Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Latvijas U20 izlase uzvar un nodrošina palikšanu EČ A divīzijā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Latvijas U20 izlase uzvar un nodrošina palikšanu EČ A divīzijā
Rolands Šmits
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Ar uzvaru Eiropas U20 basketbola čempionāta spēles G grupā noslēgusi Latvijas izlase, kas ar rezultātu 75:64 apspēlēja Zviedrijas vienaudžus. Līdz ar to Latvijas basketbolisti garantējuši vietu Eiropas čempionāta A divīzijā arī nākamgad un turpinās cīņu par 13. vietu.

Otrdien G grupas pirmās kārtas spēļu veiksminieces, Latvijas un Zviedrijas U20 izlases, piedzīvoja zaudējumus, kas nozīmēja, ka viena no šīm komandām būs spiesta cīnīties par palikšanu Eiropas čempionāta A divīzijā. Tam bija jānoskaidrojas abu šo komandu savstarpējā duelī.

Izšķirošais mačs iesākās ar cīņu punkts punktā, kas ilga līdz pirmās ceturtdaļas septītajai minūtei, kad 5:0 izrāvienu veica Dāvis Geks (13:8). Ceturtdaļas izskaņā Geks ar precīzu tālmetienu palielināja rezultāta starpību arī līdz astoņiem punktiem, bet savu pēdējo uzbrukumu realizēja arī zviedri, ceturtdaļai noslēdzoties ar rezultātu 20:14. Otrajā ceturtdaļā nepagāja ne trīs minūtes, kad zviedri bija spiesti ņemt minūtes pārtraukumu, nonākot iedzinējos ar deviņu punktu deficītu (18:27). Lai arī Latvijas U20 izlases basketbolisti līdz otrās ceturtdaļas vidum neaizmeta grozam garām nevienu metienu no spēles (6/6), Zviedrijas komandai izdevās lauzt cīņas gaitu un samazināt rezultāta starpību līdz diviem punktiem (31:33). Īstajā brīdī rezultatīvu sniegumu parādīja Roberts Pāže, atjaunojot sešu punktu pārsvaru. Aizmetot garām no spēles tikai pēdējo metienu otrajā ceturtdaļā, Latvijas U20 izlase uzvarēja pirmo puslaiku ar rezultātu 44:36.

Otro puslaiku latvieši sāka ar spiedienu groza apakšā, pa reizei bumbu grozā no augšas triecot Rolandam Šmitam un Iļjam Gromovam. Zviedrijas U20 izlasi uz priekšu vilka Nikolass Spires, neļaujot latviešiem veikt kādu nopietnu izrāvienu. Cīņa punkts punktā risinājās ne vien trešajā, bet arī ceturtajā ceturtdaļā, kas nāca par labu Latvijas izlasei, kas turējās astoņus punktus priekšā pretiniekam. Noslēdzošā desmitminūte bija īpaši nerezultatīva, bet Zviedrijas basketbolistiem izdevās samazināt rezultāta starpību, pēdējās trīs minūtes sākot ar četru punktu deficītu (62:66).

Tas nozīmēja Latvijas izlasei ierasto saspringto spēles galotni. Dāvis Geks nelaikā aizrāvās ar tālmetieniem, kuri bija neprecīzi. Pusotru minūti līdz pamatlaika beigām Nikolajs Mazurs bija spiests ņemt minūtes pārtraukumu, jo situācija bija kļuvusi kritiska (66:64). Par laimi šoreiz uzvara spēlē pēdējās sekundēs netika izlaista no rokām, latviešiem gūstot svarīgu panākumu ar rezultātu 75:64 un tādējādi turpinot cīņu nevis par palikšanu A divīzijā, respektīvi, 17. - 20. vietu, bet gan par 13. vietu šajā Eiropas čempionātā.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 28 punktiem bija Rolands Šmits, bet pa 12 punktiem guva Dāvis Geks un Anžejs Pasečņiks, kura rēķinā arī septiņas atlēkušās bumbas un pieci bloķēti metieni. Zviedrijas U20 izlases labā 18 punktus guva un 12 atlēkušās bumbas izcīnīja Nikolass Spires.

