Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Navikausks: "Budivelnik" vēlas divu gadu laikā iegūt Eirolīgas A licenci

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Navikausks: "Budivelnik" vēlas divu gadu laikā iegūt Eirolīgas A licenci
Ģedimins Navikausks
Foto: Lietuvos rytas

"Kijevas "Budivelnik" stratēģiskais mērķis ir iegūt Eirolīgas A licenci, kas ļautu vairākus gadus pēc kārtas spēlēt Eiropas spēcīgāko klubu turnīrā," sarunā ar Lietuvas portālu Basketnews.lt teica Ukrainas čempionu ģenerālmenedžeris Ģedimins Navikausks. Bijušais "Žalgira" menedžeris apliecināja, ka ukraiņu sponsors "Privatbank" nav vēlējies, lai Kauņas klubs spēlētu VTB līgā.

2013. gada 27. jūnijā “Budivelnik” kļuva par pirmo Ukrainas klubu, kurš ieguva tiesības piedalīties ULEB rīkotajā Eirolīgā. Kijevieši “wild-card” saņēma brīdī, kad A licence tika atņemta Polijas klubam “Asseco Prokom Gdynia”. Vienlaikus ielūgumus saņēma Vācijas klubs “Bayern Munich” un Francijas komanda “Strasbourg”.

“Budivelnik” nevajadzēja piekukuļot Eirolīgu, toreiz intervijā laikrakstam “Lietuvos rytas” apgalvoja Navikausks. “Pirmkārt, 2015. gadā Ukrainā notiks Eiropas čempionāts. Otrkārt, Ukrainas līga un klubi ir spēcīgāki nekā Lietuvā. Nav patīkami to teikt kā lietuvietim, taču jāskatās patiesībai acīs.”

Kijevas klubs Eirolīgā vēlējās spēlēt kopš 2008.gada, taču iekļūšana pamatturnīrā uzskatāma par pusceļu. “Mūsu stratēģiskais mērķis ir A licence,” neslēpj Navikausks. “Kad 2015. gada janvārī atklāsim jauno arēnu ar 18 tūkstošiem skatītāju vietu, mūsu rīcībā būs nopietns arguments. Otrkārt, Kijevā būs arī zāle ar 15 tūkstošiem vietu. Mans līgums ir spēkā līdz 2015. gadam un šajā laikā ceru īstenot visus kluba plānus.”

Bijušais “Žalgira” ģenerālmenedžeris Navikausks atzīst, ka minimālā summa par Eirolīgas “wild-card” iegūšanu ir 300 tūkstoši eiro. “Precīzu iemaksas apmēru nosaka Eirolīgas vadība. Viņiem ir svarīgs tirgus un televīzijas līgumu lielums. Klubs parasti saņem atpakaļ 70% televīzijas naudas, piemēram, Kauņas “Žalgiris” 2008. gadā saņēma 72% no Eirolīgas līguma ar TV3. Ukrainas tirgus ir daudz lielāks, summas tāpat. Jā, basketbols Ukrainā nedominē, taču ar televīzijas partneriem pārrunājam visus jautājumus. Tas nav vienas dienas darbs.”

2012. gadā Navikausks noslēdza trīs gadu līgumu ar Ainaru Bagatski. “Jau 2006. gadā, kad Ainars strādāja Kauņā, redzēju viņa talantu. Taču mūsu cilvēki bija ļoti nepacietīgi un nevēlējās gaidīt. Bagatskis tika iemests ugunskurā un sadedzināts. Tagad viņš ir cita līmeņa treneris. Daudz mācījies, daudz ceļojis un ieguvis lielu pieredzi. Ukraiņi redzējuši visu veidu trenerus – serbus, lietuviešus, amerikāņus ar NBA pieredzi. Tagad visi klubi vēlas latvieti. Būtu labi, ja lietuviešu varētu tā paaugstināt vērtību.”

Ģenerālmenedžeris skaidroja savu nostāju, ļaujot trenerim savienot darbus klubā un izlasē. “Pagājušajā gadā meklējām palīgu, kurš būtu gatavs nogaršot galvenā trenera maizi. Tāpēc izvēlējāmies Pauļu Jodi. Viņš ir ļoti labs asistents, pats vadījis LKL klubu. Šovasar nolēmām, ka “Budivelnik” gatavosies Klaipēdā un Rīgā, lai Bagatskis būtu tuvu komandai.”

Par Navikauska uzticēšanos Bagatskim liecina fakts, ka trenerim šovasar pašam tika atļauts veikt komandas komplektāciju. Vienlaikus klubs gaida trenera palīdzību stratēģisko mērķu īstenošanā. Komandas būve turpinās. Sarunā ar Basketnews.lt Navikausks apliecināja, ka “Budivelnik” vēlas, lai nākamgad Kšištofs Lavrinovičs apvienojas vienā komandā ar brāli Darjušu. Vasarā to paveikt neļāva ārzemju spēlētāju limits.

Navikauska intervija Basketnews.lt, publicēta 2013. gada 23. oktobrī

Izmantotie resursi:
Navikauskas: „Privatbank“ neketina kištis į...
Buvęs „Žalgirio“ vadovas G. Navikauskas:...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja