Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Eiropas kauss 2014: garāks, dārgāks, labāks?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Eiropas kauss 2014: garāks, dārgāks, labāks?
Jānis Bērziņš, Viktors Iļjins un "VEF Rīga" basketbolisti
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Otrdien, 15. oktobrī, Bilbao, Parīzē, Bonnā, Saragosā, Salonikos, Bandirmā un Rīgā sāksies Eiropas kausa izcīņas spēles basketbolā. Par galveno balvu un ceļazīmi uz Eirolīgu pirmajā fāzē cīnīsies 48 komandas, tai skaitā Daira Bertāna, Mareka Jurevičus, Kristapa Valtera, Kārļa Muižnieka, Rolanda Freimaņa, Armanda Šķēles, Gundara Vētras un Mārtiņa Zībarta pārstāvētie klubi.

Sameklē 10 atšķirības

Eiropas Basketbola līgu apvienība (ULEB) ir palielinājusi turnīra dalībnieku skaitu no 32 līdz 56 klubiem. Sešpadsmit komandas klāt nākušas uz dabiskā pieauguma rēķina – vai, citā skatījumā, atņemtas konkurentiem no FIBA Eiropas nodaļas – savukārt astoņi vājākie Eirolīgas klubi cīņā iesaistīsies “Last 32” fāzē.

Sacensības izstieptas gandrīz septiņu mēnešu garumā – no 2013. gada 15. oktobra līdz 2014. gada 1. maijam. Šogad no ierakumiem uzreiz jāmetas frontālā kaujā, jo grupu turnīrs sākas trīs nedēļas ātrāk un beigsies vienu nedēļu vēlāk.

Izmaiņas padarījušas klubu dzīvi dārgāku un spraigāku. Pirmkārt, izloze notika tikai desmit dienas pirms pirmā iemetiena. Komandām bija maz laika pirmo pretinieku izpētei un biļetes uz pirmo galamērķi tika nopirktas teju pēdējā brīdī. Otrkārt, grupu turnīrā būs par diviem izbraukumiem un divām mājas spēlēm vairāk. Treškārt, komandas cīņā dosies pirms NBA regulārās sezonas sākuma jeb brīdi pirms aizokeāna atlasi neizturējošo spēlētāju pieplūduma.

Ieguvēji ir skatītāji, jo palielināsies augstvērtīga basketbola piedāvājums. Rīgā viesosies 2011. gada Eiropas kausa ieguvēji “Unics Kazan”, Turcijas vicečempioni “Banvit Bandirma” ar Ērlu Roulendu sastāvā, Izraēlas, Maķedonijas un Igaunijas čempioni.

Pirmajā fāzē klubi pēc ģeogrāfiskā principa sadalīti divās konferencēs. Rietumos spēlēs Čehijas, Spānijas, Vācijas, Itālijas, Horvātijas, Slovēnijas, Francijas un Beļģijas komandas. Austrumos sacentīsies Krievijas, Melnkalnes, Turcijas, Izraēlas, Latvijas Grieķijas, Lietuvas, Bulgārijas, Ukrainas, Maķedonijas, Bosnijas, Rumānijas, Ungārijas, Igaunijas un Somijas vienības.

Izmaiņas Eiropas kausā

Rādītājs20132014
Komandas3256 (48+8)
Spēļu skaits158366
Minimālais spēļu skaits610
Spēļu skaits Top 32616
Pirmā spēle6. novembris15. oktobris
Play-off sākumsTop 8Top 16
ČempioniLokomotiv-Kubaņ???

Izspēles kārtība

Grupu turnīrā sacentīsies 48 komandas. Sadalītas astoņās grupās pa sešām vienībām katrā (A, B, C, D, E, F, G, H), tās no 15. oktobra līdz 18. decembrim izspēlēs divu apļu turnīru (kopā 240 spēles!), katras apakšgrupas trīs labākajām komandām iekļūstot “Last 32” kārtā.