Pateicoties šai uzvarai, Latvijas U20 izlase ieņēma pirmo vietu G grupā. Tas nozīmē, ka nākamo spēli latvieši aizvadīs piektdien, kad spēkosies ar H grupā otro vietu izcīnījušo Vācijas U20 izlasi, kas izšķirošajā mačā apspēlēja Ungārijas vienaudžus (63:53).

Latvija U20 - Zviedrija U20 75:64 (20:14, 24:22, 16:16, 15:12)
Latvija U20: Šmits 28, Pasečņiks 12 (7 ab, 5 bl), Geks 12, Krastiņš 8, Gromovs 6 (8 ab), Pāže 5, Pļavnieks 2, Žvīgurs 2, Lasmanis, Štelmahers, Engers, Gludītis.

Latvijas spēles G grupā

DienaLaiksSpēleRezultāts
14.07.12:30Latvija - Bulgārija69:63
15.07.12:30Melnkalne - Latvija60:59
16.07.14:45Latvija - Zviedrija75:64

Izmantotie resursi:
FIBA Europe

1 2 59 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2014-07-16 16:28, pirms 10 gadiem
Šmits vienkārši zvērs, aiz ausīm velk šo komandu, gaidam ACB šajā sezonā!
Brīnums, ka nepakāsa atkal pēdējās minūtes bija tik + 4 2min pirms beigām.

  +2 [+] [-]

, 2014-07-16 16:29, pirms 10 gadiem
tālu jau nebija. man tāda nojausma, ka VEF nākamā sezona būs vēl katastrofālāka par iepriekšējo.

  +7 [+] [-]

, 2014-07-16 16:29, pirms 10 gadiem
Pēc šī čempja treneriem jāveic savu spēlētāju skautings, jākonstatē pozitīvās lietas un negatīvās, un pats galvenais, lai spēlētāji nākošās sezonas garumā attīsta individuālo meistarību, strādā pie trūkumiem.

  -4 [+] [-]

, 2014-07-16 16:29, pirms 10 gadiem
Nav ko iebilst, sport eksperts visu precīzi uzrakstījis. Tikai - reāli jau citu jaunatnes (es uzsveru jaunatnes) treneru mums nav, kas varētu sekmīgāk strādāt ar šo U20 izlasi. Mazurs ir vislabākā kandidatūra, un viņam jāturpina. Kas zin, būtu tie 2 zaudējumi nevis -1, bet uzvaras ar +1, un mēs ietu jau uz medaļām!
Treneris ir labs speciālists, nav ko viņu gremdēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-07-16 16:34, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Malači! Saņēmās pēc neveiksmes! Šķiet Mazurs atkal ar Geku stingrāk parunājis. Kopsummējot visu čempi iezīmējās dažādas problēmas gan trenerim, gan pašam sastāvam, kuras, lai kā jūs censtos ignorēt, nepazudīs! Es domāju problēmu ar realizāciju un vājo sniegumu no mazo spēlētāju puses, kas arī bija pērn u-18 čempī! Šai izlasei medaļas būs tikai tad, kad mazie būs spējīgi spēli no spēles dod savu artavu uzbrukumā, jo reāli skatoties neesam spējīgi uzvarēt pretiniekus ar labu aizsardzību un uzbrukumā spiest tikai uz garajiem.....Par tiem zaudējumiem spēles izskaņā ir cits stāsts, protams tur vaina arī ir Mazuram, bet iegriež arī tas, ka nav spēlētāja, kurš varētu saasināt spēli uzbrukumā, kurš būtu stabils no trīņa un caurgājienos, pērn tāds Bonis bija.

Par Mazuru ir cits stāsts, protams viņš kā treneris atbild par rezultātu! Lai par viņa darba turpināšanu lemj LBS, bet es uzskatu, ka pavērosim viņa darbu pie VEF stūres, ja būs normāla sezona EK un VTB un zelts LBL, tad, lai turpina strādāt, pieredze lielāka būs + spēlētāji zina treneri un to, ko viņš gaida no viņiem

