Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

"Bende" pret "Velsas lepnumu"

Jānis Pārums

"Bende" pret "Velsas lepnumu"
Bernards Hopkinss un Džo Kalzage
Foto: AFP

Agrā svētdienas rītā plkst. 5:30 Lasvegasā (ASV) tiks aizvadīta viena no pēdējā laika gaidītākajām cīņām – ringā viens pret otru izies brits Džo Kalzage un amerikānis Bernards Hopkinss, lai pierādītu, kurš ir labākais.

Ringā izies vieni no pēdējās desmitgades izcilākajiem bokseriem. Gan Kalzage, gan Hopkinss jau paspējuši ierakstīt savu vārdu boksa vēsturē ar trekniem burtiem – viņi ir starp tiem tikai septiņiem bokseriem, kas spējuši būt pasaules čempionu godā vismaz desmit gadus pēc kārtas. Hopkinss boksa tronī bija no 1995. līdz 2005. gadam, bet Kalzage par čempionu kļuva 1997. gadā un ir joprojām.

Bernards Hopkinss / "Bende" (48-4-1, 32KO). Profesionāļa karjeru amerikāņu bokseris sāka 1988. gada 11. oktobrī, kad savā pirmajā cīņā pēc punktiem piekāpās Klintonam Mičelam. Nākamo cīņu Hopkinss aizvadīja pusotru gadu vēlāk, tiekot arī pie pirmā panākuma (pret Gregu Peidžu). Tā arī sākās amerikāņa ceļš pretī virsotnēm.

Uzvarai pār Peidžu sekoja vēl 20 uzvaras (pārsvarā ar nokautu), līdz Bernards tika līdz savam pirmajam titulam – 1992. gada 4. decembrī uzvarot Veinu Pauelu, Hopkinss ieguva Savienoto Valstu Boksa asociācijas (USBA) čempiona titulu. Jau pusgadu vēlāk amerikānim, kura rēķinā tobrīd bija jau 22 uzvaras pēc kārtas, bija iespēja tikt pie prestižās Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) pasaules čempiona jostas, taču spraigā cīņā pēc punktiem nācās piekāpties savam tautietim un citai topošajai boksa leģendai Rojam Džonsam junioram. Džonss juniors tika pie sava pirmā titula, bet Hopkinsam līdz zvaigžņu stundai nācās pagaidīt. Nākamos 12 gadus "Bende" vairs nezaudēja...

1995. gadā Hopkinss kļuva par IBF pasaules čempionu un turpināja nostiprināt savu reputāciju, sakaujot daudzus perspektīvus vai jau atzītus bokserus. Maksimālu triumfu Hopkinss piedzīvoja 39 gadu vecumā, kad 2004. gadā 9. raundā nokautējot slaveno Oskaru De La Hoiju kļuva par absolūto vidējā svara pasaules čempionu un ieguva savā īpašumā visu četru prestižāko versiju (WBA, WBC, WBO, IBF) čempiona jostas. Nepilnu gadu vēlāk "Bendes" uzvaru sērija pārtrūka un visas jostas nonāca jaunā Žermēna Teilora rokās. Arī revanša cīņā Hopkinss zaudēja. Un aizgāja no boksa... Taču tikai uz pusgadu – no vidējā svara (72.6kg) Hopkinss pārgāja uz pussmago (79.4kg) un 2006. gadā uzvarēja Antonio Tarveru, bet pērn – Ronaldu Raitu.

Karjeras laikā Hopkinss 20 reizes aizstāvējis čempiona jostu un pārspējis desmit pasaules čempionus.

Džo Kalzage / "Velsas lepnums" / "Itāliešu pūķis" (44-0, 32KO). Ar boksu Kalzage sāka nodarboties jau deviņu gadu vecumā. Džo tēvs Enzo ir arī dēla treneris (Enzo Kalzage ir dzimis Itālijā, bet pirms pārcēlās uz Velsu un pievērsās boksa trenera darbam, bija vairāk pazīstams kā muzikants - aut.). Zināms, ka pirms Džo kļuva par profesionālu bokseri, viņš startēja amatieru konkurencē. Piedalījies 120 amatieru cīņās, vairumā no tām triumfējot. No 1991. līdz 1993. gadam palika nepārspēts Lielbritānijas Boksa asociācijas čempionātā un ierakstīja savu vārdu arī pasaules amatieru boksa vēsturē, kļūstot par čempionu trijās dažādās svara kategorijās. 1992. gadā Džo uzvarēja vēlāko smagā svara pasaules čempionu WBO un IBF versijās Krisu Bērdu.

