Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Janičenoks, Mazurs, "VEF Rīga" un Garkāns nodibina "VEF Rīga" basketbola skolu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Janičenoks, Mazurs, "VEF Rīga" un Garkāns nodibina "VEF Rīga" basketbola skolu
"VEF Rīga" basketbola skolas galvenais treneris Nikolajs Mazurs
Foto: sportacentrs.com

Basketbola kluba "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups ceturtdien, 29. martā, preses konferencē viesnīcas “Neiburgs” bibliotēkā paziņoja par nodomu dibināt biedrību "VEF Rīga basketbola skola". Biedrības uzdevums būs profesionāli atlasīt un izaudzināt jaunos basketbolistus, sperot pirmos soļus ceļā uz augstu sasniegumu sportu.

Biedrības dibināšanā piedalījās viena juridiska un trīs fiziskas personas – basketbola klubs “VEF Rīga”, Latvijas valstsvienības spēlētājs un “VEF Rīga” kapteinis Kristaps Janičenoks, jaunatnes basketbola treneris Nikolajs Mazurs un SIA “Arčers” valdes priekšsēdētājs Armands Garkāns.

“VEF Rīga” basketbola skola tiks veidota sadarbībā ar bērnu un jauniešu basketbola skolu “Rīga”, kuras direktors Guntis Šēnhofs jau agrāk paudis atbalstu biedrības izveidei. Basketbola skola būs orientēta uz profesionālu darbu. Tās prioritāte būs augstu sasniegumu sports, nevis masveidība un sociālo funkciju uzņemšanās, preses konferencē stāstīja Jaunups.

Basketbola skolā būs četras grupas, katrā apvienojot divu gadagājumu audzēkņus. Kopējais skolas audzēkņu skaits nepārsniegs 60 – 80 cilvēkus. Pirmajā gadā plānots izveidot sekojošas grupas:
1) 1995./1996. gadā dzimušie zēni, kuru komanda nākamgad plāno startēt Latvijas Basketbola līgas pirmās divīzijas čempionātā,
2) 1997./1998. gadā dzimušie zēni, kuru komanda nākotnē piedalīsies LBL2 sacensībās,
3) 1999./2000. gadā dzimušie zēni, kuri startēs Swedbank Latvijas jaunatnes basketbola līgas un Eiropas jaunatnes basketbola līgas sacensībās,
4) iesācēju grupa.

Skolas galvenais treneris būs basketbola kluba “VEF Rīga” treneris, vairākkārtējs Latvijas čempions, Jevgeņija Kisiela stipendijas ieguvējs Nikolajs Mazurs, kura vadītā U16 izlase 2011. gadā izcīnīja sesto vietu Eiropas čempionātā Čehijā.

Mazuram palīdzēs jaunatnes basketbola treneris Guntars Jonāns, Latvijas U18 un U19 valstsvienību fiziskās sagatavotības trenere Līga Kļaviņa un basketbola skolas “Jugla” treneris Jānis Gailītis, kurš veic arī “VEF Rīga” video trenera pienākumus. Plānots piesaistīt vēl trīs trenerus darbam ar jaunāko vecuma grupu spēlētājiem.

Biedrības pirmā darbības gada budžets būs 150 tūkstoši latu. No minētās summas 50 tūkstošus latu piešķīris Latvijas-Austrijas spēļu biznesa uzņēmums “Alfor” (valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns). Vēl 50 tūkstoši latu no akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” ziedojuma izlietoti Olimpiskā sporta centra vieglatlētikas bloka koka grīdas rekonstrukcijai.

Pārējo budžetu veidos vairāku uzņēmēju piešķirtie līdzekļi. Iespējams, ka bērnu vecākiem tiks piemēroti mēneša līdzmaksājumi, kuru apjoms veidos salīdzinoši nelielu daļu no kopējām izmaksām, taču vairos atbildību par līdzdalību procesā.

“Basketbols ir viens no intelektuālākajiem sporta veidiem,” preses konferencē teica SIA “Arčers” valdes priekšsēdētājs Armands Garkāns. “Tas māca domāt, kopā rīkoties un sasniegt rezultātus. Latvijas basketbolam ir jāatgūst agrākā slava un to var paveikt, atbalstot jauniešus. Piekritu piedalīties biedrības dibināšanā, ievērojot divus pamatprincipus. Pirmkārt, “VEF Rīga” basketbola skola nekad nedrīkst būt biznesa projekts. Otrkārt, katram cilvēkam jāsaņem alga par paveikto.”

