Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Motejūns: "Kad iepriekšējoreiz uzvarējām ASV, man bija 14 gadu – zinu, kas tagad darās Lietuvā"

Agris Suveizda

Motejūns: "Kad iepriekšējoreiz uzvarējām ASV, man bija 14 gadu – zinu, kas tagad darās Lietuvā"
Donāts Motejūns pret Vokeru Kesleru. Foto: FIBA

Latvijas vīriešu basketbola izlase Pasaules kausa finālturnīrā šokēja olimpisko vicečempioni Franciju un pasaules čempioni Spāniju, bet lielu sensāciju sarūpēja arī Lietuva, kas pārspēja galvenos favorītus amerikāņus (110:104) un apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu.

Lietuva amerikāņus uzvarēja jau trešo reizi vēsturē, abas iepriekšējās uzvaras tika gūtas Grieķijā. 1998. gada pasaules čempionātā, kad ASV spēlēja bez NBA pārstāvjiem, lietuvieši grupā uzvarēja ar 84:82, bet Atēnu olimpisko spēļu grupā 2004. gadā bija pārāki ar 94:90. Abos turnīros augstāk gan tik un tā finišēja ASV, kas turklāt revanšējās olimpiskajā bronzas cīņā (104:96).

"Kad uzvarējām 2004. gadā, tolaik biju 14 gadus vecs puika – atceros, ka skatījos spēli, un lieliski zinu, kas tagad darās Lietuvā," sarunā ar EuroHoops teica "Monaco" garais spēlētājs Donāts Motejūns, kuram drīzumā apritēs 33 gadu. "Jau kopš pirmās dienas saku, ka esam šeit, lai dotu prieku mūsu tautai, mūsu basketbolam. Tas ir neticami. Pirms turnīra visi runāja, ka būs labi, ja tiksim sešpadsmitniekā, taču mūsu komanda ir ļoti piezemēta. Mēs saprotam, kas mēs esam un cik smagi mums jāstrādā, lai uzvarētu. Taču mēs arī vēl neko neesam uzvarējuši – šis bija tikai grupu turnīrs, īstās spēles tikai sāksies."


Lietuva spēli sāka ar deviņiem trāpītiem tālmetieniem un 21 punkta pārsvaru otrā ceturkšņa ievadā (33:21), sāncenšus līdz pat mača beigām vairs nepielaižot tuvāk par četriem punktiem. "Pirmā ceturtdaļa bija kā sitiens tieši pa muti," ātru nokdaunu izcēla ASV galvenais treneris Stīvs Kers. "Nedomāju, ka bijām negatavi spēlei, taču Lietuva izgāja laukumā, trāpīja visus metienus un aizvadīja perfektu pirmo ceturtdaļu. Man patīk, kā mēs reaģējām un ka cīnījāmies kā traki, taču ar to bija par maz. Man riebjas zaudēt, šonakt droši vien daudz negulēšu, taču progresa vārdā mums vajadzēja šādu mācību. Mums būs daudz pētāmu uzskates materiālu."

"Lietuva ir lieliska basketbola komanda. Tā kustās, tā met, tā ir ļoti labi trenēta komanda. Mums veicas, ka šis zaudējums nekādi neietekmē mūsu cīņu par mērķi, kas ir Pasaules kausa zelts. Taču tā būs lieliska pieredze, jo tas ir FIBA basketbols. Šeit ir virkne lielisku komandu ar pēctecību un izpratni par to, ko tās dara. Lietuva bija spīdoša un bija pelnījusi uzvarēt," treneris preses konferencē turpināja.

Amerikāņiem ar 35 punktiem izcēlās Entonijs Edvardss, bet lietuviešiem deviņi spēlētāji guva vismaz deviņus punktus un rezultatīvākajam – Vaidam Kariņauskam – bija tikai 15. Lietuva rīt ceturtdaļfinālā tiksies ar Serbiju, bet ASV – ar Itāliju.

  +2 [+] [-]

, 2023-09-04 14:05, pirms 8 mēnešiem
Lietuva katrā turnīrā ir medaļu pretendentu, visas pasaules komandas raustās, ja tai ielozē pretī Zaļo zemi. Maza nācija, bet spēlē kā lielvalsts!

  -1 [+] [-]

, 2023-09-04 16:18, pirms 8 mēnešiem
Neviens neraustās,beidz murgot.Neviens nevēlas grupā Spāniju un Serbiju,bet ne jau Lietuvu.Parasta komanda kas spēlē ar raksturu un viss,līdz Spānijas stabilitātei un medaļām tai vēl tālu.Grupu turnīrs ir tikai grupu turnīrs,viss sāksies play-offos.

  +1 [+] [-]

, 2023-09-04 16:35, pirms 8 mēnešiem
Lietuvai ir 9 medaļas kopā OS, EČ, PČ.

  +1 [+] [-]

, 2023-09-04 17:33, pirms 8 mēnešiem
Spānija vispār jau ir ārā, izguli dzērumu

     [+] [-]

, 2023-09-05 00:43, pirms 8 mēnešiem
Tas nekas ka ārā ir Spānija un Latvija iekšā šoreiz,tas nepadara Spāniju par neesošo komanda,tāpēc paskatirs nedsudz plašāk par vienu gadu,paskaties pēdējo 20 gadu griezumā,kur Spāņiem ir dominance.