Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Par Latvijas izlases panākumiem daudziem līdzjutējiem dubulti prieki

Rolands Eliņš

Par Latvijas izlases panākumiem daudziem līdzjutējiem dubulti prieki
Dairis Bertāns un Artūrs Kurucs 2023. gada 1. septembrī. Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase sasniegusi Pasaules kausa ceturtdaļfinālu, pārspējot pat drosmīgākās cerības un ļoti tālu pārspējot bukmeikeru prognozes. Kā portālam Sportacentrs.com norādīja vairāku Latvijas totalizatoru pārstāvji, vietējā tirgū tāpat gandrīz visas likmes tika veiktas uz Latvijas uzvarām, attiecīgi pēc spēlēm daļa līdzjutēju varēja priecāties ne tikai par gūto panākumu, bet arī finansiālo veiksmi.

Latvijas basketbola izlase laika posmā no 2022. gada 27. jūnija līdz 2023. gada 22. augustam nepiedzīvoja nevienu zaudējumu un guva 14 uzvaras. Tas principā ir svarīgs priekšnosacījums, lai komandas izredzes finālturnīrā tiktu vērtētas augstu, taču, izvērtējot bukmeikeru piedāvājumu augusta vidū, jāsecina, ka šoreiz par Latvijas izlasi to nevarēja teikt. To, protams, iespaidoja arī Kristapa Porziņģa palikšana ārpus sastāva - Latvijas basketbola lielākās zvaigznes nespēlēšana uzreiz lika ārzemju bukmeikeriem pabīdīt Lukas Banki vadīto izlasi vēl vairāk uz leju savās prognozēs.

"Šeit nav runa par to, ka Latvijas bukmeikeri neticēja basketbola izlases sekmēm," mūsu portālam paskaidroja viena totalizatora vadītājs. "Mēs varam nedaudz pieskaņot koeficientus, ja uzskatām to par vajadzīgu, taču, ja viss pasaules tirgus par favorīti uzskata, piemēram, Franciju vai Spāniju, tad mēs nevaram par favorīti šajā spēlē izlikt Latviju, pat ja pašiem tā liekas."

Pirms turnīra situācija tika vērtēta kā vienkārša - Latvija bija milzīga favorīte pret Libānu, kamēr pret Franciju un Kanādu bija izteiktas pastarītes statusā, skatoties bukmeikeru koeficientus. Iespēja, ka izdosies tikt otrajā kārtā, pirms turnīra tika vērtēta ar apmēram 15% iespējamību, kamēr tikšana ceturtdaļfinālā - ar 7-8% iespējamību. Tagad tas ir piepildījies, turklāt tagad arī medaļu scenāriji vairs nav nekas nereāls.

"Pilnīgi normāla situācija, ka lielajos turnīros veikto likmju ziņā valda patriotisms, un arī šoreiz Pasaules kausā pārliecinoši lielākā daļa likmju tika veiktas uz Latvijas izlases panākumiem," teica kāda cita totalizatora pārstāvis. "Priecājamies par izlases gūtajām uzvarām, taču saprotams, ka mums tas nozīmē mīnusus, it sevišķi tad, ja vietējā favorīte ir izlikta kā izteikts otrais numurs, taču tāpat uzvar un uzvar."

Mīnusi totalizatoriem savukārt nozīmē plusus līdzjutējiem, un Latvijas izlase daudziem sarūpēja dubultus priekus - gan par uzvaru spēlē, gan par piepildītu likmi. Un koeficienti par šādiem notikumiem nebūt nebija mazi, proti, Latvijas uzvara pār Franciju bija novērtēta ar koeficientu 6.00-7.00 robežās, Latvijas panākums pret Spāniju bija ar koeficientu 5.50-6.50 robežās, kamēr pret Brazīliju jau abas izlases bija līdzīgākās pozīcijās (Latvijas koeficients sākumā ap 2.20, spēles rītā nokrītoties līdz 1.90).