Pats galvenais, cerēsim uz nākamo čempi mūsu mazie smagi strādās, lai ir kas uzņemas līdera lomu, ja ne no šī sastāva, tad kaut no u-18 vai no malas, lai ir Mazuram uz ko paļauties tāpat kā Štālbergam Bonis bija
Mazurs ir treneris, kurš ir mācījies no Butauta - viņam katastrofāli nav sajēgas par spēles galotnēm un pareizo motivāciju/sastāvu. Tā sērga sākās ar to pašu pēdējo čempi, kur spēles zaudēja pārsvarā galotnēs, neko nemainot, bet tikai cerot, ka tomēr būs, tas pats bija VEFā, šogad pie U-20 ir tieši tas pats. Tieši ar to arī atšķiras Bagatskis un Štālbergs - pareizajā brīdī minūte un maiņa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-07-16 16:37, pirms 10 gadiem
Nav Mazurs izlašū treneris, klubu, droši, to redzēsim, bet izlase ir izlase, cits skats, citi spēlētāji. Klubu par izlasi arī nepārvērtīsi, un otrādi.
Slēpts komentārs: zefons

  +4 [+] [-]

, 2014-07-16 16:39, pirms 10 gadiem
Te mēs redzam kas notiek ar izlasi ja tai noņem vienu, bet ļooti spilgtu un svarīgu spēlētāju!

Porziņģis nav un ja nebūtu ari 2013 gada vasarā tad U18 tāda 4 vietas liktos kā kosmoss kur nu vel medaļas!

Anžejs atkal nospēlēja ļoti maz un acimredzot kopš 2013 gada vasaras nekas nav darīt lai viņš fiziski varētu izturēt uz laukuma vairāk par 20-25 minūtēm spēlē starp sava vecuma džekiem.. nav jābrīnās ka pie večiem viņš spēlē 5 minūtes pa maču!

Tas pats Šmits piemēram katrā mačā spēlē 30-35 minūtes!

Cerēsim ka no šīs izlases lidz kārtīgam veču līmenim izaugs 3-4 spēlētāji - es teiktu ka tie būs Gromovs, Žvīgurs, Pasečņiks un Šmits!

  +3 [+] [-]

, 2014-07-16 16:39, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Nebūs, atšķirība ir tā, ka Mazuram patlaban iekš VEF ir sastāvs, kur gandrīz ikviens var gūt punktus un nav jāspiež uz garajiem + Mazurs nolasījis diezgan normālu sastāvu priekš sevis
kārtīgs ķieģeļu metēju sastāvs. visi māk mest, bet reti iemet.

  +3 [+] [-]

, 2014-07-16 16:40, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Noliec emocijas pret treneri malā un paskaties tieši uz sastāvu! Nu nav, kas mazajiem uzņemas līdera lomu arī pērn! Nav uz ko balstīt uzbrukumu, nav laba caurgājienu meistara, ne snaipera, laid kuru spēlētāju gribi, rezultāts nemainīsies
Es tev atkārtoju - atceries, kas ar Mazura perspektīvo izlasi notika pēdējā čempī Latvijā? Tieši tas, ko es rakstu. Nekādas emocijas, bet nav viņš treneris, kurš var izvilkt spēli, viņš ir treneris, kurš mūžīgi cer. Arī Butauts minūtes ņēma, kad ūdens jau izliets. Apskaties, kā Štālbergs, Bagatskis, Muižnieks, Štelmahers, Zvirgzdiņš ņem minūtes. Tad, kad redz, ka kaut kas nav, kaut +20. Mazurs redz tikai tad, kad rezultāts rāda. Esmu ļoti daudz spēļu skatījies ar šiem treneriem un tieši šis aspekts nav Mazuram. Varbūt būs, bet lai rūdās klubā, nevis ķēpājās izlasē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-07-16 16:42, pirms 10 gadiem
Šmitu par manu bērnu krusttēvu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-07-16 16:49, pirms 10 gadiem
Šmits vienkārši monstrs šajā čempī! Galvenais pēc šāda čempja, lai neapstājas nu ja tiks pie minūtēm ACB, tad būtu ideālais variants!! Pasečņiks pēdējās 2 spēles saņēmies un nospēlēja tā, kā no viņa gaidija visa Latvija! Pasečnikam galigi nav stabilitātes. uz laukuma arī tāds mīksts izskatās. Šmits izlases MVP bez variantiem!

