Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Blats & Bagatskis: Eiropas versija Popovičam & Mesinam

Andrejs Siliņš

Blats & Bagatskis: Eiropas versija Popovičam & Mesinam
Ainars Bagatskis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

"Tiecoties pēc neiespējamā, cilvēks vienmēr spējis sasniegt iespējamo. Tie, kas uzmanīgi darījuši tikai to, ko uzskata par iespējamu, nekad nav spējuši spert soli uz priekšu," savulaik sacīja krievu revolucionārs Mihails Bakuņins. Lai gan no galvenā kļuvis par asistentu, Ainara Bagatska pievienošanos Deividam Blatam Stambulā jāvērtē tikai kā soli augšup Latvijas valstsvienības galvenā trenera karjerā, tiecoties pēc Eiropas treneriem šķietami neaizsniedzamā.

Par to, ka Bagatska laiks Ņižņijnovgorodā drīz beigsies, runāja aizvadītās sezonas laikā, un runas pastiprināja fakts, ka jau sezonas laikā latviešu treneris nomainīja aģentūras, kas pārstāv Bagatska intereses. Pēc tam, kad sezona beidzās, notika gaidītais - Bagatskis teica ardievas krievu klubam, dodot iespēju pie komandas stūres sevi apliecināt Artūram Štālbergam.

Bagatskim netrūka variantu karjeras turpināšanai dažādos Eiropas tirgos, bet, piemēram, Berlīnes "Alba", kas piedāvājusi galvenā trenera posteni, neesot bijusi ar mieru, ka Bagatskis turpina darbu arī ar Latvijas valstsvienību.

Mums būtu jānovērtē arī šāda stingra nostāja saistībā ar nacionālo komandu, īpaši mūsu laikos, kad bieži vien (un ne jau tikai starp latviešiem) klubu karjeras tiek liktas pirms valstsvienības interesēm. Arī to var saprast un kādu tiesāt par to mums tiesību nav, bet cilvēks nacionālās izlases galvgalī ar šādu stāju dod skaidru mesidžu un ir ārkārtīgi liels spēks patriotisko vērtību stiprināšanā.

Pēc Bagatska intervijas žurnāla FHM jūnija numurā pirmais, ko iedomājos, bija tas, ka Bagatskis kļūs par asistentu Blatam. Kāpēc? "Man būtu interesanti pastrādāt par kāda laba trenera palīgu. Nekad neesmu bijis palīgs, tāpēc būtu interesanti paskatīties uz basketbolu arī no tāda skatu punkta," kolēģim Artim Kamalam sacīja Bagatskis, šai pašā atbildē, tā "starp citu" iekļaujot arī Blata vārdu. Tobrīd Blats vēl nebija "Daruššafaka" treneris un darba intervijās runāja arī ar NBA klubiem.

Latvijas valstsvienības trenera pazīšanās ar Blatu ir jau gadiem ilga, un tieši Bagatskis savulaik (2009) rīkotajā seminārā atveda Blatu uz Rīgu. Pirms pirmā Bagatska Eiropas čempionāta finālturnīra 2011. gadā Blats atbrauca uz Rīgu ar savu Krievijas izlasi, dodot sava vecā paziņas vadītajai jaunajai un maz pieredzējušajai komandai lielisku skolu pirms čempionāta sākuma. Nākamajā vasarā Bagatskis klātienē pāris nedēļas vēroja, kā Blats gatavo Krievijas izlasi Londonas olimpiskajām spēlēm, kur krievi izcīnīja bronzu.

Šādas investīcijas sevī allaž devušas rezultātu, un kļūšana par Blata asistentu atkal saucama par investīciju savā izaugsmē, kas liek domāt - pēc šīs investīcijas sekos kārtējais ievērojamais solis augšup. Un kur gan vēl labāk to darīt, ja ne Eiropas bagātākajā čempionātā, vienā no Eiropas bagātākajiem klubiem, pie izcila trenera un spēlējot prestižākajā Eirolīgā, kāda tā jebkad bijusi.

Atzīšos, man piemīt niķis palasīt itāliešu "Sportando" anonīmos komentārus (angliskajā versijā komentāru gandrīz nekad nav). Un kāds no komentētājiem Blata un Bagatska tandēmu Stambulā nodēvēja par Eiropas versiju Gregam Popovičam un Etorem Mesinam pie Sanantonio komandas stūres Teksasā. Un te atkal manā atmiņā ataust FHM intervija, kurā Bagatskis pārliecinoši pateica, ka interese par viņu ir arī okeāna viņā pusē. Atbildot uz jautājumu, vai viņš varētu strādāt par asistentu NBA komandā, Bagatskis atbildēja ar vienu vārdu: "Noteikti."

