Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Reklāmraksts: Boksa treniņi - kas jāņem vērā?

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Bokss ir cīņas māksla, ko var apgūt ikviens, ja vien veselība atļauj. Un tas nav tukšs apgalvojums. Svarīgākais ir Jūsu vēlme, atbilstošs inventārs un treneris, kas palīdzēs iesācējam apgūt tehniku un noteikumus, kā arī kontrolēs progresu. Protams, apgūt pašus pamatus var arī individuāli ar speciālu videonodarbību palīdzību. Pie nosacījuma, ka treniņi būs regulāri, gan pirmajā, gan otrajā variantā būsiet pārsteigts, cik ātri un spēcīgi bokss mainīs Jūsu ķermeni. Un ne tikai.

Ko sniegs Jums boksa treniņi?

· Pirmkārt, stiprāku un pievilcīgāku ķermeni. Boksa priekšrocība ir tāda, ka nodarbībā vairāk vai mazāk iesaistās gandrīz visas muskuļu grupas. Tādējādi viena intensīva treniņa laikā sadeg virs 1000 kalorijām. Ja Jums ir kādi liekie kilogrami, šis sporta vieds var kļūt par aizraujošāku alternatīvu kardiotreniņiem. Tauki ātri degs, un iezīmēsies muskuļu reljefs. Tālāk notiks muskuļu audzēšanas un stiprināšanas process. Dažu mēnešu laikā Jūsu fiziskā forma ievērojami pamainīsies! Bonuss būs uzlabota elpošanas un sirds-asinsvadu sistēmas darbība.

· Lielāku reakcijas ātrumu. Šajās nodarbībās aktīvi iesaistīsies ne vien Jūsu ķermenis, bet arī smadzenes – vajadzēs veikli reaģēt uz notikumiem, veidot cīņas stratēģiju. Reakcijas ātrums augs, un to Jūs sajutīsiet arī ikdienas aktivitātēs.

· Stiprāku gribasspēku. Jums būs nepieciešama arī psiholoģiskā izturība un pacietība. Vēlme uzvarēt sparingā iemācīs panākt savu jebkādiem līdzekļiem.

· Spēcīgu emociju izlādi. No vienas puses, bokss ir sports, kur cilvēki var pašizpausties, meklējot savu personīgo boksēšanas stilu. No otras, - tā ir un paliek cīņa jeb divu pretinieku sacīkstes. Pat ja nepiekopsiet sparingu un ierobežosieties ar individuālām nodarbībām, “nolaist tvaiku” izdosies katrā treniņā!

Vai ir kādi ierobežojumi saistībā ar veselības stāvokli?

Ir, jo bokss tomēr ir paaugstinātas slodzes un traumatisma sports. Pirms izvēlaties tieši boksu par fiziskās aktivitātes veidu, ņemiet vērā, ka vispirms būtu jānovērtē savs veselības stāvoklis. Parasti cilvēks var izdarīt to patstāvīgi, ņemot vērā tālāk minētos ar veselību saistītos ierobežojumus. Ja ir šaubas, jākonsultējas ar ārstu.

Tātad boksa treniņi nav ieteicami cilvēkiem ar sirds un asinsvadu saslimšanām (tostarp pazeminātu vai paaugstinātu asinsspiedienu), problēmām ar elpceļiem, uroģenitālās un endokrīnās sistēmas saslimšanām, gremošanas, kā arī kustību un balsta traucējumiem. Ierobežojumus uzliek arī nopietnas problēmas ar locītavām. Kas attiecas uz emocionālo stāvokli, šajā cīņas mākslā, īpaši sparingos, būtiska loma ir psiholoģiskajai sagatavotībai jeb pašpārliecībai. Ja ciešat no nervu sistēmas traucējumiem, vēlams konsultēties ar ārstu.

Ja augstākminētās veselības problēmas uz Jums neattiecas, nekādu ierobežojumu uzsākt boksa treniņus nav! Turklāt nav nozīmes arī Jūsu vecumam.

Ko iekļauj klasiskā treniņa programma?

Boksa māksla sastāv no vairākiem sarežģītības līmeņiem, tādēļ iesācēji un profesionāļi trenējas pēc dažādām programmām. Ja sperat pirmos soļus šajā jomā, Jūsu programma, visticamāk, sastāvēs no iesildīšanās, vingrinājumiem roku izturībai, reakcijas ātruma attīstīšanai, sitienu tehnikas pilnveidošanai, kā arī vairākiem spēka vingrinājumiem.