     [+] [-]

, 2014-07-16 16:53, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Par minūtēm daļēji piekrītu, jo ir dažāda stila treneri, ir kāds, kurš vairāk uzticas spēlētājiem utt. Šodien it kā normāli bija ar tiem pārtrakumiem....nākamgad būs jau laba pieredze un tad redzēsim kā būs

Vienkārši šķiet, ka Mazurs par daudz tic saviem spēlētājiem
Zini, man liekas, ka problēma ir tajā, ka viņš visu laiku ir sēdējis skautingā, kas daudz balstās uz statistikas elementu. Kā teica Bagatskis EČ, ka katra spēle ir unikāla un nekad nevar neko paredzēt. Tas pats U20 fināls, kurā viss it kā labi un tad tas troiku lietus, ņem minūti, nekas nemainās.

Jo vairāk Mazurs trenēs un mazāk skatīsies ar skautinga aci uz spēli, jo labāk būs, bet pagaidām es tiešām uzskatu, ka vajag pāris gadus pa klubiem, rūdīties, tad būs labs treneris, domājams, tiem pašiem jauniešiem, jo tos viņš tomēr pārzina.

  +2 [+] [-]

, 2014-07-16 16:56, pirms 10 gadiem
Šmitu cerams varēs redzēt nākamā gada EČ jau lielajā sastāvā
Bet nu kopumā diezgan bēdīgi,pagājšgad u20 pacēla sudrabu,šogad knapi paliek grupā. Protams,sastāvs nebija tik iespaidīgs kā pagājšgad ,taču tāpat ļoti bēdīgi,ceru,ka Mazurs nenoraks VEFU..

  +7 [+] [-]

, 2014-07-16 16:58, pirms 10 gadiem
Mazura radinieks SportExpert nebeidz aiztāvēt Mazuru.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-07-16 17:05, pirms 10 gadiem
tomssk8 rakstīja: Zini, man liekas, ka problēma ir tajā, ka viņš visu laiku ir sēdējis skautingā, kas daudz balstās uz statistikas elementu. Kā teica Bagatskis EČ, ka katra spēle ir unikāla un nekad nevar neko paredzēt. Tas pats U20 fināls, kurā viss it kā labi un tad tas troiku lietus, ņem minūti, nekas nemainās.

Jo vairāk Mazurs trenēs un mazāk skatīsies ar skautinga aci uz spēli, jo labāk būs, bet pagaidām es tiešām uzskatu, ka vajag pāris gadus pa klubiem, rūdīties, tad būs labs treneris, domājams, tiem pašiem jauniešiem, jo tos viņš tomēr pārzina.
Kas pēc tavām domām ir skautings?

  +3 [+] [-]

, 2014-07-16 17:08, pirms 10 gadiem
Fredža rakstīja: Šmitu cerams varēs redzēt nākamā gada EČ jau lielajā sastāvā
Bet nu kopumā diezgan bēdīgi,pagājšgad u20 pacēla sudrabu,šogad knapi paliek grupā. Protams,sastāvs nebija tik iespaidīgs kā pagājšgad ,taču tāpat ļoti bēdīgi,ceru,ka Mazurs nenoraks VEFU..
Tur grūti būs tikt - garie pietiek mums - Meiers, Bērziņš, Freimanis, Šeļakovs, Mejeris, iespējams arī Porziņģis (kgan ja vinju draftēs nākamvasar tad skaidrs ka izlasē viņš nebūs)!

  -4 [+] [-]

, 2014-07-16 17:10, pirms 10 gadiem
casiljas rakstīja: Mazura radinieks SportExpert nebeidz aiztāvēt Mazuru.
A par ko Mazuru nolikt? Viņš jau te tiek nolikts ne jau U20 izlases sakarā bet gan VEF komandas sakarā, kgan ar VEF kopš viņš ir apstiprināts par galveno viņš vel nav strādājis nevienā spēlē!

  +3 [+] [-]

, 2014-07-16 17:13, pirms 10 gadiem
sandis444444 rakstīja: A par ko Mazuru nolikt? Viņš jau te tiek nolikts ne jau U20 izlases sakarā bet gan VEF komandas sakarā, kgan ar VEF kopš viņš ir apstiprināts par galveno viņš vel nav strādājis nevienā spēlē!
Viņš sevi pagaidām nav parādijies no labākās puses. Pagājušogad Rīgā pusfinālu un par trešo vietu spēles izgāzās, šis čempionāts slikts un bail pat iedomāties, kas notiks ar VEF.