Ja kāds būtu apņēmies uz katru Latvijas PK spēli veikt, piemēram, 10 eiro likmi, tad šobrīd viņa rēķinā no sākotnējiem 50 eiro būtu apmēram trīskārša peļņa (10.50 pēc Libānas spēles, 60-70 pēc Francijas spēles, mīnus 10 pret Kanādu, 55-60 pēc Spānijas spēles un 20 pēc Brazīlijas spēles).

Un šādas situācijas Latvijas totalizatoru tirgū ir lielā vairākumā. "Latviešu klienti ļoti labprāt liek uz Latvijas uzvarām, pat tad, ja šī uzvara ir mazticama. Esmu drošs, ka, ja tiktu aprēķināta latviešu klientu iecienītākā likme, tā būtu tieši šāda - uz Latvijas izlases vai komandas uzvaru," norādīja kāda totalizatora bukmeikers. "Šobrīd Pasaules kausā Latvijas izlase nebūs favorīte nevienā no nākamajām spēlēm, līdz ar to fakts ir tāds, ka katra Latvijas uzvara Latvijas totalizatoru industrijai nodarīs nākamos zaudējumus," viņš pasmaidīja.

Tas gan nenozīmē, ka Latvijas bukmeikeri tagad ar sakostiem zobiem tur īkšķus par Vāciju ceturtdaļfinālā (uz Latvijas izlases uzvaru koeficients svārstās no 3.50 līdz 4.50), pārsvarā novērojama attieksme "tāds ir šis bizness, ar to jāsamierinās un jāizbauda sportiskā puse".

No sportiskās puses skatoties, turnīrā palikušas vairs tikai astoņas komandas, un pēc Lietuvas zaudējuma ceturtdaļfinālā pret Serbiju uz zeltu teorētiski vairs pretendē tikai septiņas. No šīm septiņām izlasēm (ASV, Itālija, Serbija, Slovēnija, Kanāda, Vācija, Latvija) Latvija izlikta viszemāk, kamēr pārliecinošs galvenās favorītes statuss joprojām ir ASV, kamēr Vācija pārsvarā figurē šī saraksta vidū. Šajā sakarā grūti nepieminēt scenāriju, ka ASV un Latvija, ja abas uzvar, var satikties pusfinālā savā starpā, un tur interesantu koeficientu netrūktu pavisam noteikti.

PK ceturtdaļfināli

DatumsLaiksKomandasRez.
05.09.15:40Itālija - ASV
06.0911:45Vācija - Latvija
06.09.15:30Slovēnija - Kanāda
05.09.11:45Lietuva - Serbija68:87

Noderīgas saites:

PK 2023 jaunumi
PK 2023 kalendārs un rezultāti
PK 2023 turnīra tabulas
PK 2023 prognožu spēle
Skaties spēles klātienē "OlyBet" sporta bāros

  -1 [+] [-]

, 2023-09-05 16:29, pirms 9 mēnešiem
"Priecājamies par izlases gūtajām uzvarām, taču saprotams, ka mums tas nozīmē mīnusus"
tiešām? vai tad vietējie bukmeikeri nenosedz risku lielajās biržās un nepelna uz likmju starpību?

     [+] [-]

, 2023-09-05 17:18, pirms 9 mēnešiem
RĪT NOVĒLU IET KĀ KOMANDAI UN DARĪT LAUKUMĀ TO KAS TIKA DARĪTS LĪDZ ŠIM....LIELAS UZVARAS NĀK JA TIEK IZMANTOTAS LIELAS IESPĒJAS. LATVIJAS KOMANDA - IZMANTOJAT ŠO LIELO IESPĒJU UN RĪT - DIENA IEIES LV VĒSTURĒ !

     [+] [-]

, 2023-09-05 18:17, pirms 9 mēnešiem
Rinn rakstīja: "Priecājamies par izlases gūtajām uzvarām, taču saprotams, ka mums tas nozīmē mīnusus"
tiešām? vai tad vietējie bukmeikeri nenosedz risku lielajās biržās un nepelna uz likmju starpību?
šitie k-kādi amatieri-diletanti. Izštukojuši, ka varbūtība vinnēt LV ir lielāka nekā citur pasaulē bukiji uzlikuši, bet koefus paši noteikt nejēdz