Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Vērtīgs precedents: Heinijs iesūdz tiesā savu pretinieku Garsiju par dopinga lietošanu

Rolands Eliņš

Vērtīgs precedents: Heinijs iesūdz tiesā savu pretinieku Garsiju par dopinga lietošanu
Raiens Garsija un Devins Heinijs. Foto: Adam DelGiudice/USA Today Sports/Scanpix

ASV bokseris Devins Heinijs iesūdzējis Ņujorkas tiesā savu iepriekšējo pretinieku Raienu Garsiju, apsūdzot viņu līguma pārkāpumā un krāpniecībā. Savu apsūdzību Heinijs pamato ar to, ka Garsijam tika konstatētas pozitīvas dopinga analīzes. Garsija savu sodu no boksa institūcijām jau saņēma, bet Heinijs pieprasa kompensāciju par personīgi sev nodarītajiem zaudējumiem.

Skandalozais bokseris Raiens Garsija šī gada aprīlī Bruklinā aizvadīja liela mēroga cīņu pret Devinu Heiniju. Garsija izcīnīja negaidītu uzvaru, taču neieguva čempiona titulu, jo pārsniedza svara ierobežojumu. Taču lielākās problēmas Garsijam nāca pēc cīņas noslēguma, jo dopinga pārbaudēs viņa organismā tika konstatēta sniegumu neatļauti uzlabojošas vielas ostarīna pēdas.

Garsija par to saņēma viena gada diskvalifikāciju un 1.2 miljona dolāru lielu soda naudu, turklāt cīņas rezultāts tika anulēts un cīņa palika bez uzvarētāja.

Taču šis sods nekādi neietekmē Heinija situāciju, un viņš nolēmis iesūdzēt Garsiju tiesā. Viņa prasībā Ņujorkas tiesā minētas apsūdzības krāpniecībā, fiziskā uzbrukumā un līguma pārkāpšanā, vēsta ESPN.

"Cīņas līgums paredzēja cīņas aizvadīšanu pēc boksa noteikumiem," vēstīts prasībā tiesā. "Kad Devins Heinijs piekrita piedalīties boksa cīņā pret Raienu Garsiju, viņš nevienā brīdī nesniedza savu piekrišanu cīnīties pret personu, kas izmantojusi neatļautas sniegumu uzlabojošas vielas."

Tāpat Heinija prasībā tiesā izcelts, ka Garsija krāpies, jo nemaz nav centies iekļauties svara ierobežojumā. Garsija atļauto svaru svēršanās ceremonijā pārsniedza par 1.3kg un vēlāk publiski izteicās, ka darījis to ar nodomu.
Heinija prasībā norādīts arī Garsijas promouters "Golden Boy Promotions", pieprasot segt izmaksas par gatavošanos cīņai.

Garsija, kurš vairākkārt izcēlies ar dīvainiem publiskiem izteikumiem (pat raisot bažas par savu mentālo gatavību cīņām), publiski atbildēja, ka "tiek iesūdzēts tiesā par to, ka dara savu darbu". Taču Heinija tēvs Bils Heinijs sarunā ar ESPN norādīja, ka šis ir būtisks jautājums visam sportam: "Kāpēc gan var būt tā, ka Garsija atzīst savu vainu, bet nekādi to nekompensē Devinam? Cīņas organizētāji saņēma Garsijas samaksāto soda naudu - kādēļ? Kā tas var būt, ka "Golden Boy Promotions" ir finansiāli ieguvēji no šī visa?"

Heinijs pieprasa finansiālu kompensāciju, kuras apjoms nav norādīts.

Dopinga lietošanas gadījumi boksā nav nekāds retums, un, kad tiek pierādīts, ka bokseris cīņā izmantojis neatļautās vielas, cīņas rezultātu iespējams anulēt. Taču parasti tā ir maza kompensācija otram bokserim, kurš cīņu aizvadījis "tīri". Heinija prasība var radīt precedentu profesionālajā boksā, ka dopinga lietotājam jārēķinās ne tikai ar boksa organizāciju piemēroto sodu, bet arī pretinieka apsūdzību par krāpšanos. Galu galā, boksā cīņa ir viens pret vienu, un, ja viens bokseris krāpjas, tad var argumentēt, ka galvenais cietējs ir otrais bokseris.

To kā nozīmīgu argumentu nosauca arī pazīstamais britu promouters Edijs Hērns, medijiem komentējot Heinija iesniegto prasību tiesā: "Vienalga, kāds būs tiesas prāvas iznākums, es to uzskatu par labu lietu boksam, jo tas varētu atturēt no aizliegto vielu lietošanas. Pašreizējie soda mēri par dopinga lietošanu boksā ir pārāk mazi. Paskatieties to pašu Garsijas piemēru - viņš saņēma gada diskvalifikāciju. Taču praksē tas nozīmē, ka viņam sanāk pusgada pārtraukums, un tad jau var ķerties pie treniņnometnes, gatavojoties nākamajai cīņai."

"Taču iespēja, ka nāksies samaksāt kompensācijā vairākus miljonus dolāru, jau ir daudz sliktāka," sacīja Hērns. "Juridiska prasība tiesā pret personu, kas lietojusi aizliegtās vielas, manuprāt, ir svarīgs pagrieziena brīdis mūsu sportā. Un esmu šo tēmu apspriedis ar juristiem un nonācis pie viedokļa, ka lietas iznākums nav viennozīmīgs, taču juristi piekrīt, ka šādai prasībai ir pamats un ka būs ļoti interesanti redzēt, kāds būs tās iznākums."

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/boxing/story/_...
https://www.boxingscene.com/eddie-h...