Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Štelmahers: "Finālos nav tāda "es" – ir tikai "mēs""

Štelmahers: "Finālos nav tāda "es" – ir tikai "mēs""
Roberts Štelmahers: divkārtējs Latvijas un Igaunijas līgas čempions. Foto: "Pafbet" līga

"VEF spēlētāji pirmajā ceturtdaļā meta ar augstāku precizitāti nekā vidēji sezonā. Zinot, ka finālā ir viena spēle, vajadzēja ātri reaģēt. Atlikušajā laikā vienkārši nospēlējām labāk," otro reizi karjerā triumfējot Latvijas un Igaunijas basketbola līgā, teica Tallinas kluba "Kalev/Cramo" galvenais treneris Roberts Štelmahers.

“Kalev/Cramo” 2019. gadā kļuva par pirmo Igaunijas klubu, kurš izcīnīja bronzas medaļu apvienotajā līgā. Divus pavasarus vēlāk tallinieši pievienoja pirmo finālu un pirmo “Pafbet” līgas trofeju Roberta Štelmahera vadībā.

Pašreizējā kluba priekštecis “Korvpalliklub Kalev” pastāvēja no 1920. līdz 2005. gadam, tostarp 1991. gadā uzvarēja Padomju Savienības pēdējā čempionātā. Jaunajam klubam starptautisku titulu līdz 2021. gada 11. aprīlim nebija.

“Uzvarēt vienmēr ir patīkami. Mājās – divtik, īpaši pret Rīgas VEF. Cīnījāmies, parādījām labu basketbolu,” teica laimīgais treneris un atgādināja, ka profesionālajā sportā svarīga ir tikai viena diena. “Mūsu sezonas virsotne ir “šodien”. Rīt brīvdiena, parīt – sāksim gatavoties izslēgšanas spēlēm Igaunijā.”

Tallinas basketbolisti šosezon izcīnīja sešas uzvaras VTB līgā, tai skaitā pār Maskavas CSKA. “Play-off” ar to nepietika, tāpēc aprīļa prioritāte bija sekmīgs starts “Final Six”. Igaunijas labākā komanda Rīgā izcīnīja divas uzvaras ar divciparu pārsvaru – pusfinālā pret Raplu, finālā pret VEF.

““Pafbet” līga ir ļoti svarīgs turnīrs gan “Kalev/Cramo”, gan Igaunijas basketbolam,” treneris runāja par fināla nozīmi. “Par īpašu noskaņošanos spēlei runāt nevajadzēja. Drīzāk – lai kāds lieki nenervozētu. Visi divpadsmit basketbolisti centās un palīdzēja. Uzvara ir spēlētāju nopelns.”

VEF labi jūtas ātrā basketbolā, taču pozicionālā spēlē sāk buksēt, atzina Štelmahers. “Gatavoties finālam sākām vakar, bet pretinieku stilu zinājām. Ātras pārejas, atlētiski ārējie spēlētāji, kuri iet cauri. Mums – jāiet virsū pa divi, lai atņemtu (bumbu) un gūtu punktus. Tādai spēlei arī gatavojāmies – tas bija mūsu pirmais plāns. Nenostrādāja, pārgājām pie otrā plāna.

Abām komandām ir lieliski un meistarīgi viesspēlētāji, taču Tallinas leģonāri svētdien bija labāki. “Izmantojām savu spēlētāju stiprās īpašības. VEF pozicionālā uzbrukumā nejūtas labi – grib ātri gūt punktus un mēģināt labi aizsargāties. Kad viņi vairs nevarēja dabūt vieglos punktus – viss, sākās problēmas.”

Spēlēšana “Kalev/Cramo” var kalpot par atspēriena punktu ceļā uz groza bumbas eliti, ir pārliecināts treneris. “Visi spēlētāji spēruši soli uz priekšu, tostarp Eiropas basketbola izpratnē. Mūsu mērķis, izvēloties spēlētāju, ir viņu “paaudzināt”, lai rastos iespēja pāriet uz labākiem klubiem. Stāstām – ja gribi spēlēt tālāk, tev jādara noteiktas lietas. Mēs gribam tev palīdzēt!