“VEF Rīga” kapteinis Kristaps Janičenoks, uzsvēra, ka Latvijā jārada labāki darba apstākļi jauno spēlētāju pārejai no jaunatnes uz profesionālo basketbolu. “Jābūt iespējai iesildīties, trenēties, paēst, apģērbties un spēlēt vienā kompleksā. Piedāvātā sistēma nav unikāla. Eiropā ir daudz līdzīgu piemēru – Belgradas “Partizan” sistēma, FMP basketbola skola (abas Serbijā), pēc līdzīga principa strādā Malagas “Unicaja” (Spānija).

Basketbola skola tuvākos gadus plāno strādāt Olimpiskā sporta centra telpās Grostonas ielā 6b, kur ir visa nepieciešamā infrastruktūra – basketbola zāle, svaru zāle, baseins, vieglatlētikas manēža, teica Jaunups. Tālākā perspektīvā tiek apsvērta jaunas basketbola zāles celtniecība.

“Izveidojot basketbola klubu “VEF Rīga”, sludinājām jaunatnes basketbola laboratorijas ideju. Tolaik flagmaņa lomu Latvijas basketbolā bija uzņēmušies citi klubi. Gāja gadi, viņu ambīcijas samazinājās un nolēmām ieņemt Latvijas basketbola flagmaņa lomu. Tagad ir pienācis laiks izveidot profesionālu basketbola skolu, kas būs orientēta uz augstu sasniegumu sportu.”

  +2 [+] [-]

, 2012-03-29 13:44, pirms 12 gadiem
Biedrības dibināšanā piedalījās viena juriska - kas tas tāds?

Bet principā ideja ir apsveicama. Novēlu izdošanos

  +2 [+] [-]

, 2012-03-29 13:54, pirms 12 gadiem
ambiciji dafiga, masterstva njifiga!

  +2 [+] [-]

, 2012-03-29 13:57, pirms 12 gadiem
[quote pizonis]
Biedrības dibināšanā piedalījās viena juriska - kas tas tāds?

taa ir sevis slavinaashana.slepens kods

  +8 [+] [-]

, 2012-03-29 14:02, pirms 12 gadiem
95/96 gadi LBL1 ? Vai tiešām tik vāja plānojas nākošsezon LBL ? Vai arī džekus pametīs zem ceļa ruļļa .... Jau tagad redzam U18 sniegumu

  +4 [+] [-]

, 2012-03-29 14:04, pirms 12 gadiem
kā vienmēr ļoti īsi un kodolīgi - gribētos redzēt plašāku aprakstu un vairāk info.
Ko nozīmē basketbola skola - manā izpratnē tam ir jābūt kam līdzīgam kā tas ir 47.vsk meitenēm, kur paralēli mācībām notiek treniņu darbs kādā no sporta veidiem - diemžēl Latvijā nekā tāda nav - vai arī nav info.

  +3 [+] [-]

, 2012-03-29 14:26, pirms 12 gadiem
Laikam jau labi ja būs profesionālāks darbs.

Pēc komplektācijas gan sanāk, ka VEF vienkārši savāks no esošajām basketbola skolām labākos jaunos spēlētājus.

  +1 [+] [-]

, 2012-03-29 14:28, pirms 12 gadiem
kada jega ja nevienam jaunajam pec tam ta pat 10 min lielaja vef komanda nevar iedot?

  +8 [+] [-]

, 2012-03-29 14:34, pirms 12 gadiem
citeju " 150 tūkstoši latu"
+grīda OSC
+ skolu kausi.

A kur BKV lika naudu? Vēlvienai kvotai gatavo?

     [+] [-]

, 2012-03-29 14:35, pirms 12 gadiem
extremists rakstīja: kada jega ja nevienam jaunajam pec tam ta pat 10 min lielaja vef komanda nevar iedot?
Ja neesi pamanījusi Sandriņ, tad vef riga ir arī vēl otrā komanda.

  +2 [+] [-]

, 2012-03-29 14:35, pirms 12 gadiem
GREIZI. Pašiem vajadzētu izaudzēt, nevis gatavus no citām sporta skolām savākt! NEGODĪGI! Vai, lai maksā citām sporta skolām par kadru izaudzināšanu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-03-29 15:29, pirms 12 gadiem
It's all about #23 rakstīja: Te visi iedomājas, ka nu tik VEFs ņems un zags. Bet reali ar mož padomājam, tagad uzreiz visi spēlēs VEFā no tiem? VEFs izaudzinās, bet reali ja labi pāris tur tiks uz VEFu, pārejie tāpat saskries pa pārejām LBL komandām ne tā?! To jau neiedomājas.