Profesionāļa karjeru Džo sāka 1993. gada 1. oktobrī un pirmajās deviņās cīņās savus pretiniekus nokautēja (septiņās cīņās – jau pirmajā raundā). Arī turpmāk uzvaras krājās tikpat pārliecinoši un kopumā Kalzage ar nokautu uzvarēja 21 no 22 pirmajām cīņām. 1997. gadā Džo beidzot radās iespēja cīnīties par Pasaules Boksa organizācijas (WBO) pasaules čempiona titulu un "Velsas lepnums" to izmantoja, 12. raundu cīņā pēc punktiem uzvarot Krisu Jūbenku. Kalzages triumfa stunda bija situsi!

Uzvarai pār Jūbenku, sekoja nākamās un nevienam tā arī neizdevās un joprojām nav izdevies Kalzagi apturēt – kopš triumfa 1997. gadā brits pasaules čempiona titulu aizstāvējis 21 reizi pēc kārtas un jau vairāk kā desmit gadus ir pasaules čempiona godā. Pēdējos gados uzvaras pārmaiņus nāk vai ar nokautu vai pēc punktiem, tomēr lietas būtību tas nemaina – Kalzage joprojām ir neuzvarēts. Pēc uzvaras pār Mikaelu Kesleru, pērnā gada 3. novembrī Kalzage paziņoja, ka savā svara kategorijā ir sasniedzis visu ko var sasniegt un pāriet svara kategoriju augstāk (uz pussmago svaru – līdz 79.4kg), lai cīnītos ar Bernardu Hopkinsu. Šobrīd Kalzage ir pirmā pussmagā (līdz 76.2kg) svara čempions WBC, WBA un WBO versijās.

Vārdu karš... Vārdu kauja starp abiem bokseriem sākās, kad vēl tikai notika pārrunas par iespējamu cīņu, lai gan jau iepriekš abi bokseri viens otram bija veltījuši replikas. Pirmo reizi publiski abi bokseri tikās 2007. gada 8. decembrī pirms Floida Meivezera un Rikija Hatona cīņas un šo var uzskatīt par vārdu kara "oficiālo" sākumu. Hopkinss lepni paziņoja, ka nekad neļaus baltajam cilvēkam sevi uzvarēt un ugunskurs varēja sākt kurties...

VIDEO: Hopkins: "I will never let a white boy beat me"

Hopkinss sevi arī nodēvēja par dzīvu leģendu, Kalzagi nosaucot par "vienkārši čempionu": "Atšķirība starp mums ir tikai viena – es esmu leģenda, Kalzage – vienkārši čempions. Viņš nekad nav cīnījies ārpus "sev ērtā laukuma robežām" (43 no 44 cīņām Kalzage aizvadījis Lielbritānijā, vienu – Vācijā. Tiesa arī pats Hopkinss 46 no 48 cīņām aizvadījis savā dzimtenē – aut.) un nekad nav ticies ar tāda līmeņa bokseriem kā es."

Ilgi nebija jāgaida līdz Kalzages atbildei: "Hopkinss mani nevar uzvarēt un viņš zaudēs baltajam cilvēkam. Es gan nesaprotu kāpēc viņš šajā visā iejauca ādas krāsas, bet būtībā tas ir normāli, jo viņš dabūs pa pakaļu. Es ar viņu cīnīšos jebkurā vietā un laikā. Esmu vairāk nekā pārliecināts, ka viņam nezaudēšu. Ja viņš domā, ka pieveiks mani, viņš padarīs sevi par izsmieklu."

