Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Revanšēties izdevās: produktīvais Madsens un Gailītis par pirmo uzvaru ČL

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Revanšēties izdevās: produktīvais Madsens un Gailītis par pirmo uzvaru ČL
Aleksandrs Madsens (no kreisās). Foto: FIBA Champions league

21. novembra vakarā pirmo uzvaru FIBA Čempionu līgas 2023./2024. gada sezonā svinēja ''VEF Rīga'', kas C grupas ietvaros revanšējās Francijas klubam ''Cholet'' (70:63) par skandalozo zaudējumu abu vienību pirmajā spēlē. Pēc mača portālam ''Sportacentrs.com'' komentāru sniedza viens no spēles labākajiem basketbolistiem Aleksandrs Madsens, bet pēcspēles preses konferencē analizē dalījās galvenais treneris Jānis Gailītis.

Otrdienas jeb 21. novembra vakarā pirmo uzvaru FIBA Čempionu līgas C grupas ietvaros svinēja ‘’VEF Rīga’’, kas savā laukumā revanšējās ‘’Cholet’’ par sāpīgo zaudējumu Francijā (70:63). Līdz ar uzvaru klubam vēl ir izredzes turnīru turpināt pēc grupu spēlēm, jo paralēlajā mačā ‘’Tenerife’’ apspēlēja Jāņa Timmas pārstāvēto ‘’Darussafaka’’ (72:63). Pēc divām nedēļām VEF savā laukumā uzņems grupas līderi no Spānijas, turpinot cīņu par turnīra pagarināšanu. Uzvaras nozīmību pēcspēles preses konferencē uzsvēra kluba galvenais treneris Jānis Gailītis, un komentārā portālam ‘’Sportacentrs.com’’ viens no mača labākajiem spēlētājiem Aleksandrs Madsens.

Iepriekšējās spēles iznākums kā papildus motivācija
Abu komandu pirmais mačs Francijā noslēdzās ar skandālu un ‘’Cholet’’ uzvaru (74:73). Pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 74:74, taču pirms pagarinājuma laukumā bija vērojama ilga pauze, kas bija saistīta ar faktu, ka sekretariāta galdiņš kopā ar tiesnešiem izmeklēja epizodi, kurā neprecīzi tika pieskaitīts viens Elaidžas Klerensa mestais garām soda metiens. Rezultātā šis punkts VEF tika atņemts un piešķirts zaudējums. Madsens pēc spēles nenoliedza, ka šī mača iznākums devis papildu motivāciju otrdienas vakarā pretiniekam revanšēties.

‘’Pirms spēles par to runājām un, jā, varu teikt, ka tas mums deva papildus enerģiju. Tās spēles iznākums kalpoja kā papildus motivācija. Pēc tā mača priecīgi nebijām, bet šodien bija jāuzvar vairāk par viena punkta pārsvaru,’’ galveno spēles uzdevumu, kurš tika izpildīts, minēja Madsens. Soms aizvadīja vienu no labākajām spēlēm šajā sezonā, 28:42 minūšu laikā gūstot 13 punktus, izcīnot trīs bumbas zem groziem, atdodot trīs piespēles, pārķerot četras piespēles un bloķējot trīs pretinieku metienus. ‘’Ne pati labākā,’’ par savu sniegumu ar smaidu sejā atbildēja Madsens. ‘’Šoreiz dzīvoju no tā, ka spēlējām kā komanda. Paldies komandas biedriem, kuri man izkārtoja metienu pozīcijas, no kurām esmu lietderīgs.’’

Spēlētāju demonstrēto pašatdevi uzsvēra Jānis Gailītis. ‘’Manuprāt, uzvarējām pelnīti. Īpaši jāuzsver spēlētāju pašatdeve aizsardzībā otrajā puslaikā. Kad tabulā ir 0-3, šāda uzvara var mainīt komandas mentalitāti, tāpēc ticu, ka uzvara kalpos kā pagrieziena punkts visai komandai.’’ Spēle gan bija spraiga, uzvarētājam noskaidrojoties pēdējās minūtēs. Iespējams, papildus motivācija par pirmās savstarpējās spēles iznākumu nāca tikai par labu pirmajās minūtēs, kurās, pateicoties Daira Bertāna diviem precīzajiem tālmetieniem, izdevās panākt 18:6.

