Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kas ir TBT turnīrs, kurā spēlēs Jānis Timma?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Skaidrojam: kas ir TBT turnīrs, kurā spēlēs Jānis Timma?
Jānis Timma.

Jūnija vidū tika paziņots, ka ‘’Eberlein Drive’’ sastāvā ‘’The Basketball Tournament’’ jeb TBT spēlēs Jānis Timma, tādējādi kļūstot par pirmo basketbolistu no Latvijas, kurš to darīs. Portāls ‘’Sportacentrs.com’’ skaidro, kas ir šī līga, kādā formātā tā tiek izspēlēta un cik lielu naudas balvu iegūst uzvarētāji.

Basketbolists Jānis Timma šajā vasarā netika pie iespējas sevi apliecināt NBA Vasaras līgā, taču 15. jūnijā tika oficiāli paziņots, ka latvietis vasaru nepavadīs bez basketbola. Viņš būs pirmais Latvijā dzimušais basketbolists, kurš kādas komandas rindās spēlēs tā saucamajā "The Basketball Tournament" jeb saīsinājumā TBT - šajā turnīrā "Florida" komandas spēlētāju lokā otro gadu pēc kārtas atrodams arī savulaik Latvijas pilsonību ieguvušais latviešu izcelsmes amerikānis Endrū Šmits. Krāslavietis Timma savā pirmajā iznācienā TBT iekļauts "Eberlein Drive" vienības sastāvā, kopā ar to cīnoties par turnīra galveno balvu - vienu miljonu ASV dolāru. Portāls ‘’Sportacentrs.com’’ skaidro turnīra vēsturi, izspēles formātu, noteikumus un komandu, kurā nonācis Timma.

Kinorežisors, kuram dzima TBT ideja

TBT pirmo sezonu aizvadīja 2014. gadā, bet par turnīra idejas tēvu uzskata Džonatanu Mjugāru, kurš līdz tās rašanai strādāja par kinorežisoru. Izplatītajā TBT stāstā par sevi tiek norādīts, ka viss sācies ar vienu īsziņu 2010. gadā starp Mjugāru un viņa draugu Denu Frīlu. ‘’Kas notiktu, ja mēs izveidotu basketbola līgu, kurā uzvarētāji nopelnītu 50 miljonus? Kādam interesētu spēlēt?’’ Draugs, nevilcinoties, atbildēja, ka visiem. ‘’Ko teiktu, ja līgas vietā būtu turnīrs?’’ Mjugāram šī ideja patika un, nedaudz nočiepjot NCAA spēlēto izspēles sistēmu Marta trakumā, lēma, ka ideja jārealizē dzīvē.

No idejas līdz pirmajam turnīram pagāja četri gadi. Mjugārs piedāvāja izstrādāto koncepciju sponsoriem un iespējamajiem TV partneriem, taču, neizbaudot lielu ieinteresētību, sapratis, ka pašam vien jāķeras pie darba un jāatklāj turnīra pirmā sezona. Ar publikāciju 2014. gadā talkā nāca pašreiz ESPN strādājošais basketbola apskatnieks Zeks Lovs, bet dažus mēnešus vēlāk Filadelfijā 17 skatītāju priekšā notika pirmā spēle. Pirmajā sezonā piedalījās 32 komandas, bet 400 spēles vēlāk un ar ESPN kā TV translāciju partneri tā paspējusi aizvadīt jau astoņas sezonas, kurās pēc klasiskā turnīra izspēles principa piedalās 64 komandas.

Mērķis bija izveidot turnīru, kur katrai spēlei ir nozīme, tādējādi basketbolu atkal padarot par jautru un skatāmu spēli. Salīdzinot ar futbolu – ko līdzīgu kausa izcīņai, kur pēc izslēgšanas spēļu principa tiek noteikts tā ieguvējs. Pēc līdzīgas koncepcijas norit TBT turnīrs, vienīgi, uzvarētāju komanda savā īpašumā iegūst vērtīgu naudas balvu. Pirmajā sezonā tie bija 500 tūkstoši dolāru, no 2016. līdz 2019. gadam tie bija divi miljoni dolāru, bet 2015. un kopš 2019. gada čempioni sadala vienu miljonu dolāru. Pie naudas balvas tiek arī 1000 aktīvākie līdzjutēji, sadalot papildus 10% no viena miljona jeb 100 tūkstošus dolāru.