Janvāra beigās Hopkinss nolēma izskaidrot savus izteikumus par to, kāpēc nekad nezaudēs baltajam cilvēkam: "Bokseri mēdz teikt dažādas lietas pirms cīņām, taču ne vienmēr tas nozīmē to, ka viņi tā arī domā. Tas ir tikai viens no veidiem kā piesaistīt cīņai uzmanību. Tas nebūt nenozīmē, ka baltas ādas krāsas bokseri nemāk boksēties. Līdzjutējiem vajag ažiotāžu. Palūkojoties vēsturē šādi izteikumi tikai vairojuši cīņas ažiotāžu. "Melnā – baltā cilvēka" retorika izmantota arī pirms Ingemāra Johansona – Floida Patersona, kā arī pirms Larija Holmsa un Gerija Kūnija cīņām. Šie bokseri galu galā bija draugi, ne ienaidnieki, bet viņu cīņas bija lieliski izpārdotas tieši "melnais bokseris – baltais bokseris" faktora dēļ."

Kalzage iepriekš vairākkārt pieminējis, ka aizsūtīs 43 gadus veco Hopkinsu pensijā (pašam Kalzagem ir 36 gadi – aut.), taču par karjeras beigšanu vienā no preses konferencēm izteicies arī pats: "Es vairs negribu cīnīties par naudu. Gribu būt kā Rokijs Marčiano un aiziet neuzvarēts. 19. aprīļa vakarā "Bende" pats tiks nobendēts."

Par "bendi" sauktais Bernards Hopkinss pavisam nesen britu presē izteicās par to, kas sagaida Kalzagi: "Es nevis vienkārši uzvarēšu viņu, bet kārtīgi pārmācīšu un Enzo Kalzagem (Džo tēvs – aut.) būs no trenera jākļūst par tēvu un jāglābj dēls no manis."

Kalzagem ir tikai viens risinājums: "Man ir jāaizver tam čalim mute! Nedomāju, ka viņš apjauš pret ko izies ringā 19. aprīlī."

No vārdiem pie darbiem. Vārdu karš praktiski ir beidzies. Svētdienas rītā plkst. 5:30 pēc Latvijas laika Hopkinss un Kalzage izies ringā un nu abiem būs jāatbild par saviem vārdiem... ar darbiem. Ārpus ringa abi bokseri visu ir paveikuši perfekti – ažiotāža radīta, interese augusi, būs augsti reitingi. Ringā tikai atlicis noskaidrot labāko – vai tas būs bijušais absolūtais čempions Hopkinss vai joprojām neuzvarētais čempions Kalzage? Neatkarīgi no cīņas iznākuma abi bokseri jau ir ierakstījuši savu vārdu pasaules boksa vēsturē. Tā kā abu bokseru karjeras jau tuvojas noslēgumam, aktuāls ir jautājums – kurš kuru aizsūtīs pensijā un vai Kalzagem izdosies aiziet neuzvarētam...

Videomateriāls par Hopkinsu un Kalzagi:
1. daļa
2. daļa
3. daļa

Pasaules boksa čempioni
vismaz 10 gadus pēc kārtas:

Džo Luiss (1937. - 1949.)
Arčijs Mūrs (1952. - 1962.)
Hulio Cezars Čavess (1984. - 1994.)
Azumahs Nalsons (1984. - 1994.)
Rikardo Lopess (1990. - 2001.)
Bernards Hopkinss (1995. - 2005.)
Džo Kalzage (1997. - joprojām )

ekspertu viedoklis:
Hopkinsa uzvara – 3.00
Neizšķirts – 21.00
Kalzages uzvara – 1.36

Saistītie raksti:
Kalzage uzdāvina Hopkinsam spieķi
Hopkinss: "Amerikāņu bokseri spēcīgāki par...
Kalzage: "Hopkinss nav cīnījies ar tādu bokseri...
Foto: Kalzages atklātais treniņš
Kalzage: "Kortesam nebūs daudz darba"
Kalzage: "Man jāaiztaisa Hopkinsam mute"
Kalzage: "Bende tiks nobendēts"
Foto: Hopkinsa - Kalzages preses konference
Hopkinss skaidro "baltā cilvēka" komentāru
Kalzage: "Sadošu Hopkinsam pa pakaļu"
Kalzage: "Hopkinss zaudēs baltajam cilvēkam"
Hopkins: "Es esmu leģenda, Kalzage –...

Izmantotie resursi:
eastsideboxing.com
setantasports.com
boxingscene.com
sportinglife.com
fightnews.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-04-19 19:16, pirms 16 gadiem
Kāds zin , kur varēs redzēt???

  +4 [+] [-]

, 2008-04-19 19:17, pirms 16 gadiem
aigars076 rakstīja: Kāds zin , kur varēs redzēt???

www3.myp2p.eu: MyP2P.eu :: Free Live Sports on your PC, Live...

