Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1457, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai mūsu līdzjutējiem trūkst pacietības?

Viedoklis: Vai mūsu līdzjutējiem trūkst pacietības?
Dāvis Bertāns
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas izlase ir aizvadījusi pirmo grupu turnīru kārtu, kur ir izcīnītas divas uzvaras, kā arī piedzīvots viens zaudējums pret Argentīnu. Manuprāt, samērā veiksmīgi iesākts čempionāts ar labām iespējām tikt astotniekā, kā arī pēc tam pie labas spēles un veiksmes pacīnīties par medaļām. Tomēr no vairāku apkārtējo cilvēku puses, kā jau latviešiem tas ir raksturīgi, ir dzirdamas diezgan negatīvas atsauksmes par izlases sniegumu, gan tās līderiem.

Lai arī lielākā daļa Latvijas basketbola fani ar šo izlasi pirms čempionāta saistīja lielas cerības, tomēr Pasaules čempionāts tomēr nav Eiropas mēroga turnīrs un ir daudz spēcīgāks. Līdz ar to basketbola ekspertu un pašas komandas prognozes bija piesardzīgas, pietam izlozē arī visas apakšgrupas komandas ielozētas no citiem kontinentiem, kas neļāva objektīvi novērtēt spēku samēru. Tomēr skaidrs, ka Austrālija un Argentīna vienmēr uzskatāmi par ļoti spēcīgiem pretiniekiem, un uzvara pār kādu no šīm valstīm ir liels panākums.

Turnīrs Latvijas U-19 izlasei iesākās ar grūtu uzvaru pret ļoti sīkstu pretinieku. Lai arī ne pārāk viegli nāca uzvara pret Taivānu, jo šie ne pārāk meistarīgie, bet ļoti ātrie, ar asu aizsardzību un ar milzīgu pašatdevi spēlējošie aziāti tika pieveikti ar 85:67. Nākamā spēle jau pret ievērojami spēcīgāku pretinieku, kuri pirmajā spēlē bija pieveikusi Argentīnu ar lielu rezultātu starpību 73:49. Tomēr, pārvarējuši, turnīra sākuma mandrāžu, mūsu puiši nospēlēja lieliski, dodot Austrālijas izlasei labu vielu pārdomām. Protams, uzreiz eiforijā sāka dzīvot daudzi mūsu līdzjutēji, kam likās, ka, ja jau vieni no čempionāta favorītiem – Austrālija pieveikta, tad jūra mums līdz ceļiem, un uzvara pret Argentīnu ir pašsaprotama lieta.

Tomēr sports paliek sports, un tur ne vienmēr kopsakarības var prognozēt ar matemātiskiem aprēķiniem. Vienu dienu veiksme stāv klāt, viss izdodas, citu dienu tiek pazaudēts spēles pavediens, vai nav izdevies atrast īsto noskaņojumu uz spēli, kamēr pretiniek izmisīgi visiem spēkiem cīnās par izdzīvošanu un grib pierādīt, ka iepriekšējie zaudējumi ir neveiksmes. Līdzīgi notika arī ar Latvijas izlasi, kurai pretī stājās Argentīnas komanda.
Šo rindu autors visas čempionāta dienas pavadīja Valmierā, kur nācās uzklausīt, kā citu žurnālistu komentārus, basketbola ekspertu viedokļus, tā arī pabūt tribīnēs, pagrozīties pārpildītajos līdzjutēju gaiteņos, kā arī palasīt Sportacentra komentārus. Biju diezgan sašutis par dzirdētajiem komentāriem starp līdzjutējiem, kā arī komentāriem internetā pēc zaudējuma Argentīnai. Lai gan šis fakts mani nepārsteidz, tomēr vēlējos izklāstīt savu skatījumu uz šo situāciju. Nācās daudz dzirdēt sliktas piezīmes izlasei, bet galvenokārt, ka tās līderis Dāvis Bertāns dzīvojas mākoņos, jo, redz, ir draftēts NBA. Ja dienu atpakaļ mēs visi priecājāmies, ka varam uzvarēt vienus no čempionāta potenciālajiem medaļniekiem un mūsu potenciālais NBA spēlētājs ir fantastisks, tad pēc vakardienas jau esam pilnīgi pretējā grāvī... Visvairāk man bija žēl Dāvja Bertāna mammas, brāļa Daira un pārējo tuvinieku, kuri tribīnēs ar visu sirdi atbalstīja visu izlasi un Dāvi, bet no apkārtējiem bija jādzird dzēlīgās piezīmes, ka Dāvis ir sadomājies, spēlē uz sevi, met nevajadzīgus metienus un grauj visu komandu.