Sākotnēji turnīrā lielākoties spēlēja koledžu komandu basketbolisti, taču, laikam ejot un popularitātei pieaugot, tajā bijuši NBA spīdekļi. Piemēram, TBT spēlējis Džo Džonsons, kurš ilgus gadus bijis Atlantas ‘’Hawks’’ un Bruklinas ‘’Nets’’ viens no līderiem. 2021. gadā TBT spēlēja Deriks Viljamss: spēlētājs, kurš NBA nespēja nostiprināties un pēdējos gadus pavadījis Eiropas spēcīgākajās komandās, kuras piedalās Eirolīgā. 2021./2022. gada sezonu viņš pavadīja Telavivas ‘’Maccabi’’.

Turnīra formāts paredz, ka 64 komandas sadalītas astoņos reģionos, katrā reģionā piedaloties astoņām vienībām. Katra reģiona uzvarētāja iekļūst ceturtdaļfinālā, kur sākas cīņa par galveno balvu. 2022. gada sezonā tiks spēlēti tādi reģionu čempionāti kā ‘’Omaha Regional’’, ‘’Xavier Regional’’, ‘’New Mexico Regional’’, ‘’Rucker Park Regional’’, ‘’Wichita Regional’’, ‘’Syracuse Regional’’, ‘’West Viriginia Regional’’ un ‘’Dayton Regional’’. Timmas ‘’Eberlein Drive’’ spēlēs Vičitas reģionā, turnīru sākot 22. jūlijā, un 25. jūlijā divu uzvaru gadījumā tā cīnīsies par tikšanu ceturtdaļfinālā. Par vietu pusfinālā būs jāspēkojas pret Omahas reģiona labāko klubu. Turnīra uzvarētājs būs zināms 2. augustā.

Astoņās sezonās līgai bijuši pieci čempioni. Četras reizes turnīrā uzvarējusi ‘’Overseas Elite’’ vienība, bet pa reizei titulus ieguvušas tādas komandas kā ‘’Notre Dame Fighting Alumni’’, ‘’Carmen’s Crew’’, ‘’Golden Eagles’’ un ‘’Boeheim’s Army’’.

Vičitas reģiona spēļu kalendārs

DatumsKārtaSpēle
22.071. kārtaEberlein Drive – Bleed Green
22.071. kārtaStillwater Stars – Air Raiders
22.071. kārtaPurple Black – Lone Star Legends
22.071. kārtaAftershocks – We Are D3
23.072. kārta1.dueļa pret 3. dueļa uzvarētājs
23.072. kārta2. dueļa pret 4. dueļa uzvarētājs
25.073. kārtaVičitas reģiona fināls
27.071/4 finālsVičitas uzvarētāja pret Omahas uzvarētāju

Atšķirīgie spēles noteikumi

Citādāki ir arī spēles noteikumi, kuros TBT dibinātāji iedvesmojošies no studentu spēlētājiem noteikumiem NCAA. Komandas spēlē četras ceturtdaļas, taču katra ir deviņas minūtes gara. Viena uzbrukuma maksimālais laiks ir 30 sekundes. Puslaika pārtraukums ilgst desmit minūtes, tikpat lielam esot arī iesildīšanās laikam. Katra komanda var pieprasīt trīs 30 sekunžu pārtraukumus, no kuriem divus otrajā puslaikā. Viens pārtraukums var ilgt minūti un tos pieprasīt var gan spēlētāji, gan treneri. Kad jebkurā no ceturtdaļām atlicis spēlēt aptuveni četras minūtes, paredzēts TV pārtraukums, kas ir vienas minūtes garš.

