Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Gunārs Gailītis: "Pirmo reizi komandā ir tikai LU studenti"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gunārs Gailītis: "Pirmo reizi komandā ir tikai LU studenti"
Gunārs Gailītis un LU basketbolisti 2022. gada 1. oktobrī. Foto: LU basketbols

"Latvijas Universitāte sāk trīspadsmito sezonu Latvijas Basketbola līgā. Nebiju pirmajā gadā un pēc tam – vēl pusotru gadu. Varētu būt deviņas sezonas ar pusi. Ziemassvētkos būs desmit!" LU galvenais treneris Gunārs Gailītis sarunā ar Sportacentrs.com atskatījās uz raibajām darba gaitām valsts lielākajā universitātē.

Jaunatnes izlašu treneris, skauts un menedžeris. Divkārtējs Latvijas basketbola līgas pusfinālists ar Latvijas Universitāti. “Valmieras bieds” LBL izslēgšanas spēlēs. Trīskārtējs Dubultamatieru līgas čempions. Statistiķis un datu analītiķis. Groza bumbas entuziasts. Pozitīvs un vienkāršs cilvēks – tāds ir studentu jaunais treneris.

Gailītis ir ceturtais studentu stūrmanis nacionālā čempionāta vētrainajos ūdeņos. Viņa priekšgājēji – Mārtiņš Zībarts (2010-2011), Artūrs Visockis-Rubenis (2011-2016) un Guntis Endzels (2016-2022). Katrs spēlējis nozīmīgu lomu jaunā trenera izaugsmē.

Piecas sezonas nostrādāju kopā ar Artūru un četrarpus – ar Gunti. Olimpiskais cikls ar katru sanācis noteikti. Izveidojās lieliskas attiecības. Vakar (saruna notika 26. septembrī – Sportacentrs.com) sazvanījāmies ar Gunti. Viss kārtībā!”

Mārtiņš Zībarts 2011. gada vasarā pievienojās Gundaram Vētram basketbola klubā “Ventspils”. Studentu kuģa stūre tika uzticēta Artūram Visockim-Rubenim, bet Gunārs kļuva par viņa palīgu. Pirmā kopīgā sezona bija neticama – studenti ceturtdaļfinālā sensacionāli uzvarēja Zorana Kalpiča trenēto Valmieru un sasniedza LBL pusfinālu.

“Sākām un augām kopā ar Artūru – toreiz daudzas lietas vēl nezinājām. Skatījāmies YouTube ierakstus un likām klāt savas idejas. Pirmajās sezonās – kad mums bija labākie rezultāti – atsevišķas lietas bija diezgan smieklīgas, pat amatieriskas.”

Desmit gadus vēlāk Latvijas Universitāte meistardarbu atkārtoja Gunta Endzela vadībā – ceturtdaļfinālā vēlreiz pieveicot profesionālu komandu. Arī šoreiz studentu upure bija no Vidzemes – ne vairs BK “Valmiera”, bet Edmunda Valeiko trenētā “Valmiera Glass/Vidzemes augstskola”.

“Gunta bagāža ir ļoti, ļoti liela,” Gailītis teica par Nikolaja Romaņenko audzēkni un pašreizējo Daugavpils Universitātes sieviešu komandas treneri. “Mūs vieno līdzīga dzīves uztvere. Viņš ir pozitīvs, es esmu pozitīvs – varam melni pajokot. Sapratāmies diezgan ātri, ikdienas sarunas raisījās viegli un saprotami.”

Trenera mūža aizraušanās, iespējams, sākās 1998. gadā, kad 16 gadus vecais puisis kļuva par Ziedoņa Jansona audzēkni Krištopāna basketbola skolā. Pēc skolas beigšanas Gunārs kļuva par vienu no trīs Dubultamatieru līgas (DAL) pīlāriem.

“Daiga Jansone nodarbojās ar līgas grāmatvedību, es pārraudzīju tiesnešus, bet Gunārs apkopoja statistiku un veidoja DAL mājas lapu,” piektdien telefonsarunā atcerējās Ziedonis Jansons. “Vairākus gadus kopā spēlējām “Kvadra Pak” komandā.”