Kvalifikācijas ceļā tiks noskaidroti 24 klubi, bet atlikušo ceturtdaļu veidos astoņas Eirolīgas komandas, kuras neiekļūs “Top 16” kārtā. “Last 32” turnīrs risināsies no 7. janvāra līdz 19. februārim. Komandas tiks sadalītas astoņās grupās pa četrām vienībām katrā (I, J, K, L, M, N, O, P), astotdaļfinālā iekļūstot katras apakšgrupas diviem labākajiem klubiem. Astotdaļfinālos, ceturtdaļfinālos, pusfinālos un finālā uzvarētājus noskaidros divu cīņu summā.

Rietumu konference

#A grupaB grupaC grupaD grupa
1CEZ NymburkBilbao BasketValencia BasketAlba Berlin
2CantuCedevitaUnion OlimpijaCAI Zaragoza
3Le MansDinamo SassariCimberio VareseVirtus Roma
4OstendSpirou CharleroiASVEL LyonMons Hainaut
5CibonaElan Chalonratiopharm UlmDunkerque
6Artland DragonsEWE BasketsParis LevalloisTelekom Bonn

Austrumos attālumi ir daudz lielāki nekā Rietumu konferencē. Piemēram, no Valensijas līdz Ļubļanai gaisa līnijā ir 1417 kilometri, savukārt Tallinu no Haifas šķir 3050 kilometri (protams, tiešo reisu nav).

Austrumu konference

#E grupaF grupaG grupaH grupa
1KhimkiBudučnostUnics KazanSpartak
2Pinar KarsiyakaNizhny NovgorodBanvitBešiktaš
3Hapoel JerusalemTED AnkaraVEF RīgaPanionios
4IgokeaPAOKMaccabi HaifaNeptūnas
5Lukoil AcademicKhimikMZT SkopjeKragujevac
6PloiestiAlba FehervarKalev/CramoBisons Loimaa

Latvijas basketbolisti un treneri

Dairim Bertānam un “Bilbao Basket” B grupā būs jāspēlē pret Mareka Jurevičus pārstāvēto Francijas klubu “Elan Chalon”, kā arī Vācijas čempioniem “EWE Baskets Oldenburg”, neseno Eirolīgas komandu no Beļģijas “Spirou Charleroi”, Zagrebas “Cedevita” un piekto spēcīgāko Itālijas vienību “Dinamo Sassari”.

Kārļa Muižnieka trenētā un Rolanda Freimaņa pārstāvētā Južnijas “Khimik” komanda F grupā mērosies spēkiem ar Melnkalnes čempioniem “Budučnost”, Krievijas klubu “Nizhny Novgorod”, Kristapa Valtera pārstāvēto Turcijas vienību “TED Ankara”, Grieķijas piektās vietas īpašniekiem PAOK un Ungārijas čempioniem “Alba Fehervar”.

Treneru Gundara Vētras un Mārtiņa Zībarta pārstāvētā Sanktpēterburgas “Spartak” komanda H grupā pretiniekos ieguvusi sesto spēcīgāko Turcijas klubu “Bešiktaš”, Grieķijas bronzas komandu “Panionios”, Lietuvas bronzas medaļniekus “Neptūnas”, Serbijas ceturto spēcīgāko vienību “Radnički Kragujevac” un Somijas čempionus “Loimaa Bisons”.

Eiropas kausu izcīnīs

  • 62

  • 79

  • 8

  • 7

  • 16

  • 3

  • 3

  • 21

  • 45


  -3 [+] [-]

, 2013-10-14 15:13, pirms 11 gadiem
Atpazinu autoru pēc virsraksta.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-14 15:21, pirms 11 gadiem
kapēc VEF pārcēla spēli uz otrdienu reizē ar futbolu?

  +4 [+] [-]

, 2013-10-14 15:40, pirms 11 gadiem
šis būs viens ļoti garš turnīrs

  +7 [+] [-]

, 2013-10-14 15:45, pirms 11 gadiem
ULEB ar galvu nedraudzējas.
Spēles vienā laikā ar Čempionu Līgu.
Protams, ka skatīsies futbolu, un basīti varēs redzēt vai nu tīmeklī vai nu kaut kādos kaktu kanālos.

