Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

SOK atsaka boksa leģendai Pakjao un neļauj viņam piedalīties olimpiskajās spēlēs

Rolands Eliņš

SOK atsaka boksa leģendai Pakjao un neļauj viņam piedalīties olimpiskajās spēlēs
Menijs Pakjao. Foto: AFP/Scanpix

Viens no visu laiku labākajiem pasaules bokseriem Menijs Pakjao bija vēlējies piedalīties Parīzes olimpisko spēļu boksa turnīrā, taču Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) nav pieļāvusi izņēmumu un vecuma limita dēļ atteikusi viņam šo iespēju.

Olimpisko spēļu boksa sacensības šobrīd ir SOK pārraudzībā, jo SOK vairs neatzīst Starptautisko boksa asociāciju ilgstošo skandālu un nesakārtotās organizācijas dēļ. Līdz ar to visi sacensību noteikumi un kvalifikācijas sistēma ir SOK ziņā, un šeit pastāv noteikums, ka OS boksa turnīrā var piedalīties tikai sportisti, kuri jaunāki par 40 gadiem.

Menijam Pakjao šobrīd ir 45 gadi, un viņš ir licis punktu profesionālā boksa karjerai, kurai sporta vēsturē nav precedentu. Viņš ieguvis 12 pasaules čempiona titulus astoņās dažādās svara kategorijās, kas ir profesionālā boksa rekords.

Pakjao savā sportista karjerā gan bija cerējis uz vēl vienu atzinību, proti, olimpisko spēļu zelta medaļu. Viņam bija iespēja tēmēt uz 2016. gada OS, taču toreiz viņš izvēlējās to nedarīt, jo bija ievēlēts senatora amatā savās dzimtajās Filipīnās. Tagad Pakjao bija cerējis piedalīties Parīzes spēlēs, un Filipīnu Olimpiskā komiteja bija vērsusies pie SOK ar lūgumu pieļaut izņēmumu noteikumos, taču SOK sniegusi atbildi, ka tas nenotiks.

SOK noraidīja gan lūgumu ļaut Pakjao neievērot vecuma limitu, gan piešķirt viņam tā saukto "wild card" ielūgumu, ņemot vērā Pakjao nopelnus boksā un viņa iespējas popularizēt Parīzes OS boksa sacensības. Kā zināms, olimpiskais bokss ir ar atšķirīgiem noteikumiem nekā profesionālais bokss, attiecīgi boksa lielākās zvaigznes olimpiskajās sacensībās nepiedalās.

SOK savu lēmumu skaidroja ar to, ka "wild card" parasti tiek piešķirtas sportistiem no valstīm, kuru pārstāvji retāk kvalificējas olimpiskajām spēlēm, un Filipīnas boksa turnīros ir plaši pārstāvētas.

Vēl paredzēti divi OS kvalifikācijas turnīri - šomēnes Itālijā un maijā Taizemē.

Vecuma limits OS boksa turnīros iepriekš bija vēl zemāks - tikai 34 gadi. Taču tas tika mainīts 2013. gadā, paceļot to līdz 40 gadu vecumam.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/boxing/story/_...

     [+] [-]

, 2024-02-19 14:55, pirms 2 mēnešiem
Senioru diskriminācija!