Nesaprotu tos, kuri saka, ka tas ir negodīgi! Daudziem profesionāliem klubiem ir savas sporta skolas, bet redz, ja VEFs taisa - tad ir slikti. Tur augs nejau tikai VEF nākamie spēlētāji, bet arī LV izlases.

Ja citas sporta skolas nespēj piedāvāt tiem skolēniem tādu apmācību, vai mērķi uz ko augt, tad pie tā ir vainīgs VEFs.
tieši tā, cilvēki kaut ko dara, ņemās, cinās, lai kkas būtu - nē atkal slikti. man piemēram pilnīgi un apsolūti ir pie kājas VEF, Ventspils vai sazin kas taisa basketbola skolu,par kādu naudu, ka tik taisa, malači apsvecami.

  +2 [+] [-]

, 2012-03-29 16:06, pirms 12 gadiem
Veinu vardu sakot bardaks! Kam tagad būs vajadzīga OKartes akadēmija? Esam maza valsts jēga no atsevišķiem projektiem, ja var izveidot 1 labu.

     [+] [-]

, 2012-03-29 16:17, pirms 12 gadiem
Viss jau kruta, bet ko paši VEF dara ar jaunajiem, ja komandai iziet cauri 18 melnie 2 sezonas, to vietā lai regulari cauru sezonu savas minūtes dabūtu Kaufmanis, Berziņš, Geks , nepārtraukti jāiespēle kāds jauns melnais kurs pēc mēneša tiek atlaists.
Nepavelti tādi Vecvagari neiet uz VEFu. No U-19, talantīgās paaudzes cik ir Vefā??? Bieži spelejam pasaules cempionatos???

  +2 [+] [-]

, 2012-03-29 16:35, pirms 12 gadiem
tikai lai neaudzina baltos nēģeros, kas lēkā xxl bplatās biksēs un tēlo nezin ko, vajag mācīt gan meistarību, gan arī uzvesties kā sportistam pieklājas

     [+] [-]

, 2012-03-29 16:54, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Izlasi pats - būs arī Iesācēju grupa!
Ierēcos! Lasu- TĀS PRIORITĀTE BŪS AUGSTU SASNIEGUMU SPORTS! Tātad, ja paši audzinās (teiksim no 7 g.), pēc gadiem 10!!! VEF-am bija ļoti laba sporta skola! Kur bija laba sadarbība ar LSPA, kāpēc tad Šenhofam ar varzu bija laba lieta jālikvidē, lai tagad atkal dibinātu??? MUĻĶU ZEME...

     [+] [-]

, 2012-03-29 17:03, pirms 12 gadiem
iversons rakstīja: Viss jau kruta, bet ko paši VEF dara ar jaunajiem, ja komandai iziet cauri 18 melnie 2 sezonas, to vietā lai regulari cauru sezonu savas minūtes dabūtu Kaufmanis, Berziņš, Geks , nepārtraukti jāiespēle kāds jauns melnais kurs pēc mēneša tiek atlaists.
Nepavelti tādi Vecvagari neiet uz VEFu. No U-19, talantīgās paaudzes cik ir Vefā??? Bieži spelejam pasaules cempionatos???
Nu vecīt laid, ko tad zāģēt visiem eiropā un vtb ar 30 punktiem un jaunajiem? Nevelk viņi līmeni(pārsvarā). Kaufmanis jau ir cits stāsts, manuprāt, viņam bija jāspēlē kreitni vairāk, jo tie melnie nebija neko labāki.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-03-29 17:30, pirms 12 gadiem
2) 1997./1998. gadā dzimušie zēni, kuru komanda nākotnē piedalīsies LBL2 sacensībās.Varu iedomāties kā tiks atlasīti spēlētāji, paskatīsies basket.lv pēc punktiem rezultatīvākos un davaj visu sasauks , lai nāk un tā arī audzinās 10 spēlētājus nākotnei, jo šajās vecuma grupās nav piespēļu vai kļūdu vai atlēkušo rādītāji, tikai punktu.
Tas jau protams ir manas domas , varbūt kļūdos , bet līdz šim redzētais , pieredzētajs pierāda to , ka ne treneriem , ne kādam citam augstāk stāvošam basketbolā nerūp spēlētāji, kas māk piespēlēt vai dara kādu citu lielajā basketbolā svarīgu lietu. Tikai punkti,punkti,punkti!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-03-29 17:57, pirms 12 gadiem
Nba fans rakstīja: 2) 1997./1998. gadā dzimušie zēni, kuru komanda nākotnē piedalīsies LBL2 sacensībās.Varu iedomāties kā tiks atlasīti spēlētāji, paskatīsies basket.lv pēc punktiem rezultatīvākos un davaj visu sasauks , lai nāk un tā arī audzinās 10 spēlētājus nākotnei, jo šajās vecuma grupās nav piespēļu vai kļūdu vai atlēkušo rādītāji, tikai punktu.
Tas jau protams ir manas domas , varbūt kļūdos , bet līdz šim redzētais , pieredzētajs pierāda to , ka ne treneriem , ne kādam citam augstāk stāvošam basketbolā nerūp spēlētāji, kas māk piespēlēt vai dara kādu citu lielajā basketbolā svarīgu lietu. Tikai punkti,punkti,punkti!!!
Savāks pēc pazīšanās principa

  -4 [+] [-]

, 2012-03-29 18:25, pirms 12 gadiem
cik lieliski- beidzot Latvijā audzinās jaunos basketbolistus, beidzot būs kāda basketbola skola, savādāk jau nekā Latvijā nav. neviens nekur basītī netrenējas, neviens ārpus vef neko nejēdz

  -1 [+] [-]

, 2012-03-29 19:16, pirms 12 gadiem
Manuprāt LBL līmenī tiem čaļiem jākapa ir tuvu 25-30 min nerunājot...pārējās līgas protams mazak 5-10min, bet runa ir par to ka šajās minūtēs ir jāiespēlē katrejais melnais...Perrys, tu zini cik tads sanema menesī, cik ilgi bija laukuma un kads ieguldijums, nerunajot par parejiem????
Un feils ir tikai tev vienigi pasam ja doma savadak...ja baz acis statistiku, tad vispirms paskaties kura ligaa berzinjam un gekam ir tas speles, vai tik nav LBL2 ??? eksperts atradies ibio....
It's all about #23 rakstīja: Gekam - 17 gadi, Bērziņam - 18 gadi, bet Tu gribi, lai viņi jau spēlē VTB, Eurocup līmenī? Parādi man vēl kaut vienu latvieti, kurš to varētu darīt.

Dir$ēji jau te lieli, un viņu pietiek, bet to kā ir īstenībā, nezin neviens no viņiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-03-29 20:16, pirms 12 gadiem
Lieliski, lai izdodās kā iecerēts!!

     [+] [-]

, 2012-03-29 20:25, pirms 12 gadiem
iversons rakstīja: Manuprāt LBL līmenī tiem čaļiem jākapa ir tuvu 25-30 min nerunājot...pārējās līgas protams mazak 5-10min, bet runa ir par to ka šajās minūtēs ir jāiespēlē katrejais melnais...Perrys, tu zini cik tads sanema menesī, cik ilgi bija laukuma un kads ieguldijums, nerunajot par parejiem????
Un feils ir tikai tev vienigi pasam ja doma savadak...ja baz acis statistiku, tad vispirms paskaties kura ligaa berzinjam un gekam ir tas speles, vai tik nav LBL2 ??? eksperts atradies ibio....
vot patīk man šitādi kā tu.nepatīk viņam tas VEF un iepūt viņam, izdomās da jebko VEF ir visa ļaunuma sakne, sliktākais kas Latvijas basketbolā noticis jebkad.

  +1 [+] [-]

, 2012-03-29 21:17, pirms 12 gadiem
Īpaši intelektuāls sports ir bobslejs, ko "Arčers" arī atbalsta.
Nekā personīga, bet kaut kas nesaskan runās un darbos.

  +3 [+] [-]

, 2012-03-29 22:33, pirms 12 gadiem
Ideja jau laba, tikai manuprat nekas ipasi nemainisies, bus tas pasas izlases komandas, tikai soreiz savaktas no rigas rajona, un ta ari vini tur rukas, tikai jaunatnes ligai limenis kritisies. seciniet pasi.

     [+] [-]

, 2012-03-29 23:51, pirms 12 gadiem
varēs audzinaat nākošos ērgļus, novartaa tiek atstaati cinitaaji un kapataaji. kaa tad vinji atlasis to iesaceeju grupu, cik daudz tadi gadijumi- mazajas grupinjas talanti, velaak vinjus visus paarsit tie kas turpina kapaaties, kaa var tadaa vecuma noteikt kas ir labaakie ? buutu labaak atbalstiijusi kraukla basketbola skolu, kas ir uzticiiga vefam jau pusgadsimtu.