  +6 [+] [-]

, 2013-10-14 15:58, pirms 11 gadiem
archdevil rakstīja: ULEB ar galvu nedraudzējas.
Spēles vienā laikā ar Čempionu Līgu.
Protams, ka skatīsies futbolu, un basīti varēs redzēt vai nu tīmeklī vai nu kaut kādos kaktu kanālos.
pieļauju ka tāpat kā pagājušo gad arī Eurosport rādīs.Bet nu jā laiki bik pārklājas.Bet tiem kam futbols pie vienas vietas skatīsies ko citu.

  +3 [+] [-]

, 2013-10-14 16:10, pirms 11 gadiem
nah** kaut kadu mistiku izdomat ? ? ULEB galiga sviesta saiet .. Tas regularas parmainjas , izmainjas jau Z.B. Man ka ierindas basisa fanam vajag vienkarsu turniru kura viss izspeles zinja ir saprotams . Seit jau ik pec paris gadiem paradas pilnigi cits turnirs !!! Huin** kautkada .. Kam tas vajadzigs ? Eiropa basi spele jau n - tos gadus un vel nevar izstardat labako , pamatotako shemu .

  +3 [+] [-]

, 2013-10-14 16:18, pirms 11 gadiem
Rai4a rakstīja: nah** kaut kadu mistiku izdomat ? ? ULEB galiga sviesta saiet .. Tas regularas parmainjas , izmainjas jau Z.B. Man ka ierindas basisa fanam vajag vienkarsu turniru kura viss izspeles zinja ir saprotams . Seit jau ik pec paris gadiem paradas pilnigi cits turnirs !!! Huin** kautkada .. Kam tas vajadzigs ? Eiropa basi spele jau n - tos gadus un vel nevar izstardat labako , pamatotako shemu .
Tas notiekas tāpēc ka cīnās divas organizācijas ULEB kam ir gan Eirolīga gan kauss pret FIBA kam ir izaicinājuma kauss.Katrs rauj deķi uz savu pusi un izmaiņais visu laiku nāk un iet.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2013-10-14 16:55, pirms 11 gadiem
taads chujs ka mums jau tas garums sapnjos raadaas.. ja jau shitaa saka

  -1 [+] [-]

, 2013-10-14 16:55, pirms 11 gadiem
KaraLis rakstīja: šis būs viens ļoti garš turnīrs
garaaku nevar iedomaaties

  +2 [+] [-]

, 2013-10-14 17:21, pirms 11 gadiem
rainmaker rakstīja: pieļauju ka tāpat kā pagājušo gad arī Eurosport rādīs.Bet nu jā laiki bik pārklājas.Bet tiem kam futbols pie vienas vietas skatīsies ko citu.
Par futbola translācijām saistībā ar Čempionu līgas spēlēt pat Viasat Motors (tv kanāls, kuram nu nav nekādas sasitības ar futbolu, ja nu vienīgi motobols) rāda futbolu. Ar to visi pelna naudu.
Eurosport2 pagājušā gadā rādīja, ja atcerējās to, tad ik pa laikam uzslēdza, basketbolu rādīs top laikā, kad ar to pelnīs naudu vai ULEB maksās televīzijām, lai rādītu spēles. Par Eirolīgu ne visai rāda, bet spēles vismaz ir ieliktas dienās, kad nekā cita nav.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2013-10-14 17:59, pirms 11 gadiem
varētu Eurocup uzvarētājam piešķirt Wild Card Eirolīgā

  +2 [+] [-]

, 2013-10-14 18:41, pirms 11 gadiem
archdevil rakstīja: ULEB ar galvu nedraudzējas.
Spēles vienā laikā ar Čempionu Līgu.
Protams, ka skatīsies futbolu, un basīti varēs redzēt vai nu tīmeklī vai nu kaut kādos kaktu kanālos.
oo jā, Latvijā jo īpaši "baigi" skatīsies fuci.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-10-15 08:23, pirms 11 gadiem
Eh esmu no ilgojies pēc kārtīga Eiropas basketbola. Par lielisku sezonu VEFam un pārējiem letiņiem!!!