Datu analīze Gunāram padevās jau sporta skolā. “Viņš bija kluss, bet ļoti iekšā sportā. Vasaras nometnēs Saldū zīmēja tabulas galda tenisa un novusa turnīriem. Toreiz nedomāju, ka viņš kļūs par basketbola treneri.”

Gunāra trenera ceļš sākās nejauši. “Biju spēlētājs Mārtiņa Zībarta vadītajā LU komandā. Mārtiņš, būdams U16 meiteņu izlases galvenais treneris, piedāvāja – vai negribi Līgo svētku laikā braukt filmēt pārbaudes spēles Polijā?”

“Piekritu. Sākām runāt. Mārtiņš teica, ka ir iespēja braukt uz 2006. gada Eiropas čempionātu Somijā – skautot pretinieces un taisīt video,” Gailītis atcerējās spilgto vasaru Jiveskilā, kad Latvijas kadetes ieguva tiesības spēlēt A divīzijā. “Sekoja darbs izlasēs kopā ar Daigu un Ziedoni Jansoniem – U16, U18, U20 meitenes, U18 puiši. Pamazām, pamazām un kamols sāka velties.”

Tajā laikā radās LU mūsdienu sistēmas iedīgļi. Gunārs 2008. gadā kļuva par Dubultamatieru līgas komandas “Leifheit/Latvijas Universitāte” treneri, tā sākot savu kāpienu studentu basketbola Olimpā.

“Pirmos sāku trenēt Juglas bērnus. Puikas, kuriem tagad ir ap trīsdesmit. Klāt nāca DAL amatieri. “Leifheit” kļuva par labu placdarmu eksperimentiem, jo lielākā daļa spēlētāju nebija iepriekš saskārušies ar basketbola sistēmām. Darīju visu, ko vēlējos. Puišiem tas patika, jo viņi vēlējās apgūt jaunas lietas. Pats labākais – komanda, kura biežāk zaudēja, sāka uzvarēt.

“Leifheit” progresēja katru gadu. “Piesaistījām LU studentus, kuri netika lielajā komandā. Izveidojās ļoti sirsnīgas attiecības. Pie manis ir spēlējuši visi trīs VEF treneri. Jānis Engers, īsu laiku arī Edgars Lasenbergs un Kārlis Žunda. Brālis Jānis 2015. gadā kļuva par DAL vērtīgāko spēlētāju, bet 2018. gadā MVP balvu nopelnīja Dāvis Čoders.

Dubultamatieru līga turpināja darbu līdz 2020. gada pavasarim, kad to “piebeidza” valstī noteiktie ierobežojumi. Līdz tam brīdim LU vīriešu basketbola sistēmā bija trīs komandas – pirmā, attīstības un amatieru vienības. Un meiteņu komanda. “Viss griezās kā ritenī. Trenerim super – vari eksperimentēt.”

LU kampusa celtniecība vēl bija nākotnes plānos, tādēļ studenti “tika mētāti” no vienas zāles uz otru. Leģendārā “Grebene” – Diagnostikas centra vecā zāle Maskačkā, Hanzas vidusskola, “Mežaparks” Ķīšežera krastā un turpat netālu esošais “Ķeizarmežs”.

“Šobrīd ir izcili. Pirmā komanda trenējas “Rimi” Olimpiskajā centrā, bet “Ramirent” līgas komanda – Hanzas vidusskolā. Pirmssezonā nedaudz pārklājās LU, VEF un “Prometey” grafiki – mums bija nedaudz noīsināts treniņlaiks. Divreiz nedēļā nākam arī no rītiem. Sākoties Eirokausu sezonai, “Prometey” daudz laika pavadīs izbraukumos un Rīgas arēnā – kļūs vieglāk.”

Kas ir Latvijas Universitātes priekšrocības? “Mēs esam stipri ar neprognozējamību. (Pirmās komandas) sistēmā ir 14-15 spēlētāji – desmit no viņiem var būt rezultatīvākie. Iepriekšējā sezona un pārbaudes spēles to pierādīja. Nav viena izteikta līdera. Ja nosegsi vienu, parādīsies nākamais.”

