Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Mesina: "Spēlējam labāk nekā biju gaidījis"

Andrejs Siliņš

Mesina: "Spēlējam labāk nekā biju gaidījis"
Maskavas CSKA galvenais treneris Etore Mesina
Foto: Itar-Tass/Scanpix

VTB līgas izloze beidzot ļāva kaismīgākajiem groza bumbas līdzjutējiem berzēt rokas - pret Rīgas VEF cīnīsies trīskārtējā līgas čempione CSKA. Tas notiks šovakar uz Arēnas Rīga parketa, bet maskavieši Rīgā ieradās jau sestdienas vakarā. Neilgi pēc ierašanās viesnīcā Sportacentrs.com un "Sporta Avīzei" bija ekskluzīva iespēja uz 15 minūtēm satikt spožāko CSKA zvaigzni - izcilo treneri Etori Mesinu.

Mesina vēlas runāt neilgi pirms vakariņām un doma ir skaidra - lai saruna neievilktos, uz ko savukārt mēs ar kolēģi velti cerējām. CSKA viss notiek stingri pēc grafika - 15 minūtes pagāušas, un kluba preses sekretārs jau signalizē par to, ka sarunu būtu jānoslēdz. Intervijas laikā gan treneris ir atsaucīgs un gatavs izteikt viedokli par jebkuru ar basketbolu saistītu tēmu. Sportacentrs.com versijā vairāk par konkrēto sezonu...

Pēdējā spēlē Belgradā iznāca sīva cīņa pret "Partizan". Vai esat apmierināts ar komandas sniegumu?
- Belgradā bija laba spēle. "Pinoir" arēnā nekad nav viegli spēlēt. Pirmo reizi [šajā sezonā] spēlējām pret ļoti agresīvu komandu, kurai ir spēlētāji ar lieliem augumiem visās pozīcijās. Atradāmies vadībā lielu spēles daļu, taču nebijām spējīgi atrauties un izveidot komfortablu pārsvaru. Šī bija ļoti svarīga uzvara, un es domāju, ka nevienai komandai šosezon nebūs viegli spēlēt pret "Partizan", īpaši Belgradā.

Cilvēki runā, ka sezona CSKA sākusies palēni. Kā jūs vērtējat sezonas sākumu?
- Nē, nē, uzskatu, ka ejam pa priekšu grafikam. Spēlējam labāk nekā biju gaidījis, ka spēlēsim šajā sezonas posmā. Kopā visi kā komanda esam tikai aptuveni mēnesi, jo nācās gaidīt spēlētājus no nacionālajām izlasēm. Man patīk, kā spēlētāji saprot viens otru. Mums pagaidām nav ambīcijas izcīnīt uzvaru pilnīgi katrā spēlē, galvenais šobrīd ir turpināt attīstīt komandas ķīmiju. Tajā pašā laikā esmu redzējis komandas, kas spēlē labu basketbolu, bet nevar uzvarēt – piemēram, Krasnodara vai [Gundara Vētras vadītā] Vladivostoka.

Cik daudz zināt par nākamo pretinieku – VEF komandu?
- Protams, apzināmies, ka VEF vēlas uzvarēt šajā spēlē, viņi māk viegli gūt punktus un labi izmantot savas priekšrocības. Ja vēlamies cīnīties par uzvaru, zinām, ka mums jāparāda atzīstams sniegums. Īpaši tāpēc, ka mums trūks trīs spēlētāju - [Jevgēņijs] Voronovs, kurš pagājušajā nedēļā sastiepa cirksni, Drū Nikolass, kurš pastiepa potīti spēlē pret "Partizan" un [Zorans] Ercegs, kurš šorīt treniņā guva diezgan nopietnu kājas muskuļa savainojumu, un izskatās, ka viņš varētu būt ārā no ierindas uz ilgāku laiku. Līdz ar to šobrīd nevaram būt labākajā sastāvā.

Vai starpsezonā bija iespējas noturēt arī Andreju Kiriļenko un Alekseju Švedu, kuri tagad jau devušies uz NBA?
- Droši vien iespēja bija, bet tas nebija ne naudas jautājums, ne kādu citu [Eirolīgas] komandu piedāvājumi. Švedam tā bija sapņa piepildīšana – viņam bija mērķis tur nonākt, un šī bija iespēja to paveikt. Kiriļenko, acīmredzot, vēlējās pierādīt visai pasaulei, ka pēc lieliskas sezonas Eiropā ar CSKA viņš joprojām var spēlēt NBA. Līdz ar to runa nevienu brīdi nebija par finansiālajiem jautājumiem.

Savulaik tika runāts, ka Švedam bija problēmas ar disciplīnu. Vai tā bija taisnība?
- Viņš bija ļoti jauns, kad iekļāvu viņu komandā pirmo reizi. Jauni spēlētāji mēdz nesaprast, ko viņi grib un kas ir jādara, lai sasniegtu savus mērķus. Ja to var nosaukt par disciplīnas problēmu, tad domāju, ka tāda tā ir visiem jauniem cilvēkiem. Tas, ko es redzēju [Šveda darbībā] – tas nebija nekas ārkārtējs.