  +1 [+] [-]

, 2008-04-19 19:20, pirms 16 gadiem
paldies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-04-19 19:21, pirms 16 gadiem
Hopkinss savu karjeru sāka gandrīz vienā dienā, kad es piedzimu Un bokss man ir sirdij ļooti tuva lieta Jāskatās, bez variantiem!

  +1 [+] [-]

, 2008-04-19 19:25, pirms 16 gadiem
būut interesanti zināt aptuveni cik procentuāli profesionālie bokseri ir baltie un cik melnie ? -kāds nezin ?

boksa cīņas pats skatos reti - rokiju neskaitot
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-04-19 19:43, pirms 16 gadiem
kad atveru valjaa to iespeju myp2p, es nevaru neko tur apskatities, parada, ka firefox nezinu programmu, kaa atvert vai tml! vai tas tikai man?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-04-19 19:46, pirms 16 gadiem
vakars rakstīja: kad atveru valjaa to iespeju myp2p, es nevaru neko tur apskatities, parada, ka firefox nezinu programmu, kaa atvert vai tml! vai tas tikai man?

tur jānokačē tvants, sopcast vai vēl kāda no programmām, lai var redzēt. vēlāk arī parādīsies linki, ap pusnakti apmēram

     [+] [-]

, 2008-04-19 20:11, pirms 16 gadiem
Pa RTL rādīs 9.00 pēc latvijas laika

     [+] [-]

, 2008-04-19 20:14, pirms 16 gadiem
Meibi kāds boksā zinošāks cilvēks varētu paskaidrot to n-to versiju (WBO,WBC utt utjp) jēgu? piem,smagsvariem - kura tad skaitās prestižākā versija? un kāda suņa pēc tad pārējās domātas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2008-04-19 21:49, pirms 16 gadiem
Es viennozīmīgi esmu par "Bendi". Man tas Angļu pašpuika galīgi nepatīk !

     [+] [-]

, 2008-04-19 22:05, pirms 16 gadiem
Demar rakstīja: Jā diezgan bezjēdzīgi liekās tās daudzās kategorijas/versijas...Arī daži bokseri savulaik ir izteikuši neapmierinātību, ka lielā mērā zudis čempionu jostas preštižš, jo čempioni tiek noskaidroti pārāk daudzās versijās...un parastiem līdzjutējiem jau paliek grūti izsekot kas un kur ir čempions...

Bet nu laikam pie vainas bizness (vairāk versiju - vairāk čempionu - vairāk cīņu - vairāk naudas no translācijām, biļetēm, sponsoriem utt) un dažādas nesaskaņas boksa sabiedrībā...laikam...


nu nez,kā ar to biznesu... jo kā jau teici,parastam līdzjutējam (kā man) ir grūti izsekot tam daudzajām versijām,tādēļ nemaz arī neskatos, jo īsti nesaprotu,par ko viņi tur cīnās..

  +2 [+] [-]

, 2008-04-19 22:11, pirms 16 gadiem
Fascine Kalzages atrums... Bendem jakrit!

     [+] [-]

, 2008-04-19 22:32, pirms 16 gadiem
es par velsieti!

     [+] [-]

, 2008-04-19 23:08, pirms 16 gadiem
tnx, lieliska informācija!

     [+] [-]

, 2008-04-20 00:12, pirms 16 gadiem
channelsurfing.net ir cīņa pieejama...

     [+] [-]

, 2008-04-20 01:05, pirms 16 gadiem
Kalzagem uz pleca tetovējums takā vienai no Spice Girls neatceros, kurai
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-04-20 05:26, pirms 16 gadiem
man kaut kaa basketbolu pa to linku raada

     [+] [-]

, 2008-04-20 05:28, pirms 16 gadiem
kaskulis rakstīja: hopkins dominee
starp citu mach sakaaas atraak neka te noradiits..

kur tu skaties?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-04-20 05:55, pirms 16 gadiem
kaskulis rakstīja: www3.myp2p.eu: MyP2P.eu :: Free Live Sports on your PC, Live...

http://bitcast-d.bitgravity.com/justintv/static/widgets/jtv_live.r6324.swf?channel=mstv3


paldies, ceru ka Dzho nokautees to melni
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja