Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Spānijas preses reakcija: Latvija sabojā Rubio atgriešanās balli

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Spānijas preses reakcija: Latvija sabojā Rubio atgriešanās balli
Rikijs Rubio un Kristers Zoriks 2024. gada 22. februārī Saragosā. Foto: FIBA

Spānijas zaudējums "EuroBasket 2025" kvalifikācijas pirmajā spēlē dzimtenē tika uztverts ar pamatīgu vilšanos, taču lielāku uzmanību vietējā presē izpelnījās Rikija Rubio atgriešanās.

Francija, Spānija, Itālija, Vācija un Lielbritānija nemīl izcelt savus zaudējumus sporta laukumos. Kad latvieši Pasaules kausa sākumā uzvarēja Franciju, “Les Bleus” zaudējums laikraksta “L`Equipe” slejās tika pabīdīts zem regbistu pārbaudes spēles.

Otrkārt, futbola efekts. Eiropas “lielā piecinieka” valstīs dominē kājbumbas ziņas. Nacionālie čempionāti, Čempionu līga, spēlētāju pārejas, valstsvienību oficiālās un pārbaudes spēles – citiem sporta veidiem nākas piekāpties Karaļa priekšā.

Spānija zaudē Latvijai, taču Rubio uzvar

https://www.marca.com/baloncesto/se...

“Spānijas un Latvijas spēle oficiāli ir daļa no “EuroBasket 2025” kvalifikācijas procesa. Vairāk slēpta bija vēlēšanās revanšēties par sakāvi Pasaules kausā, taču daži spēlētāji par to atcerējās. Visu pārspēja Rikija Rubio klātbūtne un atgriešanās basketbolā.

Ja kāds gaidīja, ka Skariolo viņu izmantos epizodiski, tad viņš kļūdījās. Treneris ļāva Rubio doties laukumā starta pieciniekā un spēlēt izšķirošajos brīžos. Tas bija atalgojums par labo darbu treniņos. Kā atzina itālietis (el italiano), spēlētājs ir tālu no labākās sportiskās formas un spēles gaitā tas bija pamanāms, lai gan pēdējais iznāciens izdevās krāšņs.

Rikijs pabeidza spēli ar 11 punktiem, vienu atlēkušo bumbu un piecām rezultatīvām piespēlēm, taču netrāpīja pirmos septiņus metienus. Viņa otrais iznāciens sekmēja Spānijas atspēlēšanos. Ar viņu laukumā bija vieglāk un divas no viņa piespēlēm sasniedza Haimi Pradiju, kurš divas reizes trieca bumbu grozā no augšas.

Latvija neieradās ballēties.

Pasaules kausa piektās vietas īpašniece nevēlējās būt balles viešņa un ļoti ātri uzņēmās iniciatīvu. Ātrā spēle, disciplinētā bumbas kustība un metieni no trīspunktu līnijas palīdzēja latviešiem pirmās ceturtdaļas beigās panākt 14:23 savā labā. Otrās ceturtdaļas vidū viņi iemeta trīs tālmetienus pēc kārtas – 22:34. Rubio noiešana no laukuma un uzlabojumi aizsardzībā ļāva Spānijai puslaika beigās pietuvoties – 37:40.

Spēlei atsākoties, Latvija devās jaunā izrāvienā, īpaši pateicoties Gražulim un Lomažam – 37:46. Spānijai atkal vajadzēja airēt pret straumi. Alberto Diasam esot laukumā vienlaikus ar Saesu, Klaveru un Brizuelu – viņam izdevās lieliska spēle – Spānija trešās ceturtdaļas beigās izlīdzināja rezultātu, 57:57.

Saesa brīvmetiens izvirzīja Spāniju vadībā – 60:59. Skariolo sūtīja Rubio laukumā, kad vēl bija jāspēlē 04:44 minūtes. Arī Pradiju, kurš bija latviešu murgs. Dienas varonis 50 sekundes pirms pamatlaika beigām iemeta tālmetienu no stūra, 71:73, taču Lomažs atbildēja ar trīspunktnieku, apgrūtinot atspēlēšanos – 71:76.

