [-]

, 2008-11-24 00:42, pirms 15 gadiem
calcio2, 2008-11-18 20:15, pirms 5 dienām, citēt

Autor!
Sambo nav tatami. Sambo ir kovjor, jo sambo ar džudo nav nekāda sakara.
Sambo pirmsākumi visciešākā veidā ir saistīti ar džudo. V.Ošepkovs džudo ieviesa Krievijā un sāka šo cīņas sistēmu adaptēt krievijas apstākļiem...
līdz tas pārvērtās par sambo.