Šo rindu autors pilnībā piekrīt, ka gan galvenajam trenerim Ziedonim Jansonam un komandas biedram Kasparam Vecvagaram, kuri saka, ka Dāvis divas tādas blāvas spēles nenospēlēs un čempionāta turpinājumā spēs visus priecēt ar lielisku sniegumu. Gribu atgādināt, ka tieši Dāvis ir viens no iemesliem, kāpēc pie mums vispār notiek šis Pasaules čempionāts, kā arī šīs dienas Vidzemes Olimpiskā centra tribīnes bija pilnas. Protams, ka no spēlētāja, kas ir Eirolīgas komandas sastāvā un tik tikko kā draftēts NBA, mūsu latviešu prasīgais līdzjutējs gaida perfektu sniegumu ikvienā spēlē. Bet der atcerēties, ka pa šo gadu Dāvis no LBL2 līmeņa komandas ir nonācis līdz NBA klubu uzmanībai. Un ne jau tikai NBA klubi ir viņu izpētījuši un noskautojuši. To ļoti rūpīgi un smalki ir izdarījuši arī Taivānas, Austrālijas, Argentīnas un pārējās izlases, pret ko nāksies spēlēt čempionāta turpinājumā. Domāju, tikai neaptēsta pretinieku komanda vislielāko uzmanību neveltītu Bertāna neitralizēšanai aizsardzībā. Līdz ar to arī nav jābrīnās, ka viņa sedzēji mainās biežāk, kā citiem Latvijas izlases spēlētāji. Un ļoti bieži šie pretspēlētāji speciāli Dāvi provocē, spēlē ļoti asi, citreiz pat rupji, lai izsistu viņu no spēles ritma. Ne velti Jansons pēc spēles pret Austrāliju pateicās pretiniekiem par korekto spēli no viņu puses.

Nepiekrītu tiem, kas saka, ka Dāvis lidinās mākoņos un domā par NBA. Es teiktu, ka viņam pašam visvairāk no visiem Latvijā gribas nospēlēt savu labāko spēli tieši komandas interesēs, lai Latvijas izlase šo čempionātu aizvadītu pēc iespējas veiksmīgāk un tiktu iepriecināti visi basketbola līdzjutēji. Jā, nebija veiksmīgākā spēle viņam pret Taivānu, toties pret Austrāliju tieši viņa četri trīspunktnieki bija tie, kas panāca spēles izšķirošo atrāvienu, ko arī atzina ķenguru zemes treneris. Pietam, Dāvis realizēja sešus no deviņiem tālmetieniem, kas ir 67%, bet viens no neprecīzajiem metieniem bija ceturtdaļas pēdējās sekundēs tuvu no laukuma centra. Arī pēdējā pārbaudes spēlē pret Krieviju Dāvis iemeta 30 punktus ( pārējie komandas biedri spēja savākt ne vairāk par 10 punktiem), kur iemeta daudz tālmetienus, realizējot tos ar vairāk kā 50% precizitāti. Pēdējā spēle pret Argentīnu Dāvim neizdevās, un no tālmetienu līnijas viņam bija 11/0. Bet kuram tad vakar vispār no Latvijas komandas krita? Kurš tad vēl grūtā brīdī uzņemsies līdera lomu, ja ne komandas līderis, uzbrūkot no pozīcijām, kas ir viņa stiprākais ierocis, dēļ kā arī NBA viņš tika pamanīts?

Ar šo visu vēlējos pateikt, ka mums jābūt pacietīgiem un pie pirmās neveiksmes nevajag savējos nosodīt un tiesāt. Neskatoties uz to, ka tika piedzīvots zaudējums, komanda otrajā puslaikā cīnījās fantastiski, ko novērtēja arī ovācijas Vidzemes Olimpiskajā centrā. Ar šādu cīņas sparu un mazliet vairāk veiksmes, kā spēlē pret Argentīnu, šī izlase var ļoti tālu aizspēlēties čempionāta noslēgumā. Jo labāk piedzīvot zaudējumu turnīra sākumā un priekšsacīkstēs, nevis čempionāta svarīgākajās spēlēs, kur izšķiras medaļu liktenis un vietu sadalījums turnīra kopvērtējumā.