Tāpat kā NBA, arī TBT turnīrā basketbolistam spēle noslēgsies priekšlaicīgi pēc tam, kad viņš būs izpelnījies sešas personiskās piezīmes. Pieci pārkāpumi ceturtdaļā sasniedz piezīmju normu: pēc katras nākamās piezīmes pretinieku vienība izpildīs divus soda metienus. Interesanti traktēta spēles izskaņa. Kad līdz noslēdzošās ceturtdaļas beigām atlikušas četras minūtes, seko TV pārtraukums, pēc kā laika tablo tiek izslēgts, bet paliek redzams tikai uzbrukuma laiks. Tiek noteikts mērķa punktu skaits, kas jāiemet kādai no komandām, lai uzvarētu. Piemērs: pirms pārtraukuma kāda no komandām ir vadībā ar 70:63. Mērķis tiek noteikts 78 – kura pirmā iemetīs 78 punktus, uzvarēs spēlē.

Balstoties pēc NCAA noteikumiem, tiesnešiem ir iespējams caurskatīt epizodes videoatkārtojumā, taču spēles beigās to iespējams tikai tad, kad līdz mērķa punktu skaitam atlikuši vismaz četri. Tie, kas atrodas uz soliņa, nevar izmantot telefonus, sēdēt cepurēs vai ar somām. Ja kāds pametīs priekšlaicīgi komandas soliņu vai uzkāps laukumā, tiks automātiski izraidīts no spēles.

Raugoties no komandas komplektācijas viedokļa, katrai vienībai obligāti jābūt ģenerālmenedžerim, taču galvenā trenera nozīmēšana nav obligāta. Komandas brīvprātīgi lemj pašas, vai tām būs viens, vairāki vai neviens treneris. Komandas var piesaistīt tā sauktos booster. Par to sauc personu, kas varētu palīdzēt komandai iekļūt turnīrā, piesaistīt fanus un citādos veidos palīdzēt komandai ārpus basketbola laukuma. Booster lomu 2016. gadā uzņēmās Kristaps Porziņģis, šajā ampluā esot ‘’New Mexico RH'' komandā. Tajā gadā līdzīgus pienākumus uzņēmās tādi NBA tobrīd spēlējoši basketbolisti kā Džons Vols, Rudijs Gejs, Šons Livingstons, Čendlers Pārsons un Ostins Riverss, bet 2019. gadā NBA spēlētāju iesaiste turnīrā kļuva plašāka. Kriss Pols un Demarkuss Kazinss tajā startēja ar sevis izveidotām komandām (Team CP3 un Loyalty is Love), bet Bobijs Portiss un Andrē Dramonds bija TBT komandu treneri.

Organizatoriski līdz šī gada 15. jūnijam katrai komandai bija jāreģistrē vismaz septiņi spēlētāji. Pēc šī datuma vienības var papildināt sastāvu, kamēr līdz turnīra sākumam palikušas 72 stundas, taču tādā gadījumā par katru basketbolistu jāmaksā dalības maksa viena tūkstoša dolāru apmērā. Ja kāda komanda vēlas papildināt sastāvu pēc tam, kad iekļuvusi ceturtajā kārtā, par katru pieteikto spēlētāju jāmaksā jau divu tūkstošu dolāru liela dalības maksa.

Kādā kompānijā nonācis Jānis Timma?

"Eberlein Drive" ir viena no tām komandām, kas piedalījusies visos TBT turnīros. Līdz šim tās bilance ir deviņas uzvaras un seši zaudējumi. Zināms, ka šogad komandā spēlēs 2018. gada drafta 30. izvēle Omari Spelmens, kurš līgā noturējās divas sezonas, vienu pavadot Atlantā, bet citu Goldensteitā. Komandā spēlēs arī 35 gadus vecais Markuss Torntons, kurš karjeras laikā spēlējis septiņās NBA komandās, karjeru basketbola mekā noslēdzot Porziņģa pārstāvētajā Vašingtonas ‘’Wizards’’.

