Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA sesto sezonu pēc kārtas pārspēts kopējais tālmetienu rekords

Rolands Eliņš

NBA sesto sezonu pēc kārtas pārspēts kopējais tālmetienu rekords
Maiks d`Antoni
Foto: AP/Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā nav iespējams nepamanīt pēdējos gados krasi pieaugušo uzsvaru uz tālmetieniem, un tas spilgti atspoguļojas arī statistikā - šosezon jau divas nedēļas pirms regulārās sezonas beigām ticis pārspēts realizēto tālmetienu rekords.

2009./10. gada sezonā NBA 30 komandas pirmoreiz pārsniedza 15 tūkstošu realizēto tālmetienu robežu, taču tas bija tikai viens no pirmajiem soļiem tālmetienu bumā, kas īpaši pieaudzis pēdējās sezonās, komandām cenšoties kopēt pēdējo trīs gadu finālistes „Warriors” stilu.

Uz šodienas fona 2010. gada tālmetienu rekords vairs neizskatās nopietni. Tālmetienu rekords NBA pieaudzis visās piecās iepriekšējās sezonās, un pagājušajā sezonā tas sasniedza 23 748 trāpītus tālmetienus. Šosezon šis rekords tika labots jau aizvadītajā naktī, un pašreizējās tendences liecina, ka šosezon varētu arī pirmoreiz tikt sasniegta 25 tūkstošu trāpīto tālmetienu atzīme, proti, par 66% vairāk nekā pirms astoņiem gadiem.

Pēdējās divās sezonās ”Warriors” savas līderpozīcijas tālmetienu skaita ziņā zaudējusi Maika D`Antoni izveidotajam „Rockets” uzbrukumam, kurā kā zivs ūdenī jūtas Džeimss Hārdens. Pirms diviem gadiem Stefens Karijs un Klejs Tompsons aizveda „Warriors” līdz tobrīd grūti iedomājam sasniegumam – komanda kļuva par pirmo, kas vienā sezonā trāpījusi vairāk par tūkstoš tālmetieniem. Šosezon „Rockets” jau iemetusi 1177 trejačus un sešas spēles pirms sezonas beigām tai pietrūkst tikai piecu precīzu tālmetienu, lai labotu pati savu NBA rekordu, kas uzstādīts iepriekšējā sezonā.

„Droši var teikt, ka d`Antoni komanda kļūs par pirmo, kas vidēji spēlē izmetīs 50 tālmetienus,” komentēja „Heat” treneris Eriks Spolstra. „Varam tagad pasmieties par šādu apgalvojumu. Bet tas notiks, un viņa komanda droši vien to paveiks pirmā. D`Antoni jau mainīja basketbolu Fīniksā, kad „Suns” vidēji spēlē izmeta 23.5 tālmetienus, kas tobrīd likās milzīgi daudz. Tagad Hjūstona izmet gandrīz divreiz vairāk.”

Spolstras pārspīlējums statistikā ir pavisam neliels – „Rockets” šosezon vidēji spēlē izmetusi gandrīz 43 tālmetienus, turklāt ar rezultātu grūti strīdēties, jo komanda ir pārliecinošā pirmajā vietā līgā.

Pārmaiņas NBA spēlē ļoti labi atspoguļo Kristapa Porziņģa piemērs, kurš par spīti tam, ka ir viens no garākajiem spēlētājiem līgā, par savu bīstamāko ieroci var uzskatīt praktiski nenosedzamu tālmetienu. Taču viņš šajā ziņā vairs nav vienīgais – NBA šosezon ir astoņi spēlētāji garāki par 2,10m, kas sezonu gatavojas pabeigt ar vismaz 100 trāpītiem tālmetieniem. Savukārt debitants Donovans Mičels ir 13 tālmetienu attālumā, lai labotu Deimiena Lilarda rūkiju rekordu (185 tālmetieni).

Spēja trāpīt tālmetienu NBA pamazām kļuvusi par vitālu nepieciešamību. Ja vēl pirms nieka četrām sezonām līgā bija 57 spēlētāji, kas sezonu pabeidza ar 100 trāpītiem tālmetieniem, šosezon viņu skaits būs praktiski dubultojies. Tikai 9% šosezon laukumā izgājušo NBA spēlētāju nav izpildījuši nevienu tālmetienu, un tikai 19% spēlētāju nav nevienu trāpījuši. Bez laba tālmetiena pasaules spēcīgākajā līgā šobrīd (un arī pārskatāmā nākotnē) ļoti grūti atrast sev vietu.

Izmantotie resursi:
NBA 3-point record set for sixth straight season

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-03-31 13:19, pirms 7 gadiem
Pat līdz sportistiem ir aizgājusi vienkārša matemātiska fakta nozīme. Šis fakts ir "3>2".

  +1 [+] [-]

, 2018-03-31 15:40, pirms 7 gadiem
M rakstīja: Pat līdz sportistiem ir aizgājusi vienkārša matemātiska fakta nozīme. Šis fakts ir "3>2".
tieši tā. Beidzot saprata,ka 60% no spēles 2punktos nav labāk kā 40% 3punktos

     [+] [-]

, 2018-03-31 22:06, pirms 7 gadiem
sapnis rakstīja: tieši tā. Beidzot saprata,ka 60% no spēles 2punktos nav labāk kā 40% 3punktos
Nav arī sliktāk, kur ieguvums? Ko viņi saprata?