Slēpts komentārs: TrollisNoPagasta

  +5 [+] [-]

, 2011-07-03 16:21, pirms 13 gadiem
atbildeshu isi un bez garumzimem - ja

     [+] [-]

, 2011-07-03 16:29, pirms 13 gadiem
TrollisNoPagasta rakstīja: Līdzjutējiem trūkst uzvaru !!!
truukst uzvaru?? bilane ir 2-1 uzvaram vairak kaa zaudejam, ja taa turpinasim tad 1/4 ir garanteets

 +11 [+] [-]

, 2011-07-03 16:29, pirms 13 gadiem
heiters rakstīja: Brīnos kā vispār vēl tādiem ļabakiem ir kaut kādi līdzjutēji... es jau sen fanoju visur par Krieviju, Vāciju vai ASV. ROSSIJA, ROSSIJA!
Taapeec jau tu esi nepieskaitaams

  +5 [+] [-]

, 2011-07-03 16:30, pirms 13 gadiem
heiters rakstīja: Brīnos kā vispār vēl tādiem ļabakiem ir kaut kādi līdzjutēji... es jau sen fanoju visur par Krieviju, Vāciju vai ASV. ROSSIJA, ROSSIJA!
nu tad tinies arī uz Krieviju, Vāciju vai ASV, kam tu te esi vajadzīgs...

Ticu ka puiši savāksies un vēl sados daudziem pa biksēm Sarauj, Latvija!
Slēpts komentārs: heh

  +7 [+] [-]

, 2011-07-03 16:33, pirms 13 gadiem
Nevis pacietibas trukst bet saprata. Lielaka dala sho negativo komentetju nenoverte. Vai nu Tevi cels debesis vai noliks kaa pedejo. Normalo sportistu mums neesot , tikai stari vai luzeri.

  +5 [+] [-]

, 2011-07-03 16:37, pirms 13 gadiem
heh rakstīja: nu skatoties kā mūsējie puļī zilos metienus visu pirmo puslaiku man radās iespaids viņi taktiski uzbrukumā vispār neko nemāk, bet redzot ka VISU spēli aizsardzībā VISU LAIKU!!!!!!!!! tika atstāts viens pretinieks brīvs uz 3pt līnijas, pie tam tik brīvs ka tuvakais mūsējais bija ap metriem 3-4 jau kad bumba bija pretiniekam...nu tur vajag pacensties tā spēlēt, un ja negrib mest sodiņus iekšā tad par uzvaru nav nemaz jēgas domāt, redz kā meta argentīna, bumba viena, zāle viena, tikai nez kāpēc mūsejiem tas viss traucē mest sodus bet maradonistiem nē...ja zaudēts būtu cīņā tad nekas, bet ar tādu murgainu un taktiski nekādu spēli gandrīz uzvarēt...bēdīgi ka treneris nesaprot, ja viens mērkaķis nevar pats izdomāt ko darīt tad tieši treneris ir tas kas tos mērkaķus savāc un liek laukumā, vispār bertāns jālaiž spēlēt katru otro spēli.
Par cinu jau nu gan varji neparmest. Dzeki cinijas ka lauvas.

  +5 [+] [-]

, 2011-07-03 16:37, pirms 13 gadiem
Boston United rakstīja: Nevis pacietibas trukst bet saprata.
Tieshi taa, jo liela dalja negatiivo komentu rakstiitaaji ir veel nenobriedushi tiinji kuri veel tikai redz divas kraasas baltu un melnu - stars vai luuzers...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-07-03 17:13, pirms 13 gadiem
Akmentiņa kungs . Nav ko ņemt galvā Dāvja nolicējus un nav ko raudāt. Tas,ka Dāvis ņem spēli uz sevi,ir normāli un stabilitāte viņam nāks ar laiku.Nākošā spēlē,aiznākošā spēlē viņš atkal būs līderis un tie aliņdzērājlīdzjutēji runās pilnīgi ko citu.Un tas arī būs normāli,jo fani visā pasaulē ir vienādi.Vēlreiz saku-neesi tik jūtīgs pret vispār pieņemtām lietām.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-07-03 17:31, pirms 13 gadiem
trūkst daudz kas vairāk...
pilnībā piekrītu autoram, bija stulbi vakar lasīt tik negatīvus komentārus pēc pirmās zaudētās spēles.. laikam visiem "ekspertiem" liekas, ka uzvaras sekos viena pēc otras un savādak nemaz nevar būt.

