Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Olimpisko bronzu ieguvušais Pešičs pārdomā un grasās turpināt Serbijas izlases vadīšanu

Agris Suveizda

Olimpisko bronzu ieguvušais Pešičs pārdomā un grasās turpināt Serbijas izlases vadīšanu
Svetislavs Pešičs. Foto: EPA/Scanpix

Serbijas medijs Meridian Sport ziņo, ka 75 gadus vecais serbu basketbola speciālists Svetislavs Pešičs piekritis turpināt vīriešu valstsvienības vadīšanu līdz nākamā gada Eiropas čempionātam.

Serbijas izlase šovasar abus zaudējumus piedzīvoja amerikāņiem – 84:110 apakšgrupā un 91:95 pusfinālā – un izcīnīja Parīzes olimpisko bronzu, izšķirošajā cīņā revanšējoties Pešiča savulaik vadītajai Vācijai (93:83) par neveiksmi 2023. gada Pasaules kausa finālā (77:83).

Pešičs vēl pirms olimpiskajām spēlēm lika manīt, ka pēc Parīzes turnīra vēlas noslēgt savu darbu Serbijas izlasē, un septembrī nepalikšanu pavēstīja arī tiešā veidā, tomēr federācijas jaunais prezidents Nebojša Čovičs viņa paturēšanu izvirzīja kā prioritāti un savu acīmredzot ir panācis. Federācijas mājaslapā sadarbības turpināšana gan vēl nav izziņota oficiāli.

"EuroBasket 2025" atlasi serbi sāka ar uzvarām pār Somiju (77:61 mājās) un Gruziju (76:63 viesos), bet novembrī divreiz tiksies ar Dāniju. Iepriekš vadījis Minhenes "Bayern" un "Barcelona", Pešičs pie Serbijas stūres stājās pirms trim gadiem. Pirmajā lielajā turnīrā Eiropas čempionātā Serbija grupu turnīrā tika pie perfektas bilances 5-0, tomēr jau astotdaļfinālā piekāpās Itālijai (86:94). Trijos lielajos turnīros Pešiča vadībā izlase uzvarējusi 75% spēļu (15-5).

Eiropas čempionātos Pešičs ir triumfējis gan ar Vāciju (1993.), gan Dienvidslāviju (2001.), pasaules čempionātos ticis pie zelta (2002. gadā ar Dienvidslāviju) un sudraba, bet olimpiskajās spēlēs pie medaļas tika pirmoreiz. Eirolīgā Pešičs uzvarējis gan kā spēlētājs (1979. gadā ar Sarajevas "Bosna"), gan kā treneris (2003. gadā ar "Barcelona"). Trenera karjerā tāpat ieguvis FIBA Korāča kausu (1995. gadā ar Berlīnes "Alba") un FIBA Eirokausu (2007. gadā ar "Girona"), piecreiz kļuvis par Vācijas čempionu (četrreiz 20. gadsimtā ar "Alba" un 2014. gadā ar "Bayern") un 21. gadsimta sākumā ar "Barcelona" divreiz līksmojas Spānijas čempionātā.

2025. gada Eiropas čempionāta finālturnīru uzņems Kipra, Somija, Polija un Latvija, izšķirošajiem mačiem notiekot Rīgā.

Izmantotie resursi:
https://meridiansport.rs/kosarka/co...