Kas bija galvenie iemesli tam, ka atgriezāties Eiropā nevis turpinājāt sadarbību ar "Lakers" (Mesinam bija līgums pēc sistēmas 1+1 ar trenera iespēju pēc pirmās sezonas - A.S.)?
- Mana ģimene un CSKA. (domā) Daudz runājām ģimenes iekšienē, un visi vienojāmies, ka man būtu labāk atrasties tuvāk mājām. Otrs iemesls bija tas, ka man bija iespēja atgriezties un trenēt tieši CSKA.[..] Savulaik piekritu doties uz Maskavu, jo jutu, ka šis ir klubs, kam ir iespējas uzvarēt Eirolīgā. Līdz tam to jau biju paveicis divas reizes, un CSKA deva labāko iespēju to izdarīt atkal. Tolaik pat nesapratu, ka Maskavā ir tik augstas cerības. Tas, kā man toreiz kluba prezidents iepazīstināja ar komandu, struktūru, organizāciju un veidu, kādā šeit tiek dzīvots basketbolā, bija svarīgākais.

Vai pienāks laiks, kad NBA komandas galvenais treneris būs eiropietis?
- Domāju, ka jā, tāds laiks noteikti pienāks, bet vēl tam ir par agru. Ļoti interesanti, ka šosezon Oklahomsitijas "Thunder" savai Attīstības līgas komandai [Tulsas 66ers] pieņēma darbā jaunu serbu treneri [Darko Rajakoviču], kurš kļuva par pirmo ne-amerikāni, kas ticis pie šādas iespējas. Palēnām ir jāiziet cauri visam procesam. Kad eiropieši kļūs par spēcīgiem treneru kolektīva darbiniekiem, kāds noteikti tiks pie iespējas kļūt par galveno treneri. Man šī lieliskā iespēja strādāt pie ["Lakers" galvenā trenera] Maika Brauna bija tikai tagad, bet, ja būtu jaunāks, es noteikti paliktu [Losandželosā]. Šobrīd sākt jaunu karjeru ir nedaudz par vēlu.

Diezgan objektīvi tiek cerēts, ka uz spēli sanāks VEF klubam rekordliels līdzjutēju skaits. Vai jums kā trenerim ir nozīme tam, kāda ir atmosfēra tribīnēs?
- Tas vienmēr ir ļoti svarīgi, ja uz spēli sanāk daudz cilvēku, atbalsta komandas un dzīvo līdzi spēlei. Pat, ja tas padara spēli grūtāku, piemēram, tā, kā tas bija Belgradā. Spēlētājiem ir svarīgi just, ka cilvēki izbauda to, ko viņi rāda laukumā. Ir ļoti patīkami atrasties labā atmosfērā, tāpēc, arī no CSKA puses raugoties, ceru, ka arēna būs pilna.

Etore Mesina

Vecums: 53
Valsts: Itālija
Trenera karjera:
1989-1993 Boloņas "Virtus"
1993-1997 Itālijas Nacionālā valstsvienība
1997-2002 Boloņas "Virtus"
2002-2005 Trevīzo "Benetton"
2005-2009 Maskavas CSKA
2009-2011 Madrides "Real"
2011-2012 Losandželosas "Lakers" (konsultants)
2012-šobrīd Maskavas CSKA
Sasniegumi:
- Četrkārtējs Eirolīgas čempions (1998, 2001, 2006, 2008)
- Divkārtējs Eirolīgas gada treneris (2006, 2008)
- Četrkārtējs Itālijas čempions (1993, 1998, 2001, 2003)
- Septiņkārtējs Itālijas kausa ieguvējs (1990, 1999, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005)
- Četrkārtējs Krievijas čempions (2006, 2007, 2008, 2009)
- Divkārtējs Krievijas kausa ieguvējs (2006, 2007)
- 1997. gada Eiropas vicečempions
- 2008. gadā nosaukts starp 50 izcilākajiem Eirolīgas darbiniekiem (viens no tikai desmit treneriem)

  +3 [+] [-]

, 2012-10-21 13:33, pirms 12 gadiem
Ļoti labs treners! Un jebkurš eiropas klubs var būt priecīgs,kad tieši viņš ir Treners!

     [+] [-]

, 2012-10-21 13:34, pirms 12 gadiem
Žēl, ka netiku sastāvā... Būtu arī es šodien aizgājis uz Arēnu
Slēpts komentārs: bubba

  +1 [+] [-]

, 2012-10-21 13:52, pirms 12 gadiem
Viens no izcilākajiem treneriem Eiropā un jebkuram trenerim noteikti ir ļoti liela motivācija viņu uzvarēt, tāpēc novēlu šodien Butautam un visam Vef veiksmi pret vienu no Eiropas labākajām komandām

  +2 [+] [-]

, 2012-10-21 14:05, pirms 12 gadiem
bubba rakstīja: pieklājības frāzes
Tracina tadi dunduki ka tu! Pieklajibas frazes vakar teica Oveckins par KHL un NHL! Neredzi atskiribu? Pec tavas logikas sanak ka jebkura intervija ir "pieklajibas frazes"! Nekomente labak ja nejedz par ko ietruna!