  -4 [+] [-]

, 2011-07-03 17:35, pirms 13 gadiem
Robis rakstīja: truukst uzvaru?? bilane ir 2-1 uzvaram vairak kaa zaudejam, ja taa turpinasim tad 1/4 ir garanteets
ar tādu bilanci var priecāties tikai pokemoni

  +1 [+] [-]

, 2011-07-03 17:43, pirms 13 gadiem
mūsu līdzjutējiem trūkst prāta

  -1 [+] [-]

, 2011-07-03 17:50, pirms 13 gadiem
sandis444 rakstīja: Autora kungs.. ja Dāvis dienās grib būt liels sportists tad kritika vinjam būs jāpanes VISSU savu karjeru.. tas ir apmeram vel 20 gadus.. tāda ir sportista dzīve.. tādu ceļu viņš ir izvēlējies..


kā Tev autor pašam šķiet.. Dāvi vakar lidzjuteji velti nopēla? Vai tiešām šī vakardienas kritika bija nepelnīta? Vai tiešām bija tik ļooti jaaaizraujas ar metienu? Protams vinjam ir jaamet pa grozu, bet vai tā bija jāforsē kaa viņš to vakar darija?


Vienigais speletajs kas bija vakar pelnijis uzslavas bija Dukulis..


pārējie līderi.. Timma cenšas, bet vakar vinjam kkas nesanāca, tāpat kā pret Austrāliju.. Vecvagars nemet sodus iekšā un daudz kļūdās, Bertāns vakar kapitāli forsēja metienus.. nebija nekādas komandas spēles.. un man šķiet ka šai zilasei spēks slēpjas zem vārda "KOMANDA"


vai tiešām šī kritika kas nāca vakar par šo spēlētaju galvām bija nepamatota?


es saprotu Tu esi vidzmenieks (arī es tāds esmu) un aizstāvi tikai Dāvi.. kapēc rakstā nepieminēji uN neaizstāvēji to pašu Timmu, Vecvagaru? Kapēc šī līdzjutība jāraksta tikai par vienu sportistu?


Atvaino autor, bet basketbols nav individuāls sporta veids.. jau gadiem šo sporta speli sauc par "komandas spēli"!


Cieni arī parējos čalus U-19 izlasē.. ja kādu aizstāvi tad aizstāvi vissu komandu neviss tikai vienu spēlētāju.. jo kritizēti vakar tikai vissi speletaji..



es kkā neatceros ka teiksim Armands Puče tā aizstāvētu Sandi Ozoliņu pēc slikti aizvadīta mača Dinamo sastāvā.. neatceros ka Armands būtu kādreiz tik zibenīgi cepis rakstu augšā un aizstāvējis OZO, žēlojis mammu, brāli un pārējos radus..


es uzskatu ka šādus viena cilveka aizstāvības rakstus Tu vari rakstīt savā mājas lapā, twiterī vai blogā..


Dāvim ir 18it gadi.. tā kā viņš vakar spēlēja ta spēlēt nedriikst.. tas pats attiecas uz parējo komandu.. forsēti metieni, nevajadzīgas kļūdas, individuāla spēle..



un vel Tu piemini rakstā pagātni.. Dāvja labos maču pret Australiju, parbaudes maču pret Krieviju.. nedzīvo pagātnē.. nevienam neintresē tas ko Tu izdariji vakar.. visiem intresē tas ko Tu vari izdarīt šodiena..



profesionālais sports ir nežēlīgs.. līdzjutēju attieksme pret sportistu ir nežēlīga.. vajadzētu to saprast..
Viņš necentās? viņš cenās ar viesime 110% Negāja Citiem ar negāja kam tad mest ja nevienam neiet VARBŪT UZREIZ ATDOT PRETINIEKAM BUMBU?

     [+] [-]

, 2011-07-03 17:58, pirms 13 gadiem
dabols rakstīja: Viņš necentās? viņš cenās ar viesime 110% Negāja Citiem ar negāja kam tad mest ja nevienam neiet VARBŪT UZREIZ ATDOT PRETINIEKAM BUMBU?
Redz, ka Vecvagaram un Dukulim kaut kas arī sakrita... Tad varēja mēģināt tiem dot, vai arī pats mēģināt kaut ko savādāk darīt...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-07-03 19:16, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: turpini lasīt un atcerēties manus komentārus, tas priecē,ka atceras, pat tik sekundārus komentārus!
turpināšu strādāt, lai atcerētos arī pārējos manus rakstījumus!
Tas ir labi, ka tu esi strādīgs! varētu Tevi pasaukt ciemos...man patīk strādīgi trompetisti!