Otrajā ceturtdaļā pretiniekiem ar agresīvu aizsardzību izdevās uzspiest savu spēles stilu, pie reizes pārņemot iniciatīvu. Gan Madsens, gan galvenais treneris Jānis Gailītis otrās desmit minūtes novērtēja kā sliktākās VEF sniegumā. ‘’Spēli sākām labi, bet otrajā ceturtdaļā nospēlējām pavirši. ‘’Cholet’’ līdzīgi spēlēja Francijā, un arī tad mēs vienkārši gaidījām noteikumu pārkāpumus nevis pēc tiem gājām. Šajā līmenī vieglu noteikumu pārkāpumu nav. Ir vienkārši jābūt gataviem fizikalitātei,’’ teica somu spēka uzbrucējs. ‘’Varbūt ne tā vienmērīgākā spēle no enerģijas viedokļa. Otrajā ceturtdaļā nerādījām to enerģiju, kāda ir jādemonstrē,’’ vienam no kluba līderiem piebalsoja galvenais treneris.

Izpildītais plāns aizsardzībā un Lotija pienesums
Otrajā puslaikā viss sākās no spēles savā laukuma galā. Lai arī cīņā par atlēkušajām bumbām klājās visnotaļ grūti (pretiniekam 17 bumbas pie VEF groza), spēlē ‘’Cholet’’ meta ar 31.7% precizitāti (37.1% 2p., 25% 3p., 69.6% 1p.), kā arī pieļāva 18 kļūdas, kas bija par trim vairāk nekā VEF. Madsens, kuram četras pārķertas pretinieku piespēles un trīs bloķēti metieni, minēja, ka svarīgākais bijis ievērot spēles plānu, kas palīdzējis arī pašam veiksmīgāk nolasīt pretinieku ieceres. ‘’Ja spēlējam kā komanda un turamies pie spēles plāna, tad mums var būt ļoti labi nogriežņi. Pats centos darīt tikai to, kas varētu palīdzēt komandai uzvarēt. Pieturēšanās pie spēles plāna arī man pašam aizsardzībā palīdzēja diezgan daudz.’’

Spēles otrajā pusē varēja izpausties ‘’Cholet’’ nepateicīgais kalendārs – vēl tikai svētdien tam bija grūta cīņa Francijas čempionātā pret Eirolīgas klubu ASVEL (69:73). ‘’Zinājām, ka ‘’Cholet’’ ir šobrīd sarežģīts kalendārs. Mēģinājām to izmantot. Izšķirīgajos bŗīžos apturējām viņus aizsardzībā un paši guvām punktus,’’ par pretinieku kalendāra grūtībām minēja Madsens. Bez saspringtā spēļu grafika un VEF veiksmīgās spēles aizsardzībā, izšķirošajos spēles momentos mājinieku rindās parādījās vēl viena uzbrukuma opcija Džaizeka Lotija personā. Tieši viņš guva nozīmīgus grozus ceturtajā ceturtdaļā, kā arī izkārtoja metienu iespējas citiem. Spēli nesen VEF pastiprinājušais viesspēlētājs noslēdza ar 13 punktiem un trim rezultatīvajām piespēlēm.

‘’Viņš uz to iet,’’ uz jautājumu, vai ar Lotija pievienošanos parādījies miers saspēles vadītāja pozīcijā, atbildēja Jānis Gailītis. ‘’Viņa izmērs un mazā pieredze pieci uz pieci basketbolā ir problemātiska, taču viņa enerģija, mobilitāte un kreatīvisms ir tas, kas mums līdz šim pietrūka. Viņam jāmācās vairāk spēlēt caur lēmumiem un mazāk caur individuālo meistarību. Viņš cenšas ātri mācīties.’’ Spēles izskaņā bija novērojams, ka laukumā vienlaicīgi atradās gan Lotijs, gan cits aizsargs – Brendans Adamss. Gailītis vērtēja, ka abu vienlaicīgs duets laukumā varētu būt novērojama prakse arī nākamajās spēlēs. ‘’Ja laukumā atrodas divi spēlētāji, kuri labi pārvalda bumbu un prot pieņemt lēmumus, mums tas var daudz palīdzēt. Manuprāt, Brendans labi laukumā jūtas arī bez bumbas, bet Lotijs bumbu labi kontrolē un vada. Domāju, ka no viņiem var izveidoties sakarīgs pāris, kas viens otru varētu papildināt.’’