Rikijs trāpīja divus no trijiem brīvmetieniem – 73:76. Zoriks netrāpīja abus mēģinājumus un nākamajā bumbas kontrolē uzsita piezīmi pret Rubio. Katalānis (El catalán) netrāpīja nevienu, kamēr Bertāns iemeta vienu no diviem – 73:77. Rodiona Kuruca absurdā piezīme dāvāja Lopesam-Arostegi trīs metienus. Viņš iemeta pirmos divus un netrāpīja trešo. Timma spēlei pielika punktu.”

Saragosā uzvarēja Rikijs

https://as.com/baloncesto/mas_balon...

“Valstsvienība (La Selección) zaudēja Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē, taču atguva saspēles vadītāju, kurš atgriezās basketbolā pēc vairāk nekā pusgada pārtraukuma.

Saragosā ceturtdien notika divas spēles. Spānija ar 75:79 zaudēja Latvijai, taču, lai gan šis ir komandu sporta veids, gadās izņēmumi un šis bija viens no tādiem. Rikijs visiem par prieku apstiprināja, ka pārvarējis mentālās veselības problēmas.

El Masno burvis (el mago de El Masnou) sešus mēnešus pēc pārtraukuma sākuma atgriezās pilnajā un skaļajā “Prinča Felipes” zālē (Principe Felipe). Kas par emocijām. Apgrieztiem matiem, ar ķermeni, kurš zaudējis daļu muskuļu, devīto numuru un sporta apaviem purpura krāsā – Serdžo Skariolo izrādīja viņam cieņu un iekļāva starta pieciniekā.

Būtu nepareizi bargi vērtēt viņa sniegumu, taču atgriešanās skaitļi ir šādi: 20 minūtes, 11 punkti, piecas piespēles. Viņa pievilcības spēks ir īsts un, neiedziļinoties skaitļos (20% metienos no spēles liecināja par ilgo nespēlēšanu), viņš izskatījās ļoti labā formā – daudz labākā, nekā varētu domāt pēc pusgada prombūtnes. Pati grūtākā lieta – atgriešanās – jau paveikta.

Tajā pašā laikā Spānijas un Latvijas spēle bija kas vairāk par Rikija atgriešanos. Basketbolā vienmēr pastāv rēķinu kārtošana. Joprojām bija jūtamas atskaņas no Džakartas, kur valstsvienībai tika uzlikts kapakmens Pasaules kausā.

Latvija neizskatās pēc vienas dienas zieda. Par spīti Porziņģa, Dāvja Bertāna un Žagara – viens no Pasaules kausa atklājumiem – prombūtnei, Luka Banki atstājis savu nospiedumu komandā, kura, tāpat kā Spānija, spēlēs Olimpisko spēļu kvalifikācijā (Preolimpico).

Valstsvienība, spēlējot bez Rūdija (Fernandesa), Juja, Lorenco Brauna, Abrinesa, Villija (Ernangomesa), Aldamas un Garubas, pārvarēja divus grūtus brīžus. Briesmīgā metienu precizitāte pirmajā ceturtdaļā (27,78%) lika nonākt iedzinēju lomā – 14:23. Vēlāk Latvija vēl divas reizes aizbēga bīstamā attālumā – 29:40 un 39:48.

Iznākums nebija perfekts, taču nebija iedomājamas labākas beigas kā Rubio atgriešanās laukumā.

Serdžo Skariolo vārdi pēc zaudējuma Latvijai

https://www.gigantes.com/seleccione...

“Varu teikt, ka daudzos spēlētājos redzēju rūsas pazīmes. Gadījumā, ja kāds ir pārāk sajūsmināts par Rikija atgriešanos... Tai jākļūst par motivāciju. Esmu apjautis, ka spēlētājiem, kuri maz vai nemaz spēlē savos klubos, ir grūti iekļauties spēlē.

Redzēju Rikiju treniņos. Viņam piemīt liels gribasspēks, vēlēšanās labi nospēlēt un, protams, atgūt spēles ritmu. Novērtējam viņa sniegto palīdzību un ticam, ka šis bija ļoti labs pirmais solis, lai atgrieztos klubu sacensībās un sagatavotos vasaras darbam.

Ļoti daudz atšķirību, salīdzinot ar zaudējumu Pasaules kausā. Citi spēlētāji. Neredzu daudz kopīga. Džakartā ilgu laiku atradāmies vadībā un bijām priekšā pirms pēdējās ceturtdaļas. Šoreiz viņi gandrīz visu spēli atradās vadībā. Jāpieņem fakts, ka tagad Eiropā ir daudzas elites līmeņa vienības. Pievienojot NBA spēlētājus un Šmitu, tā ir tiešām varena komanda.