Sastāvā ir redzami arī Eiropā zināmi basketbolisti. Eidžejs Slouters pēdējās divas sezonas pavadījis Spānijas ACB līgas ‘’Gran Canaria’’ sastāvā, pirms tam divas spēlējot Eirolīgas klubā ASVEL. 2021./2022. gadā sezonā Slouters Spānijas ACB līgā vidēji meta 12.4 punktus. Darans Hiliards pēc divām pavadītajām sezonām Maskavas CSKA pagājušajā spēlēja Minhenes ‘’Bayern’’, vidēji metot 10.7 punktus.

Eberlein Drive sastāvs

SpēlētājsKlubs 2021/2022Vidēji punkti vietējā līgā
Eidžejs SloutersGran Canaria (ACB)12.4
Kriss VokersAgua Caliente Clippers (G-līga)8.2
Darnels KovartsMemfisas Hustle (G-līga)5.9
Darans HiliardsMinhenes Bayern10.7
Aizeja RīssLondonas Lions (UK)19.5
Jānis TimmaLeiklendas Magic (G-līga)6.4
Markuss TorntonsMotor City Cruise (G-līga)13.0
Niks MejoHirošimas Dragonflies (Japāna)16.1
Omari SpelmensBirmingemas Squadron (G-līga)7.9
Šaks BukanansMemfisas Hustle (G-līga)20.3
Silveins FranciskoBaxi Manresa (ACB)10.6

TBT turnīrā spēlēs arī tādi zināmi basketbolisti kā Markuss Kīns, Tairīss Raiss, Sonijs Vīmss, Kosta Kufoss, Sīdžejs Mailzs un citi. Kīns ir labi zināms Latvijā, jo 2020./2021. gada sezonā viņš bija Igaunijas ‘’Kalev/Cramo’’ viens no līderiem, apvienotajā Igaunijas- Latvijas līgā vidēji metot 16 punktus un palīdzot tai uzvarēt visā līgā. Pagājušo sezonu Kīns sāka Ļubļanas ‘’Olimpija’’, bet pabeidza Itālijas ‘’Varese’’. Eiropā zināms ir Tairīsa Raisa vārds, kurš spēlējis tādu komandu kā Lietuvas ‘’Rytas’’, Minhenes ‘’Bayern’’, Telavivas ‘’Maccabi’’, Maskavas apgabala ‘’Khimki’’, ‘’Barcelona’’, ‘’Brose Bamberg’’ un ‘’Panathinaikos’’ rindās. 2021. gadā Raiss ar ‘’Boeheim’s Army’’ kļuva par TBT čempionu, pašam kļūstot par turnīra vērtīgāko basketbolistu.

Sonijs Vīmss spēlējis gan NBA, gan Eiropā, gan Ķīnā. Pēc Denveras ‘’Nuggets’’ un Toronto ‘’Raptors’’ pavadītajiem gadiem Vīmss pārcēlās uz Eiropu, kur pārstāvēja Maskavas CSKA un Kauņas ‘’Žalgiris’’. Uz vienu sezonu atgriezies NBA, viņš atkal pārcēlās uz Eiropu, spēlējot Telavivas ‘’Maccabi’’, bet pēdējos trīs gadus viņš bijis Ķīnā. Kosta Kufoss spēlējis vairākās NBA komandās, bet pēdējā pieraksta vieta viņam bijusi Maskavas CSKA. Tikmēr Mailzs pēdējās sezonas laikā aizvadīja vienu spēli Bostonas ‘’Celtics’’ krāsās.