Štelmaheram izdevies pierunāt spēlētājus cīnīties komandas interesēs. “Katram savs raksturs, nav viegli. Tādas uzvaras kā šodien apliecina ieceres pareizību. Minējāt, ka Markusam Kīnam negāja metieni. Viņš reaģēja – gāja cauri un atdeva piespēles.”

Līdzīgi rīkojās arī citi “Kalev/Cramo” spēlētāji. “Runājām, ka katram jānoliek savs ego malā. Finālos nav tāda “es” vai “man” – ir tikai Mēs. (“Play-off” basketbols) nav individuālais sports. Ne vienmēr ar visiem spēlētājiem izdodas sarunāt spēlēt komandas interesēs.

Tallinas klubā Štelmaheram palīdz ilggadējais cīņubiedrs Akselis Vairogs un igauņu speciālists Indreks Reinboks. “Viņi man pasaka priekšā par dažādām situācijām, kuras redz laukumā. Iesaka, kā reaģēt, ko mainīju. Saglabāju Indreka un Akseļa teikto galvā. Dažreiz izmantoju uzreiz.”

Štelmahers ir soli no pirmā “triple-crown” Igaunijā. “Mums svarīgs ir katrs čempionāts. Bijām ļoti priecīgi par uzvaru Igaunijas kausa izcīņā. Tagad priecājamies par panākumu “Sešu finālā” un tāpat uztversim spēlēšanu Igaunijas čempionātā. Neviens nesapratīs, ja to neizdarīsim. Viegli nebūs. Katrs tituls nāk sarežģīti, katrs ir pa savam brīnišķīgs. Nekad neapnīk uzvarēt.

Treneris cer, ka nākamgad Latvijas un Igaunijas klubi varēs aizvadīt pilnvērtīgu regulāro sezonu. “Mīnuss – šosezon nevarējām “pataustīt” pretinieku spēlētājus, zinot, ka Latvijā ir spēcīgas komandas. Abās valstīs spēlēt ir foršāk. Finālturnīrs bija labi noorganizēts.”


, 2021-04-11 20:31, pirms 3 gadiem
Kur tie "Mēs" palika spēlējot izlasei ?
, 2021-04-12 06:43, pirms 3 gadiem
Re te ir tā vieta kur izpausties Štelmim, lūzeru līga! Tikai nevajag līst augstākos plauktos! Katram sava vieta!
, 2021-04-12 10:38, pirms 3 gadiem
Jā,piemēram, Lomažam tad arī "negāja metieni",taču viņš turpināja mest un mest
Gregs Vitingtons. Foto: Mikus Kļaviņš/VEF Rīga
29

Duelēšanos LBL pusfināla stadijā uzsāks čempione VEF un pārsteidzošā "Liepāja"

"Pafbet" Latvijas Basketbola līgas pusfināla kārta šovakar iesāksies ar spēli "Rimi" Olimpiskajā centrā, kur pulksten 19:00 sāksies sērija līdz tīrs uzvarām starp aktuālo valsts čempionvienību "VEF Rīga" un nedaudz pārsteidzoši pusfinālu sasniegušo "Liepāju". Spēles tiešraidi demonstrēs kanāls TV4.
Kristaps Ķilps. Foto: Jānis Martels
40

45 vadības maiņas un Ķilpa 38 punkti: "Ogre" pirmoreiz kopš 2017. gada bez pusfināla

Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālā otro sezonu pēc kārtas piedalīsies "Liepāja", kura ceturtdaļfināla sērijas piektajā kaujā izbraukumā pagrinājumā uzveica (85:81) "Ogri". Ogrēnieši, skaitot pabeigtās sezonas, pēdējoreiz pusfinālu nesasniedza 2017. gadā.
''Prometey'' komanda pēc titula iegūšanas. Foto: Paf League
17

Klavelam 26 punkti, ''Prometey'' kļūst par divkārtējo LAT-EST čempioni

Šodien Igaunijas galvaspilsētā Tallinā par divkārtējo apvienotās Latvijas - Igaunijas basketbola līgas čempioni kļuva Ukrainas komanda ''Prometey'', kas sīvā cīņā ar 91:83 pārspēja ''Kalev''/''Cramo''. Par spēles varoni kļuva Puertoriko basketbolists Džians Klavels, kuram sezonas rezultatīvākā spēle - 26 punkti.