Licencēto basketbolistu skaits Spānijā pieaug par 35 tūkstošiem

https://www.feb.es/2024/2/23/balonc...

“Augstākās sporta padomes (CSD) informācija liecina, ka 2023. gadā Spānijā izsniegtas 34 777 jaunas licences. Oficiāli reģistrēto basketbolistu skaits pieaudzis no 377 108 līdz 411 885. Gada laikā sasniegts 9,2% pieaugums.

Licencēto spēlētāju skaitā ir 273 618 vīrieši un 138 267 sievietes. Iepriekšējais augstākais punkts tika sasniegts 2012. gadā, kad FEB rīcībā bija ziņas par 407 728 spēlētājiem. Prezidentes Elizas Agilaras mērķis – 500 000 reģistrētu spēlētāju 2030. gadā.”

Izmantotie resursi:
Spānijas preses reakcija: “Katra minūte iedzinēju lomā atgādināja pagātnes rēgus”
Sirdstrieka galotnē un sarkanbaltais cunami: Spānijas preses reakcija
Why Ricky Rubio`s return is a win for basketball

  +6 [+] [-]

, 2024-02-24 09:11, pirms 2 mēnešiem
Skatījos spēli un līdz beigām domāju, ka būs "skaists zaudējums". Pirms spēles vispār domāju - galvenais zaudēt cienīgi. Nebiju domājis, ka izlase spēs uzturēt Āzijā uzņemtos apgriezienus. Spēja. Cepuri nost.

  +3 [+] [-]

, 2024-02-24 10:17, pirms 2 mēnešiem
Nevaru izprast to autoru vēlmi dažus vārdus izdulkot spāniski. Nu kāda tieši pievienotā vērtība googles tulkojumam ir, kad mēs uzzinām, ka olimpisko kvakifikācijas turnīru Spānijā sauc par preolimpico

     [+] [-]

, 2024-02-24 11:01, pirms 2 mēnešiem
Nevienu brīdi neradās šaubas par Latvijas uzvaru. Latvija vienkārši šodien bija labāka.

     [+] [-]

, 2024-02-24 11:15, pirms 2 mēnešiem
Tulkotājs nerullē

     [+] [-]

, 2024-02-24 12:29, pirms 2 mēnešiem
5Coops rakstīja: Nevaru izprast to autoru vēlmi dažus vārdus izdulkot spāniski. Nu kāda tieši pievienotā vērtība googles tulkojumam ir, kad mēs uzzinām, ka olimpisko kvakifikācijas turnīru Spānijā sauc par preolimpico
cilvēks uz to dročī, nu ir taču ok, lai jau

     [+] [-]

, 2024-02-24 13:17, pirms 2 mēnešiem
Tā jau arī bija - spāņu mēdijos galvenā ziņa: Rubio atgriezies, bet vēl ne tik labā formā un tāpēc Spānija basketbolā kaut kam ir zaudējusi...
Salīdzinoši ar fiasko Džakartā 01.09.2023., kad prese rakstīja, ka lielākais spāņu zaudējums visā PK vēsturē utt

     [+] [-]

, 2024-02-24 14:28, pirms 2 mēnešiem
#22924 rakstīja: Tā jau arī bija - spāņu mēdijos galvenā ziņa: Rubio atgriezies, bet vēl ne tik labā formā un tāpēc Spānija basketbolā kaut kam ir zaudējusi...
Salīdzinoši ar fiasko Džakartā 01.09.2023., kad prese rakstīja, ka lielākais spāņu zaudējums visā PK vēsturē utt
nu tagad būs iesildījies, daudz maz, nākošajā spēlē 20+10+10+10 būs

     [+] [-]

, 2024-02-24 20:41, pirms 2 mēnešiem
5Coops rakstīja: Nevaru izprast to autoru vēlmi dažus vārdus izdulkot spāniski. Nu kāda tieši pievienotā vērtība googles tulkojumam ir, kad mēs uzzinām, ka olimpisko kvakifikācijas turnīru Spānijā sauc par preolimpico
Un neiztulkot uz puikas plakāta uzrakstīto: "Rikij, tavs smaids ir tas, kas pasaulei vajadzīgs."