Publiski nav pieejama ļoti plaša informācija par to, vai TBT spēlētāji bez cīņas par galveno balvu arī gūst ienākumus. Visvairāk zināms fakts, ka komandas pārstāvji, ieskaitot ģenerālmenedžeri un treneri, sadala iegūto naudas balvu uzvaras gadījumā finālā. 2018. gadā TBT paziņoja, ka maksās 2500 dolārus par katru spēli tiem talantīgajiem spēlētājiem, kuri nemācās augstskolā. Katrai komandai gan ir jāvāc finanses pašai, jo pēc noteikta datuma jāmaksā dalības naudas par spēlētāju reģistrāciju. Pie tam, četras vietas katrā reģionā komandas var, vienkāršā valodā runājot, nopirkt, par to samaksājot piecus tūkstošus dolārus. Līdz ar to var secināt, ka budžeti tām ir, bet atklāti tie netiek, tāpēc Jāņa Timmas iespējamo atalgojumu par dalību turnīrā var tikai spekulēt.

Tikmēr par līgas popularitāti liecina fakts, ka ASV nozīmīgākais sporta kanāls ESPN 2020. gadā ar TBT ilgtermiņā pagarināja raidtiesību līgumu. Izziņošanas brīdī tika ziņots, ka 2019. gadā 48 stundās, kurās pārraidītas turnīra spēles, iegūta vairāk nekā piecu miljonu skatītāju auditorija, no kuriem 600 tūkstoši vēroja izšķirošo finālspēli.

Vai sekosi līdz Jāņa Timmas spēlēm TBT?

  • 87

  • 304


  -3 [+] [-]

, 2022-07-19 14:55, pirms 2 gadiem
Tu skaidrotāj, Timma nav pirmais latvietis, kurš tur spēlēs. Nevajag d*rst, ja nezini.

     [+] [-]

, 2022-07-19 16:43, pirms 2 gadiem
Smieklīgi ka Sporta centra amatieru žurnālisti kārtējo reizi nepārbauda info un bliež tik rakstus. Pateikšu priekšā - Kuksiks ir spēlējis takā taisi jaunu rakstu !!!

  -2 [+] [-]

, 2022-07-19 18:28, pirms 2 gadiem
lai arī Spirtacentrs ir praidistu perēklis, nelamājiet autoru ka nezina par kuksiku, gan jau izlabos

  -2 [+] [-]

, 2022-07-19 18:42, pirms 2 gadiem
Basketbolam līdzīgs izstrādājums... Bet Jankam jau pilnīgi vienalga, ka tikai okeānam viņā krastā, kaut par kapeikām!

  +1 [+] [-]

, 2022-07-19 19:12, pirms 2 gadiem
wolmar rakstīja: Basketbolam līdzīgs izstrādājums... Bet Jankam jau pilnīgi vienalga, ka tikai okeānam viņā krastā, kaut par kapeikām!
Toties tur daudz skautu, nakamajam ligumam var nakt tikai un vienigi par labu!

     [+] [-]

, 2022-07-20 08:47, pirms 2 gadiem
Vai ir zināms, kur varētu skatīties(neskaitot ESPN)? Būšu palaidis garām?

  +1 [+] [-]

, 2022-07-20 11:19, pirms 2 gadiem
Nākamā pakāpe būs strītbols ar bačkām okeāna krastā.

     [+] [-]

, 2022-07-20 12:59, pirms 2 gadiem
knaible rakstīja: Nākamā pakāpe būs strītbols ar bačkām okeāna krastā.
Labi, ka ne "Z"ļiga !

     [+] [-]

, 2022-07-20 13:05, pirms 2 gadiem
wolmar rakstīja: Basketbolam līdzīgs izstrādājums... Bet Jankam jau pilnīgi vienalga, ka tikai okeānam viņā krastā, kaut par kapeikām!
Dod dievs tav tādu perversu krievušku, Floridas smiltiņas un tos santīmus (kapeikas). Janka atlaiž uz pilnu klapi. Gan pēc gadiņiem 5 būs atpakaļ Tēvzemē, uzstutēs rūpalu, apņems zelteni un uztaisīs vēl pāris zeltmatainus latviešu bērneļus.