  -1 [+] [-]

, 2011-07-03 19:18, pirms 13 gadiem
Nepiekrītu autoram.
Nepatīk tie komentētāji, kas pēc katra zaudējuma noliek komandu vai individuālus spēlētājus ar lamuvārdiem vai pazemojošiem izteicieniem.
Bet, ja spēlētājs vai komanda spēlē slikti, tad nav pamata dzīvot eiforijā un rakstīt - tjipa malači, viss ir ideāli, gan viss būs labi, sapratīsim. Diemžēl dēļ pasākumiem otro spēli varēju redzēt tikai teksta tiešraidē un trešo neredzēju vispār. Bet vismaz pirmajā Bertāns spēlēja pārāk individuāli, meta, kaut gan nekas nesanāca, un vairākās vietās nepamatoti sarežģija metienus. OK, pirmajā spēlē tas trakais āķis sanāca, bet no 10 metieniem tādi iekritīs tikai viens vai divi. Spriežot pēc aprakstiem, trešajā spēlē bija līdzīgi. Var neveikties, ko var saprast, bet vajag spēlēt komandas interesēs, nevis, lai kaut ko pierāditu kādam. Nu neesmu es par viņu šobrīd sajūsmā. Un, ja tā uzskatu, tā arī iekomentēju, nevis rakstu kaut kādus lišķīgus slavinājuma rakstus.

  +1 [+] [-]

, 2011-07-03 19:26, pirms 13 gadiem
Piedod, autor, tāda žēlošanās nav vajadzīga nevienam, bet vismazāk jau pašam Dāvim.
Tas, ka jebkurš pretinieks veltīs maksimālu uzmanību mūsu līderu neitralizēšanai, taču ir tikai loģiski. Un ja kāds spēlētājs tiek īpaši cieši segts, tas visbiežāk nozīmē, ka šajā laikā brīvākas rokas kļūst kādam citam. Un pats galvenais - 3punktu metiens ne tuvu nav vienīgais un es pat teiktu nebūt ne galvenais Dāvja ierocis. Viņš prot piespēlēt partneriem, iet caurgājienos un ļoti labi uzbrūk no groza apakšas. Bet vakardienas spēlē šīs lietas mēs varējām vērot ļoti reti, pārsvarā notika drudžaina nesagatavotu 3punktu metienu lādēšana pie pirmās izdevības.
Mans novēlējums Dāvim un visai komandai kopumā - mazāk aizrauties ar individuālām darbībām, bet vairāk spēlēt kā komandai. Es ticu - jūs to varat! Veiksmi nākamajās spēles!

     [+] [-]

, 2011-07-03 19:35, pirms 13 gadiem
Lideris komanda ir tas kas ar savu speli pierada un velk komandu,speletajs kurs vienadi stabili spele pret jebkuru komandu un taisa rezultatu.Ka var saukt speletaju par lideri kurs gaz komandu!?Lideri komandas Latvijas izlases bija:Kambala,Miglinieks R.,Stelmahers,Kalve un saja izlase uzskatu-Timma un Vecvagars!VISS!
Kops kura laika komandu liderus nozime jeb pareizak butu teikt IECEL treneri,zurnalisti u.t.t.Ko tadu sevisku ir izdarijis Bertans saja izlase lai vinu uzskatitu par lideri?Tas ka izvelets drafta ar 42 numuru NBA?Tas vinam pat negarante spelesanu saja liga!Kungi lidera nosaukums jaizcina ar speli komandas laba nevis sevis ziimesanas laba!Ja esi VECIS ar pa*tiem pieradi to laukuma-mirsti ar bumbu roka bet lai tava komanda uzvar-un tad cilveki tocna pateiks-lidera cieniga spele!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-07-03 23:34, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: tak mutere gaidīs, ne jau tu, mani ciemos.
tava mutere jau bija...tagad ir tava kārta

  -1 [+] [-]

, 2011-07-04 12:33, pirms 13 gadiem
Pietiek dziedāt slavas dziesmas tam kas tās vēl nemaz nav nopelnijis.

     [+] [-]

, 2011-07-05 10:22, pirms 13 gadiem
Skatoties klātienē maču ar Argentīnu, man, kas šo izlasi redzēja pirmo reizi radās jautājums: ko mēs vispār darām pasaules čempionātā? Spēle sastāvēja no tā, ka gandrīz visi spēlētāji stāvēja uz 3-punktu līnijas un gaidīja, kad varēs uzmest nesagatavotu trīnīti. Pie tam kustējās tikai tas spēlētājs, kuram bija bumba un pārējie skatījās kas notiek, bez kustības. Plus vēl lauzās ārā tas, ka spēlējam ar kautkādu aizturi un nepārliecinātību (un tātad arī nespēju parādīt 100% no tā ko varam), un tādu tākā haosu, kas īpaši kontrastēja ar Argentīnas saturīgo un pārliecinošo spēli. 2.puslaiks jau bija normāla spēle un mūsējiem bija kautkāds saturs.