Protams, "Spurs" un "Daruššafaka" salīdzināt būtu nekorekti - vieni ir pieckārtēji NBA čempioni ar menedžmentu, kas uz kopējā fona izceļas ar gudru un pacietīgu darbu. "Daruššafaka" līdz šim bijusi pilnīgs pretstats - divi Turcijas tituli izcīnīti tālajos sešdesmitajos, bet mūsdienās pēc "Dogus" grupas finanšu injekcijām klubs, tiecoties pēc tūlītējiem panākumiem, nebija mācējis izmantot savu potenciālu. Blata piesaiste jau ir pirmais solis pareizajā virzienā.

Bagatskis uz "Daruššafaka": +5/-2

+ Kā asistentam būs ievērojami mazāks spiediens visas sezonas garumā - lielisks veids, kā emocionāli uzlādēties jaunam darba cēlienam galvenā trenera pozīcijā.
+ Darbs klubā, kas, kā lēš, varētu būt Eiropas Top3 organizācija pēc budžeta iespējām (aiz CSKA un, iespējams, "Fenerbahce"; priekšā "Real", "Barcelona" un "Maccabi").
+ Darbs klubā, kas vēl nav pierādījis sevi, neraugoties uz finanšu iespējām - līdz šim Bagatskis un Blats ar pieejamajiem resursiem regulāri pārspējuši cerības un apsteiguši finansiāli rocīgākus klubus.
+ Ja Blats tiks atbrīvots vai aizies pats, Bagatskis, ļoti iespējams, būs pirmā izvēle uz galvenā trenera vietu.
+ Bagatskis bija labi zināms visā Eiropā arī līdz šim, bet tagad pieteiks sevi pašā, pašā Eiropas spicē - Dimitris Itudis savulaik 13 gadus bija Zeļko Obradoviča asistents, tagad jau vairākus gadus ir CSKA galvenais stratēģis un nu arī Eirolīgas čempions kā galvenais treneris.

- Kā asistentam nebūs iespējas vai arī būs mazākas iespējas pavilkt līdzi arī kādu latviešu spēlētāju, kā tas noticis līdz šim.
- Arī Bagatskis kādreiz, ļoti iespējams, būs vainīgs un tiks atlaists - jebkura trenera liktenis.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2016-06-19 11:48, pirms 8 gadiem
mīnusi pa lielam nav... nu vienigais ka nav galvenais. piķis ar noteikti labs. speletaajus gan jau ar sapirks augstakas klases...

  +1 [+] [-]

, 2016-06-19 12:09, pirms 8 gadiem
Ideāli priekš Bagija, gan jau pēc pāris gadiem tiks par galveno kādā Eiropas top klubā

  -4 [+] [-]

, 2016-06-19 12:13, pirms 8 gadiem
Lai aicina Biedriņu!

  +1 [+] [-]

, 2016-06-19 12:18, pirms 8 gadiem
Beidzot varbūt Eirolīgas fināls?!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-06-19 12:40, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Jums neapnīk vienu un to pašu rakstīt?
un vēl kambalu, kā arī valdi valteru ar dēliem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-06-19 13:10, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Jums neapnīk vienu un to pašu rakstīt?
a kapec ne? brivs speletajs, naudu gribas,pazistams treneris
neko tadu sliktu neredzu sini komenta

     [+] [-]

, 2016-06-19 13:31, pirms 8 gadiem
Labāku klubu nevaru iedomāties Bagatskim. Pēc Eirolīgas var tik NBA ar. Bet tas tā: cik reāli, cik nereāli.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-19 13:48, pirms 8 gadiem
Maikl30 rakstīja: a kapec ne? brivs speletajs, naudu gribas,pazistams treneris
neko tadu sliktu neredzu sini komenta
a kurā vietā Biedriņš ir spēlētājs? Ko spēlē? Man liekas, visur tiek pieminēts pagātnes forma "bija spēlētājs"

  +1 [+] [-]

, 2016-06-19 13:58, pirms 8 gadiem
Nu par latviešu spēlētāju nelobēšanu nepiekritīšu.. būšu pārdrošs un teikšu ka gan jau ka Dairis Bertāns agri vai vēlu noslēgs līgumu ar šo klubu!