Kā jau redzams, nodarbība būs kompleksa - vērsta ne tikai uz specializētiem boksa vingrinājumiem, bet arī kardiotreniņiem un spēka vingrinājumiem vispārējai fiziskās formas uzlabošanai, t.i., izturības celšanai un muskuļu audzēšanai. Tādēļ ar tādu standarta boksa inventāru kā maiss un cimdi parasti neiztikt.

Kāds inventārs nepieciešams?

Pamatinventārs sitienu tehnikas pilnveidošanai, protams, ir boksa cimdi, maiss un/vai bumbieris. No iesācējiem bieži izskan jautājums, ko tieši ņemt – maisu vai bumbieri? Maisi parasti ir lielāki un smagāki, mēdz būt dažādas formas. To priekšrocība ir universālums – var atstrādāt sitienus gan ar rokām, gan ar kājām. Tiesa, sitieni ar kājām jau attiecas uz taizemiešu boksu un kikboksingu. Bumbiera funkcionalitāte ir šaurāka – tikai roku sitieniem, kā arī specifiskāka – strauju sitienu sērijai. Varēsiet pilnveidot sitiena spēku, precizitāti, ātrumu, tehniku. Ja jāizvēlas viens no šiem rīkiem, dodiet priekšroku universālajam maisam. Taču ideāli, ja Jūsu rīcībā būs abi - gan maiss, gan bumbieris.

Kas attiecas uz cimdiem, - jo lielāks sportista svars, jo lielākiem jābūt cimdiem. Parasti ražotāji preces aprakstā norāda informāciju par cimdu atbilstību konkrētai svara kategorijai.
Vēl viens efektīvs rīks treniņiem ir boksa ķepas un vairogi. Ja varat iesaistīt nodarbībās otru personu, ar ķepām var panākt reālistisku, bet daudz drošāku sparinga imitāciju. Tas būs labs pamats iesācējiem, kas pietuvinās īstai divcīņai!

Noderīgs papildinventārs:

· Kardiotreniņam – lecamaukla, skrejceliņš. Šo rīkus parasti izmanto iesildīšanās vingrinājumiem. Ja nav iespējas pirms nodarbības doties skrējienā brīvā dabā, noderēs skrejceliņš. Lētāka alternatīva ir lecamaukla – maksās vien dažus eiro, bet efektivitātes ziņā nebūt nav sliktāka.

· Spēka vingrinājumiem. Kā jau minēts, lai celtu organisma izturību, pēc pamatkustību veikšanas vajadzēs pievērsties spēka vingrinājumiem. Var pildīt vingrinājumus ar savu svaru – piemēram, atspiedienus, “presīti”, pievilkšanos pie stieņa. Taču rezultāts būs ātrāk un efektīvāks, ja iesaistīsiet sporta inventāru. Ņemiet talkā hanteles, svaru stieni, svaru bumbu u.tml. rīkus papildus slodzei! Efektīvas būs arī fitnesa gumijas un, protams, trenažieri dažādām muskuļa grupām.

Kā pasargāt sevi no traumām?

Pilnībā izvairīties no traumām tik spraigā sporta veidā diez vai izdosies, īpaši, ja vēlaties iesaistīties divcīņā. Tomēr ir specializēts inventārs, kas ievērojami mazinās traumu risku.

· Boksa saites roku aizsardzībai. Tin zem cimdiem ap plaukstu, lai netraumētu locītavas un rokas ādu.
· Zobu sargi jeb kapas. Ārkārtīgi svarīgs atribūts, kas pasargās zobus un žokli sparinga laikā. Pretējā gadījumā cīņa var beigties ar žokļa lūzumu, iekošanu mēlē vai zobu iztrūkumu.
· Ķivere, bandāža ģenitāliju aizsardzībai un aizsargi citām ķermeņa daļām.
· Boksa zābaki. Tie ir specializētie apavi ar neslīdošu zoli, kuri piedos ķermenim veiklību un paātrinās kustības.

Ja esat pašu pamatu apgūšanas procesā un līdz sparingam Jums vēl jātrenējas, no minētās drošības inventāra pagaidām pietiks ar saitēm roku aizsardzībai. Kad pamatlietas būs apgūtas, un gribēsiet virzīties pakāpienu tālāk boksa mākslas apgūšanā, būs jāpiedomā arī par aizsardzības rīkiem divcīņai. Jāsaka, ka šajā treniņu etapā bez kvalificēta trenera neiztikt! Daudzas tehniskas kļūdas ir redzamas tikai no malas. Treneris piekoriģēs sitienu tehniku, stāju, iemācīs strādāt ar smaguma centru un aizstāvēties. Ne mazsvarīga būs arī psiholoģiskā motivēšana trenēties un veidot savu cīņas stilu. Un pirmie gūtie panākumi motivēs vēl vairāk!