  +2 [+] [-]

, 2014-07-16 17:14, pirms 10 gadiem
KoNuKo rakstīja: Kas pēc tavām domām ir skautings?
Skautings ir pretinieku un arī savu, pārsvarā, kandidātu spēles un spēlētāju izpēte balstoties uz analīzi, jo vairāk tu redzi, tīri kvantitatīvi, jo vairāk parādās kādas kopsakarības - spēlētāju rīcībā konkrētās situācijās, taktiskās shēmas, treneru rīcība u.tml. Tas viss apaug ar statistiku un tāpēc skautings ir skautins, bet galvenais treneris ir galvenais. Galvenajam ir jāzina, kas var notikt, bet primāri ir jāskatās uz to, kas notiek. Ja ir tāds kiš miš, rodas, kas noticis, proti, pārāk liela uzticēšanās (redz, parasti viņš iemestu, gan jau iemetīs, tik daudz taču viņš parasti garām nemet) vai arī paļāvība, ka pretinieks tik ilgi līmeni neturēs, jo parasti tā nav bijis. Tādā skatā arī uzrodas nepaņemtās minūtes, neizdarītās maiņas un zaudējumi spēles galotnēs.

Es pats spēlēju jaunatnes līgā, un vairāki sāpīgi zaudējumi ir bijuši - treneris pēc spēles skaidri un gaiši pateica, ka zaudējums ar -1 ir viņa vaina. Protams, ne vienmēr, bet tādi zaudējumi pārsvarā ir treneru kļūda - uz abām pusēm, protams.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-07-16 17:27, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: es neaizstāvu! Bet takš cilvēk ir laiks tā kā uz visām problēmām paskatīties, ne tikai Mazurs!Patlaban tavi komenti apmēram ir tā, ka visi spēlētāji ļoti labi un tikai Mazurs slikts....Tavi komentāri apmēram ir ar domu, ka NBA Biedriņš zvaigzne tikai treneri vainīgi, ka liek soliņu sildīt!

Ir tak reiz jābeidz muļķoties un jāsāk visi trūkumi skatīties!
Principā varam beigt apspriest Mazuru, jo čempis ir saglābts, vieta A divīzijā ir nosargāta. Paliek atklāts jautājums, ko domā un kā rīkosies LBS?

  +3 [+] [-]

, 2014-07-16 17:30, pirms 10 gadiem
futbolists1 rakstīja: Mazurs jau kā treneris vēl tikai veidojas, progresē ar katru spēli.
Jau trīs reizes ir uzkāpis uz sava pārgalvības grābekļa ,izskatās ar to ir pa maz ,nu lai dabū kārtīgi pa muti Vefā ,tad varbūt mazājam Napalonam smadzenes sāks domāt !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2014-07-16 17:33, pirms 10 gadiem
tomssk8 rakstīja: Skautings ir pretinieku un arī savu, pārsvarā, kandidātu spēles un spēlētāju izpēte balstoties uz analīzi, jo vairāk tu redzi, tīri kvantitatīvi, jo vairāk parādās kādas kopsakarības - spēlētāju rīcībā konkrētās situācijās, taktiskās shēmas, treneru rīcība u.tml. Tas viss apaug ar statistiku un tāpēc skautings ir skautins, bet galvenais treneris ir galvenais. Galvenajam ir jāzina, kas var notikt, bet primāri ir jāskatās uz to, kas notiek. Ja ir tāds kiš miš, rodas, kas noticis, proti, pārāk liela uzticēšanās (redz, parasti viņš iemestu, gan jau iemetīs, tik daudz taču viņš parasti garām nemet) vai arī paļāvība, ka pretinieks tik ilgi līmeni neturēs, jo parasti tā nav bijis. Tādā skatā arī uzrodas nepaņemtās minūtes, neizdarītās maiņas un zaudējumi spēles galotnēs.

Es pats spēlēju jaunatnes līgā, un vairāki sāpīgi zaudējumi ir bijuši - treneris pēc spēles skaidri un gaiši pateica, ka zaudējums ar -1 ir viņa vaina. Protams, ne vienmēr, bet tādi zaudējumi pārsvarā ir treneru kļūda - uz abām pusēm, protams.
Tu saki: "spēles un spēlētāju izpēte balstoties uz analīzi". Kas tad īsti tiek pētīts, ja runājam par saviem un pretinieku spēlētājiem, kā arī domājot par pretinieka komandu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 59 komentāri