Vietējo spēlētāju pienesuma veidošana caur vietējo līgu un mērķis Čempionu līgā vēl dzīvs
Spēlē pret ‘’Cholet’’ 56 no 70 VEF gūtajiem punktiem iemeta leģionāri. Jānis Gailītis kopumā laukumā sūtīja astoņus spēlētājus, bet Alberts Putāns uz divām sekundēm laukumā parādījās pirmā puslaika izskaņā. Uz rezervistu soliņa palika Roberts Bērziņš, Rodrigo Būmeisters un Raivo Butirins. Bērziņš, kura pirmā sezona VEF noslēdzās priekšlaicīgi traumas dēļ, arī otrajā sezonā pagaidām ir savas lomas meklējumos, ko netieši atzina galvenais treneris.

‘’Viņš šodien nespēlēja, jo viņam bija iespējas sevi parādīt iepriekšējās spēlēs. Viņa pielietojums mums varbūt šodien nebija nepieciešams. Viņš divas nedēļas solīdi nospēlēja pāris spēles, taču viņš ir jauns spēlētājs, kuram jāmācās atbildība, jāmācas atrast vietu komandā un kā viņš to var papildināt. Roberts smagi strādā un vietējā čempionātā viņam ir liela loma komandā,’’ komentēja galvenais treneris. Apvienotajā līgā 20:22 minūtēs laukumā Bērziņam 6.8 punkti un 2.3 rezultatīvās piespēles, bet Čempionu līgā viņš spēlējis tikai divos mačos, vidēji 9.2 minūtēs gūstot 1.5 punktus.

Arī rezultativitāte uzbrukumā VEF atšķiras starp iespēto vietējā līgā un Čempionu līgā. Ja apvienotajā līgā ar vidēji iemestiem 84.8 punktiem klubs ir ceturtais rezultatīvākais, tad grūtāk punktus iemest ir starptautiskajā apritē, kurā pagaidām ar vidēji iemestiem 68.3 punktiem klubs ir priekšpēdējā vietā rezultativitātes rādītājā. Starpība ir samērā ievērojama, kas var likt jautāt, vai apvienotās līgas spēles kādā mērā palīdz sagatavoties cīņām Čempionu līgā, kur pretinieku līmenis agresivitātē, meistarībā un fizikalitātē var būt cits.

‘’Nav tā, ka nepalīdz,’’ uz jautājumu, vai mači apvienotajā līgā jebkādā veidā palīdz tieši uzbrukumā pirms Čempionu līgas, atbildēja Gailītis. ‘’Intensitāte un fizikalitāte ir nedaudz cita, bet mums tur neiet viegli. Nav tā, ka vietējā līgā nespēlētu ar atdevi. Tā ir laba platforma nosacīti jaunajiem spēlētājiem iegūt pieredzi un dot pienesumu. Dairis un Māris labāk performēs, ja viņiem apkārt labāk performēs. Šodien redzējām, ka Lotija klātbūtne palīdzēja Dairim atrast vairāk metienus, kas ir ne tik sarežģīti metieni. Iepriekš viņš skrēja ārā un izmeta salīdzinoši grūtus metienus, tad šodien viņam atradās vieglāki metieni. Jauno spēlētāju pienesums, tostarp saspēles vadītāju, mācoties vietējā čempionātā, var palīdzēt uzlabot kopējo komandas spēli,’’ rezumēja Gailītis.

Vismaz otrdienas vakarā augsta rezultativitāte uzbrukumā nebija nepieciešama, taču soms Aleksandrs Madsens vēlētos novērot stabilāku sniegumu visa mača garumā. ‘’Mums nepieciešams labi spēlēt visu 40 minūšu garumā. Šajā līmenī ir grūti uzvarēt, ja visas spēles garumā nespēlēsi vienmērīgi,’’ secināja Madsens, paužot, ka nospraustais mērķis par turnīra turpināšanu pēc apakšgrupu spēlēm vēl ir dzīvs. ‘’Vairs nav citu iespēju, kā tikai uzvarēt. Tik vienkārši!’’

C grupas kopvērtējums

VKomandaU-Z+/-
1.Tenerife (Spānija)3-1+46
2.Cholet Basket (Francija)2-2-15
3.Darüşşafaka (Turcija)2-2-7
4.VEF Rīga (Latvija)1-3-24