     [+] [-]

, 2016-06-19 14:09, pirms 8 gadiem
Man nebūtu nekas pretī, ja Dairi uzaicinātu

     [+] [-]

, 2016-06-19 14:26, pirms 8 gadiem
Visi tagad runā, it kā tur Bagijam būs kāda teikšana spēlētāju piesaistē. Un cik vispār mūsējie tur varētu spēlēt? Strēlniekam līgums jau ir Ja nu kāds no Bertāniem, bet diez vai. Dāvim mainīt Spāniju pret Turciju būs solis atpakaļ un vēl jau NBA variants. Varbūt Dairis, ja nu viņš tu kādam ir vajadzīgs.
Biedriņš lai uz VEF iet, augstāk viņš šobrīd netiktu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-06-19 15:27, pirms 8 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Visi tagad runā, it kā tur Bagijam būs kāda teikšana spēlētāju piesaistē. Un cik vispār mūsējie tur varētu spēlēt? Strēlniekam līgums jau ir Ja nu kāds no Bertāniem, bet diez vai. Dāvim mainīt Spāniju pret Turciju būs solis atpakaļ un vēl jau NBA variants. Varbūt Dairis, ja nu viņš tu kādam ir vajadzīgs.
Biedriņš lai uz VEF iet, augstāk viņš šobrīd netiktu.
nē nē, no Jūrmalas, vai varbūt Liepājas? kāds vef? Savukārt, par Dāvi nav taisnība, nebūtu solis atpakaļ tikt potenciālā Erolīgas top budžeta ambīciju komandā pie top trenera. Šī brīža komanda spēlē eirolīgā?

     [+] [-]

, 2016-06-19 15:35, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: nē nē, no Jūrmalas, vai varbūt Liepājas? kāds vef? Savukārt, par Dāvi nav taisnība, nebūtu solis atpakaļ tikt potenciālā Erolīgas top budžeta ambīciju komandā pie top trenera. Šī brīža komanda spēlē eirolīgā?
Eirolīgas ziņā nekas nemainītos, spēlētu jebkurā gadījumā, bet no Spānijas uz Turciju tomēr sadzīves ziņā būtu uz leju. Nevar jau arī zināt, kas tur ar to klubu būs. Varbūt nekas prātīgs nesanāks. Nav tā, ka turku klubi būtu daudz ko Eirolīgā vinnējuši.

     [+] [-]

, 2016-06-19 15:39, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Savukārt, par Dāvi nav taisnība, nebūtu solis atpakaļ tikt potenciālā Erolīgas top budžeta ambīciju komandā pie top trenera. Šī brīža komanda spēlē eirolīgā?
Haha - ne tikai spēlē, bet šogad tika līdz Final Four, spēlē par 3. vietu zaudēja Loko ar -10.

     [+] [-]

, 2016-06-19 15:52, pirms 8 gadiem
asinsdesa rakstīja: Haha - ne tikai spēlē, bet šogad tika līdz Final Four, spēlē par 3. vietu zaudēja Loko ar -10.
tpū, es nojaucos galīgi.

  +3 [+] [-]

, 2016-06-19 15:54, pirms 8 gadiem
vispār, jāņem Kambala, jo viņš jau turpat turcijā ir uz vietas, nebūs viņam nekur tālu uz darbu jābrauc

  -1 [+] [-]

, 2016-06-20 00:27, pirms 8 gadiem
Cienījamais autor! MIhails Bakuņins tiešām bija revolucionārs. Tikai maza un galvenā piebildīte. ANARHISTS (nejaukt ar antikristu). Un arīdzan viens no šis kustības galvenajiem teorētiķiem. Kāds sakars Anarhijai ar Bagi vai Deividu Blatu????
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-06-20 13:12, pirms 8 gadiem
KobeLAL rakstīja: Ko viņš iesāks pie Bagatska?
nu es tak ākstos, kāpēc tik grūti to saprast? kurš vispār var šobrīd nopietni pieminēt Kambalu saistībā ar spēlēšanu izlasē?

     [+] [-]

, 2016-06-21 23:43, pirms 8 gadiem
Bagatskis no Blata neko daudz iegūt nevar, drīzāk gan otrādāk. Bagijam ieguvums tik tāds, ka caur Blatu var dabūt labākus sakarus ar aģentiem, noteikti ka nākamais klubs viņam būs labāks.