“Ir pieredzējušie spēlētāji, kuriem jānes rezultāts. Daudzi redz tikai gūtos punktus, bet man ir svarīgas visas ailes (tehniskajā protokolā). Vari pabeigt spēli ar nulle punktiem, tajā pašā laikā paveicot lielisku darbu aizsardzībā.”

Gandrīz visi klubi piedzīvo grūtības – enerģētikas krīzes un inflācijas apstākļos pieaug izmaksas gan treniņiem, gan spēlēm. Gailītis LU situāciju sauc par stabilu. “Trenējāmies visu vasaru, tostarp augusta beigās nedēļu bijām nometnē Gulbenē. Gatavošanās laikā bija lieliski apstākļi. Darbu izdarījām – viss kārtībā. Pats komandu vadīju no pirmajiem kopīgajiem treniņiem.”

Draudzīgas attiecības, atraktivitāte un pieaugošs profesionālisms ir LU stūrakmeņu vidū. “Mums ir superīgs kolektīvs. Treneri – Edijs Šlesers, Liepājā labus pamatus ielikušais Olafs Ozols un spēlētāja karjeru beigušais Lauris Blaus. Viņš bija ļoti priecīgs par mūsu piedāvājumu – būs lieliska sadarbība. Pagaidām pievērsies individuālam darbam ar garajiem spēlētājiem.”

Latvijas Universitātes sporta direktoram Uģim Biseniekam nav jāuztraucas par basketbolistu aprūpi – Gailīša personālā ir “Seton Hall” universitātes absolvents. “Menedžeris Haralds Kārlis ir vienkārši bomba – viņam nekas nav jāmāca. Visu redzējis – izlasē, Amerikā. Var sniegt praktiskus padomus basketbola lietās.”

Basketbola zāļu deficīta apstākļos – īpaši Rīgā – groza bumbas sabiedrība ar nepacietību gaida Sporta mājas celtniecību. “Kampusa jaunajās ēkās Torņakalnā nesen notika atvērto durvju diena. Spēlētāji, kuri studēja citās fakultātēs, sāka jautāt – kāpēc es nestudēju šeit? Tagad sākusies trešās – Rakstu mājas – celtniecība, bet Sporta mājas projektēšana ir procesā.”

Gunāram ir īpašs iemesls lepnumam. “Pirmo reizi vēsturē komandā ir tikai LU studenti – agrāk tā nekad nav bijis. Plus skolēni un daži jaunie, kuriem jācīnās par vietu sastāvā. Studentu-basketbolistu skaits sasniedzis atzīmi “20”. Pieskaitot trīs trenerus, LU basketbola sistēmā ir 23 studenti.”

Latvijas Universitātei pirmssezonā bija “ekskluzīvs” pretinieku saraksts. “Pirmajā dienā Basketbola Čempionu līgas komanda VEF, nākamajā – Eirokausa komanda “Prometey”. Gatavojamies pret noslēpumaino Keilu. Jauna komanda, Latvijas un Igaunijas līgas debitante, taču informācija ir. Izteikti līderi – Mārcis (Vītols) un horvātu centrs. Domāsim, kā viņus apturēt.”

Gunāra debija “Pafbet” līgā izdevās ar uzviju – sestdien, 1. oktobrī, Latvijas Universitāte uzvarēja Keilu ar 89:84. Četri studenti sameta vairāk nekā 10 punktus, turklāt Dāvids Vīksne 22 punktiem pievienoja 15 atlēkušās bumbas. Pirms spēles LU pateicās Mārcim Vītolam, kurš trīs sezonu laikā klubā aizvadīja 93 spēles.

Uzvara patīkamas emocijas sagādāja arī Ziedonim Jansonam. “Saņēmu no Gunāra personisku ielūgumu uz spēli.”

     [+] [-]

, 2022-10-14 18:38, pirms 2 gadiem
Veiksmi Gunaram . Viennozimigi Daritajs!

     [+] [-]

, 2022-10-19 19:02, pirms 2 gadiem
Cik tur LBL tie gailīši ? 😳